Sú 6-ročné deti samostatné?
ahojte.v takej placlivej nalade zakladam diskusiu.ake ma byt 6rocne dieta?ma sa kupat sam,utriet sa,obliect sa?je normalne ak cez den vela mrnci,place,vyzaduje si maminu pozornost?moze este budit mamu v noci,nech ho odprevadi cikat?je normalne,ze mama je z neho vecer psychicky unavena?a ked nie len mama?
Su deti a deti a hlavne su rodicia a rodicia.
Moja ked mala 6 r sa sa osprchovala sama, vlasy som ale umyvala ja. Obkiekat sa obliekala sama, zuby kontrolujem obxas doteraz bude nat 10r, po velkej potrebe som kontrolovala v 6 r obcas utrela. V noci ma chodila budut na wc alebo prisla do postele.
Sice nemrncala ale pozornost ked chcela dostala.
Psychicky unavena cisto z dcery som nebola, ale z celeho dna obcas ano.
@bessdonna
ahoj, sestrin druhy syn sa v siestich rokoch uz kupal sam, utieral. Obliekal sa sam uz o dost skôr, no v 4-5 sa uz isto vedel obliect sam. jej prvy sa sice obliect sam vedel ale šmatlal sa, takze sa obliekal aj hodinu niekedy.
To ze s nim ides na vc je ok, Nas maly ma 2,5 prebavi sa pekne sam, tak si b klude pri nom vypijem kavu alebo sa najem, nieco precitam. Sestrini chslani tiez. Ale zas kamoskina mala tiez byzadobaöa jej pozornost, hracky ju nezaujimaju. Rafsej bude s mamou upratovat hlavne aby sa motkala pri nej, tiez 5-6 rocna. Kazde dieta je ine, ale s tym obliekanim ho nechaj, uz je velky. A skus ho nechat, aby sa hral chvilku aj sam alebo kreslil, daj mu plastelinu. A ano, ked mas robit cely den animatorku, je normalne, ze si vycerpana, ked nemas ani par minut na utriedenie myslienok.
Na to nie su asi tabulky 🤷♀️
Ja mam deti 4 a prvy bol v siestich rokoch urcite menej samostatny, nez cislo 3, ktore ma 6 rokov teraz. A tiez zalezi ci chlapec alebo dievca.
Sucasny 6 rocny zvladne:
Obliect sa, umyt si zuby, osprchovat sa
Urobit si jednoduche jedlo - zobrat chlieb a natriet si ho, urobit si vlocky s mliekom a aj zohriat v mikrovlnke
Pomoze s poriadkom - podava riady pri vykladani umyvacky, podava pradlo pri vesani pradla, pouklada si oblecenie do skrine
Dokaze sa prebavit sam bez mojej asistencie
Moje dieťa má 5 rokov, vie sa samo osprchovať, ísť na wc, obliecť, nachystať si raňajky, umyť zuby a obdobne, ustelie si posteľ, pomáha v domácnosti, orientuje sa v obchode, samozrejme, všetko primerane veku ...
Od mala je ale vedená k samostatnosti, a samozrejme má aj povahu takú, že chce vedieť ...
@bessdonna 6 ročne dieťa môže aj nemusí byť samostatné, závisí k čomu ho viedli rodičia. Mnohé činnosti ktoré ako dospelí považujeme za jednoduché a samozrejme sa dieťa musí naučiť. Tiež nečakáme že do práce nastúpi nový kolega a na druhý deň vie všetko, trvá 1-2 mesiace kým sa zauci. Ak chceš aby dieťa zvládlo nejakú činnosť samostatne treba mu dať čas a priestor a nečakať dokonalosť na prvý pokus. Chce to veľa trpezlivosti.
6r. dieta je vtedy sa samostatne ak zvladne samoobsluzne cinnosti + skolske aktivity pred nastupom do skoly. tam to za neho nik robit nebude...
@bessdonna nic z toho, čo píšeš, nemusí 6 ročné dieťa nutne vedieť . Dôvody môžu byť rôzne. Ak ťa čokoľvek z toho obťažuje robiť, skús sa s dieťaťom dohodnúť. Nechci všetko naraz. Napríklad utretie po veľkej - niektoré deti nemajú ešte ani dostatočne dlhé končatiny, aby si dociahli poriadne utrieť. Aj jeden z testov školskej zrelosti je chytiť si ucho ponad hlavu, či si ho dociahne. Tiež to behanie po mamu v noci - možno sa reálne bojí, čo s tým spravíš?- treba zistiť, prečo to robí a určite by som nu nedohovarala v tomto, ak má v noci ozaj strach. Možno sa to bude dať vyriešiť nejakým prirucnym svetlom a pod, treba fakt zistiť dôvod. Čiže vyber z tych situácii niečo, čo cítiš, že by už malo zvládnuť a čo ťa max irituje. Napríklad obliekanie - tam by som asi začala. Dohodni sa, najprv jeden kúsok bez pomoci, potom ďalší a postupne to bude ok. Ono v podstate všetko čo píšeš, to dieťa priam prosí o pozornosť, možno jej má málo a tak sa treba zamyslieť, či to nie sú jediné chvíle, kedy ju skutočne dostáva.
Toto neni o detoch ale o rodicoch.. Ja vychovavam tak aby samostatne deti boli,mne to celkom ulahcuje zivot a fungovanie.. okrem toho, aj pre nich je to len plus.. starsia bola uplne samostatna od 4, vlasy si vie umut od 5.. od 6 okrem jedla nic nerobim😆 syn bude mat dva, a uz tiez vela veci vie..
@akvi 6r dieta je uz bud predskolak alebo prvak a uz sa musi obliect samo. Nerobme z tych deti neschopakov. Trebalo sa mu viacej venovat a uz by to davno vedel. Ci mas pocit, ze ucitelka v skole ho bude prezliekat na telesnu vychovu? Ci po nej? Alebo ho bude obliekat druzinarka, ked pojdu von??
Môj bude mať 6 v decembri. Keď sa kúpe /sprchuje tak som s ním v kúpeľni. Pre istotu. Inak sa vie umyť sám, ale pomôžem mu do a z vane keďže je vyššia preňho. Vlasy mu umývam ja. Zuby si čistí sám. Uši len ja. Na záchod ma už nepustí (skúša sa sám utrieť, ale aj tak ma vždy zavolá - skontrolovať). Oblieka sa sám. Občas si aj zmení oblečenie, ktoré som mu večer pripravila. 🙂 Raňajky typu cereálie si vie pripraviť sám. Aj chlebík natrieť. Keby bolo na ňom aj krájať by sa pustil. No tam som ja opatrnejšia. V noci chodí cikať, nemusí ma volať. Keď som hore sama idem s ním. Občas keď už spím ide cikať sám. Občas príde k nám do postele a zrazu si uvedomí, že mu treba cikať. Idem s ním ak ho vnímam. Je dieťa jedináčik? Chodí do škôlky /školy? Nastali uňho nejaké zmeny? Myslím, že na všetko dospeje. Mňa by najviac trápilo mrncanie a plač. Ak to je bezdôvodné (skúsila by som nájsť dôvod). Sú dni kedy to má každá mama ťažšie. Napríklad ja som úplne hrozná keď sa zle vyspím. Vtedy som ako šelma a nie je so mnou reč.
Existujú LED žiarovky s pohybovým snímačom, vhodné na chodbu, pri pohybe sa automaticky zapne.
@bessdonna náš synček v 6.rokoch bol dosť samostatný (nedávno mal 7) okrem utierania sa na WC (to nechce sam). Okupe sa sám, oblečie, zapne pracku keď všetko nachystám už len mu poviem ako ma pustiť. Ide dokonca aj sam k babke na bicykli cez pol dediny,ide aj sam do obchodu. Musel byť aj so sestrou učení k samostatnosti, keďže občas nám vyjde s manželom rovnaka smena. Ale každé dieťa je iné, je ťažké porovnávať
@bessdonna je to normalne. A este normalnejsie, ak ma mladsieho surodenca, a vidi, ze s nim mamina tieto veci este robi, lebo musi. Moze sa citit, ze nema tolko pozornosti. Vyzera, ze ho treba uistovat o svojej bezpodmienecnej laske. A urcite nemat reci typu, to uz musis Sam, to ho k samostatnosti neprivedie
@andulka220989 Ja iba k tym zubom, 6 rocne dieta si nevycisti zuby Sam poriadne. Zubarka povedala, ze docistovat do 9 roku minimalne,a dieta ma doladovat technicku😉
Dcérka bude mať za 3 mesiace 6 rokov. Od 3 rokov sa vie sama obliecť, obuť - chvíľku bojovala s tým, že si dávala topánky naopak, aj sa poutierať po potrebe na wc, na wc chodí sama, ale cez noc zatiaľ cikať nepotrebovala ísť, ale má na tento prípad príručné svetlo v posteli. Len to je o tom, že ona sama chcela všetko robiť. Zatiaľ sa sama nesprchuje, večer s bratom vymýšľajú, takže aby išli v normálnom čase spať, tak ich šupneme do sprchy oboch a osprchujeme naraz, ale už sa mydlia sami, aj šampón sa snažia votrieť do vlasov. Zuby dočisťujeme obom. Má problém sa zakasať, ale to je asi problém väčšina malých detí, oblečie sa rýchlo, ale nechce sa jej zastrkávať tričko do legín a pod., keď ideme von. Takže na toto musím ešte dozerať a aby si dala čiapku, nákrčník , keď je chladno lebo s tým vymýšľa. Jedlo si sama ešte nepripravuje, ale skúša si už natrieť chlebík, vie si zobrať hotové veci napr. jogurt k tomu lyžičku, banán atď. a ak chce mladší jemu dá tiež. A v noci ma výnimočne zobudí, ale to len ak mala zlý sen, ale už skôr ma volá, kým na nezobudí a nejdem za ňou do detskej. Pozornosť vyžaduje tak normálne, vie sa zahrať aj s bratom, sama až tak nie, nebaví ju samej sa hrať. Syn je zas opak, jemu sa nič nechce, má obdobie vzdoru do toho a problém s jemnou motorikou, ale on má ešte čas, len 4 roky bude mať v marci, ale zahrať sa vie sám dlhšiu dobu oproti staršej.
Moj skoro 4 rocny sam chce vediet,ako sa sklada pradlo a uz ro aj ako tak vie. Obliect sa vedia od 2 a pol roka. Aj obut. Maloktore oblecenie ci obuv je pre ne narocna,tak to pomozem. Myslim,ze 6r dieta ma byt v mnohom samostatne! Moj synovec mi pride,ze aj je. 🙂 Nedavno mal 6. Okupe sa,oblecie sa,obuje,utrie sa na wc,v noci sa nebudi,odlozi za sebou tanier/pribor,uecite aj umyje,ak by trebalo.. o_O
@stanislavicenka Dočisťujem. No tu ide o to, že niektoré deti nechcú ani kefku do úst dať a nie že umyť si zuby 🙂
@elizabet173 mozeme si len domyslat, nevieme, ako to je. Autorke viac pomoze, ak zacne patrat po pricine, prestane stresovat, ze 6 rocne nevie to ci ono a bude postupovat po krokoch, aby to zmenila.. nepotrebuje pocut, ze je uzkostliva a pod. Nevieme, ako to naozaj je. A z mojho pozorovania deti dnes vseobecne maju pozornosti malo. Myslim tym skutocnu pozornost. Uzkostlivy rodic nedava skutocnu pozornost, ten si lieci svoje bolacky z detstva..A tiez by potreboval pomoct, nie odsudit..
@veronikaszabova mozes si akurat tak mysliet a zbozne priat, aby dieta vedelo to, ci ono. To dieta to nevie z nejakeho dovodu. Ako pomoze skonstatovat, ze nieco musi? No nemusi evidentne.. Autorku to evidentne trapi a ani nik tu z nas nie je retardovany, aby sme si mysleli, ze ucitelka bude obliekat 30 deti na TV. To, ze to dieta to nevie, ma svoj dovod. Deti nerobia veci preto, aby nam sli na nervy, ci nas vytacali. A nie, ani najidealnejsia vychova castokrat nemusi stacit na niektore deti, aj ked samozrejme, MK je plny supermatiek, ktorych deti su produktom ich bezchybnej vychovy.. a nezabudnu to tym ostatnym dostatocne casto pripomonat... K tomu im samozrejme blahozelam a slepo zavidim..
@akvi ale to je na rodicoch, aby to to dieta naucili
Mňa zaujalo to nočné cikanie... Záleží aj toho, kolko večer vypije, ale v takomto veku by sa deti nemali v noci budiť na nočné cikanie. Mne to skôr signalizuje, ze má nejaký problém. Citový, psychický... Neprežilo dieťa nejakú traumu? Rozvod? Nebojí sa, že stratí mamu, že o ňu príde, že sa nevráti domov... Akoby aj v noci muselo kontrolovať, či je mama doma... Nezabudli ste ho niekde?
Švagriná má takéto 6 ročného, ze vkuse pri rodičoch, nepohne sa od nich, ale on prežil ťažký porod a aj tehotenstvo (zastavovali predčasný pôrod), cize nejaké citové pozostatky tam sú... Pokiaľ ale viem, dá sa to liečiť.
Samozrejme, je možné, že je aj zlá výchova, lebo ste ho naučili, ze všetko urobíte za neho, ale skôr by som si myslela to prvé. Dieťa chce, aby ste všetko robili za neho, lebo vtedy má istotu, že ste pri nom... Neviem poradiť, kam sa obrátiť, ale určite tu niekto vie. Sú centrá, kde sa venujú deťom s takýmito problémami....

@bessdonna Kazde dieta je ine neda sa zaskatulkovat.stale je dost male na to aby veci zvladalo same.moje sa sprchovali za asistencie ,to je nastavila som vodu strcila do kuta a dozerala ako sa umyju.pomohla utriet ,obliect.ritku si zacinali utierat same ja som zase len skontrolovala,to iste bolo s docistovanim zubov,obliekanim.ked bol cas oblieksli sa same ked som sa ponahlala rychlo som im pomohla.moje deti cez den nemrncali ked sa im nieco nepacilo jedovali sa ako vsetky deti.v noci som chodila cikat tak isto aj s jednym aj s druhym.moje deti spia otrasne dcera 10 a stale prejde ku mne do postele.syn to robil do 12 rokov.dozaduju si pozornost stale ved mama je pre nich istota.