icon

Sú známky dôležité?

nelinka2009
26. jan 2018

ahojte... Zaujima ma nazor maminiek deti na prvom stupni ZS. Vediete deti k tomu, ze su znamky dolezite (samozrejme za horsiu znamku netrestam, ale spolocne si ucivo pozrieme, prejdeme...), alebo detom hovorite, ze znamky podstatne niesu a hlavne sa maju v skole hrat a kamaratit??

nelinka2009
autor
26. jan 2018

@kvetinka75 anotovidim denne,vsetko ales mierou. Ja som dcere stale vravela, ze sa nesmie smiat,musi pomahat... Smeju sa jej na telesnej a teraz co... Ak utoky neodrazi, tak jh to zdepta a znechuti tie ddcka len tak neprestanu.

vejula
26. jan 2018

nie na znamkach nebazirujeme, práve naopak, snažime sa vysvetliť synovi, že to aku známku dnes dostane z písomky si v dospelosti ani pamätať a absolutne nezavaži na tom či bude v živote šťastný. Niesme za to, že zo všetkého ma byť dieťa dobre. Nikto nieeje vo všetkom dobrý a chceme aby sa zameral na to čo ho baví, čo ma rad a v tom sa rozvíjal. Jasne že nepodporujeme lajdactvo, ulohy musí mať zo všetkého (ale ked sa nahodou zabudne, nerobíme z toho žiadnu katastrofu) Inak je dokazané, že v živote su uspešnejší priemerní žiaci (teda trojkari) ako čistí jednotkári. Vedia sa lepšie presadiť, lepšie uplatniť. Takže ja absolutne žiaden dôvod nevidim v tom, aby sa od dieťaťa vyžadovali jednotky.

dorottka
26. jan 2018

@kvetinka75 suhlasim, ja som odjakziva strasne sutaziva, ale je to nieco ine na skole a ine v 'realnom' zivote, na skole je to presne hra o vedomosti a taky ten rozhlad, rozne olympiady atd., v realnom zivote je to uz povacsine o mnozstve inych veci - startovacich podmienkach, kto koho pozna, kto ma dobre presviedcacie schopnosti, proste zmes nenormalneho mnozstva inych faktorov, ktore na skole este podstatne nie su vobec. Cize preto je malokedy sikovnost na skole meritkom sikovnosti v zivote 🙂 treba balans proste.

deti95060810
26. jan 2018

@nelinka2009 prečo sa jej deti smejú? Je nešikovná, alebo silnejšej postavy? asi by som hodila reč s vyučujúcim telocviku...ten môže deti troška krotiť v posmechu...

anjelicek26
26. jan 2018

Navyše treba dieťa posmelovat nebrať nejaké rehoty iných k srdcu.. to je základ.. vedieť sa zasmiať sám na sebe,že no toto asi nebude moja šálka kávy 😂😂 Syn je neskutočne nemotorny v jemnej motoriky,ľavák a píše vyhotoví ako stromokocur, kreslí ako škôlkari 😅 Na nástenke sa s toho s kamošmi trehocú,že to zasa "dal" pomaly najhoršie 😅 Žiadne dieťa nie je dobré vo všetkom...syn je úžasný v matike a aj v gramatické najlepší z triedy a číta úžasné a aj sociálna kompetencia na 1***.. ja som na neho hrdá,len s učiteľkou často lamentujeme,že to neprečítal, už mu aj nakazala písať len tlačeným 😂😂😂😂

nelinka2009
autor
26. jan 2018

@deti95060810 je taka gulicka po mne aj muzovi, v puberte to zmizlo... Len to sa jej tazko vysvetli no a v pohybe pislabsia, len to ma zas po mne. Nikdy som nespravila kitrmelec, snuru,ani som sa nedplhala... No miluhe bije,plavanie, dokonca chodi na hadzanu, aj ked jej to moc nejde 🙂

kvetinka75
26. jan 2018

@dorottka ja som tiež veľmi súťaživá. Iné to bolo na škole kde boli na určité veci vytvorené podmienky a iné v reálnom živote. Do určitej doby sa mi darilo - súťaživá, karieristka ale zase nie cez široké lakte ale potom prišlo niečo čo som uprednostnila. Ja som bola spokojná a nespokojní boli niektorí naokolo, ktorí riešili to prečo som tam kde som, či nechcem niečo viac. Nikoho nezaujímalo že ja som spokojná a šťastná. Len to aby som mala dobrú robotu, kopu prachov a pod. a mne záležalo na iných veciach. Predstavy rodičov sa nie vždy zhodujú s tým, čo ich deti chcú a kedy by mali byť šťastné.

tana85
26. jan 2018

uplne suhlasim s montemother, vo vsetkom. este tak najst rovnako zmyslajucu skole. ale su take, oznacovane posmesne “alternativne”. na mna mali rodicia velke naroky, same 1 az po maturitu. vysledok bol, ze som dodnes nezistila co ma bavi a na co mam talent. nikoho to totiz nezaujimalo, dolezita bola znamka, ktora len odzrkadlovala ako dobre sa viem nieco nabiflovat. pre svoje dieta si prajem podnecujuce prostredie, v ktorom bude priestor aj na chyby. sutazivost ma nikdy nepohanala vored, presne naopak. ty si poznas dieta a uz asi vies, aka je povaha, co na nu plati

silaviat
26. jan 2018

samotna znamka dolezita nieje ale ide o motivovanie dietata ukazat mu neaky ciel uz v mladom veku ..aby vedelo,ze v zivote musi dosahovat ciele a tym zamestnat nielen mysel.. ak to chce niekam dosiahnut musi napredovat a nie stagnovat ..stepovanie dietatu v malom mnozstve uz od malicka mu len prospeje .. je to priprava do zivota..v skole sa nehra nieje to playground ale skola .. samozrejme ucenie hrou je super ale odtial potial ,,

gaby21
26. jan 2018

@nelinka2009 ano rozumiem, ale tiež je urcite skvela v niečom inom. A je hrdá na seba keď dokáže niečo lepsie ako iné deti. Ale to hovorím o zdravej súťaživosti, nie že za každú cenu. Zdravá sútazivosť je dobrá. Dokáže dieťaťu zdvihnúť sebavedomie. Dieťa ktoré je v niečom velmi dobré a nie je za to odmenené straťí motováciu napredovať. Musí zapadnúť do davu a nerozvinie svoje schponosti

jana_eyre
26. jan 2018

ja budem mat skolaka az buduci rok.. auz teraz viem ze na znamkach bazirovat nebudem, budem rada ak sa bude ucit rad a pojde mu to ale urcite nebudem trvat na tom aby bol jednotkar.. pre mna su dolezite vlastnosti slusneho. cloveka, nie aby bol. jednotkar.. samozrejme ak bude lenivy to je ine, to budem chciet aby pridal, ale nebudem riesit ak bude nosit trojky ak. mu nieco nepojde, myslim ze ten rozdiel. sa da prist.. a ked pojde na ucnovku, ale bude ho bavit budem ho podporovat.. ale podporim ho aj ked bude chciet studovat na vyske.. tak to budem brat aj u ostatnych deti..

ja som bola velmi zly ziak, mala som urcite aj nejake poruchy len za mojich cias sa to neriesilo.. ako 7som prepadavala z matiky, moje pisanie bolo hrozne chodila som na doucovania, k snazila som sa a aj tak som proste bola zla.. mama neriesila. moje znamky za co. som jej vdacna, len jej bolo luto ze sa trapim.. a vsetci sa somnou ucili, trapili ale ja som proste pri matike vypla a nechapala, mam to tak aj s cudzimi jazykmi.. az teraz v dospelosti chapem tie suvislosti aj to nie vsetky.. a pravopis? naucila som sa ho na strednej, teraz si dovolim tvrdit ze ho viem lepsie ako niektori co boli jednotkari.. mimochodom zmaturovala som s jednotkami az na matiku 😅😅 to bola 4 a co.. naozaj mi nejde, ale maturitu mam a na matfyz sa nechystam..

ako dufam ze moj talent deti na ucenie nezdedia, ale ak ano nebudem. z toho nestastna.. dufam, ze budu dobri ludia a budu radi pracovat.. ja pracujem rada a bola. som rada ked boli ludia s mojou pracou spokojni.. ale najviac ma bavi venovat sa detom..

ewellina
26. jan 2018

Svoje deti vediem k tomu, ze znamky podstatne nie su, ale hlavne maju dane ucivo vediet.

gaby21
26. jan 2018

@tana85 ako ja vazne nechapem do akych hroznych škol chodia vaše deti alebo na aku prísernu skolu si chodila ty. Moje deti chodia do obyčajnej štatnej a nemám pocit ze nemajú moznosť rozvinúť svoje schopnosti. Tak ja som matka druháka a napr. Vďaka triednej som zistila že mojho syn aj napriek tomu ze sa strasne hnabí, velmi rad vystupuje ma skolskýh besiedkach a zapája sa do vsetkých triednych aktiviť. A aj napriek tomu chcem aby nosil jednotky, aby som vedela kde má mrdzery a urcite nemam pocit zeby mu to ublizovalo.

montemotherone
26. jan 2018

@gaby21 slietaš viac vecí do jedného. Súťaživosť, neprimerané a neobjektívne hodnotenie schopností dieťaťa a silné stránky detí 🙂 Keď tvoju reakciu rozmenim na drobné tak:
1. Súťaživosť je dobrá, ak to chce samotné dieťa a netlačí ho do toho rodič, či učiteľ. V práci si tiež každý deň hovoríte kto bol najlepší, a aby ste sa aj ostatní tak snažili a potom to bude o.k.? A ak áno, je to fajn pocit? Motivuje vás to naozaj k lepším výkonom pre lepšie výkony, a nie pre osobný súboj s kolegom a jednoducho chuť poraziť ho?
2. Áno, každý je v niečom lepší a v niečom horší. Tak to má byť, tak je to normálne a tak to treba aj akceptovať. Ak niekto nemá talent na beh na rýchle trate, aký význam bude mať známka 3? Nikdy to nebude lepšie. Jednoducho tento človek lepší čas nedá. Aký to má význam? Taký že ho označíme, zaškatuľkujeme. Pre jeho život, žiadny. V budúcnosti však môže mať k športu srdečnejší vzťah, ako niekto, kto mal jednotku, a dnes nedvihne zadok ako je rok dlhý, aby šiel cvičiť. Podstatou by teda nemalo byť hodnotenie, ale to, čo si z toho dieťa vezme do života, ako s tým čo sa naučil naloží neskôr. Známka nebude nikdy zaujímať žiadneho zamestnávateľa, kolegu, vysokoškolského učiteľa, manžela, suseda... Schopnosť komunikovať, riešiť každodenné problémy, orientovať sa vo vzťahoch, či využiť informácie s ktorými sa stretneme... to neskôr hodnotí každý...
3. "si nádherný človek, aj keď máš sto kíl a vôbec to nikomu nevadí"... 🙂 V tomto s američanmi súhlasím. Lebo do mojich 100 kíl teba nič nie je 😉 takže či to niekomu "vadí" je úplne jedno. A videla som veľa štíhlych a zlých, arogantných, či dokonca nepríťažlivých ľudí, ak chceš hodnotiť aj túto stránku 🙂 "Nádhera" človeka nie je v kilách. To, že to nie je zdravé, je druhá vec ale vždy je to vec toho dotyčného a aj tu to nešťastné HODNOTENIE inými neurobí žiadnu službu, ak si situáciu neuvedomí konkrétny človek.

Dúfam, že som svoj predošlý názor trochu viac presvetlila 🙂

nelinka2009
autor
26. jan 2018

@montemotherone .oje myslienkyyyyy dakujeeeemm a tlieskam

vejula
26. jan 2018

Inač čo mna napríklad velmi udivuje na prístupe ku učeniu je toto. Ide ti matematika maš z nej samé jednotky, ale zo zemepisu maš 3. Tak zameraj sa na zemepis, nech nemaš solovu 3. Nech je vysvedčenie pekné, s vyznamenaním najlepšie. Kašli na matemaatiku, v tej predsa nepotrebuješ napredovať, ved maš predsa jednotku.Zameraj sa a sustred všetky svoje sily na niečo, čo ti proste nejde, čo ťa nebaví. Nezameriavaj sa na predmety, koré ťa bavia a ktoré sa učíš s láskou. Treba zabrať v tom čo ti nejde, v tom voči čomu maš odpor. LEbo dôležitý je priemer, nie to, čo ťa baví 😀 ... A potom sa čudujeme, že deti chodia na strednu ktorá ich nebaví, či vysoku, ktorá im je akurat tak pre ten titul, lebo chudata same nevedia v čom su dobre, nikdy v tom neboli povzbudzované... LEbo dôraz sa kladol na to, aby z ničoho neboli horšie. Toto je niečo čo fakt nepochopím

montemotherone
26. jan 2018

@nelinka2009 držím palce, nech je dieťa v škole šťastné... Ja som sa k tomuto želaniu dopracovala až po rokoch, ale ešte som si stihla uvedomiť svoje zlé nastavenie 😉 A ver, že to funguje. Dcérka je premiantka triedy, pracuje na sebe, ale preto, lebo chce. Dosiahnuť vnútornú motiváciu dieťaťa je jednoduché, ale treba nájsť tú fintu 😉 a makať na sebe aj ako rodič. Dať príkazy, zákazy je rýchle, jednoduché ale neúčinné. Je to len reťaz, ktorá sa raz roztrhne. Ísť dieťaťu vlastným príkladom, tvoriť si aj dodržiavať (!) pravidlá, akceptovať SVOJE chyby a ukázať dieťaťu ako nás môžu posunúť k cieľu a aké sú DÔLEŽITÉ pre správny smer... je kľukatejšia cesta, ale vedie k zodpovednému, rozvážnemu a namotivovanému dieťaťu 😉 A asi aj k lepšiemu vzťahu medzi rodičom a potomkom... Dúfam 🙂 O pár rokov uvidím 🤔 🙂

gaby21
26. jan 2018

@nelinka2009 áno presvetlila. Ale je ulohou rodiča to takto aj dieťatu vysvetlit. Proste ze znamka neznamena nic pokial dieta citi ze spravilo maximum a viac uz nedokaze. Tak ta 3 napr. Z telesnej je bezvyznamná. Stale tu proste pišete o.priserných skolach, neviem ako škola moze za to ze dieta ma prehnane motivovanych rodicov. Keď viem ze moje dieta je matematický genius tak dvojku jednoducho nrakceptuje. A naopak ked nevie splhať nap. TAK KEBy z telesnej aj prepadaval tak mi to bude jedno. Toto je zalezitost rodicov nie skoly. A rozvijat schonosti svojho dietata by mala byť tiez rodinna zalezitost, do skoly sa predsa det nechodia zabavať ale vzdelavat sa.
Ja som nenapísala ze mi vadí keď ma niekto 100 kíl, nesnaž sa mi podsúvat veci, ktoré som nenapísala. Nikdy som nikoho nehodnotila podla vyzoru, ty akurat nedokážes akceptovat že niekto može aj iný nazor ako ty. A nedokážeš ho akceptovať

gaby21
26. jan 2018

@vejula súhlasim. Ale toto je zálezitost rodicov nie skoly. Treba dietatu dať jasne najavo. Vieš čo baví ta matika tak na nej makaj. Zemepis ti nejde tak sa snaž aby si aspoň prešiel. A vybavené

vejula
26. jan 2018

@gaby21 ano v prvom rade je to zaležiosť rodičov. Ale nieje zanedbatelný ani tlak školy - nehovorim že vždy. My s mužom niekedy prevracame očami, ked napríklad pride syn s tým, že sice z toho rozdelenia spoluhlasok (na tvrdé mäkké a obojaké) dostal jednotku, ale pani učitelka prikazala, že ich ma vedieť poporade 😀 Alebo prišiel syn domov s tým, že ma napísať celý riadok 8 ale tak, že ich píše z hora nadol (on ich piše zdola na hor) Akože čo? ČOOO? Pre mna akože nepochopitelné veci....

nelinka2009
autor
26. jan 2018

@montemotherone krasne si to napisala... Klobuk dole... Zmyslam rovnako... Chcem aby tam.bola hlavne spokojna ale ked ona je stadtna a spokijna len s dobrymi znamkami... Aj triedna mi povedala, ze este az tak nehodnoti... Ale nasu malu to zenie vpred... Tak preco nie... Len ked chce tie dobre znamky, musi akceptovat aj to, ze mize dostat aj zle...

nelinka2009
autor
26. jan 2018

@vejula tak ono ide o to. Aby akceptoval pravidla, ktore si musi osvojit... V skoke sa pise zhira nadol a nie pri kazdom ucive to bude jedno ako to napise... Teda len moj nazor

vejula
26. jan 2018

@nelinka2009 pravidla by mali mať svoje opodstatnenie. Nech mi vysvetlí, prečo sa 8 musia písať zhora nadol, nejako logickyy a ok bere.... ale len preto, že to je pravidlo, bez logiky??? To isté so spoluhlaskami. Dôležité je predsa že vie, ktoré su mäkké a že sa po nich píše i. Ale prečo ich ma vedieť poporade? LEbo pravidlo? A aku logiku ma to pravidlo?

gaby21
26. jan 2018

@vejula no ano je to divne. Ale tak tiez iba na tým mávnem rukou a ideme dalej. Co už narobíme. No deti sa musia pripravit na to, že takých čo si myslia, že všetko vedia a všade boli, a neakceptujú iný nazor iba ten svoj, je na svete vela. Snažím sa to tak podať aj svojim deťom ale tak aby som nezhodila ucitelskú autoritu

nelinka2009
autor
26. jan 2018

@vejula no do buducna, aby si zvykol... Si len myslim,neviem... Mala to tiez sype z rukava a ani netusim ci poporadi... Ale povie vsetky a hlavne ich cie pouzit, vidim to v diktatoch a to je pre mna podstatne

nelinka2009
autor
26. jan 2018

@gaby21 prrsne

vejula
26. jan 2018

@nelinka2009 aby si zvykol na čo? Dôležité je to, že ich vie. Ale či poporadí? Ako toto su pre mna nepochopitelné komunistické spôsoby. Akože je to takto, musí to byť takto, nech vas nezaujima prečo to tak musí byť, to nieje váš problem. Toto ja neuznávam, fakt nie.

vevesh
26. jan 2018

@vejula nie vsetko v zivote dava logiku, a ak su urcite pravidla znamkovane, tak aj dieta musi pochopit, ze obcas je potrebne riadit sa pravidlami, aj ked zmysel nedavaju (a na druhej strane nie vsetky pravidla je potrebne aj dodrzat, a je na rodicovi , kde tu latku posunie) - pre mna je dolezite, aby dieta vedelo vyhodnotit, kedy tie "nezmyselne" pravidla musi/ma dodrzat s kedy si moze dovolit "vybocit z radu"...

judar
26. jan 2018

no takto....známky na základnej škole niesu ale absolútne dôležité...veľa matiek zbytočne svoje deti doslova núti do učenia až prehnane....jednotky na zš dieťaťu do budúcnosti nič nezaistia preto je dôležitejšie to čo sním bude potom....faktom je že doba ide do prdele v tomto smere lebo dobré známky na základnej škole a šup ich na gymnázia ....a potom človek sa potom o pár rokov zbadá že mu nemá kto opraviť auto, práčku alebo urobiť obrúčku, či ušiť krásne šaty a podobne

dorottka
26. jan 2018

@vejula no tie hlasky su usporiadane tak, aby sa po poradi lahsie zapamatali, nedava to na prvy pohlad logiku, ale je tam, je to zvukova zalezitost, vdaka tomu si to dodnes pamatam :D suhlasim ale, ze to je skor pomocka na pamatanie, bazirovat by sa na tom urcite nemalo, dolezite je, ze ich povie vsetky 🙂