icon

Sú známky dôležité?

nelinka2009
26. jan 2018

ahojte... Zaujima ma nazor maminiek deti na prvom stupni ZS. Vediete deti k tomu, ze su znamky dolezite (samozrejme za horsiu znamku netrestam, ale spolocne si ucivo pozrieme, prejdeme...), alebo detom hovorite, ze znamky podstatne niesu a hlavne sa maju v skole hrat a kamaratit??

zabka1987
26. jan 2018

Záleží aj na dieťaťi. Môj sa teší z každej jednotky ale tak učím sa s ním, je iba prvák ale všetko mu ide super a snaží sa. Keby som ho nevidela k učeniu už teraz, tak kedy? No tiež majú spolužiačku co sa neučí s nou nik a veru veľakrát mu vysvetľujem, že ona za to nemôže že mama sa s ňou nezaoberá, no myslím si bude ti horšie keď budu väčší. V podstate sú veľmi dobrá trieda, väčšina jednotkari

katka0123
26. jan 2018

@nelinka2009 pred nastupom syna do skoly, som mala sama z toho vnutorny stres. Zle spomienky na moj prvy stupen, hoci som mala same jednotky, sa mi vracali uplne nezmyselne, kedze sa mojho dietata netykaju. Znama mi poradila, ze tak ako som nastavena nerobit vedu zo zlej znamky, nemam ani prilis chvalit jednotky. Lebo dieta je v strese, ze musi iba jednotky zbierat, aby boli rodicia stastni. Malemu som vysvetlila ako u nas v skolskom systeme znamky funguju, zaujimam sa o to ca sa ucia, kontrolujum mu zosity, a ked prinesie jednotku, poviem mu nieco v zmysle, ze mal z toho urcite radost. A funguje to! Vcera dostal jendotku do ziackej, minule tri jednotky, ale ked som sa pytala co bolo v skole, povedal co sa dialo medzi kamaratmi, co jedla a pila pani ucitelka, ake pismeno sa ucili, pochvalim ako pracoval v zositoch a tak..a jednotka nebola dolezita. Tu som nasla pri kontrole tasky sama.

nelinka2009
autor
26. jan 2018

@katka0123 presneee aj.mbe mala rozprava o spoluziackach o pani ucitelke na tie seztky pridem sama, maju elektr. ziacke... Ale vidim, ze ked ju za ne pochvalim, tak povyrastie a hned sa jej dostane z hlavy to, ze napr. na telesnej jedina neurobila kotrmelec
.

vejula
26. jan 2018

@vevesh
@dorottka no lenže manžel dal praveže synovi inu pomôcku - jednu vetu v ktorej su všetky mäkké spoluhlasky. A tu vetu sa naučil, takže to vedel v inom poradi. To akože teraz mam syyna trápiť, zrutiť mu systém, ktorý mal, len aby bola pani učitelka spokojná, že je to v poradí, aké je podla nej správne. No tak to určite nie 🙂

nelinka2009
autor
26. jan 2018

@vejula a preco to nepovies ucitelke?? Mozno by si to aj ona sama osvojila a podakovala by sa ti...

m.i.r.i
26. jan 2018

uplne suhlasim s mothercare...totalne krasne zhrnute...
Nas skolsky system je cely zly.....to zameranie na sutazivost, memorovanie, sedenie na zadku, ziadne rozmyslanie, tvorivost ani slobodne myslenie je este z cias Marie Terezie..a k tomu patri aj hodnotenie znamkami.skatulkovanie deti na dobrych, zlych , sikovnych, nesikovnych, telesne dreva, nehovoriac u niektorych ucitelov aj na geniov a hlupych, na dobre sa spravajucich a nevychovanych atd atd..znamky k tomuto prispievaju velkou mierou..a mozno u maleho percenta deti su motivacne, ale u vacsiny su nanic..cely sposob vyucby zakonceny nezmyselnym znamkovanim sposobuje detom stres, k tomu rodicia ktori niekedy ani sami nevedia ako k tomu pristupovat, lebo proste sme zhniti v systeme a ideme s davom a ak vybocime, nevieme ake to bude
Nase deti uz davno nie su najmudrejsie , najsikovnejsie a ani nie najstastnejsie..zaujimave je, ze prave krajiny so skolskym systemom bez stresu, znamkovania, biflovania a skatulkovania maju stastne deti ale aj s lepsimi studijnymi vysledkami! nase deti vo vseobecnosti skolu radi nemaju...idu nadsene do prvej triedy ako sa tam budu ucit, co vsetko budu vediet a pozrieme sa uz do druheho rocnika, kde 90% deti chodi lebo musi, drvia ich ulohami a stresuju znamkami...nehovoriac o poznamkach a enormne tazkych tazkach ktore prenasaju denno denne..
Su tu nazory, ze dolezite su vedomosti a nie znamky...co je pravda..problem je ten, ze nasi ucitelia a nas skolsky system nedokazu/neumoznuju deti ohodnotit inak...miesto sutazivosti a pretekani sa skor pracovat v skupine, pomahat slabsim spoluziakom, snazit sa naucit aj toho najslabsieho ziaka nieco viac a ukazat mu zaujimavosti daneho predmetu a uciva....miesto skusania pred tabulou a stresovania deti ci ich ucitel vyvola, nevyvola, trestania ich tym, ze vyrusujuceho ziaka vyvolam a dokazem mu ze sa nepripravil..ze introvertne deti maju s odpovedanim pred tabulou problem sa neberie v uvahu..hned je to slaby ziak,..- tak radsej zistit co ziak naozaj vie...chciet deti naucit a nie iba splnit dane osnovy a otestovat testami a znamkovat do zblbnutia...
U nas je to stale bezne zamerat sa na to, ze v triede je istotne nejaky genius, ktory udajne deti taha..a potom su ti trojkari, ti hlupi, ktori na to nemaju...
Na margo druhej triedy -su to este male deti...kazde v niecom vynika, ale vsetko je s niecim prepletene a nepozera sa na deti indivivualne...co naozaj vie..ale co nevie
Syn ma v triede dievcatko co ma problem s citanim..so SJ jej dala ucitelka 3 na vysvedceni....ma problem s citanim a tym spojene citanie s porozumenim...stale hovorime o druhej triede..toto dievca ma potom pisat pisomku z matiky - test - co asi dostava? nestiha si ani docitat zadania...co asi dostava z prvouky, ked nema sancu spravit test so zadaniami a s vyberom spravnej moznosti...preco ucitelka nevezme dievcatko a nepreskusa inak? vie, ze nevie dobre citat, neznamena to ze nevie ani pocitat...ze ma zlu pamat a nezapamata si ake cislo ma zachranka a z coho sa sklada kostra? ale do testu to nenapise..toto sa ale nezohladnuje..testy ma za 3, tak ma 3. niekto v triede nesiha? ked premiant a dalsi stihaju, musia stihat vsetci...inak horsia znamka..znamkuje sa teda podla vedomosti alebo podla testov, casoveho tlaku..ucenia sa ako ovce sposobom ako popisala vejula -- tento vzorec, tento postup, toto poradie...inak to NEVIES...
Znamky su celkovo nestastny sposob a ja so znamkovanim nesuhlasim...syn je druhak ma same jednotky, ale aj napriek tomu vnimam nas skolsky system ako znhnity a zastaraly a znamky s tym spojene
Ja syna nekarham za znamky, nastastie inych ako jednotiek vela nie je..po skole chodi na tenis, na karate, davam mu volno...ak ma v niecom medzeru, doberieme..ale uprimne, sama by som ho ucila uplne ine veci ako to co robia v skole..vediem ho k tomu, ze skola je jeho povinnost, tak ako ja chodim do prace, on musi chodit do skoly a ucit sa...ale vnutorne sa mi to vobec nepaci ako ich tam mucia polrocnymi testami, vystavuju na nastenky najlepsich ziakov, pred celou triedou ucitelka cita ake kto bude mat vysvedcenie a ze dala dvojku z telesnej chlapcovi, ktory nevie skakat cez svihadlo a pomaly beha..a dievcatku ze nevie dobre malovat...Syn je jednotkar a uz teraz skolu nema rad a vsetky iluzie o tom ako a co sa tam bude ucit su prec
A prepacte, ale argumentovat tym, ze toto je priprava na zivot - ze tam sa treba presadit, sutazit, vyhravat, posluchat ako ovca a robit co sef povie - teda nie len urobit to, ale urobit to tak ako to povie -- to je presny obraz toho potom ako nasa spolocnost vyzera

gaby21
26. jan 2018

@m.i.r.i prosím ťa ako by to podla teba malo v skole vyzerat? Pytam sa uplne vazne.

vevesh
26. jan 2018

@vejula poznam, zazila som presne to iste a jednoducho som akceptovala zlu znamku a dietatu aj vysvetlila, ze dostalo zlu znamku, lebo "nedodrzalo predpisany postup" a nabuduce nech sam skusi, ci sa nedopracuje k vysledku "predpisanym postupon" a ak mi to dieta odmietne, tak tiez ok, pretoze viem, ze to vie , ale tiez nemozem ocakavat od ucitelky a ani sa s nou nebudem bavit, ze prestane hodnotit "predpisany postup" alebo "vysledok je predsa spravny" ....

vejula
26. jan 2018

@nelinka2009 možno ano a možno by sa jej nepačilo, že sa jej staram do jej systému. Ako vieš mne nejde o to, aby sa všetci teraz prispôsobili mysleniu aké mám ja. Pravdou je, že moje deti v živote stretnu rôznych ludí a to ja neovplyvním. Neovplyvním to, ako sa budu chovať iní ludia, lebo ludia su rôzni. Mne ide o to, aby deti vedeli rozlíšiť medzi podstatnými a nepodstatnými vecami. Nejde mi o to, deťom dlažddiť cestičku, zametať, a všetkých ludí, ktorí mne nepasuju im odpratávať zo života. Ja chcem len aby sa moje deti vedeli čo najefektivnejšie vysporiadavať s tým čo im príde do cesty, s ludmi, ich spôsobmi, nárokmi či požiadavkami. Taktiež budem rada, ak nad nepodstatnými požiadavkami dokažu len myknuť plecom a nerobiť si z nich velku hlavu. Budem rada, ak budu vedieť situacie objektívne kriticky hodnotiť, neprijimať len zo zvyku, len preto, lebo všetci. Ak budu vedieť žiť život aký chcu oni a nie tí druhí.

janka7177
26. jan 2018

@veronikaszabova Niekedy sa rodic moze snazit kolko chce,ale nie kazde dieta je jednotkar.Pokial ma nejaku poruchu ucenia,ci nizsi intelekt, tak bude mat vysledky v ramci svojich moznosti.Som ucitelka a mam syna s poruchami ucenia,takze viem, o com hovorim.

bees
26. jan 2018

Znamky same o sebe nie. Ale v zivote je dolezita snazivost. Ci dieta, ci dospely, ak chce nieco dosiahnut, musi sa snazit. Tiez je dolezite, aby vedelo pilne pracovat. Aby sa vedelo donutit ucit, aby sa cvicilo vo vytrvalosti a pevnej voli. Nie len tak preplavat zivotom.... Takze aj ked obcas vyskoci stvorka, svet kvoli tomu nespadne, ale musi decko vediet, ze snazenie sa je dolezite

veriiik106
26. jan 2018

@deti95060810 aká vysoká ?? Nechápem

vejula
26. jan 2018

@vevesh no a s týmto sa ja absolutne nemôžem stotožniť... predpísaný postup, uniformné myslenie. Len nerozmýšlaj po svojom, len tak ako je predpísané... Ak prídeš na správny výsledok nejakými vlastnými logickými postupmi, ktoré sa však nezhoduju s tým ako sme sa to učili na hodine, tak dostaneš 3? Akože, cele zle, fakt velmi zle...

zuzana76
26. jan 2018

@m.i.r.i ja len jednu otazku, preco by malo byt apriori zle, ked niekto poslucha, co povie sef, su ludia, ktori nemaju s posluchanim autority ziaden problem a vyhovuje im to - to je psychologia, to nie je o nauceni sa v skole, to neznamena, ze nerozmyslaju, mnohi maju dokonca vysoke IQ, len su nekonfliktni a chcu si zit svoj bezny zivot, nechcu vycnievat, nepotrebuju to, je to ich prirodzenost, raz som tu citala jeden trefny komentar od jednej prijemnej maminky, neviem ho vsak najst, tak ako ludia dnes hladaju sposoby, ako sa zviditelnit, presadit svoju individualitu, taktiez su to ti, ktori chcu zit sami pre seba a nevycnievat, ja len ,ze ja osobne na tom nevidim nic zle, kazdy by sa mal riadit podla svojej prirodzenosti, len, ze potom takyto ludia su hned oznaceni ako ovce? to sa mne osobne tiez nezda ako respektujuci pristup

dorottka
26. jan 2018

@gaby21 Trebars ako skoly v napriklad takom Francuzsku alebo na severe, chodila som na zahranicny gympel a rozdiel to bol nenormalny, omnoho vacsi doraz bol kladeny na samostatne rozmyslanie, matika, fyzika, ale aj chemia a biola na seba nadvazovali, to znamena, ze na fyzike nam dochadzalo ako to vsetko funguje a ako si odvodit zo znalosti z matiky vzorce uz len popisanim javu a nie len suchoparnym naucenim sa vzorca, pricom decko ani netusi preco je to tak, pretoze tie veci sa zacnu preberat na matike az o rok dva neskor a aj tak si to potom nespoji. Veeelmi vela casu v labakoch a so samostatnymi ulohami na doma, to boli nie kratucke cvicenia, ale niekolkostranove projekty a cas bol niekolko tyzdnov. Clovek si musel aj sam studovat, zaujimat sa o problematiku a prist na to. Literatura, geografia a podobne boli o diskusii a hlavne citani, nemali sme mensie naroky, aj ked je pravda, ze sme neprebrali tolke kvanta ako mali spoluziaci na slovenskom gympli, ale nevadilo to vobec, na prijimacky na vysku sa to aj tak kazdy v pohode doucil, a to gymko nam dalo hrozne vela - naucilo nas rozmyslat, kriticky veci zhodnocovat a ucit sa. Pricom neslo o ziadne ezotericke gymko, ale uplne bezne, akurat system a priprava na maturitu bola zahranicna. Tazko sa to vysvetluje, ale mne presne tato samostatnost a volnost rozmyslania chyba na slovenskom systeme.

m.i.r.i
26. jan 2018

@zuzana76 suhlasim s tebou..je to v pohode..ale nemyslim, ze je spravne urcit takychto ludi za tych dobrych a podla takychto mat vlastne nastaveny aj skolsky system
ak niekomu vyhovuje posluchat a nemusiet velmi rozmyslat ( co naozaj dokazem aj pochopit), je to fajn, ale neznamena to ze ti ostatni co su kreativni a robia veci inak a rozmyslaju su ti horsi...

petrofka
26. jan 2018

@nelinka2009 nestaci dietatu povedat, ze znamky su dolezite alebo nedolezite. To nie je pren informacia. Potrebuju pocut preco sa maju dobre ucit aj to, co ich nebavi. Napriklad im povedat, ze ak sa budu dobre ucit, mozu urobiť svet pre ludi lepší, mozu napisat mudre knihy, z ktorych sa budu dalsi ucit, mozu vydat zakony, ktore urobia život lepším, napr. aby mali deti hracky zadarmo, mozu zachranit zivot a liecit ludi aj svoju rodinu, ci psika, ucit deticky vsetky zaujimavosti o svete, ak okrem ucenia bude aj sportovat, moze sa z neho stat kozmonaut a lietat v rakete, môže chytať zlocincov, stavat cesty a mosty, zalezi co jo bude bavit. Ale vybrat si bude moct len ak sa bude dobre ucit. Netreba dietatu hovoriť, ze ak sa budes zle ucit, tak... tak budes smetiar, upratovacka, ... To ich nezaujima. Zamerne by som nespominala slovo znamky. Lebo ako vieme v dnesnej dobe su znamky len bezvyznamne cislo. Cize ak budes vela vediet, mozes vela dokazat pre seba aj pre ostatných. Tak si ja predstavujem velkeho cloveka. A ja z mojho syna velkeho cloveka chcem mat, ked aj bez jednotiek.

dorottka
26. jan 2018

@gaby21 Inak podobne tam funguje aj zakladne skoly, napriklad decko ma prve roky velmi dlhe "hodiny" zamerane na citanie a pisanie a podstatne kratsie (kludne aj tak, ze 20 minutove) hodiny zamerane na ostatne predmety a postupne sa to vybalansuvava podla toho, ake zrucnosti deti maju mat. Ako tu bolo spomenute, nestane sa, ze dieta, ktore este nezvladlo citanie, zlyhava v ostatnych predmetoch, pri ktorych je citanie nutnost. Na vedecke predmety su narazovo dvojhodinovky, presne aby sa postihali pokusy a rozmyslat, to sa za 45 minut proste neda.

zuzana76
26. jan 2018

@m.i.r.i ja ich neurcujem za dobrych a za zlych, v kazdej skupine sa taki najdu, aj medzi kreativnymi su zli ludia po ludskej stranke, mnohi ti, co ponukaju drogy a pod... premyslaju mozno az prilis, zmapuju si situaciu, teren atd.... a zase si si to nastavila podla seba, ze im vyhovuje nerozmyslat, to sa naozaj mylis, ak niekto splni co od neho sef ocakava, neznamena, ze nerozmysla, len vyhodnotil situaciu, ze s tymto sa nebude zapodievat a splni to podla poziadavku, ale premysli si radsej nieco ine, kde ma napr volnost a co chce ovplyvnit, ja tiez nechcem ovplyvnit vsetkyveci a ani sa nimi zaoberat, zato sa zaoberam dalsimi vecami, ktore sa mne zdaju dolezite a kde mam napr volnost

vevesh
26. jan 2018

@vejula no a predstav si, ze takto sa hodnoti aj v nemecku ci anglicku - dieta si samo musi uvedomit , kde nie je dolezite dodrzat postup aj za risk zlej znamky - celu prvu triedu mi nosilo dieta 5ky a poznamky, ze nepise spravne (napr. Stvorku robi od rovnej palicky, 9 zacinalo od spodu), nedodrziavalo postup pisania pismen a dieta som nechala a vysvetlila, preco dostava 5ky, aj ked na papiery ma "spravny vysledok"....v druhej triede to uz bolo sum a fuk, ci napisalo 4 zospodu ci zvrchu, ale zacinalo mat vlastne pravidla aj vo forme pisania (napr. Zaciatok riadku ignorovalo, vetu pisalo do stredu alebo pri ulohach vynechala dve prauzdne strany a ucitelka potom nevedela najst a zdovodnenie bolo "vsak ta veta/priklad tam je, tak kde je problem"

katrin21
26. jan 2018

v skole sa hlavne hrat a kamaratit?? a co je skola skolka??
Nie, v skole sa deti maju ucit, nie hrat... takze ano, znamky by mali byt dolezite, pokial maju vypovednu hodnotu...
lenze v dnesnej dobe sleduje, ake obrovske rozdiely su.... uz davnejsie a stale stale sa to zvyraznuje...
Niekde dostane dieta za skrabopis vcelicku ( nemalo by), inde prasiatko, aby sa motivovalo, ze sa musi zlepsit... ONo maminy su iste stastne, ked im dieta nosi domov same vcely, ale.... povedzme si uprimne, nie vsetky deti su rovnako sikovne, mudre a nadane. takze asi je nerealne , aby mali vsetci len vcielky a zas niektore su aj sikovne, ale treba ich nakopnut , tlacit, nemaju snahu same sa zlepsovat... takze....
No ale vidim stale obrovske rozdiely.. na tom prvom stupni vacsina deti este vsetko zvlada a maju dobre znamky... na druhom sa uz ukaze, kto je aky ziak, ale niekedy aj kto je aky ucitel.... a to je velmi dolezite.... mam skusenost s viacerymi, ktori by ucit vobec nemali / a to vravim ako vystudovana ucitelka / ...
Alebo take priemery.... povedze mi... co by ste dali dietatu,na strednej skole, co schyta pre hlupu chybu 4ku, ale inak ma potom znamky 2,2,2 ?? no vidite, ja by som dala dvojku a priemer ma nezaujima.. ale priemer je 2,5 , takze dieta pise dalsiu pisomku, lebo je vraj na trojku / hold, aka demotivacia, vsak? ???/
a potom mate druhe dieta,na inej strednej skole, co ma znamky z pisomiek 3,4 a potom dostane 1,1 za domacu ulohu / na gymnaziu, pricom domacu ani clovek neposudi, ci si robilo vobec dieta same !! to kde sme? / a dalsie 1,1 ma za aktivitu na hodine... a co da ucitelka takemu dietatu?? no dvojecku :D !!!! a myslite, ze vedomosti na nu ma?? ale kdeze... ani omylom, ved znamky z pisomiek hovoria jasne...

No a teraz si odpovedzme, ako su znamky dolezite....
Ano su, pre mna ako ucitelku, aj ako mamu - su... ale keby aj ucitelia boli vsade rovnakí, mali rovnako nastavene hodnotenie ziaka, brali do uvahy jeho vedomosti a vyzadovali veci, ktore dokazu aj sami dietatu naozaj vysvetlit. nie ze dieta nechape a ma napisat potom z toho pisomku.... ( po vysvetlenim inym ucitelom cez skype chape okamzite, zaujimave, ze?takze kde je asi chyba.. )
NO a to je tu potom este fenomen, ze rodic si mysli, ze ma najdokonalejsie dieta, aj ked je menej sikovne a pomalsie mu to pali. a taky rodic ma neprimerane naroky na ucitela a aj na ziaka....
A je to na skodu detom, ktore naozaj su sikovne a natrafia na nesikovnu ucitelku, ktora nevie ucit a nieco si dokazuje a ked sa rodic chce stazovat, tak je len jeden z tych, co si myslia, ake maju dokonale dieta... ak ma chapete..
treba mat aj kriticky pohlad na vlastne dieta a vyzadovat od neho to, na co ma. POtiahnut ho dopredu je OK, ale za kazdu cenu chciet nemozne, to nie... tolko moj nazor.

vevesh
26. jan 2018

@vejula skor mi to odoslalo....
A poitom som musela naucit dieta triedit - je jedno, ako napises 4, ale nie je jedno, kde napises priklad...je jedno ako sa dopracujes k vysledku, ale nie je jedno, kde ho napises a musis ratat aj s tym, ze ked to nebude podla predpisu, tak bude zla znamka , ale ja s tej znamky vedu robit nebudem a ty tiez nie, pokial vysledok bude spravny...

veriiik106
26. jan 2018

@deti95060810 vieš ono ja nehovorím že som mala úplne otrasné znamky bola som priemer čiže tri.....ale stredná a vysoká má veľmi bavili . A študovala som špeciálnu pedagogiku vždy som chcela pomôcť postihnutým detičkám a to sa mi splnilo ;)

vejula
26. jan 2018

@vevesh ja nehovorim, že to tak nieje v nemecku. Ja len hovorím, že znemožnovať dieťaťu rozmýšlať logicky a nutiť ho riešiť príklady "jediným správnym" namemorovaným spôsobom je podla mna blbosť. Omnoho dôležitejšie ako naučiť dieťa postup je naučiť ho logicky myslieť. A nie mu to dokonca znemožnovať tým, že mu za to, že to dieťa prišlo na uplne originalny spôsob ako dospieť k správnemu výsledku, dáme horšiu známku.

jana_eyre
26. jan 2018

@m.i.r.i velmi pekne zhrnute.. ale cim viac to citam (kedze mam este skolkarov,, nie som taka zainteresovana) tym viac mam z tej skoly stres.. ak je to stale tak ako ked som bola dieta ja, tak to bude tazke... aj premna..

zuzana76
26. jan 2018

@jana_eyre preco si vyrabas stres? ja som napr spokojna, ci uz s ucitelmi, s ucenim a pod.. a je mnoho spokojných, aj mnoho nespokojných ako vidim, ako vravim, podla toho, co kto ocakava, v kazdom pripade existuje aj homeschooling, ked to uz niekomu naozaj nevyhovuje

m.i.r.i
26. jan 2018

@gaby21 prikladov je vela aj v zahranici a uz aj u nas na tzv, alternativnych skolach, na ktore sa este pozera casto u nas skepticky...aj ked si myslim, ze hlavne preto, ze u nas na to nie sme zvyknuti, presli sme si vsetci tym typickym skolstvom so sedenim na zadku s rukami za chrbtom 45 minut a 5 minutovou prestavkou..a biflovanim sa pouciek..preto akakolvek takato velka zmena si vyzaduje vela boja asi aj s vlastnymi zastaralymi procesmi..
Kazdopadne - ako spomina aj dorottka, chyba mi v nasich skolach vacsi doraz na rozvoj myslenia, tvorivosti, vyuzita vedomosti v praxi...ukazanie tym detom ze to co sa ucia ma priamy v plyv aj na mnohe aspekty v zivote, ze tie vedomosti co sa naucia niekde vyuziju, lze su tie predmety poprepajane...atd
Na hodinach by deti mali sediet v skupinkach, spolupracovat, nie sutazit..dostavat zadania, ktore su priamo prepojene s ucivou, silnejsi pomozu slabsim a podobne...zamerat sa na povzbudenie a pochvalu a nie na ukazovanie prstom co kto nevie a doslova co sa deje v nasich skolach - ponizovanie
Napriklad aj to, ze nase vyucovanie maju deti rozdelene na 45 minut a potom 10 minut prestavka a zas nieco ine..deti sa musia rychlo preorientovavat na dalsi predmet, doslova vypnut z toho co bolo pred chvilou, cez prestavku - nebehat, neskakat, nekricat, vyuzit ju rychlo na prehodenie knih na druhu hodinu, vela deti ma problem sa aj potom koncetrovat, najprv toto, potom toto, celkovo rychle striedanie aktivit na deti nema dobry vplyv..pacia sa mi skoly, kde maju napr. 90 min blok jedneho predmetu...potom 30 minut prestavka minimalne..vybehat sa vonku, na upravenom skolskom dvore..na tej hodine sa venovat do hlbky danemu predmetu, ked deti nesedia v lavici ako prikovane 45 minut ale su v skupinke, strihaju, lepia, pracuju z interaktivnymi tabulami, pripadne maju v pozadi pustenu hudbu, rozpravaju sa, diskutuju...ucia sa chapat suvislosti - naucia sa ovela viac ako memorovanim pouciek..slovne hodnotenie ( ktore je inak aj casto sukromna zalezitost) nie je nic mimoriadne v zahranici...dobra komunikacia s rodicom, hodnotenie cez elektronicky zaznam atd - co je na tom zle? preco musi kazdy v triede vediet, ze ja som slaby v dejepise, lebo som odpovedal vystresovany pred tabulov a poslali ma sadnut si so stvorkou lebo som stresman a este sa tomu vsetci smiali? miesto toho ucitel priebezne zistuje vedomosti, pripadne nedostaky odkomunikuje rodicovi, vo vyssom rocniku aj ziakovi, upozorni co by bolo vhodne dobrat at
Tiez u nas nie je skoro ziaden doraz na spolupracu..ako u deti, tak u rodicov..skola a rodicia by mali tvorit jeden celok...usporiadavat aktivity pre deti, spolupodielat sa na roznych akciach....niektore skoly uz v tomto smere trosicku robia osvetu, je dobre aby sa rodicia poznali, zdialli skusenosti, poznali deti, riesili vsetko s ucitelkou...pomahali komunitam ( u nas vacsinou utopia)..Mne chyba take nieco ako ze sa rodicia pospajaju, pomozu svojej skole ak im nieco chyba, lebo vidia ze skola pomaha im...ze spravia zbierku, ze sa dohodnu na namalovani plota, vycisteni skolskeho dvora, deti si spravia burzu svojich hraciek, skola zorganizuje navstevu skolky, detskeho domova, neviem co, kde deti odovzdaju napriklad hracky ktore uz nepotrebuju...a ine akcie. tym ze skola uci deti aj inym hodnotam ako len 45 minut odsediet na hodine, nabiflit sa poucku, nebehat, neskakat, nevyrusovat a tak si na nastenke ako vzor

vevesh
26. jan 2018

@vejula vystupovanie z radu este nikdy nebolo v dejinach ocenovane a docenene, necakam to ani v skole, ani od ucitelky (ale bolo by to super, ze ano, keby to tak fungovalo) . Dolezite je potom nebazirovat na dobrych znamkach (ako rodic), podporit dieta aj za cenu zlej znamky a vysvetlit mu to a netlacit za cenu dobrej znamky "stat v rade" - to je uloha rodica toto ukocirovat - stat ani skola nemaju zaujem (nikdy nemali a ani nebudu mat- ale to sivisi so socio-politikou) , aby sa dieta- clovek naucil rozmyslat a originalne prejavovat....

zuzana76
26. jan 2018

@m.i.r.i myslim, ze skola mojich deti splna mnoho z tych kriterii, ak nie ja takmer vsetko co si pisala

nelinka2009
autor
26. jan 2018

@jana_eyre presne preto som volila skolu, aku som volila a nelutujem.