Syn je prvák a ja chcem, aby pekne písal
Myslíte že to preháňam?
Syn má sedem chodí fo prvej triedy a lipnem nad tym aby pekne pisal. Lenže on to hocako kreslí, hovorí že sa snaží ale jednoducho je to katastrofa. Máme cvičný zošit kde mu dávam úlohy naviac, aj som mu písanku preskenovala a cvičí stále. Jednoducho katastrofálne píše.
Chcem ho dať na dva krúžky nech má nejaké koníčky. Do krúžku chodiť nechce, rozmýšľam že mu vybavím doučovanie, mama hovorí že to preháňam ale bohužiaľ, škola je dôležitá a na tom trvám.
No takto. To, že to preháňaš je už zbytočné opakovať, ale chcem ti povedať, že niektoré deti a chlapci obzvlášť sú také, že ich môžeš týrať písaním od rána do večera a aj tak nebudú nikdy pekne písať. Nie každý to má dané. To neznamená, že je dieťa menej inteligentné alebo sa bude zle učiť, práve naopak. Podstatné je, aby VEDEL písať, v dnešnej PC dobe ti aj tak krasopis nanič.
Aj ja si myslím, že preháňaš. Mám pedagogické vzdelanie, kludne tento fakt ber alebo neber ako podstatný, ale:
1. Zodpovedaj si sama sebe úprimne otázku, prečo potrebuješ, aby Tvoje dieťa šlo popredu, bolo pred spolužiakmi. Aký je na to reálne dôvod? Veď do tej školy chodí práve preto, aby sa všetko POSTUPNE učil. Nie je to o potrebe zdvihnúť sama sebe ego, že Tvoje dieťa je to naj, naj, naj? Ak áno, rieš si to v sebe a nie na úkor dieťaťa, pretože mu tým len v konečnom dôsledku ublížiš.
2. Ja súhlasím, že vzdelávanie je dôležité ale nemôže byť robene násilne a okrem výkonu treba myslieť aj na emocionalnu stránku osobnosti dieťaťa. Netlač na dieťa v takej miere a násilne, aby si uňho nechtiac nevyvinula problémy, ktoré sa s ním budú ťahať celý život.
3. Ak sa s ním chceš vzdelávať, nemusíš ho len nútiť sedieť nad zošitom, ale dá sa to spraviť aj zábavnou formou, kedy si dieťa ani nevsimne, že sa vlastne učí.
4. Dôležitý je aj oddych. Ja si vždy poviem, že aj mozog musí vstrebať, čo všetko sa počas učenia udialo.
5. Sakra si rozmysli, či budeš dieťa učiť popredu písmenká a pod. Ja by som si to kvôli spravnemu uchopu pera v ruke dieťaťa netrúfla, pretože je to veľmi významné a ak sa to podceni, môže sa to tahat dlhé roky. Nechaj to na učiteľku, ona vie lepšie ako na to..
Ja si myslim, ze krasopis je svojim sposobom dany podobne ako talent na kreslenie. Ale na co potrebuje clovek v dnesnej dobe pekne pisat? Vo firme fungujeme uplne vo vsetkom elektronicky vratane elektronickych podpisov a poznamok. Rukou si tak raz za cas napisem doma maximalne nejaky odkaz na stol, to je tak vsetko. Hlavne je, aby clovek vedel po sebe precitat a to staci. Tebe ide skor o prestiz, aby tvoj syn bol v triede za hviezdu a tym padom si myslis, ze by si sa vo svetle reflektorov ukazala spolu s nim aj ty. Chudak dieta.
To chces Ty,aby pekne pisal.... Opytala si sa syna co chce?
Je prvacik, vsetko sa uci... Nech potom nema pocit (ak bude starsi)ze ak nieco neurobi uplne dokonale,alebo nedoniesie same jednotky domov,tak pre mamu to bude nedostacujuce.. to sa netyka len skoly...
Chudak chlapec 🙈 kks v škole pise, doma si robi ulohy a ty mas preskenovany zosit a dávaš mu ulohy naviac 🤦♀️ vsak je to male dieta nema taku vycvicenu ruku atd nieje stroj ....skus ty pisat a pisat a pisat 😶🤦♀️po celom dni budes pisat krasopisom nie?
Preboha,prepáč,ale Ty nie si normálna.Chúďa dieťa,len mu znechutíš školu ako takú.Veď Ty si ako bachar,keď ho tak dusíš.Načo píšete popredu,veď v škola je nato aby sa tam naučil čo má.A čo budeš mať z toho keď bude krasopisne písať,ale sa napríklad bude zle učiť?Akože nechápem takéto premotivované matky.Dobreže sa do školy chodí dva týždne.Aj môj syn nepíše pekne,jednoducho to má po mužovi,ale škola mu ide o to je hlavné,nie?To je iná diagnóza toto.
Moja mama nevedela vysvetlovat ucivo pokojne. Mysli si opak dodnes. Bola nazoru, ze pokial vedela nieco v skole ona, MUSIM to vediet aj ja, predsa JEJ dcera nebude horsie. Ucenie s nou mam doteraz spojene s nesmiernym stresom a strachom. Predmet, ktoremu som na zakladke nechapala, z toho som maturovala na jednotku. Uz sa so mnou neucila ona a Bohudik to prebrala ucitelka. Bola skvela, troezliva a pokojna.
Skola dolezita svojom sposobom je, ale laska matky je nenahraditelna. Mali sme spoluziaka, dvojky z chovania, diktaty same pätky. Dnes zaraba viac ako ti jednotkari - ma len ucnak ale je sikovny.
Kub tvoje dieta, netlac na pilu a vyser sa s prepacenim na krasopis u prvaka. On potrebuje citit tvoju lasku aj ked by mal najskaredsie a najhorsie napisany diktat. Ked budes takto pokracovat, sposobis mu bolest, ktora ostane uz na vzdy. A za to ziadne znamky ani splnenie tvojich predstav bestoja. Prajem ti vela trpezlivosti a pokoja 🙂
@basullinka krásne napísané. Musím na to reagovať. Aký máš na toto názor? Dcéra je 6 tačka, majú inú učiteľku matematiky. Hneď na začiatku im povedala, že ak nebudú mať úlohy dá im mínusku, čo pochopím, ale aj v prípade ak budú mať zle vypracovanu úlohu. 3 mínusky 5. Na to mi dcéra povedala :"Mami, ved do školy chodím, aby som sa to naučila, robiť chyby nie je zle, snažím sa. " Nevedela som, čo jej na to povedať, lebo ma pravdu. Doteraz som jej vždy hovorila, že chyby nás posúvajú vpred, že nie je hanba pomýliť sa.
len ho dalej deptaj a o par tyzdnov si budes hlavu obuchavat ked bude nenavidiet skolu a mat somaticke problemy kazdy den 😥
Ty budeš jedna z tých matiek co si svoje komplexy kompenzujú cez dieťa... A prosím ta načo to. Dieťa trápiš ešte aj učením dopredu aby sa v škole nudil a vyrušovať? Alebo je tvojim cieľom mu znechutiť školu skôr ako prídu vianoce
Chudáčik syn. Mamičky, nebuďte také "premotivované" ...
@jabadabadu neznamená to nič také hraje sa samozrejme len sme hračky vytriedili
@gabika99 ahoj, ja s tým nie som stotožňená, pretože to musí dieťa veľmi demotivovať, ak sa naozaj snaží a nejde mu to. Je iné, ak niekto odflakne ulohu alebo zámerne zavádza. Domáce ulohy som vždy vnímala ako takú informáciu pre mňa, kde majú žiaci medzery a ak som videla, že veľa žiakov ma s niečím konkrétnym problém, tak som sa skôr zamerala na to, ako im to vysvetliť, aby to pochopili.
Ty kokso, chudak dieta. Tak mu zhnusis skolu, ze skarede pismo bude to najmenej co budes riesit
Tvoje dieťa bolo v škôlke veľmi šikovné, ALE hravé a malo odklad. Teraz je prvák a podľa Teba nepíše pekne čiary. Je celkom možné, že ako pozorná matka si postrehla problém. Tvoj syn napriek Tvojej snahe a precvičovaniu písania nedokáže písať pekne. Zatiaľ to nechaj na učiteľku a po mesiaci uvidíš, ako to hodnotí ona a či sa zhodujete v názore. Ak by problém pretrvával, môžeš požiadať o psychologické vyšetrenie.
Pisanie sa ani tak nevycibri priamo trenovanim pisania, ale aktivitami na rozvoj ruky - grafomotoriky. Je fajn motivovat dieta k lepsiemu vysledku, ale prehananie je uz na skodu. Pamatam si slova ucitelky na strednej - Zuzana, Vy to viete, ale to Vase pismo. To len raz tak konstatovala, moje vedomosti vedela ocenit. Zivym sa tym, co som na tej strednej vedela. Takze trosku zvolni. Mozno mate doma buducejo lekara, co uz ma teraz lekarske pismo.
A kvôli čomu vlastne chceš, aby pekne písal?
Ja som mala písanie a aj úpravu zošitov tip top, a v dospelosti mi to je tak na dve veci...
Ešte som nenašla prácu, kde by som za úhľadne písmo mala extra príplatky 😅
Skus zobrat pero do lavej ruky ak si pravacka a pod struhaj frajerku!!!! Skus a pis krasne... Budes prekvalena co zazivaju deti, ktore sa ucia pisat. To co ty lavou rukou.potom ho mozno pochopis. A nezhnus mu skolu... Svojim pristupom
Je to maly cloviecik, prvacik.
Alebo zober spanielcinu a citaj..
Preboha!!!!!! Na to aby sa naucil pekne pisat ma 3.roky casu.
Je 15.9. V škole je chudák dva týždne aj s cestou a ty už pomaly hľadáš doučovanie? Načo? Na kreslenie čiar? Daj mu preboha čas. Ja mám tiež prváčku, ale teda toto by mi nikdy nenapadlo. Chudák chlapec.
Akú má syn jemnú motoriku? Miesto drilovania krasopisu by som išla cestou uvoľnenia rúčky a rozvoja jemnej motoriky. Modelovanie, vyfarbovanie s tieňovanim, stavanie malých kociek Lega, preberanie šošovice do polievky, strihanie, dcéra v predškolskej na takých malých ramikoch preletali vlnky a bol z toho niečo ako šálik....
Podľa toho čo ho baví. Ak je hravý, využi to v jeho prospech.
Pesypajte múku a kreslite do nej prstom, vymaľujte si vlastné tričko, prihláste sa spolu na keramiku.
Úlohu nech urobí ako najlepšie vie, povzbud ho a hodnotenie nechaj na p.učiteľku! Ona je tam od toho. Ak máš pochybnosti konzultuj s ňou.
Ty svojmu vlastnému dieťaťu privodíš nejaké psychické problémy týmto tvojím premotivovaným štýlom. Zhnusíš mu školu, učenie a zarábaš si na obrovský problém v budúcnosti. Tým pekným písaním si kompenzuješ nejaký svoj komplex menejcennosti, či kjeho ďasa … lebo toto tvoje správanie hraničí s nejakou patológiou. Chúďa dieťa 🙁
🤣🤣🤣🤣🤦♀️🤣🤣🤣🤣😭 Toto už ani smiešne nie je. 3x som si musela prečítať, čo sa riesi

Preháňaš, jasne že sa mu nič nechce, demotivujes ho. Ja som písala krásne je mi to na houno