icon

Striedanie učiteľov v základnej škole

harvanova.martina
30. aug 2025

Ahojte, dcérka ide do 3. triedy a zase má novú učiteľku. Každý rok má novú, čiže už tretiu v poradí. Ako je to u vás v škole? Mne to nepríde normálne, deťom iba zbytočne spôsobujú týmto stres. Ďakujem za zdieľanie vašich skúseností.

Strana
z2
anonym_5e3950
30. aug 2025

No ja keď som chodila na základnú mali sme celé 4 roky jednu učiteľku. Čo vidím v okolí mojom tak tiež deti mali len jednu za celé 4 roky.

ivik4
30. aug 2025

Syn 4 ucitelky za 4 roky. V 5triede bude mat 5tu ucitelku lebo sa budu rozdelovat. Parada 👌
Kamoskina dcera 3 ucitelky tiez za 3 roky
Je to vyborne pre tie deti...

nikaeli
30. aug 2025

Aj moja dcéra to tak mala.

patka06
30. aug 2025

Ja som mala na 1.stupni ZŠ pred viac ako 40timi rokmi 3 učiteľky 1. ročník jedna, v 2. iná a 3.-4.. opäť iná
Dcéra pred cca 12timi rokmi 1.-2. ročník tá istá, 3. iná a 4. zase iná. + sa už od 1.triedy striedali učitelia na premety - informatika, prírodoveda,
Bežne na školách je 1.-2. r. jedna a 3.-4. ďalšia, výnimočne 1.-4. rovnaká
Nevidím v striedaní problém, aspoň potom veľmi nepocítia prechod na 2.stupeň

olimuc
30. aug 2025

Ked som chodila na ZS mali sme kazdy rok nielen inu ucitelku ale aj inu triedu. Ucitelky/druzinarky sa neposuvali ani z rocnika ani z triedy. Aspon mal na zaciatku roka kazdy rovnaku sancu a ak si nesadli nenieslo sa to x rokov. Odcenili sme to v 3-4 rocniku … kym ucitelka prisla na to, kam koho treba presadit, aby sme nerobili zlobu presli 1-2 mesiace … u niektorych bol ich odchod velmi ocakavany (bolo to straaaasne davno, ked este nejaky Lenin a pod cumel z kazdej steny)

autumn1
30. aug 2025

Ja na zakladke som mala 1-4 tri ucitelky a nijak ma to psychicky nepoznamenalo ze sa tak menili 😂 brat 1-4 mal 2 ucitelky a tiez to prezil bez ujmy a bez stresu

pininka1
30. aug 2025

Nám sa menia po dvoch rokoch. Vyhovuje nám to. Ale každý rok iná nieje nič moc.

zuzinka888
30. aug 2025

Aj ja som mala v skole 1-4 kazdy rok inu ucitelku. Bohuzial- nie je to idealne ale niekedy nevyhnutne. Niektora ide do dochodku( predcasneho, invalidneho), nirktora na matersku, ci sa prestshuje fo ineho mesta ci regionu, niektora to radsej vzda a ide inam. A pre niekoho je to velmi nizky plat a npr. kvoli cestovnemu co moze byt aj 80e mesacne ide blizsie k domu....

prasiatko30
30. aug 2025

Mali od zaciatku zmeny - tiez mali na hudobnu jednu ucitelku, na anglinu dalsiu, na telocvik sa mi zda, ze tiez mali inu. A na skole bol zvyk menit triednych kazde 2roky, i ked obcas nevydalo a museli menit kazdy rok. A kazde dva roky mixovali vsetkych ziakov z jedneho rocnika a prerozdelovali ich do tried - to este len vyvadzali niektore matky🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️

sense
30. aug 2025

Moja dcéra každe dva roky nový učiteľ resp dvaja učitelia a novy žiaci v triede. Žiadny stres nema

letfenixa
30. aug 2025

A dôvod? Tie učiteľky idú učiť iné triedy?
Syn mal za 4 roky v MŠ 4 páry učiteliek a ešte aj zmenu pavilónov.

prasiatko30
30. aug 2025
@sense

Moja dcéra každe dva roky nový učiteľ resp dvaja učitelia a novy žiaci v triede. Žiadny stres nema

@sense presne. Robia z toho vacsiu dramu uzkostlive matky ako tie deti a to my sme si pri mladsom ditku uzili. Kazdy rok co mixovali triedy a menili ucitelov mi ditko vychadzalo zo skoly revuc a nadavajuc, ze ho dali do najhorsej triedy s najhorsim ucitelom a vsetkych najlepsich kamaratov mu premiestnili do inej triedy - to bolo kazde dva roky. Prezili sme, dieta si vzdy zvyklo, naslo novych kamaratov i ked je vacsi introvert a zaciatky su pren velmi komplikovane doteraz. Z najhorsich ucitelov sa vykluli vacsinou najlepsi pedagogovia, ktori ho dokazali posunut vpred😅

ludkka0407
30. aug 2025

@harvanova.martina ahoj, u nas podla potreby. Mam tretiacku, neviem, kto ju bude ucit, dufam, ze ta ista p.ucitelka. Syn bude prvak a este stale neviem ani triedu, ani ucitelku, oni nabiehaju tento rok na tu "novu" formu ucenia. Sme mala dedinska skola, zatial to zvyklo byt tak, ze do 4teho rocnika jeden ucitel. Na predmety ako informatika, nabozenstvo, anglictina bol ucitel daneho predmetu. Ale myslim, ze to tak neostane, nakolko ucitelia odchadzaju, prichadzaju. Jedno je vsak iste, zmene sa vyhnut neda, len s nou pracovat, aj ked to, samozrejme, zamrzi, hlavne, ak deti, rodicia i ucitel boli spokojni

eva_176
30. aug 2025

Nam sa menila triedna v 3.rocniku, tj. mali 1.-2. rovnaku, a potom 3.-4. rok rovnaku, potom v 5. rocniku nova, kt. dufam potiahne do konca 9.rocnika
Na druhej skole, kde chodia kamosove deti, maju cely 1.stupen rovnaku ucitelku

vladuska20
30. aug 2025

U nas len do 3tieho rocnika,uz v 4tom su povazovani ako 2hy stupen,a to uz potom maju p.ucitelku az do 9viny.Teda pokial nejdu na matersku,ci uz do dochodku.

slavomira236
30. aug 2025

@harvanova.martina u nas a skole maju 1 ucitelku. No uci ich vetsinou sj a matematiky ostatne predmety ini ucitelia aj to jeden rok iny ucitel dalsi zas iny..aspon potom nemaju problem pri prechode na 2stulen

81alena81
30. aug 2025

Moja prvorodena dcera - 1.roc. prva ucitelka, 2.-3. roc. druha ucitelka, 4. roc. - tretia ucitelka. Vobec to neriesila, iba sme ich spominali, co a jak vtedy bolo, ale len ako spomienky. Nic si z toho nerobila.
Druha dcera - vsetky rocniky ta ista ucitelka.
Vysledok vo vztahoch, ku skole, k vedomostiam jedna aj druha dcera ,,rovnaky,,. Nikto neutrpel krivdu, ziadne zle pocity...

anonym_a088ae
30. aug 2025

Začala by som riešiť prečo robí stres dieťaťu zmena učiteľky. V svete bežné mixuju aj deti, a nemusia 9 rokov mať rovnakých spolužiakov, robíte z komára somára.

anonym_7deea7
30. aug 2025

Kolegyna ma vnuka v anglicku a tam na skole preventivne pred sikanou premiesali kazde 2 roky deti v rocniku. Nikto sa nestazoval
Ja mam pocit, ze u nas msminky riesia uz vsetko. Uz sme zaxili aj staznost, ze ucitelka je chora a dieta ma stres, lebo maju zastupovane.

harvanova.martina
autor
30. aug 2025

Dakujem vsetkym za zdielanie informacii ohladom temy, na ktoru som sa pytala. Ostatnym dakujem za nevyzadane rady. Pekny den

anonym_3735df
30. aug 2025

@harvanova.martina stres? To hádam nie, iba si bude pár týždňov zvykať na novú učiteľku. O dva roky bude mať na každý predmet inú, to ako prežije? Deťom sa mení nie len učiteľka, menia školu, prípadne krajinu

mimikarol
30. aug 2025

Moja dcéra mala 1., 2. ročník jednu triednu, 3. a 4. ročník druhú. Teraz v 5tom bude mať ďalšiu. Ale v tej istej škole ten istý ročník len iná trieda mali celé 4r jednu učitelku.
Pamätám si že keď som chodila ja na 1. stupeň tak sme mali každý rok inú učiteľku

deedol
30. aug 2025

pred 30r som to tiez tak mala, v prvej triede jedna, v druhej ina, v tretej a stvrtej tretia.
autorka, chapem, aj moje dieta by bolo v strese, ale skola to asi nerobi naschval, ci maju taky system?

iwesska
30. aug 2025

A co maju robit,ked kazdy rok odide viac ako desiatka ucitelov,kvoli problemom v skolstve??? Bud rada,ze vobec ma nejaku ucitelku a nemusis ju ucit doma. Ja ked som bola prvacka,tak som mala 3 ucitelky pocas 1 roka,delili nas z tried do tried,nemala som kamosky,nevedela som,kto je vlastne triedna. Nasa bola furt chora,tak sa to kadejako platalo,ked bolo 8 prvackych tried.

scila
31. aug 2025

@harvanova.martina synom sa tiež stále menia triedne učiteľky aj všeobecne učiteľky. Starší syn ide do 6.ročníka a bude mať 5-tu triednu, mladší do 4. a zatiaľ mal 3. Minulý rok sa mu počas roka vystriedali 3 angličtinárky. Nie som z toho nadšená, veď každá má iný štýl, ale tak niektoré veci človek neovplyvní.
Už v škôlke to bolo veselé - najstarší syn mal za celú dobu 3 učiteľky čo bolo super, potom išla jedna do dochodku, druhá na materskú a tretia dostala rakovinu, takže v tej istej školke mala dcéra za cca 3 roky 12 (alebo 13 🤔) učiteliek, niekedy sa menili tak rýchlo, že som si nestíhala ani mená zapamätať.

anonym_b2a898
31. aug 2025

@harvanova.martina Samozrejme,že sa striedajú, veľa odchádza do iných rezortov. Buďme radi, že ešte stále nejakí sú. Odíde generácia 45-50 a končíme.

kuggis
31. aug 2025

Ja som rada, že sa nám mení učiteľka, bude mať iný prístup, už ich učila prírodovedu a vlastivedu.... mám strach koľko bude domácich úloh zo slovenčiny ale možno nebudú písať každý deň písomku... uvidíme čo čas prinesie, je skoro na závery... mení sa nám aj učiteľ z anj.. už sme ho mali v 2.ročníku a mladá sa nemusela zbytočne bifliť úryvky z textov....jemu išlo o priamu komunikáciu na hodine, čo kvitujem, pretože sama som si zažila UK a native speakers, a tam nepomôžu nabifľované slová ....a pohľad z praxe - prežívajú to viac rodičia ako deti..

anesim
31. aug 2025

Aj moja pred x rokmi mala na 1.st troch roznych triednych. A okrem toho v 4.roc ich ucili 4-5 ucitelia. Takze ten prechod na 2.st bol uplne v pohode,co sa tykalo striedania ucitelov

luccija
31. aug 2025

@harvanova.martina každý rok iná učiteľka nám to nevadilo v čom by to malo vadiť?

pieksamaki
31. aug 2025

@harvanova.martina ja mam pracu taku...ze kazdy den nový pratikant......iba system prideli......zvykla som si.....uz aj deti to maju inak ako sme mali my....ked sme boli detmi......este ak je aspoň jedna učiteľka na jeden školský rok...ze ho dokonci....tak to je uspech

Strana
z2