icon

Sú podľa vás znamky v škole dôležité?

5. sep 2022
Strana
z4
slovakboy
8. sep 2022

@terezka1947 samozrejme že ma bude zaujímať čo vie pilot alebo neurochirurg. Aj aké mali hodnotenie koľko ma nalietaných hodín na akých strojoch atd. To sú už profesionálne hodnotenia podobne ako hodnotím lano výťahu výpočtom. Ale načo mi je vedieť na základnej kto má aké znalosti z akého predmetu. Učiteľ ktorý deti učí to vie aj bez toho aby deťom dal známky. Hovoríš, že si na deti pritvrdila. Dobre - je to tvoja metóda motivácie. Si matka nerobíš medzi deťmi rozdiely neznačkuješ ich. Prečo toto dovolíš robiť iným? A ešte takým primitívnym spôsobom - piatimi číslami. Niektorí to robia desiatimi známkami. Jednička s hviezdičkou a mali sme matikara ktorý keď chcel ponížiť tých najslabších tak im napísal na písomky číslo desať a ešte sa z toho pred triedou smial. Písomka bola forma jeho pomsty žiakovi. Keby môj otec v ôsmej triede so mnou nepreberal matematiku tak neviem neviem. Naproti tomu fyziku nás učila učiteľka ktorá nám ju krásne vysvetľovala a a robila nám ju zábavnou. Na výške som mal profesora fyziky, ktorý na skúškach požadoval teoriu aj príklady. Ale spôsob, akým to robil bol zaujímavý: študent si vytiahol otázku a prišiel k profesorovi už s jej písomným vypracovaním - odvádzačky. Ten tu otázku aj študentovu prípravu otočil dole k stolu a ponúkol študentovi: ak si myslite že inú tému ako tú, ktorú ste si vytiahli viete lepšie tak mi o nej porozpravajte. Začal sa neformálny priateľsky rozhovor kedy profesor dával otázky z rôznych tém daného semestra a študent odpovedal. Ak nevedel profesor presiel na inú tému a tak sa porozprávali skoro o všetkom. Na konci otočil tu študentovú prípravu, skontroloval ju za max. 15 sekund a navrhol študentovi známku. Ak ju odmietol tak mu dal náhradný termín. Takýmto spôsobom urobil zadosť systému ktorý požadoval skúšať náhodnú tému a súčasne prevetral všetky vedomosti študenta. Zaujímavé, že vysoká škola, na ktorej je hodnotenie spoliehajú aj používatelia výťahov, pasažieri lietadiel a pacienti lekárov, tak nemá taký necitlivý prístup k hodnoteniu ako to je na základných školách.

terezka1947
8. sep 2022

@slovakboy no, myslím,že si budeme navzájom rešpektovať názory a takto diskusiu ukončím😉

slovakboy
8. sep 2022

@terezka1947 ďakujem.

penelopa
9. sep 2022

Samozrejme...je to príprava na život. Veď nechceme budúcnosť analfabetov, aj keď Školský zákon k tomu speje.

kvietocek87
16. sep 2022

@tianna a to bolo v akom roku.Niekedy sa rodilo 100 000 detí,teraz je to o polovicu menej a už to bude len a len klesať.Ved vidíme, čo sa robí.Teraz berú aj 4 karov na stredné školy,o vysokých školách ani nehovorím.Vysoku neskončí už fakt len ten kto nechce.Tolko je tých škôl.A potom začína život,skoro každý má strednú školu, každý druhí vysokú.Uz len známosti treba

dupinka
16. sep 2022

Slovenské školstvo je žiaľ nastavené tak, že nie je dôležité, či vedomostiach rozumieš a vieš ich použiť, prepojiť ich vzájomné v rámci viacerých odvetví, ale či vieš napísať písomku, naučiť sa to naspamäť,... a mať dobré známky. Do isté miery učitelia "zaškatuľkuju" každé dieťa, aj keď sa mnohí snažia brať deti individuálne, zohľadniť ich plusy. Ale pre prijímačky sú známky dôležité. Takže nemôžeme sa baviť o tom, že nie.
Ale z pohľadu rodiča sa snažím hlavne o to, aby chápali učivo, urobili v rámci svojich možností čo najviac. Flakanie neznesiem, ale keď raz to nie je "šálka kávy" tak očakávať jednotky by bolo trápenie pre všetkých.

saxana000
16. sep 2022

@marca12 tak ja som sa napriklad ucila aj doucovala aj vsemozme inak snazila ale od 7 rocnika som lepsiu ako 3 z matiky na vysvedcku proste nedala.neslo mi to..nie je to o lenivosti..nehovorim mat 3-4 od hora dolu ale niekedy sa to decko fakt snazi a jednoducho to nejde..

gigie24
16. sep 2022

Nie, v dnesnej dobe je dolezite, aby bolo dieta zdrave a stastne 😇.

tianna
16. sep 2022

@kvietocek87 my sme 86.. to áno, len nie každý má 5000€ alebo koľko na všelijaké súkromné výšky.. napríklad my takú isto nebudeme vedieť deťom zabezpečiť, jedine klasicku vysokú školu ktorá je zdarma, teda samozrejme mimo pomôcok.

autor
17. sep 2022

Na základnej sú potrebné pre prijatie na strednú školu. Ale na strednej škole sú primárne známky určené na ohodnotenie vedomostí, ktoré sa musia učiť naspamäť, respektíve sa niečo vyslovene nabifliť. Iný význam v tom asi nevidím, pretože len na máloktorú VŠ sú dôležité známky zo SŠ.

terezka1947
18. sep 2022

No súhlasím,že na je iný dôvod na dobré známky na ZS a SS,ale keď raz niekto berie SS vážne,chce sa učiť,tak aj známky má dobré.
Keď sa učiť nechce,zodpovedajú tomu známky.
Či sa naschvál niekto chce na SŠ prezentovať na pisomkacg a pri odpovediach,že mu na známkach nezáleží,dostane 5 a vedomosti v skutočnosti má?

cariad
18. sep 2022

@terezka1947 nesúhlasím.
Jediné na čom záleží je ako to vníma učiteľ. Keď raz nie ste obľúbený a tak môžete aj celú knižnicu prečítať a ísť na každý dobrovoľný krúžok a súťaž aj tak to s nimi nepohne, lebo hodnotia iba oni zo subjektívného hľadiska.
Až maturitné vysvedčenie kde sú nezainteresovaní učitelia, vie povedať: počkajte veď, ale ona to vie na jednotku všetko a do toho učiteľ, ale veď ona má iba trojky! Píšem ti môj pripklad.
Nie všetko záleží od študenta.
A na výšku som sa aj tak dostala napriek trojkám bez príjmačiek. Takže známky od 1-5 úplne nepodstatné a vôbec neurčujú čo má študent v hlave a ako sa v živote presadí.

terezka1947
18. sep 2022

@cariad áno,to súhlasím.
Ale všetci učitelia sedia na študentoch?
Vždy sa nejaký nájde.
No nie všetci.
Druhá vec:na VS sa už dnes dostane každý, bohužiaľ. Ale ide o to na akú a či VS skončí.
Takže ja by som známky až tak nezatracovala.
Nie všetci jednickari sú super hrdinovia,no nie na všetkých so zlými známkam sedeli učitelia.

moni73
18. sep 2022

@terezka1947 vedomosti nie su len to, co sa uci v skole. Dieta moze mat vedomosti 100x viac a hlbsie ako sa ucia, len sa s ucivom nezhoduju.... Predstav si dieta, ktore vie anglicky, cinsky, rusky, mongolsky..., bavi ho angl literatura 17st., tolstoj, ludske prava a filozofia. Ako skonci toto dieta gympel, ked ostatne flaka, neuci sa, nechce vediet? Preco by kvoli nejakym znamkam nemohlo studovat co ho bavi? Cele zle.

terezka1947
18. sep 2022

@moni73 prepáč,aké to je hlúposť,čo píšeš.
Také dieťa hocikde si nájde cestu na vyššie štúdium.
Hocikde. A aj keby známky zo SS zohrávali úlohu,predbehne ostatných v iných veciach.

moni73
18. sep 2022

@terezka1947 v tvojom prispevku dnes 9.29" hladas dovod zlych znamok. No a teraz 16.06" pises, ze predbehne ostatnych v inych veciach. A prave preto su pre mna znamky zbytocne. Lutujem vsetky deti so "zlymi" znamkami, ktore stratili rok na zakladke, ked sa cez pandemiu prijimalo len na zaklade vysveciek.

terezka1947
18. sep 2022

@moni73 lebo kto raz vedomosti má,tak ich má. Či by aj rok stratil. Keby vedomosti nemal,môže stratiť aj 10r,nepomôže si.
Keď vedomosti má,odrazí sa to v známkach.
Keď vedomosti nemá,tiež sa to odrazí v známkach.
Úplne jednoduchá matematika.
Vždy boli,sú a budú predmety,kt.niekomu nesadnú. A vždy boli,sú a budú učitelia,kt.si na dieťa zásadnú
To však nemôže slúžiť na ospravedlnenie zlého prospechu dieťaťa .
Tiež som chodila do školy,mám deti ...viem zhodnotiť.
Nemám nereálne očakávania,ale leňošenie a flakanie nepodporujem.
A opakujem,poctivo vydreta 3lepsia ako lajdacka 1.
Ale hádzať svoje,či neúspechy deti na zlý systém v školstve,na zlých učiteľov,či čokoľvek je tiež trošku divné.
Mala som posl.dva roky na praxi stredoškolákov,3. A 4.r.
No ja sa úprimne divím ako sa vôbec zo ZŠ dostali na tú strednú školu. Lebo niektoré základné veci nevedia. A to je učivo 4-5r.ZS.

Strana
z4