Syn odmieta robiť úlohy a učiť sa
Baby možno ma nejako inspirujete ako to riešiť. Syn je druhák, do minulého roku do marca este relativne OK, v marci im ucitelka odisla na lyziarsky kde sa zranila a bola istu dobu na PN, Neviem ci je to nahoda ale od tej doby nam zacala skolske peklo. On sa nebude ucit, nebude pisat, nebude citat, nebude robit ulohy, doslova ho nevieme nijak donutit. Od tej doby totalne ignoruje interpuknce znamienka, milion chyb a je mu to fuk. Mozme mu milion krat vysvetlovat, upozornovat, precitaj si po sebe, nic. Kolko krat je schopny tu nad zositom presediet cely den a nenapisat pomaly ani riadok, ze nic. Zo skoly chodi s tym ze mu povedali ze sa ucit nemusi ked nechce a my ho nemozeme nutit ( tu sa jedna o zaklady, ked to zanedba teraz nikdy to nedobehne) Tiez chodi na futbal ale ani toho trenera nepocuva. Vsetko je pre neho sranda a nic neberie vazne, na vsetko ma svoj argument my pravdu nemame. Mozme vysvetlovat po dobrom aj po zlom. Uz sme mali fazu ze sme mu zrusili kruzky, zobrali vsetky hracky z izby aby ho nic nerozptylovalo. Aby malo nebolo pravidelne si zabuda veci v skoly, bundy mikiny atd, likviduje pisacie potreby na beziacom pase, co on postracal farbiciek za jeden rok to starsia dcera neminula za 4 roky. Jemu to je sumak. Neupratalo sa to nijak ani cez prazdniby, skor sa to este zhorsielo. MInuly rok som ti riesila aj s triednou, aj skolskej psycho som pisala a nepomoholo. Naozaj si uz neviem rady ako ho namotivovat aby zmenil svoj pristup a preco je taky tvrdohlavy. Ale aby som ho len nehanila tak zas ma velmi dobre technicke myslenie, bavi ho matika veda a tak. Kedze s tymto stravime mega vela casu tak zas nemame cas na starsiu, ale ta je chvalabohu samostatna, ale je mi to luto lebo ked mladsi protestuje potom sme akurat tak nervozni, nemoze mat ziadny normalny program nic a trpie tym vsetci.
@zuzulkazu každý večer sadnite k nemu a tie knižky, ktoré mu kupujete mu čítajte. Potom ho motivujte, že on prečíta v komikse jedno okienko, vy jedno. Alebo bude v komikse s vami čítať, ale len jednu postavu. On musí cítiť, že sa jedná o nenásilnú hru, že je to zábava. Čo sa týka písania, diktujte mu prv slová, ale zábavné a týkajúce sa toho čo ho baví. Ale vyšetrenie mu musíte vybaviť, aby ste mali istotu, že tam nie je asperger, adhd, dislexie, disgrafie.... atď. To môže byť dôvod, že nemá záujem. Má rád murárov? Tak vytlačte kreslenú postavu murára a nech dokreslí náradie ktoré chlapi používajú, ale musí ho aj zapísať. Inak ja osobne by som nezakazovala a nenútila... podľa mňa to u chlapca bude mať opačný efekt. On potrebuje taký ten pocit slobody. Má rád vedu, matiku, fascinuje ho murárčina...... veď chlapec môže byť extrémne úspešný v živote! Ale zákazmi to poseriete.
Akoby som o mojom čitala. Je tretiak. Predtym prisiel domov hned chcel robit ulohy. Teraz? Pol hodiny socje reci nieee. Nechcem. Nebudem. Precoooo?
Ale potom pridu za nim spoluziaci a uz som im pred synom povedala ze kym nie je nauceny von nejde.
Stalo sa ze siel von-lebo muz dovolil ze ved je pekne. Prisiel dnu uz bolo sedem hodin a ulohy robil s este vacsimi nervami. Placom. Uz bol aj hladmy-chcel veceru. Chcel sprchu. Vsetko ostatne len nie ucenie. To uz som vybuchla.
Takze pride domov a robi si ulohy ja s nim nebudem vyjednavat. Je tretiak. Minule leto si aj sem tam aspon prepis spravil. Mal taky zosit kde boli hrave ulohy. To si robil skoro kazdy den. Teraz mal to iste ale neviem ci si vobec par stran spravil. Uplne to ignoruje. Vzdy mu zdoraznujem ze ja som uz svoju skolu odsedela. Ucila sa. Teraz je to o nom co sa nauci. Kam pojde dalej na skolu. Co bude v zivote robit. Potom mu bude neskoro plakat lebo to uz nedozenie. Keby bol hlupy. Ale velakrat je len lenivy.
@maryetta v niektorých krajinách deti vôbec nedostávajú domáce úlohy a majú tam študenti lepšie výsledky ako na Slovensku. Asi je niečo zle s týmto systémom, pretože naše školstvo dokáže zabiť túžbu učiť sa nové veci aj u detí, ktoré sa do školy tešili a dosahovali veľké výsledky. Môj syn je tretiak, miluje písanie, čítanie aj počítanie... a do domácich úloh ho musím tlačiť. Je to idiocia, že deti musia doma povinne pokračovať v tom, čo robia v škole, je to akoby ste z práce prišla domov aby ste pokračovala v tom čo robíte v práci.
@zuzanapjat tak zase ja to neberiem ako tragediu ze maju ulohy.
Len si zopakuju doma sami to, co v skole preberali s ucitelkou. Zase toho nie je ani vela takze to beriem ze ok. Ale ten jeho postoj a pristup ma vytaca.
Lebo niekedy ozaj nemam silu ani energiu ho “nutit” resp presviedcat ze ano ta uloha bude spravena.
@maryetta napr. ani naši toho nemajú ako tretiaci veľa, ale nie na každej škole je to tak. Sú učiteľky ktoré extrémne zaťažujú deti množstvom úloh a dokonca aj z predmetov ako hudobná výchova... čím sú deti staršie tým je tlak vyšší. Ak máte na druhý deň písomku/test, ale vy sa musíte z hudobnej učiť spamäti tri piesne, zapamätať si úryvky z opier, robiť projekt 3D na vlastivedu a neviem čo všetko.... Dokopy tie deti z toho nevyužijú nič čo sa musia drviť. Bifľujú sa a hneď po teste to vypúšťajú z hlavy.
Centrum prevencie a poradenstva, ja chodím so synom a veľmi nám pani psychologička pomohla, na začiatku mu robila testy či nemá poruchu pozornosti, nepotvrdilo sa, teraz sa s ním veľa rozpráva, učí ho techniky ako zvládať stres, ako sa sústrediť, tiež je tvrdohlavý až agresívny a chce robiť len to čoho baví
poznám jednu pani, ktorá to mala podobne, tak dieťaťu nedala jesť. Proste nedostal jedlo. Mala si vidieť, ako sa začalo odrazu učiť.
@zuzulkazu, ako keby si moje dieťa popisovala. Ale do chlpa. My už sme si absolvovali klinického psychológa, pracuje s ním (sú tam dys diagnózy v kombinácii nadpriemerným IQ, super kombinácia. Nič nevie, ale zdôvodni to ako majster sveta 🤕). Trochu sa to hýbe, ale ide to veľmi, veľmi pomaly a ztažka, čítanie je horor, písanie ešte horšie, škola síce veľkohubo drista o podpore, v skutočnosti nerobí vôbec nic. Takze vlacime decko na individuálne hodiny, cvičíme po večeroch a tento rok sme skúsili aj nejaký šport, ktorý podporuje koncentráciu a koordináciu, možno by aj hudobný nástroj bodol, ale to už fakt neviem, kedy by decko malo dávať....
@jumama, ďakujem za knižné tipy, toto idem hneď preskúmať....
@zuzulkazu ja by som som ten futbal na teraz isto zrušila a venovala viac času s nim po skole učením opakovaním nie nútiť ale pozitívne motivovať,ak nebude chcieť spolupracovať zatrhnúť všetky jeho obľúbené aktivity a veci. Stopnúť mu všetko, s tým ze keď nechce spolupracovať tiež nechceš spolupracovať ty s nim. Ale toto by mal normálne riešiť na skole špecialny pedagóg alebo skolsky psycholog,nemáte ich aj vy na skole?lebo ak nie nájsť si nejakého mimo skoly,oni majú v tomto veľmi dobre výsledky,niekedy že to trvá 1-2 mesiace no niekedy aj zopár rokov. Dobre píšeš,že práve teraz na začiatku treba potiahnuť tie základy,určite to nenechaj len tak a rieš to hneď.
Očividne zákazy a obmedzenia na neho nepôsobia motivačne...
Vyzerá to ako psychická zmena, ale možno má aj fyzickú či chemickú príčinu. Môže to byť aj nedostatok či prebytok vitamínov alebo vychýlená hladina hormónov. Nerobí to naschvál, jednoducho to tak cíti. Skúste práveže podporiť pohyb, aby bolo telo fyzicky aktívne a sledujte, aby mal dostatočný príjem tekutín, pravidelnú pestrú stravu. Je to beh na dlhú trať, ale výchova je často náročný beh na dlhú trať.
@zuzulkazu rozmyslam nad vsetkymi odpovedami, ktore si dostala a zaraza ma, ze takto mas postupovat pri malom chlapcovi. Je len druhak a uz tlak. Mam tri deti. Kazde ine. Ale nikdy by som ani jedno takto netlacila a nezakazovala by som mu co ma rad. Prave naopak. Ak ho bavi matika, tak by som ho chvalila, aky je bystry .Ak ho bavi futbal, tak nech beha a hra, vsetky vnutorne tlaky bude vediet zvladat lahsie, ked si zamiluje sport.
Ja viem , tazko je , ked okolo citis tlak, aby bol sikovny v skole, mal dobre vysledky....Nie je to take podstatne, dolezite je vychovavat ho ako celok, cloveka, ktory bude vediet, co chce a za tym si bude vediet ist, ktory bude mat hlavne moralne kvality a k tomu patri istota, ze je v rodine prijaty taky aky je a milovany. Viem, ze to vsetko robis a snazis sa mu dat, ale prilisny tlak vyvolava protitlak. ☹
@jennky13 rozumiem co chces povedat, mne nejde o to aby bol jednotkar, ale skor o to aby na jednej strane pochopil ze ma aj povinnosti, na druhej strane nezanedbat zaklady, chutat pisat bohuzial vediet musi nech by chcel v zivote robit cokolvek. Nieje cesta len sediet a pisat a nic nerobit. No uvidime, cakame na vysetrenie tak som zvedava.
@zuzulkazu kľudne môže mať nejakú poruchu učenia, pozornosti, keď nevie písať interpunkčné..objednaj sa do cppap.Je len na začiatku druhého ročníka...netlač, lebo sa mu učenie uplne zhnusi.
Futbal by som mu nezakazovala skôr ho motivovala, keď sa dá🙂pôjde to len musí zase navrhnúť na systém.Nie je unavený kedy sa učíte?dostatočne spí?sú aj také deti sú veci, predmety, ktoré ho zaujímajú a ostatné odflakne.
@zuzulkazu Nie je to normálne správanie, ale to vieš isto aj sama. A vieš aj to, že je to zlé pre jeho budúcnosť. Navštívila by som detského psychológa. Aj s nim, ale aj ty sa s nim poraď ako sa ku nemu správať a pristupovať. Lebo... Zobrali ste mu všetky hračky z izby. Ok. A potom čo? Potom ste mu ich opäť vrátili, lebo ste zistili, že je to somarina, že je to dieťa a že to je neudržateľné riešenie zobrať mu hračky? A tak ste mu ich potom vrátili? V tom prípade mladý už asi zistil, že keď rodičia aj spravia "bu bu bu", nič sa nedeje 🙂 Fakt navštívte psychológa. Ale nie toho školského.
@zuzanapjat preboha to nemôžeš myslieť vážne !!! Akože nechce sa učiť trucuje odmieta základné vzdelanie druhak !!! A majú ho podporiť v yom čo ho baví a meniť? Mne sa snáď sníva 😆🤔
@ysseba presne jednoznačne psychológ ...nevyhnutné
@vroni presne aj my máme ten problém a psychológ pomohol a je to lepšie diagnózu má afhd a hyperaktivitu no už vieme s ním pracovať a je aj jednotkar
@zuzulkazu to je jasne, ze nemozes len cakat. Rozmyslala som, ci pri tej zmene učiteľky sa nestalo nieco take, ze mu povedala slova, ktore ho zranili a zobrali chut sa akokolvek snazit. Mozno sa nestal ziadny vazny incident, ale jeho srdiecko zostalo zranene. (velmi dobre vieme ako si my pamatame vyroky ucitelov cely zivot ). Nesnaz sa to nasilu zistovat, ale zacni mu hovorit slova , ktorym chces, aby veril. Ze je mudry, sikovny, ze vsetko co bude chciet sa mu podari. Ze nevadi, ak mu ktokolvek povedal zle slova, ty mu veris, lebo ho poznas najlepšie a vies kto je a pod. Taketo slova po urcitom case prinesu svoju urodu. Proste mu zasievaj istotu, ze je prijaty a schopny sa vsetko naucit co bude chciet a zvladnut, len musi byt vytrvaly.
Myslim na vas, nech sa to podari.
"Teraz ked zaneba zakladne veci tak sa to povezie a tazko bude dobiehat." čo sú ro akože tie základné veci? Ak má chlapec náhodou nejakú poruchu, neskôr to bude naopak omnoho lepšie, keď mu vyzreje nervová sústava. Rozhodne by som dieťa do ničoho netlačila. Narobia sa tak akurát nenapraviteľné škody a úžitok žiaden. Keď bude nútený robiť veci, na ktoré zatiaľ "nemá", bude ho to akurát tak frustrovať. Moja dcéra bola prvé 4 roky vzdelávaná doma, išli sme prevažne metódou unschoolingu. V 8 rokoch sa ešte nedokázala sústrediť, jednu vetu by písala aj vyše hodiny. Tak sme čas radšej trávili v lese, záhrade, na plavárni, jazdení na koní, lozením po stromoch, kreslením, čítaním zaujímavých knižiek, cestovaním. Dnes je ôsmačka, učí sa na samé jednotky a reprezentuje školu vo vedomostných aj športových súťažiach.
@margaretka áno, majú ho podporiť v tom, čo ho baví a viesť k tomu aby to základné vzdelanie dosiahol formou, ktorú bude považovať za nenásilnú. Okrem toho, že som vyššie 2x odporučila psychol.vyšetrenia. Určite lepšie viesť dieťa k tomu, aby bralo učenie ako formu hry, než ho terorizovať a zakazovať mu všetko ostatné, čo ho baví.
@zuzanapjat ok v poriadku môže byť aj tento spôsob nápomocný k rozbehu ale ja si neviem predstaviť keď budú všetci rodičia a problémom deti ktorým sa nechce viesť formou HRY učenie to potom ako bude vyzerať stredná škola , vysoká škola, zamestnanie ? Teraz je to úbohé lebo viacerí študenti nenesú žiadnu zodpovednost, nevhodné sa správajú k učiteľom, žiadny predmet ich nebaví ,cudzie sú dôslednosť a snaha .... čo o 10-20r?
U nás v triede je z 24 žiakov 6 integrovaných , ďalších 4 rodčia odmietli dať dieťa vyšetriť a je jasné že potrebujú odbornú pomoc s iný prístup ....z roka na rok je to horšie, rodičia "normálnych" žiakov sú nahnevani že ich deti nemôžu študovať rýchlym tempom lebo sa stále riešia deti ktorým sa nechce a hrať sa na hodinách s nimi nemá kto aby ich priviedol na to aby sa im chcelo.....ono sa to zdá jednoduche ....
margarétka 17.17. 😛moja reč, vid výborný český film Jedna ruka netleska.
Domáca výučba, matka sedí pred synom a dcérou a husti do nej, prečo si obliekla iný svetrík, ako jej nachystala😃🙃😃
Autorka...nech ho učia tie socky murárske,
možno dosiahnu viac, ako podstivi😃studovani
Budeš voliť trubana, však?
zuzulkazu
AUTOR
•
12. sep 2023
@aliaray1 vo februari bude mat 8, a uz mal zatrhnute vsetko okrem skoly, nepomohlo, stale si isiel svoje. Este dokoncujeme dom, a robosi co nam robia napr parkovisko ( to je taka multifunkca tlupa co robi vsetko ale tipicky murari chlastaci, socky na ntu) tak ti ho enormne fascinuju, prinich by bol najradsej cely den.
@margaretka bude to ťažké... niečo s deťmi nie je v poriadku a tým že školstvo má postupy rovnaké ako pred 30 rokmi a že sa očakáva, že všetci pôjdu rovnakým tempom tak to bude katastrofa. By som povedala, že je to tragédia už teraz. Príde mi to, že detí s poruchami učenia, sústredenia, správanie je extrémne veľa a povedala by som aspoň z môjho laického pohľadu - je ich viac, ako "normálnych" detí, ktoré tie staré zaužívané postupy zvládajú v pohode.
@zuzanapjat teraz nastupila do skoly generacia deti, ktore do skolky sli v case zaciatku korony... my sme v at, mame to stastie, ze nasa skola ma vorschulklasse - pripravku, resp. 0.rocnik. doteraz bola vzdy 1 trieda, tento rok su 2. Tento rok nastupilo 30 deti, ktore maju nejaky problem... samozrejme, tu vela spravi aj to, ze vela deti nemaju nemcinu ako materinsky jazyk a su jazykovo pozadu... absolutne suhlasim s tym, ze pocty deti so specialnymi potrebami sa zvysuju kazdy rok. Preco? Lebo sa to uz konecne testuje a riesi a za dalsie, rodicia tychto deti maju sami problemy s ucenim, len pred 30 rokmi boli zaskatulkovani ako "nevychovani" alebo "debil", "z toho nikdy nic nebude"... dysky su dedicne, takze co mozeme ocakavat? V podstate v skolach dost velke "problemy" pri organizacii uciva, kedy bude treba kvantum asistentov, skoro kazdemu nejaky individualny plan, lebo bud je decko rychlejsie ako "normalne" deti a potrebuje ine, rychlejsie tempo alebo rozni dys, ktori potrebuju pomalsie tempo... v kazdom pripade, ale bude treba vela odbornikov a to je uz teraz problem...
je objednany psychologicke na diagnostiku , takze uz len cakame na terminy auvidime co z toho vzide.

@zuzulkazu pri takomto dlhodobom probléme by som nečakala na termín u dotovanej psychologičky v žiadnom centre. Treba si prečítať recenzie na súkromné detské psychologičky po okolí kde ste ochotní zájsť, objednať sa, ísť a zaplatiť za vyšetrenie. Žiadne vyhováranie, že sú dlhé čakacie doby a tam kde ste boli si s ním nedali rady. K psychologičke chodia deti s vážnymi diagnózami, autisti, agresívne nespolupracujúce deti a vedia ako na ne. Aj keď možno nie hneď ale časom to určite pôjde. Len treba to riešiť, za každých okolností. Tiež som so synom obehala toho veľa, ak som nedostala termín u jedného, išla som druhému, tretiemu.... chce to len trpezlivosť, čas a bohužiaľ často aj peniaze. Ale ak to teraz zanedbáte, môže to byť časom oveľa horšie.