icon

Synovi sa smejú kvôli našej výchove

miladka333
14. jan 2016

Ahojte baby,
S manželom máme dvoch synov (5,8) a vychovávame ich tradične. Nedovolíme im počítač, radšej ich zoberieme von na ihrisko, alebo nech sa hrajú pred domom a televíziu máme na rodičovský zámok aby nemohli pozerať tie bezduché, americké, krvavé braky ktorých sú naše televízie plné takže im len občas pustíme nejakú rozprávku. Starší syn je teraz tretiak a hovorí mi, že sa mu deti v škole smejú, lebo nehrá žiadne strielačky a nepozná žiadne filmy o ktorých sa oni rozprávajú a považujú ho za čudáka. Sme z toho zúfalí, ida nám o dobro našich detí, nechceme aby z nich vyrástli psychopati s pokrivenou morálkou a hodnotami, no na druhej strane nechceme aby boli naše deti vyčlenené z kolektívu, viete mi niekto poradiť ?

alk05
23. jan 2016

@alicka850 vazne? A aky odbor mate? Ja mam tiez znamych lekarov ale teda s pc nerobia....akurat co nahadzuju a pisu spravy,inak skor s pacientmi

alk05
23. jan 2016

@maminuska pisala som vyssie kukni...a ano prstoklad vie perfektne....v pripade pochybnosti rada zariadim stretko 🙂

alicka850
23. jan 2016

@alk05 robime na ambulancii,takze co pacient,to sprava do PC ☺ Taki chirurgovia s tym pc asi moc nerobia,ale internisti v nemocnici sa teda napišu ☺

moni73
23. jan 2016

@alicka850 hej, je väčšia. Neverila by si ale koľko anglinu jej to dalo. Ani ja nechápem. Má ale na jazyky talent. Ešte by som tipla, že to môže "učiť" aj rozmýšľaniu... Neviem sa poriadne vyjadriť, ale android sa hrdí intuitívnym ovládaním (to myslím obsluhu tabletu/mobilu), no a keď tam nasekás hry na matiku, jazyky, pamäť, tak to je úplne jasné. Moju dcéru bohužiaľ bavia bezduché kraviny. Ale zas psycholozka jej odporučila takéto hrávať, kvôli jej deficitu v sociálnej oblasti - rôzne multiplayer a stratégie. TV u nás beží ako podmaz... Zlozvyk, ale zase občas niečo zachytis a dozvieš sa. 40 a 40 % beží Disney a eurosport, zvyšok správy, spektrum a môj obľúbený "dom snov".
@alk05 mne je práve prstoklad ľúto... Ja píšem desiatimi, dcéra samouk tuka rýchlo, dokonca aj bez pozerania sa jej zadaní, ale moju rýchlosť a bezchybnost už nedosiahne. Podľa mňa by prstoklad mali učiť na zš - 3, 4 najneskôr 5 trieda (možno by musela byť menšia klávesnica).

gita17
23. jan 2016

@alicka850 ze jej vobec odpisujes, mudra jak radio 🙂

alicka850
23. jan 2016

@gita17 komu?

alk05
23. jan 2016

@moni73 mozno neskor bude,synovec sa naucil v skole na nepovinnom predmete...je len otazka casu kedy to bude povinne

maminuska
23. jan 2016

@alk05 hm piatak prstoklad ... 🙂, exel základy..v lepšom príklade rozšírené základy, môj muž je expert na exel,a PC videl prvýkrát tak na VS. Vieš mne je niekedy úsmevné ako mnohí prezentujú deti čo všetko vedia , kde všade na aké krúžky chodia , koľko jazykov ...príde sa do života a z géniov sa stávajú priemerní ľudia .
Od mala sa vláčia deti po krúžkoch ako mačence, 3 mesačné sa učia angličtinu a ja sa odmietam takéhoto šialenstva zúčastňovať a odmietam svoje deti vystavovať takémuto tlaku . Pre mňa sú deti deťmi a takými majú zostať až do pubertálneho veku .
Takže moje deti ktoré nastupujú do školy vedia základné bežné veci , neovládajú žiadne písmenká a ani číslice a ak len to čo sa naučia v predškolskej výchove. Nechodia v škôlke na angličtinu a na základnej škole v prvom stupni sa jej zúčastnia len v povinnom smere. Na druhom stupni od 7 ročníka platím synovi angličtinu face to face a s kľudným svedomím môžem povedať že je úplne niekde inde ako mnoho jeho spolužiakov ktorí sa zúčastňujú týchto tanečkov od mala.
Taktiež u mňa nehrozia 8 ročné gymnázia 🙂.
Teraz mi dcérka nastupuje na základnú školu , pozná farby, vie sa podpísať tlačenými písmenami , vizuálne odhadne počet predmetov do 5 ...základné veci ktoré bude postupne rozvíjať. Je nesmierne tvorivá , vynaliezavá a vie si poradiť v situáciách ( keď nemá špagát tak použije lepiacu pásku ... ) a neovláda počítač, tým pádom je podľa tohto tak nejak odsúdená byť upratovačkou .
Robím s úspešnými ľuďmi , majú svoje firmy a ich úspešnosť ani zďaleka nie je založená na tom či ovládajú PC alebo 2 svetové jazyky, ale na úplne iných vlastnostiach - tvorivosť , cieľavedomosť , schopnosť zvládnuť ťažké situácie . rýchlo sa rozhodovať a ak toto má bača , ktorý vlastní stádo oviec a živí sa predajom korbáčov a syra a má dva obchody je u mňa úplne niekde inde ako neschopný vysokoškolák ktorý ovláda prstoklad a nahadzuje tabuľky do reportov pre zahraničného investora, robí to síce rýchlo a možno aj precízne ale to je aj koniec.

adsumus
23. jan 2016

neovládajú žiadne písmenká
vie sa podpísať tlačenými písmenami ?

adsumus
23. jan 2016

@maminuska ináč suhlasím, že deti maju mať normálne detstvo, bez každodenných kružkov.

maminuska
23. jan 2016

@adsumus ano ive sa podpísať ale nevie že toto je R, toto je O a tak ďalej , mechanicky napíše svoje meno .

adsumus
23. jan 2016

@maminuska zaujímave, to som sa ešte nestretla, moja zas vie písmená, ale nevie nič napísať.

alk05
23. jan 2016

@maminuska nechajme to tak a spomenme si na to za 10rokov...tak najlelsie zistime kto mal pravdu....
Kruzky ani gymple neuznavam ani ja 😀

maminuska
23. jan 2016

veď ani moja v podstate ..tlačeným napíše svoje meno . Najprv to písala učiteľka na jej výkresy a ona si to obkresľovala pozorovaním .

maminuska
23. jan 2016

@alk05 za 10 rokov ani jedno z mojich detí nebude v reálnom živote. 🙂 . Až tam sa ukáže schopnosť dieťaťa prežiť a presadiť sa.

adsumus
23. jan 2016

@maminuska tak to hej, aj my to tak máme, že si vie najsť vykres so svojim menom, aj v záložkách sa vie orientovať, ked si pušťa hry na pc. akurát moje dieťa nekreslí a nepíše, neviem prečo. beriem že to je ok. ale ked pojde do školy tak mám obavy ako to budu brať, asi velmi nie.

emilia25
23. jan 2016

Každé jedno dieťa tuzi mať pc ci tablet ci telefón ked pride do istého veku a to hlavne školského.poznám jedno dieťa to túžilo od jezisks a bolo velmi smutne ked tam aspoň jedno z vysnívaného nevidelo a je to smutne viem ze rodičia na to nemajú ze ziju naozaj aby prezili lebo majú dalsie 3 deti a to prve je uz 2 zs učili a učia ich s kromnosti ale tá túžba toho dieťaťa tam je a u každého jedného dieťaťa co chodí medzí deti a majú zdrave oci.moj syn 2 rodený chodí do škôlky na snglinu tiez učiteľka ze na co nic sa tam nenaučil a aby nerusil ostatné deti áno je tam sice ticho ale nepočítal mi do desať á toto uz považujem ze to nie su zbytočne vyhodené peniaze.

dana_l
23. jan 2016

@miladka333 detom klude dovol pozerat rozpravky na tv a tiez nejake hry na pocitaci. ale take ktore ty vyberies a nie ze oni chcu pozerat lebo ini to pozeraju.
mame dcery a ichkamaratky pozeraju monster high. ja som im povedala, ak idete k niekomu na play day tak sa mate hrat a nie pozerat taketo rozpravky. to iste som povedala aj rodicom. neprajem si aby moje deti u nich pozerali taketo veci. ked to oni dovolia svojim detom, to je ich vec, ale neprajem si aby moje deti videli take veci. su ovela krajsie rozpravky ako pozerat o priserach a ich potomkoch, aj ked je to "nevinne".
na pocitaci deti pracuju - maju ulohy zo skoly kde pisu a pocitaju na programoch ktore im odporucila skola. tiez pre deti hladam ulohy ktore mozu robit na pocitaci podla toho co sa ucia. aj citat knihy. hry vyberam a mame aj parental lock aby nemohli ist na nasilne stranky. ale ani by tam neisli. hravaju sa s hrami - co su rozpravky na tv tak su k tomu games a tie sa mozu hrat. je to pre zabavu a nestravia pri tom cely den. tablety mame ale ich velmi nepouzivaju. skor mensie deti sa na tom ucia pisat a pismena.
svoje deti si vychovavas podla toho co ty si myslis je najvhodnejsie, ale niektore veci su uz tak bezne ze ich zakazovanie moze urobit viac skody ako osohu. porozpravaj sa so svojimi detmi, vysvetli - uz su starsie a vedia lepsie pochopit ako dvoj rocne deti - ze to ze ine deti pozeraju nasilne programy nepokladas za vhodne lebo je to o ublizovani a ponizovani a mozno aj smrti inych ludi. a to urcite ani oni by nechceli - aby ich niekto ponizoval alebo im robil umyselne zle. ale zase by si im mala dovolit pozerat nieco co je vhodne. (viem ze je viacej tych nevhodnych programov ako tych co su ok) a povedz im ze vztah je o dovere, ze ked im nieco povolite tak budete ocakavat ze nebudu robit za chrbtom to co nemaju.

maminuska
23. jan 2016

@adsumus sú deti ktoré proste nekreslia , alebo majú voči tomu odpor . Treba rozvíjať tú jemnú motoriku inak . Môj syn tiež žiadny zázrak v predškolskom veku čo sa týka nejakého kreslenia alebo vystrihovania, kúpili sme stavebnice Merkur a šroboval a zostavoval jedna radosť. Inak na túto stavebnicu ja nedám osobne dopustiť čo sa týka chlapcov.
Čo sa týka písma , tak by som povedala taký horší priemer .

spuntikmathiasko
23. jan 2016

@miladka333 My mame viacero znamich co doma televizor ani nemaju a maju deti. Deti vsak funguju na pocitaci a presne vedia co si na pocitaci pozeraju, hraju. Moj maly sa hrava cca 20 min na tablete (ma tam naucne hry), alebo si pozera na internete auticka. Na tom nic zle nevidim. Vecer televizor nepozera, lebo spi. Inak pravidelne pozera vecernicek a cez den u nas telka vlastne ani nejde, lebo v nej nie je co pozerat. A poznam viacerich co televizor nepozeraju a maju ho len tak, alebo na pustanie DVD a nik s tym nema problem.

micha7
23. jan 2016

Treba najst taku "zlatu strednu cestu" ... Nezabudat NATO,ze zijeme v inej dobe ,ako pred 20,30 rokmi. Vsetko s mierou! 😉

adriana89
23. jan 2016

@miladka333 pdla mna je to tiez prehnana vychova toto...ani sa nedivim ze sa mu v skole smeju..dnesne decka maju tablety mobily vsetko...a ked pride to skoly nejaky slusnak alebo ako vase deti ze poriadne nevedia co je TV a tablet asi nikdy nedrzali tak sa mu deti budu v skole smiat..(nevravim ze posmesky su spravne) ale vlastne vy im chcete dobre svojim stylom ale zaroven ich nicite lebo toto sa snimi bude tahat navzdy uz....nehovorim ze maju cele dni noci sedet za PC ale podla mna by ste mali upustit lebo trpia tym len a len vase deti...

adsumus
23. jan 2016

@maminuska ona ma dosť slušnu motoriku, ale len na PC, vyfarbuje, kliká, rieši puzzle...bleskovo a presne, ale ceruzu drží ako chobotnica, hned ju bolí ruka, ako dvojročná ma nakreslila (hlava, vlasy, oči, usta, nos), to ešte nebolo PC, ja siedme nebo ale potom utrum, v skolke vyfarbí veci a nikto sa nesťazuje, ale nebaví ju to, ale pozerám, že tema je o inom. osobne dám prednosť tomu, aby dieťa vedelo používať technologie od malička, vysmievať sa ale nemá za nič, len s tým už asi nič nenarobíme, my ako rodičia. teda napomeniem, ale ono je to fakt smiešne, ked niekto nevie jednoduché základné veci, teda mne nie, ale iným ano.

sirinka
23. jan 2016

Kočky riesite tu ovladanie pc... No predstavte si, ze by nasi rodicia tusili, ze volaco take bude nutne ovladat, aby mohli byt ich deturence raz uspesne a plus taka anglictina... 😕 ja som sa prvykrat stretla s pc na strednej program T602 a cudzi jazyk rustina.... Mala som stastie, ze v nasom meste bola nemcinarka a dostala som sa do triedy, kde sme mali nemecky jazyk. no keby nasi rodicia vedeli, ze dnes bez anglictiny a excelu je uchadzac strateny na pracovnom trhu, hadam by zostrachu o nasu buducnost ani nespavali...
Deti a mladi ludia sa vzdy dokazu rychlo adaptovat a prisposobit potrebam danej doby, v ktorej ziju a potrebuju sa presadit. To, ci sa naucia tukat do tabletu v dvoch rokoch, alebo sa naucia pracovat s pc na zakladnej skoly nema vobec ziadnu vypovednu hodnotu o tom, ako sa dietatku bude v zivote darit a ci bude ci nebude stastne.

A uz vobec nechapem, ked pisete, ze sa ine deti vysmievat budu a neda sa s tym nic robit, treba si uvedomit, ze je to vizitka nas rodicov. Pokial my ako dospeli nedokazeme akceptovat a pochopit to, ze ludia chcu zit aj inac, ako napriklad my, nemozeme taketo pochopenie ocakavat ani od nasich deti.

adsumus
23. jan 2016

@sirinka predstav si, že by nás naši rodičia odmietali dávať do školy a družiny, lebo to pred tým nebolo a chodiť do knižnice, na vytvarku, hudobku, šport, kupovať hry, platne, kazety, korčule, lebo oni to nemali a považuju to za zle alebo zbytočné. a je rozdiel dosplá morálka, ked my sa vieme ustrážiť aby sme sa navzájom nevysmievali, aj ked toto forum častokrát svedči o opaku a našimi deťmi, ktoré morálku až taku rozvinutu nemaju a dojde im smiešne, to, čo je pre iného bolesť.

sirinka
23. jan 2016

@adsumus pred cim? Moji rodicia to vsetko mali, chodili do skoly, aj do druziny, aj knihy citali, sportovali vo svojom volnom case, kedze telka viac nebola ako bola v domacnostiach, takze nemuseli mat dilemu, ci cumiet do bedne alebo ist von s kamosmi, korculovali na jazere. Akurat s muzikou mali trosku problem, to skor v dospelosti zhanali kade tade zahranicne platne, ale akuradost z toho mali, citala som raz list, cootec pisal mame, vtedy este frajerke aky je stastny, ze ma najnovsiu platnu uz netusim ktorej zahranicnej skupiny. Ale napriklad my sme mali tiezvyrazne regulovane co mozeme v tv pozerat ako deti, nasi moc neboli na tie americke serialy, tak napriklad beverly hils sme mohli zabudnut a ked sa na to spatne pozriem, ten serial ze kazdy s kazdym... Dnes uz staci pozriet aj nase slovenske serialy a detto, ziadna kvalita.
Ja viem, ze deti sa nic same od seba nenaucia, ale my ako rodicia sme ich prikladom, nech sa na mna nikto neurazi, ale velmi casto spravanie deti odraza skutocne spravanie rodicov. My sa o tom casto doma rozpravame, ze su deti a ludia vselijaki, bohatsi ale aj velmi chudobni, zdravi, ale aj postihnuti a ze slabsim nie je dovod sa vysmievat, ale treba zistit, ci im vieme nejako pomoct. No ako si napisala, vidime aj na MK, ze ani dospelaci sa neubrania takemuto spravaniu a ked si doma v sukromi nedaju pozor, deti su vsimave. Dokonca su rodicia, co nad takym spravanim svojich detimavnu rukou s tym, ze tie ich su priebojnejsie a maju navrch... Ze to je ok....

adsumus
23. jan 2016

@sirinka ale my sa nebavíme o tom, že my ako rodičia máme byť príkladom, my sa bavíme o inom, my sa bavíme o technologiach, ano alebo nie, zakazovať detom telku, internet, tabety alebo nie. Moj názor, je isť spolu s deťmi cez to, nenechávať ich v cyberpriestore samé (lebo si dáme klapky, že sme im to zakázali), byť pri nich, radiť, pomáhať. ak decku zakážem technologie, dávam si len klapky na oči, dieťa tam pojde, aj napriek zákazu, ale bezo mna, pre mna neprijjatelná myšlienka.

mariuskaa
23. jan 2016

T

sirinka
23. jan 2016

@adsumus s tym suhlasim, skor reagujem na to, ze pre kazdeho rodica mozee byt iny vek povazovany za vhodny. Niekto uz od roka dava detom do ruk tablet, niekto az s prichodom skoly.. A je to ok. Rovnako ako pozeranie tv, pre niekeho co je standart, sa inemu moze zdat privela a tiez je to ok. A kedze tema je najme o vysmechu spoluziakov, tak si myslim, ze pisem k veci, ked vyjadrim svoj nazor na ti, ze v prvom rade sme my ich vzorom.

adsumus
23. jan 2016

@sirinka dieťaťu sa vysmievaju kamoši, že je mimo, prečo je mimo? lebo rodičia si myslia, že má byť mimo, že to je lepšie pre neho. kto má pravdu? je lepšie pre to dieťa, že bude mimo alebo horšie?