icon

Sú známky dôležité?

nelinka2009
26. jan 2018

ahojte... Zaujima ma nazor maminiek deti na prvom stupni ZS. Vediete deti k tomu, ze su znamky dolezite (samozrejme za horsiu znamku netrestam, ale spolocne si ucivo pozrieme, prejdeme...), alebo detom hovorite, ze znamky podstatne niesu a hlavne sa maju v skole hrat a kamaratit??

abbey1
26. jan 2018

@vevesh Naozaj úplne opačný efekt. S nemeckým školstvom mám len sprostredkované skúsenosti, ale viem, že je obrovský rozdiel medzi jednotlivými oblasťami Nemecka.

eliska13
26. jan 2018

@nelinka2009 nie, iba som to nerozpisala.Dobre vieme ako to bolo pár rokov dozadu si hlúpy nechce sa Ti ucit ideš za murára, maliara..za zlatníka, knihovníka chodili ti, ktorí mali zdr.problem Dnes sú remeslá a remeselníci lepšie platen ako manageri v nadnárodných firmách.Vobec to nepovažujem za menejcenné záhradnik je podľa mňa krásna práca🙂

Lenže dnešné deti sa s tými profesiami ani nestretávajú a ruku na srdce ja som generácia mám 39 r kde väčšinou tiež rodičia radili na akú školu ísť.Nikdy som neinklinovala k ničomu špeciálnemu sú ľudia čo od detstva vedia, že chcú byt učiteľka, sestrička....
Známky a škola zatiaľ to bolo v poriadku mával samé jednotky po prestupe na 2 stupeň iný typ učenia, samostudium sa teraz zhorsil, ale čo sa pýtam ostatných všetci buď poľavili, alebo je to zmenou predmetov, ucitelo...Nebazirujem na známkach, nekricim vie, že sa učí pre seba, každý deň sa pýtam či vsetko chape.Ale sama vidím, že ak ho voľakedy v 3 triede zamrzela dvojka z písomky, teraz mávne rukou, že veď učiteľ povedal, že dvojky sú dobré a jednotky majú len tí čo to vedia na 100%.
Takže je na zamyslenie aký postoj k tomu zaujať, aby sme sa o 2 roky netešili aj z trojok.
@maciatkolulu

rutie
26. jan 2018

@dorottka Chodila si na IB? Lebo ja mam rovnaku skusenost. Ak to raz zazijes, nenormalne ti stupnu naroky na sposob, akym su vzdelavane tvoje deti.
Este k teme... Ked viem, ze ma moj syn problemy s pozornostou a dysgrafiu, tak sa potesim aj trojke z diktatu a neriesim dvojku z nasobenia pod seba. Ale ak vidim, ze ma dvojku z geometrie, fyziky ci historie, po tom, co viem, ze po nociach cita Hrozostrasne dejiny a Desivu vedu a v rezoch kockou mu nestacim uz od skolky, tak patram po tom, co sa deje. Zijem s detmi ich kazdodenny vzdelavaci proces, tak dokazem odlisit dvojku, ktoru dostali, lebo to odflakli a dvojku dostali napriek velkemu usiliu. Mam na svoje rozne deti rozne naroky, syna pochvalim ak ma v diktate jednociferny pocet chyb, dcéry by po rovnakom vysledku drilovali dikataty najblizsi tyzden... Ano, riesim znamky. Vysledky su v zivote dolezite. Ale kedze deti su v procese ucenia, a nesmie ich brzdit strach zo zlyhania, beriem ich len spatnu vazbu - ako deti zvladli ucivo, ci im netreba pomoct, alebo aj co im ide lahko, kde to maju vydrete a a si nema vyznam, aby sa tim smerom orientovali svoju buducnost. Davam si pozor, aby si deti od znamok neodvodzovali svoju a iných ludsku hodnotu, aby ich brali len ako zrkaldlo svojhu vykonu, ci usilia.
Hoci ucitelom na skole mojich deti doverujem, ze hodnotia spravodlivo, stale nedokazem pochopit, ako moze mat najlepsie znamky spomedzi mojich deti prave moja druha dcera, ktora ma papierovo uplne priemerne studijne predpoklady, z nasich deti najhorsie logicke a analyticke myslenie, ktora najmenej cita a v podstate sa aj najmenej venuje skole, lebo ma velmi narocny poobedny program - umelecky zamerany. Ma lepsie znamky ako jej logicky vyborne uvazujuca sestra, ktora sa zucastnuje vsetkych moznych olympiad a cita este aj pocas prestavky v divadle. Jednoducho, ta moja dobre znamkovana dcera dokaze z toho mala, co vie vytazit uplne maximum, vie presne, co sa naucit a kedy a vsetko vie povabne odprezentovat. Ta starsia sa obcas vykasle na velku pisomku a venuje sa niecomu, co nie je hodnotene, ale dava jej to vacsi zmysel. Ja sa to vsetko vo vnimani ich znamok snazim brat do uvahy a nejako sa s detmi o tom rozpravat. Ale myslim, ze by sme deti mali viest k tomu, ze teraz je to sice cvicisko, ale to cele ich usielie ma smerovat k nejakym buducim výsledkom. Lebo mudri mozeme byt akokolvek, pokial to nevieme nakonci dna nejako vyuzit a zurocit (nemyslim financne, ale skor svetuprospesne), tak je ako mat cely zivot hromadit peniaze do panchuchy a do smrti ich nechat tam...

vevesh
26. jan 2018

@abbey1 ono to zavisi aj od ucitela - ked je super, vie deckam dat vela tymto systemom. Ak nie, tak vysledok je asi taky isty ako na sk - a bohuzial vacsina patri k druhej skupine (ucitelia sa trapia cca. s rovnakymi problemami ako slovenski kolegovci- maly plat, bozsky komplex deti, zle pracovne podmienky ...)

eliska13
26. jan 2018

@nelinka2009 známky sú podstatne, keby neboli neznamkovalo by sa.Hrat sa mali v škôlke do školy chodia kvôli vedomostiam.
Celý systém učenia a znamkovania a prístupu učiteľov sa mi nepáči, ale na šťastie mu škola ide, ale ešte raz tak vyberiem iný typ skoly.A dovolím si tvrdiť tam, kde chodí syn chcú učitelia iba dobrých žiakov a to sa mi nepáči.Sú deti, ktoré majú dysgrafiu, a iné dys a učenie im zaberie veľa času, prípravy a sú porovnávane nijako motivavovane.Celkovo po prechode na 2 stupeň sa to berie nejako laxne.

abbey1
26. jan 2018

@vevesh Osobne neznášam tie výhovorky na zlý plat, zlé deti a zlý systém. Aké si to zariadime, také to máme. A pracovať len do výšky svojho platu je .... Ani komentovať nebudem. Dobrý odborník a slušný človek zo seba vydá to isté s platom 500 či 1500. Lebo svedomie a presvedčenie mu iné nedovolí. A väčšina detí ide do školy plné chute a očakávania. Z roka na rok však učitelia svojim vlastným pričinením strácajú u týchto chtivych deti prirodzenú autoritu. Som bývalý pedagóg, ale stále som v kontakte s deťmi z bežných škôl a moje vllastné deti majú skúsenosti i s alternatívnymi školami a školami v zahraničí. Neskutočný rozdiel.

vevesh
26. jan 2018

@abbey1 absolutny suhlas - kazde skolstvo ma svoje chyby, ja som opisovala len na margo tych "alernativnych" modernych postupov, ze nielen umysel a cin, ale aj vysledok je dolezity..

nelinka2009
autor
26. jan 2018

@eliska13 .... Ale zas aby aj tie deti o 3 romy nemali psych. problemy, no na druhej strane. Aby lenive neboli je to tazke naozaj... Je to tenky lad, tazko po nom prejst...

nelinka2009
autor
26. jan 2018

@eliska13 ako mechap ma zle... Ja sa tesim, ze je taka sikovna a aj, ze jej zalezi na jej ohodnoteni... Ani som to necakala, ma prijemne prekvapila... Len netusim ako k tomu pristupovat, lebo viem, ze to bude tazsie a tazsie, ale mozno sa zas len zbytocne bojim a znova pozitivne prekvapi...

kvetinka75
26. jan 2018

@hettinka ja som nikde nespomínala zlé známky . Dvojky sú podľa mňa dobré známky a nie všetky deti sú také nadané a šikovné ako tvoje. Takže treba rozlišovať čo je pre koho dobré a vhodné. Sú aj menej šikovné deti a tam nespravíš nič nech robíš čo robíš.

piacere
26. jan 2018

@nelinka2009 ale co chces riesit,ked nase skolstvo je proste nastavene na znamky...
Ci "piseme" ti nejaku pracu a nemas ciel? 🙂

eliska13
26. jan 2018

@nelinka2009 chápem Ta.Nikdy som netlačila musíš mať dobré známky a tiež ma zarazilo, že 10 r syn sa minulý týždeň ráno rozplakal, že píšu dôležitu písomku a on sa boji!Lebo učiteľ povedal, že je to dôležité a hoc tam mal medzi 1-2 on chce mať jednotku, lebo aj xy ju má.Tiez niekedy neviem ako reagovat.Ja som mu povedala, že pre mňa je dôležité, že sme sa to učili a ako napíše tak napise.Ine by bolo, keby sa na to vyflakol.Lenze, keď im v triede dávajú za vzor dvoch jednotkarov to je ťažko.On má pocit, že zlyhal, lebo dostal 2.

hettinka
26. jan 2018

@eliska13 " po prestupe na 2 stupeň iný typ učenia, samostudium sa teraz zhorsil, ale čo sa pýtam ostatných všetci buď poľavili, alebo je to zmenou predmetov, ucitelov..."
Nie všetkým sa zmenia známky na 2. stupni. Je síce pravda, že piatak, to je akoby zasa prvák, dieťa si musí zvyknúť, že sa striedajú učitelia, majú rôzne nároky, učebnice sú písané inak ... ale na druhej strane, učitelia to tiež vedia a mám skúsenosť, že trošku prihliadajú, tiež si zvykajú na nové tváre. Aj na gymnáziu sa minimálne 1. polrok v 1. ročníku na deti nekladú také vysoké nároky, ako potom neskôr...
Syn je teraz piatak a jemu sa práveže prospech zlepšil (v priebežnom hodnotení, výsledné mal aj predtým 1), už sa tak na niektorých veciach nebazíruje (napr. nepíšu každý týžden diktát, kde mal istý problémik) aj mám dojem, že sa učí menej, majú menej projektov a tak, ale myslím, že je to prechodné, práve kvôli tomu "zvykaniu si na seba".

"Nebazirujem na známkach, nekricim vie, že sa učí pre seba, každý deň sa pýtam či vsetko chape.Ale sama vidím, že ak ho voľakedy v 3 triede zamrzela dvojka z písomky, teraz mávne rukou, že veď učiteľ povedal, že dvojky sú dobré a jednotky majú len tí čo to vedia na 100%."

No, na 1 je štandardne na SK rozpätie 90-100%. Takže ani na 1 nemusí žiak vedieť úplne všetko od slova do slova.
Prístup vašich učiteľov nie je dobrý, je demotivujúci, sama o vidíš. Ako má dieťaťu záležať na tom, aby vedelo čo najlepšie, ked učiteom je to jedno, mávnu rukou, hovoria, že to nie je dôležité ... ale ja vidím, že to dôležité je. Boli snahy aj o zavedenie prospechových limitov pre niektorí druhy škôl, gymnázia často berú bez príjímačiek na základe výsledkov monitora, ale aj body za prospech stále sú. A aj niektoré VŠ berú bez prijímačiek na základe priemeru z profilových premetov ... vtedy ta 2 alebo 3 na vysvedčení veru zamrzí, vidím to neraz, ako si žiaci vyčítajú, že mali zabrať a mohli byť prijatí.

Napriek tomu, že známky beriem ako dôležité, deťom vždy hovorím, že jednotky sú krásna vec, ale nemeriame nimi hodnotu človeka. Oveľa dôležitejšia je snaha, aby tie 2 na vysvedčení neboli len kvôli tomu, že niečo podcenili, alebo mávli rukou, že ved aj 2 je "dobrá známka". Ak viem, že ma dieťa na viac, tak to dobrá známka nie je.
Dcéra ma na gympli aj 2 na vyvedčení, ale vidím, že sa snaží, učí sa (nie teda do noci, tak normálne, ale pravidelne), veľa číta, matiku chodí aj na krúžok, tak aj ak ma 2, neberiem to ako zlú známku. Nechcem, aby mala 1 a prišla o zdravie, to nestojí za to.

abbey1
26. jan 2018

Hlavne by sme si všetci mali uvedomiť, že 1 u jedného učiteľa je u druhého už kľudne i 3 a naopak. Rovnako monitor, prijímacie skúšky, maturity. Každá škola je inak benevolentná. Na jednej veľmi poctivo, na druhej učiteľ kľudne odíde z triedy, prípadne nadiktuje správne výsledky. Poznám pedagógov, na vychytenej škole, ktorí kľudne dopíšu pred vysvedčením známky podľa sympatií. Tak akú hodnotu majú známky? Len takú, akú im my sami prisúdime. Pre mňa žiadnu.

hettinka
26. jan 2018

@kvetinka75 však ale ja som písala, že "zdravé, intelektuálne priemerne nadané dieťa, ktoré má vytvorené vhodné podmienky doma" tie 1 v pohode mať môže. Učivo je náročné primerane, práveže sa mi zdá, že my sme na 1. stupni brali viac, respektíve niektoré učivá aj skôr ako sa začína dnes (násobilka, vybrané slová, skloňovacie vzory...). A na 2. stupni je dnes učivo veľmi zredukované, oproti tomu, čo sme brali my. Dcéra berie veľa vecí z MAT až na gymnáziu, čo ja s určitosťou viem, že sme brali už na ZŠ.

Ak je niekto intelektuálne menej šikovný, doma nemá zázemie, rodičia ho nechajú v družine do 17:30 a má sa potom unavené ešte učiť, je opakovane choré a chýba, tak tie 1 už taká samozrejmosť nie sú.
A mám šťastie, že deti sú šikovné, zdravé, nechýbajú, nemajú dis-poruchy. Ale ak by som pred nimi vyhlasovala, že 2 je super známka, tak verím, že by ich mali ... však čo, ked je mamine jedno, čo sa budú nadrapovať...

hettinka
26. jan 2018

@abbey1 Takéto 1 podla sympatií sa neskôr škaredo vypomstia, napr. pri prechode na SŠ. Tiež máme takéto skúsenosti, rozdiel škola v meste a na dedine, obrovský. Dôležité je vyberať už ZŠ podľa kvality, nie podľa vzdialenosti od domu.

abbey1
26. jan 2018

@hettinka Ja píšem toto konkrétne o vychytenom gymnáziu.

hettinka
26. jan 2018

@abbey1 štátnom či súkromnom? 😉

abbey1
26. jan 2018

@hettinka Štátne

maciatkolulu
26. jan 2018

@hettinka asi si myslela dYs-poruchy😉a 2 je dobra znamka... je vela jednotkarov,ktori by nezvladli to,co trojkari na inych skolach... pre mna a moje deti znamky nic neznamenali,kedze ich ani nemali😂a su na dobrych strednych skolach a to bez zakazov kruzkov a ineho. Takze je to veeeeelmi individualne.

hettinka
26. jan 2018

@maciatkolulu Ideálne by bolo, keby známky vôbec neexistovali, žiaľ existujú a učiteľ, rodič aj dieťa sa s tým musí nejako vysporiadať. A šťastný to rodič, ktorý nemusí dieťa k ničomu motivovať a učí sa samo od seba a ešte aj výborne. U nás to veru malo fázy, občas som musela zakročiť, dať najavo, že to mohlo byť aj lepšie. Našťastie, naozaj iba občas a dnes už sa decká učia samostatne.

inak, syn tiež chodí do školy, ked na 1. stupni známky vôbec nemali mať, nakoniec ich mali tak "informatívne", aby rodičia vedeli, ako sa dieťaťu asi darí.
Na 2. stupni máme percentuálne hodnotenie, ale nakoniec na vysvedčení budú známky - no taký hybrid to je. Percentá sa mi páčia viac, viem si pod tým lepšie predstaviť, ako sa mu darilo.

eliska13
26. jan 2018

@hettinka veď tiež hľadám kde je chyba.oni už v 4 triede mali skoro na každý predmet iného učiteľa v tom to nie je, že si musí zvyknúť na iný štýl učenia.Ale, keď mi povie, že Geografiu nesmie povedať svojimi slovami, ale tak ako je v knižke ide má poraziť.Ano mávne rukou nad dvojkou, ale pritom by chcel mať samé jednotky🙂A to každý deň beriem do rúk všetky predmety a pozerám čo preberali a pýtam sa či všetko rozumel.Monitor napísal dobre práveže to čo mu ide lepšie SJ napísal Mat lepšie.
Mne nevadí, že bude mať 2 dvojky na vysvedčení, ale ten štýl ako im to triedny povedal dvojky sú dobré známky a on nie je robot, aby to vedel 100%.Ja si myslím, že keď prešiel cez 3,4 ročník bez zaváhania násobilku, vybrané slova a teraz sa neučia nič extra ťažké prečo nosí viac dvojek.
Ani jednu písomku neprinesie domov, že v škole je to zakázané a máme sa prísť pozriet.Doteraz nám priniesli k nahliadnutiu a druhý deň odovzdať spat.Chybu u ňom vidím, že nemajú žiadne dom.ulohy a vtedy som videla aha tomuto nerozumie.Teraz všetko testy, päť minútovky, odpovede takmer žiadne.
A teraz čo je správne sadnúť si cez víkend nad zošity a robiť s ním doma testy, lebo ma dvojku?len, aby sa utvrdil, že mame záleží iba na jednotkách a, keď mám dvojku je to zle?jednotka z odpovede je vtedy, ak povie celú dvojstranku Geografie či Dejepisu, ak učiteľ dá pomocné otázky je to dvojka.Diktat jedna chyba je ešte jednotka.na 8 r gymnázium ho nejdem dať, ale tak isto nechcem, aby o rok, dva keď príde puberta a iné záujmy nosil domov trojky
Do školy chodí rád, ale nie je typ čo chce poobede sedieť nad knihami on sa najviac naučí v škole počas hodiny podľa toho čo mi hovorí ako im učiteľ vysvetľoval ucivo a všelijaké pikošky z hodiny.

sticker
hettinka
26. jan 2018

@eliska13 " keď mi povie, že Geografiu nesmie povedať svojimi slovami, ale tak ako je v knižke ide má poraziť" ... tak to by porazilo aj mňa. V bifľovaní naspamäť nevidím zmysel. U nás je to v pohode, napr. na GEO majú pracovný zošit, kde si píšu poznámky a tie sa potom doma "učí" - čo znamená, že si to pozrie, lebo je to jeho obľúbený predmet a spravidla vie oveľa viac, ako je v knižke. No povie to vlastnými slovami. Dejepis je podobne, biológiu sa učí aj z poznámok, aj z učebnice, ale majú to dosť prakticky zamerané, aj pracovali s mikroskopom, určovali dreviny podľa prinesených vzoriek a tak...
DÚ majú tiež pomerne málo, určite menej, ako na 1. stupni, ale zatiaľ mu to nevadí. Máme doma aj pracovné zošity, napríklad na angličtinu, tam má najhoršie percentá na dolnej hranici jednotky a keďže mám AJ vyštudovanú, tak to samozrejme nenechávam len na neho, precvičujeme aj navyše, alebo sa len tak rozprávame, opravujem mu výslovnosť. Nie denne, občas, keď máme náladu, alebo pred veľkou písomkou to prejdeme.

Inak, písomky som tiež nevidela, na rodičovskom sme mohli pozrieť, ale keďže mal dobré výsledky, tak som to nepozerala, kde mal chybu. Keby mal zlú známku,a si by som si pozrela, kde robí chyby a či sú z nepozornosti, alebo nevedomosti.

gita17
26. jan 2018

@hettinka socialne zrucnosti? networking?

kvetinka75
26. jan 2018

@hettinka no nemusí mať jednotky. Ja som mala zdravé, intelektuálne nadpriemerne nadané dieťa a so SJ má problém doteraz. Aj číta, venuje sa všetkému možnému a SJ dcére vôbec nejde. A čo s tým spravím? Nič. Diktáty musela drilovať, literatúra , metafora a iné učivá týkajúce sa SJ jej jednoducho neliezli do hlavy. Slohy detto. Z matiky stačilo aby si prečítala nadpis a už vedela o čom to je. Na zš mala zo SJ vydreté jednotky na strednej už má dvojky lebo sa venuje podstatnm´ým veciam - pre ňu dôležitejším - matike a chémii. A nebudem ju nútiť aby sa venovala tomu čo jej nejde len preto že viem že by z toho mohla mať 1.

kvetinka75
26. jan 2018

@eliska13 a nie je to výsledok toho že očakávame od dobrých žiakov len jednotky? Lebo tie znamenajú že je ozaj ten žiak naj? Kedysi sa známkam neprikladal taký význam ako teraz a decká sú z toho vystresované.

ovaaa
26. jan 2018

@m.i.r.i telesna, hudobna, vytvarna sa neznamkuje len absolvuje

eliska13
26. jan 2018

@kvetinka75 neviem hľadám ten správny prístup a postoj k celej škole a známkam.Urcite nemienim ráno počúvať plač dieťaťa, lebo učiteľ povedal, že očakáva len dobre známky.Pride muž zo školy a spýta sa čo bolo v škole aké známky, ideme domov a sused sa spýta no, čo aké bude vysvedčenie?ako by sa všetko točilo len okolo skoly a známok.Spoluziakova mama mi povie a ty ho nedas na 8 r gymnázium a čo z neho bude?veď je šikovný zatlac, daj mu doučovanie a...celá honba za známkami a školami mi je cudzia.

hettinka
26. jan 2018

@kvetinka75 áno súhlas, na SŠ už jednotky nie sú samozrejmé, vlastne ani potrebné. Tam je dôležité venovať sa profilovým predmetom a ostatne nejako ustáť, aspoň na trojky.

A ja som nepísala že “musí”, ale že “môže”, to je rozdiel.

montemotherone
26. jan 2018

@nelinka2009 veď to. Treba nájsť takú správnu mieru, aby z nej nebola perfekcionistka. S tým sa potom budete trápiť :-/