icon

Sú 6-ročné deti samostatné?

bessdonna
13. nov 2022

ahojte.v takej placlivej nalade zakladam diskusiu.ake ma byt 6rocne dieta?ma sa kupat sam,utriet sa,obliect sa?je normalne ak cez den vela mrnci,place,vyzaduje si maminu pozornost?moze este budit mamu v noci,nech ho odprevadi cikat?je normalne,ze mama je z neho vecer psychicky unavena?a ked nie len mama?

akvi
13. nov 2022

@veronikaszabova ako naucis dieta sa nebat v noci? Skus pochopit, ze su veci, ktore maju nejaky hlbsi dovod. A niekedy su to trivialne veci, ktore "nam nejdu do hlavy ako toto este nemoze vediet"... To, ze tvoje deti zvladaju vsetko perfektne a "nacas" k tomu blahozelam. My ostatni sa mozeme ist..zakopat, ci? Ci si skusime uprimne poradit, pochopit sa, pripadne vyjadrime ucast, aby clovek nemal pocit, ze jediny idiot na tomto svete..aj to niekedy pomoze..

veronikaszabova
13. nov 2022

@akvi ja vravim o obliekani. Komentovala som snad nieco ine??

akvi
13. nov 2022

@veronikaszabova je úplne jedno, či ide o obliekanie alebo čokoľvek iné.Všetko môže mať svoj dôvod. Skús len pochopiť druhých, prijať ich.

gabrielka450
13. nov 2022

Ja mám 6rocneho...úplne samostatného....ale je dieťa a dieťa.....ale má to aj výhodu užívajte si to kým majú o nás ešte záujem....príde obdobie a partia a už mama bude na poslednom mieste.....pri type dnešnej vychovy

olivnik
13. nov 2022

To čo si vymenovala už má 6rocne dieťa zvládnuť. Najvyšší čas ho trochu "zocelit" lebo je zrejme naučené, že mama robí všetko so mnou alebo za mňa.

biela_sova
13. nov 2022

@bessdonna Ahoj, pridam psychologicke ci neurologicke hladisko. Mozog dietata este stsle nie je dozrety, niektore deti su stale emocne velmi zavisle na mame/otcovi. Podla opisu to nevyzera ze tirto ukony nezvladne samo, ale potrebuje ubezpecenie a fyzicku blizkost rodica. To je v poriafku. Ked chodi do skol/ky, este by som od neho prezistila, ci nie su nejake zvlastne vztahy medzi detmi/s ucitelkou.

lianka123
13. nov 2022

@bessdonna jasne, ze 6rocny je v tychto veciach samostatny. Moj sa aj na futbalove a korculiarake teeningy oblieka sam. Izbu si musi upratat. Utriet sa musi sam. A sprchuje sa sam. Zuby tiez sam, len docistim.
Treba ich hodit do vody, nech plavaju...

lujza123
13. nov 2022

@bessdonna áno všetko čo si vymenovala by malo 6 ročne diéta vedieť zvládnuť same.
Niektorému dieťaťu idú tieto samoobslužné činnosti lepšie, inému horšie, niektore deti sú radi samostatné, ine treba k tomu trosku postrčiť.

Veľa robí povaha dieťaťa ale oveľa viac výchova rodica. Často je chybou rodica ze deti obliekajú, kŕmia, umývajú do vysokého veku lebo sa im zdá ze dieťa je v tomto nedôsledne a pomalé (co samozrejme je, však je to iba dieťa).
Potom sa zbadajú neskoro a sú nervózny, karhaju dieťa "už by si to mal dávno vedieť". Dieťa je nešťastne, nechce tieto činnosti samé robiť lebo za ne väčšinou schyta kritiku a ma pocit ze to nezvládne.
Proste chýba tam ten proces skúšania, rodic odignoroval to obdobie "ja sám/ja sama" lebo vedy bolo dieťa ešte malé a všetko by dlho trvalo. Chýba celé obdobie zdokonaľovania danej cinnosti.

Typickým príkladom je kŕmenie. Niekto dá misku s jedlom pred ročné dieťa a nechá ho jesť samé, lyžičkou, rukami to je jedno, aj keď to trvá hodinu a všade je bordel. Takéto dieťatko už v 2 krásne je lyžičkou, v 4 v pohode používa príbor.
No a niekto kŕmi dieta dlho, lebo je to rychlejsie, nenechá ho jesť same aj keď sa toho dieťa dožaduje. Presvihnu obdobie prirodzenej zvedavosti, zrazu ma drobec 4 roky, chce aby ho mama krmila, je to pre neho dôležité (je to matkyna pozornosť) a nechce sa toho vzdať.

gab1sol
13. nov 2022

@bessdonna skús sa zamyslieť nad jednou vecou - mám tiež šesťročnú. Keď nastúpila do škôlky, bola som nútená ju naučiť samostatnosti. Musela sa naučiť sama obliecť, lebo pri mladšej som to inak nezvládala (muž bol v týždni pracovne mimo). Musela sa sama naučiť jesť, lebo obe som nezvládala naraz kŕmiť. Utrieť po veľkej potrebe sa vie… Mladšia má štyri a nabehla na samostatnosť sama, lebo chcela byť ako veľká sestra. Aj nočné vstávanie (stane sa, že ide v noci na wc, lebo proste večer sa viac napije) - vysvetlili sme, že môže chodiť sama, potom prišlo obdobie, kedy nás nevolala, ale chodila nás budiť, že ide cikať. Tak sme vysvetlili, že nám to nemusí oznamovať, že môže rovno ísť na wc. Na chodbe máme slabé svetielko, tak tmy sa neboja.

Ak tam nie je nejaký psychický problém (na čo by si asi skôr prišla), tak je to len o tom, že si sa do tej samostatnosti nepustila skôr. Dôvod poznáš ty, ale buď si si chcela uľahčiť prácu a nemala si na to trpezlivosť, že si radšej urobila/pomohla za malého sama. Ale teraz ťa to dobehlo, že v jeho veku tieto veci nevie sám. Alebo si si nechcela pripustiť, že už je dostatočne veľký, aby to zvládol sám, ak sa mu chvíľu povenuješ. Ale opäť ťa to len dobehlo.
Veď si spomeň na seba - ako prváčka, keď si išla na wc v škole, prišla ti pomôcť nejaká pani učiteľka? Alebo sa ti venovala pani učiteľka v škole, keď si sa mala prezliecť na telesnú, či von na dvor? Jasné, že si nemusí vedieť uvariť, ale takúto jednoduchú samostatnosť by dieťa už malo ovládať (opäť s dôrazom, ak tam nie je nejaký psychický problém).

angela85
Autor odpoveď zmazal
lujza123
13. nov 2022

Ešte ako mladá, bezdetna som robievala animátorku v detských táboroch, asi 6 rokov celé letné prázdniny.
Často som mávala oddiely práve týchto drobcov, 6 - 7 rocnych, naozaj za tie roky išlo o stovky detí ktoré som mala možnosť spoznať a v tomto veku boli najväčšie rozdiely medzi pohlaviami.
Kým 6 ročne dievčence boli dokonca schopné si same v rukách preprat ponožky, upratovali si izby, vedeli sa sprchovat, umývať obliekať proste samostatné bytosti chalani úplný rozdiel. Umrncaní, uplakaní, nesamostatní, musela som dohliadať aby si menili spodne prádlo, prezliekali veci. Niektorí sa sami sprchovali po prvý krát v živote až v tabore.

Ináč s tou sprchou, aj v táboroch aj potom doma dcéru som v tomto veku ešte dohliadala. Nepomáhala ale bola prítomná, predsa len vlhko v kúpeľni ľahko sa môže posmyknut, s umývaním vlasov aspoň pomôcť opláchnuť poriadne atď.

dominikamacakova
13. nov 2022

Záleží od dieťaťa, od výchovy. Ja som brata od prvej triedy (6-7rokov?) brávala domov zo škôlky, boli sme sami doma do večera, urobili sme si jesť. Určite som si aj utrela zadok a asi aj bratovi. Proste ja som musela byť samostatná, mama s nami bola sama, musela chodiť do práce. Nebolo na výber. A teda žiadne mrnčanie by mi nepomohlo. A to nie som len ja, kedysi bolo normálnejšie, že deti boli aj samé doma a boli samostatné. Ale nehovorím, že to bolo super 🤷

veronicka88
13. nov 2022

V 4 rokoch som staršieho rázne v noci upozornila že si kľudne môže zapáliť svetlo na chodbe keď ide cikať ale budiť má ozaj nemusí,že viem a registrujem že išiel. Pochopil a už ma viac nebudil(budil svetlom ale to nebolo podstatne)manžel ho ešte sprchoval ale ccanod druhého ročníka sa sprchuje sám a akurát mu hlavu umývam lebo ma amaseker množstvo vlasov a by ho svrbela....inak je maximálne samostatný keď chce🤣🤣🤣keď som vedľa neho na 100% sa chce na mňa spoľahnúť....a to ma už 9 a musím ho veľakrát upozorniť že už je veľký na to a ono že to za nho robiť nebudem....ale je to stále dieťa...noc by som rázne vysvetlila kúpila stlacacie svetielko do záchoda ...ostatné je asi len o povahe

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zuzka1008
13. nov 2022

@bessdonna moja dcerka ma 5.5r a tiez si obcas kladiem otazku. Preco to nieje tak ci onak.
Mam aj starsiu 12r a nejak nespravne ich skatulkujem spolu . tak aj od mladsej toho vyzadujem bohuzial viac . nez kedysi od jej sestry.
Ale mam aj dobru spravu dame to zeny 😀😀😀💐
Kazde obdobie raz prejde a pride nieco ine s cim nas prekvapia nase deturence

luccija
13. nov 2022

@bessdonna ja mam jedno a urcite nebola v 6r.taka samostatna.Ak mas jedinacika vie dostat viac tvojho casu, ak by si mala 2, 3 deti musia byt samostatne.

annm81
13. nov 2022

@bessdonna Myslím, že mám veľmi samostatné dieťa. Čoskoro bude mať 6. narodeniny. Sprchuje sa úplne sám vrátane umytia vlasov (nechávam otvorené dvere, aby som počula, či je všetko v poriadku). Pomáham mu utrieť chrbát. Zuby mu síce dočisťujem, ale zvláda to dobre aj sám. Oblečie sa vrátane výberu oblečenia (poviem mu, koľko vrstiev si má vziať), zašnuruje si šnúrky. Dokáže sám spraviť jednoduchý nákup, ak ho počkám pri vchode do obchodu. V noci nepotrebuje cikať, po potrebe sa utrie sám. Sám zaspáva a ráno sám vyjde z izby a nachystá si raňajky - vezme jogurt, zaleje vločky, natrie chlieb, ošúpe mandarínku. Pod dohľadom dokáže pripraviť jednoduché cestoviny alebo praženicu (s horúcim pracujem ja, pri krájaní stojím pri ňom). Dokáže sa bez problémov zahrať sám, vyprázdni umývačku, uprace si hračky, uloží ožehlené oblečenie do skrine...

Znie to, že mám dokonalé dieťa, že? Ibaže... máva "svoje dni" - každý týždeň aspoň jeden, keď vie byť tak strašne umrnčaný, neschopný si ani len správne obliecť tričko, vie byť neuveriteľné odutý a protivný ku kamarátom aj ku mne. A v také dni som rada, že je konečne v posteli a závidím susedom, čo majú pohodové usmiate a milé dievčatko, ktoré síce nezvláda ani polovicu toho, čo môj, ale zas jej mamka doma nikdy nemusí ani len zvýšiť hlas.

Deti majú už od narodenia rôzne povahy. Ak sa tvoje dieťa noci bojí ísť samo na toaletu, skúste mu to uľahčiť napr. nočnými svetielkami. Ak sa aj tak bojí, odprevaď ho a pomaly spolu pracujte na tom, aby sa to zlepšilo - detský strach netreba podceňovať. Dieťa treba od mala viesť k samostatnosti, ale mnoho rodičov má prehnané očakávania. Pracujte na tom spolu, stanovte si maličké kroky a tešte sa, keď sa podarí hoci aj ten najmenší postup. Napr. tá sprcha - buď pri ňom, podaj mu mydlo, hovor mu, ktoré časti tela si má umyť, chváľ ho, ako to zvláda sám. Vieš čo moje dieťa zbožňovalo? Po sprche som s ním šla do postele čítať si knihu a často som uprostred vety zastala s tým, "hm, čo tu tak krásne vonia? To ty si sa tak úžasne vyumýval?" Začala som ho "ňuchať" nosom a pri tom štekliť - každý večer už ako trojročný sám bežal do sprchy a potom mi nenápadne kládol otázku, či NÁHODOU necítim niečo STRÁÁŠNE voňavé.

Zajtra ráno vstaň s tým, že odteraz sa nebudeš rozčuľovať. Nechce sa sám obliecť? Pohodovo milým hlasom mu navrhni, že mu pomôžeš. Daj mu jednu ponožku do ruky, druhú vezmi ty a ukáž ako si ju má navliecť. Pritom ho trocha poštekli, sľúb mu, že ďalšie šteklenie bude, až sa oblečie. Skúšaj rôzne stratégie, napr. vety štýlu "musím ísť cikať, potom ti pomôžem obliecť sa ALE NIEŽE TO DOVTEDY ZVLÁDNEŠ SÁM, lebo asi odpadnem". Až prídeš a teatrálne odpadneš, lebo si zvládol sám navliecť tričko, hoci naopak, bude on prešťastný z toho divadla a ty spokojná, že spravil malý krôčik k samostatnosti - niekedy jednoducho pomôže hravosť. Inokedy funguje súťaž - či sa skôr oblečieš ty, alebo on. Niekedy stačí, že mu robíš spoločnosť a robíte veci, vrátane každodenných povinností spolu. Takmer vždy fungujú pochvaly, aké šikovné a samostatné to dieťa už je.

A najmä, keď sa nad tým zamyslíš, zistíš, že mnoho vecí nestojí sa nervovanie sa - vezme si krátke tričko namiesto dlhého? Jeho problém, sám zistí, že mu je zima. Neuprace si izbu? Jeho problém, že tam bude mať neporiadok. Nehodí špinavé ponožky do prania? Nevadí, nevyperieš ich a on si bude musieť obliecť tie špinavé alebo byť naboso - neumrie z toho a poučí sa.

tesari
13. nov 2022

Moj ma 5.5 roka. Umyt sa vie sam, obliect tiez, ale trva mu to a mota sa. Vie si urobit aj chlebik s natierkou, naliat vodu, otvorit jogurt. Vie si aj zuby umyt, ale to radsej docistujem. Veci si uprace, ale skor podla nalady. Ale dokonca sa si vie ocistit sam jablko. Na wc sa utierat nechce - dovod: on si mebude pchat ruku do zadku 🤣. A prehra sa sam, ale ocas si spolu sadneme a urobime aj spolu aktivity. Ale nerad sa uci, dokopat ho naucit sa basnicku, to chce vynaliezavost 🤣.

elizita
13. nov 2022

Mňa tu zaráža ako tu niektoré píšu že si 5-6r deti robia raňajky.. čo? Môžete to viac popísať čo tým myslíte? Nie som úzkostliva,ale zas nôž jej ešte do rúk nedám (chlieb,zelenina) bez dozoru (a to ma 7r) a tiež ju nenechám narábať s horúcou vodou (čaj,mlieko). Čo si také malé deti spravia samé na raňajky? Inak sa napr. z plávania obriaduje od 5r sama v šatni vďaka covidu. A rovnako si rieši komplet celú hygienu sama od 5r. V noci na chodbe svieti LED takže sa nebojí...

dagmarovita
13. nov 2022

@lujza123 páči sa mi čo píšeš, zaujímavé, Ty si pedagogička? Chcela by som v niečom poradiť, môžem správu?

annm81
13. nov 2022

@elizita Môj si na raňajky dáva napr. jogurt, cottage cheese s vajíčkom alebo tvaroh. To všetko si stačí otvoriť. Vždy máme doma zo dve uvarené vajcia a dva odkrojené krajce chleba - presne preto, že nemá dovolené narábať s ostrým nožom ani horúcim bez dozoru. Vajce si teda vyberie a olúpe sám a príborový nôž použiť môže sám - to mu stačí na natretie chlebíka. Zaliať cereálie si tiež zvládne už aj dvojročné dieťa. Zvladne si umyť, prípadne ošúpať veci ako banán, šalát, citrusy, vezme a umyje si jablko, mini mrkvičky. Často si vyberie nejaké orechy a semiačka.

wiccawicca
13. nov 2022

@bessdonna moja dcéra má 6 a pol roka, oblečie sa sama aj obuje, vie aj zašnurovať, ale nie je to tak pevné, sprchuje sa sama, len jej podám sprchu ale vlasy musím ja, lebo ich má do pása, tak isto aj česať. Zuby si umýva sama aj po wc sa utrie sama ale niekedy ešte nedostatočne. Tiež je celý deň pri mne, ak nie je v škole ale skôr vyžaduje, aby som sa s ňou hrala, lebo nemá s kým a ja nie vždy môžem. V noci ide cikať sama, zažne si svetlo a ide, niekedy mi oznámi, že ide ale ja nevstávam, to by sa muselo niečo stať a že by ma volala.

euka210
13. nov 2022

@bessdonna su deti a deti, mam 3 ch a jeden sa vedel utriet po wc, najmensi 6r este nevie...jednak je vyskovo nizky a druhe je dost svojsky a tvrdohlavy, ze je mamkac ani nehovorim, to su vsetci 3, ale on ako najmladsi najviac a je aj v porovnani so starsimi menej samostatni ako surodenci v jeho veku. Cize kludne to moze byt aj rozmaznanost...my ju uz kreseme, ale za cenu vytrvaleho revu niekedy, ale ide to, dozrieva postupne.
Obliect 6r urcite sa ma vediet sam, ved to uz je moj skolak.
V noci mi nechodi curat, ale pride k nam do postele...ani neviem kedy...len rano ho pri nas najdem 🤣 ...neriesim, lebo starsi boli rovnaki
Kupat ci sprchovat 6r sam urcite nie, u nas teda nie. 11r uz ucime aby sa vedel sam osprchovat, ale 6r je malo. Ja sama ako dieta som mala rada, ked nas mama umyvala, mna do cca 11r.
Umyt zuby sam, ale docistujem...podla nasej zubarky treba docistovat do 12r, aj starsim kontrolujem, lebo to flakaju.
Mrncat by uz nemalo...najskor tym vyzaduje pozornost. Treba mu dat istotu, lasku, aj hranice.

janadidiova
13. nov 2022

@bessdonna
Ja som potrebovala odprevadiť na wc dosť dlho ..myslím (ak si dobre pamätám) do cca 8 rokov. Ako malá som sa bála tmy , videla som duchov, tiene. Skrátka som mala strach. Keby po mňa mamina v noci neprišla, verím, že by to vo mne zanechalo následky. Doteraz som vďačná, že mi nikdy nepovedala ani pol slova keď som na ňu vykrikovala uprostred noci. Vždy prišla, zazala mi, počkala kým sa vycikam a odprevadila ma naspäť do postele.

dudart
14. nov 2022

@bessdonna nečítala som iné odpovede, ale moja dcéra aj keď pôsobila samostatne, tak sme jej zadok umývali(do teraz používa vlhký wc papier) do 7rokov. Sprchovať sa začala sama až po 8.narodeninách a keď na ňu nedozriem, zabudne si umyť zuby. Obliecť sa vedela lepšie v školke ako teraz 😂🤦. A to že si ťa vyžaduje k nočnému cikaniu? Aj ja by som niekedy v noci a tme najradšej zobudila manžela 😅🤷. Je to dieťa a je citlivejšie. Možno viac naviazané. Chápem, že ťa to privádza do šialeného vyčerpania, ale neskôr budeš ľutovať, že ťa už nepotrebuje... Vyrastú rýchlo

kittykat22
14. nov 2022

@bessdonna pozeram na profil, ze cakas druhe dieta - nebude to spravanie prveho syna tak trochu aj preto, lebo si tehotna? Niesi unavena a nestastna, pretoze si v 6 mes. tehotenstva a mas vsetkeho dost? Nebud smutna - nepoznam ziadneho muza ktory by sa v dospelosti nesiel sam vycikat, tahal mamu z postele za ruku, ze sa boji ist chodbou bez svetla alebo sa nevedel osprchovat :D zbytocne sa trapis. Vsetko pride, a vzhladom kolko ma rokov, to uz dlho nebude trvat - neboj.

bessdonna
autor
14. nov 2022

@kittykat22 dakujem.ano,dovodom vylevu boli urcite tehu hormony.spustacom bolo,ze manzel vcera rano ked som mu nieco rozpravala o tom,ze kedy je s babatkom celkom lahke a kedy zacne byt tazsie vzhladom na separacnu uzkost povedal takym raznym hlasom,ze vtedy sa netreba nechat,lebo bude to,co teraz,ze na mne prvy doslova vysi.povedalasom mu,ze ved sam zaspava uz,hra sa,kresli velakrat sam,iba chodi "buzerovat",ze uz sa to o dost zlepsilo.no a ako som zistila,ze on si to vobec nemysli tak som uz citila,ze som dost nepochopena.prvy je z predosleho vztahu,vychovavala som ho sama,u otca kazdy druhy vikend.no a hned som aj rozmyslala,ze co ked ho ani nema rad,maly ho zboznuje.hovori,ze tak isto bude vychovavat ajsvoje deti,je si isty svojimi principmi.ze on by taketo chyby vo vychove jak ja nespravil....tak teraz som hodinu hore,lebo som s nim na wc nesla a bolo treba komunikovat a uz neviem zaspat.a on tu spokojne spi vedla mna(manzel). inak vela bab tu pise to obliekanie.to robi sam.je skolak.

bessdonna
autor
14. nov 2022

@kittykat22 v podstate mi vadilo,ze povie ze separacna uzkost je nezmysel a treba sa vtedy toho decka zbavit ked si vynucuje pozornost.ja som kvoli tomuto preplakala pol dna,ze to neslo zastavit.inak sa nezvykneme hadat,je ku mne mily,k malemu sa nesprava zle.vozi ho do skoly a spat.len sa neviem zbavit pocitu,ze v jeho ociach ako matka nie som dobra,som zlyhala vo vychove a co ked moje este nenarodene bude vela plakat a furt vsetko bude moja chyba.ked bude plakat v 1roku ked niekam idem tak to bude moja vina,lebo som si ho k sebe pripumtala.bojim sa,ze prichodom dietatka sa vsetko zmeni a ostanem s 2detmi sama od 2roznych otcov.a este mi vadi,e mi uz parkrat povedal,ze toto babo tak nelubim ako prveho,ze ho mam na haku,co nie je pravda.

akvi
14. nov 2022

@bessdonna och, toto sa zle číta, tvoj muž asi nedostal príliš veľa lásky a prijatia vo svojom detstve. A ver, že aby sa dieťa mohlo odpútať, musí byť najprv silno pripútané, musí cítiť bezpečie a to je najdôležitejšia úloha rodiča. Takže tým, že budeš dieťa odstrkovat, tým ho nenaucis samostatnosti. Dieťa do 3 rokov sa cíti byť súčasťou mamy a odstrkovat ho v takomto veku vedie akurát tak k traume a nie k samostatnosti. Dieťa 3+ sa postupne začína odputavat, ale niektoré deti potrebujú ešte aj v tých 6 rokoch rodiča, u vás napríklad vidím tú potrebu u syna aj kôli tvojmu rozchodu s jeho otcom, to veľmi veľa vysvetľuje, tvoj syn to má ako traumu a potrebuje ju spracovať. To nočné budenie a pod. nasvedčuje tomu, že sa bojí straty, bojí sa, že aj mama môže odísť.

kittykat22
14. nov 2022

@bessdonna to co ti hovori muz o vychove nie je preto, ze prvy syn je jeho nevlastny. Toto sa dostane aj zenam ktore s muzmi maju tie deti :D Tvoj sucasny muz si mat dieta predstavuje ako nejaky nauceny format - pretoze to tak ma byt. Nema skusenosti s detmi, nemal sa to kde naucit a tak hovori nejake svoje predstavy. Ked sa teraz ukludnis, tak mu povedz, ze syn je uplne v poriadku, ze si mala slabu chvilu a ze by si namiesto toho aby na teba utocil a zhadzoval ta - by si rada pochopenie. Ze vychova dietata nie je uplne jednoducha - ako na tie deti nie je manual. Tvoj syn je uplne v poriadku. Radsej ani nebudem pisat do fora co vsetko moj syn v 6 rokoch nevedel/nedokazal/nespravil a nebolo to tym, ze by s nim nieco bolo zle alebo ze by nemal priestor - jednoducho bol taky. Dnes ma 10 a je to skvele dieta a v niecom s rovesnikmi popredu v niecom pozadu 🙂 Daj si kavu, vyloz nohy a bude to dobre - uvidis. Nabuduce ked na teba bude muz zlostne utocit, tak mu slusne povedz, aby prestal.