icon

Synovi sa smejú kvôli našej výchove

miladka333
14. jan 2016

Ahojte baby,
S manželom máme dvoch synov (5,8) a vychovávame ich tradične. Nedovolíme im počítač, radšej ich zoberieme von na ihrisko, alebo nech sa hrajú pred domom a televíziu máme na rodičovský zámok aby nemohli pozerať tie bezduché, americké, krvavé braky ktorých sú naše televízie plné takže im len občas pustíme nejakú rozprávku. Starší syn je teraz tretiak a hovorí mi, že sa mu deti v škole smejú, lebo nehrá žiadne strielačky a nepozná žiadne filmy o ktorých sa oni rozprávajú a považujú ho za čudáka. Sme z toho zúfalí, ida nám o dobro našich detí, nechceme aby z nich vyrástli psychopati s pokrivenou morálkou a hodnotami, no na druhej strane nechceme aby boli naše deti vyčlenené z kolektívu, viete mi niekto poradiť ?

viera27
15. jan 2016

a teraz otazka. Syn cita na tablete knihy. Zmlatit ho, ci pochvalit 😀 ?

hankaop
15. jan 2016

@miladka333 fajne,tak sa snazim aj ja vychovavat svoju dvojrocnu a mienim vychovavat syna,co sa narodi o dva tyzdne.
Telku nemame,teda,mame a muz ma na nej zapojene PSko,ktore nehrava,lebo som povrdala,ze ziadne strielacky a krvaky pri malej.
Podla mna vychovavate dieta spravne,aspon z uvodneho prispevku

hankaop
15. jan 2016

Jeej,len ta cirkevna skola ozaj nie :D zakazdym,krd k nam na zakladnu presli deti z cirkevnej,boli to najvacsi sexisti a problemove deti. Chlapci!! Muz zas chodil na cirkevnu zakladnu celych 8rokov a teda ziadny slusny chlapec,hovadko to bolo riadne,ked som ho spoznala,hulit zacal este na zakladnej,popijali tam tiez a najmenej tri jeho spoluzoacky zo ZS cakali dieta uz v poslednom rocniku na strednej. Naozaj cirkevna skola nie. Narobite robotu buducim svagrinam akurat

erienka
15. jan 2016

moja mladsie sestra stravila od detstva kopu casu na pocitaci (a pri telke). Von nikdy velmi nechodila, to ked ju mama za nieco chcela potrestat, poslala ju von :D Napokon aj studovala informatiku, skoncila tazku skolu v Brne s cervenym diplomom. Momentalne zije v cechach, pracuje ako web testerka, dobre zaraba a je v praci stastna. A v osobnom zivote si riesi uplne ine veci.

hankaop
15. jan 2016

A este jeden prispevok si dovolim. Vacsina mamiciek tu vasu vychovu zhadzuje,podla mna prave preto,ze na dopad vychovy kasle a ich deti su na pocitaci,pred telkou a su to orave tie,s ktorymi si vas syn nema co povrdat. A mna by to teda nemrzelo. A viedla by som dieta k tomu,aby si uvedomilo,ze nie vsetci ludia ho mozu v niecom obohatit. Pozrite sa na to tak,kam svojou vychovou smerujete. Viete,niektori ludia su proste vzdy na okraji,aj ked inak robia a poznaju vsetko,co ostatni. Moj najmladsi brat,teraz 13, v kuse pred telkou, v kuse za pocitacom,nikto ho nekontroluje. A nema sa aj tak so spoluziakmi o com porozpravat a stazuje sa na nich. Inak neodide od pociyava,ako je den dlhy,nic ine ho nezaujima. Ja takto scoje deti 100% vychovavat nebudem,nic na tom nie je spravne.

qidko
15. jan 2016

@viera27 Dobra otazka pre jednu skupinu bude sikulka pre druhu zneho vyrastie psycho.alebo zly clovek HA-HA

dasa71
15. jan 2016
Používateľ dasa71 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od dasa71.

ono sa neda vo vseobecnosti vobec povedat co je spravne..

anetkaadamko
15. jan 2016

musím sa smiať......Príspevok zakladateľky témy bol upravený adminom, lebo nespĺňal pravidlá fóra. Porušoval pravidlo "Neurážaj, neprovokuj". Dobre vychovávaš svoje deti.......nebolo treba sa tu pýtať..... 😀

moni244
15. jan 2016

ja len fakt nechápem jedno, prečo sú dnešné matky tak proti všetkému novému, nevedia sa prispôsobiť dobe, za všetkým hľadajú len to zlé, to je také zlé pozrieť si rozprávku bez poučenia? všetko treba rozoberať, sledovať, či to má náučný charakter? To fakt dieťa, čo si sadne pred tv sa rovná zanedbané dieťa, o ktoré sa rodičia nestarajú?

wieruska1
15. jan 2016

@moni244 pasivna zabava je smrrrrrrrrt 😂😂😘

indiankaindi
15. jan 2016

@miladka333 nečítala som ostatné príspevky, takže možno ti už niekto niečo podobné napísal. Ja mám podobný názor ako ty. Odmietam, aby moje dieťa po 8 večer čumelo na tie plytké seriály ako panelák a neviem aké vína a čo ja viem čo. Ale chápem, že rovesníci vytvárajú tlak a nechcem, aby bola outsider. Síce je len prváčka, ale už v škôlke riešili dej jednotlivých seriálov. Vysvetlila som jej, že jednak to ide o čase, kedy už spí a mala by spať a jednak je to seriál pre dospelých a deti to nemajú pozerať. Namiesto toho jej dovolím pozerať napríklad Violettu. Je to podľa mňa strašná kravina, ale je to také pubertiacke a je to hlavne v pohode. Takže netrpí tým, že je úplne mimo. A na jej telke máme tiež zámok, okrem detských staníc si tam neprepne nič iné. Na normálnych staniciach sú už aj reklamy nenormálne niekedy. K počítaču prístup nemá vôbec, hrala sa možno 2x, aj to som bola na dosah a 2x si pozerala pesničky na youtube. Ale to som tiež bola pri nej, aby sa nepreklikla kam netreba. A tablet používa max. 2x do mesiaca na chvílu, má tam hry na varenie, obchod, a pod. Žiadne násilné. Maximálne nejaké pretekanie na autíčkach a pod. Čiže v škole môže povedať, že tablet používa a telku tiež pozerá. Ale súčasne ju chránim od tých primitivizmov, čo vysielajú (ja viem, Violeta tiež nie je intelektuálny seriál, ale aspoň sa tma nerieši sex a vzťahy typu každý s každým). Tak skús niečo takéto. Dovoľ im hry, ktoré schváliš a povoľ im v telke niečo, čo teraz medzi nimi letí, ale nie je to taká katastrofa.

mamutka
15. jan 2016

@miladka333 ahoj, nemyslim si, ze vychovavate tradicne. Dnes je skor tradicne, ze dieta pozna postavy snad zo vsetkych serialov a kazdy den pozera telku a hra sa na PC.
Skor ste z tych netradicnych rodin. My telku sice mame, krpatu, ale ani nie je zapojena. Caka na svoj den, ked chlapi budu zase pozerat cyklistiku, futbal a pod...
TV zozerie rodine nenormalne vela casu, ja nerozumiem tomu, kde ludia ten cas beru.
Maly si teraz oblubil Mimonov, pozrie si v PC, alebo nieco ine. Pocitac bezne pouzivame, ked chceme nieco vidiet.
Maly ho vie ovladad asi lepsie ako ja 😀 uz v skolke boli zamerani na informacne technologie a pod, je taka doba.
Dieta predsa obohati, ked sa nieco nauci. a pracovat s PC predsa ziak potrebuje.
My sme tiez pozadu v tom, co leti. Ked boli v kurze Auticka, maly nevedel ako sa volaju, nerozumel detom, ked sa o tom bavili, rovnako ho nezaujimal Spiderman. Snazili sme sa s nim par týchto veci pozriet, aby bol v obraze, ale nebavilo ho to, mal vzdy radsej Pata a Mata.
Ale je pre mna dolezite, aby sa necitil v kolektive odkopnuty. Na jednej strane sa snazime budovat v nom dostatocne sebavedomie, aby mu nebolo luto, ak by bol oznaceny ako ten, co neovlada to co leti, na druhej strane chcem aby vedel filtrovat a vyberat si z dostupných moznosti zabavy. A to sa nenauci tak, ze mu to zatrhnem vsetko.
Verim, ze bude hodne sebavedomy, ze ked mu spoluziaci budu omielat co sa v akom serialiku deje a ze ako to, ze to nepozera, on hrdo zahlasi "ja som si dal 20-30 km na bicykli radsej" a pod. A ze to nenarusi ich vztahy. Musi akceptovat, ze niektori ludia hold presedia zivot pred telkou, kym ini sa hybu a ziju. Len ak sa uz deti vysmievaju, preto ze nepozera niekto serialy a pod., to je smutna vizitka rodicov tych deti.
lebo hoc aj maju telku radi a radi ju pozeraju, maju detom vysvetlit aspon tolko, ze kazdy ma pravo na svoje zaluby a nie sme vsetci rovnaki.

ankasek
15. jan 2016

@slavka1307 Tak 1. Žiaci v škole nerobia projekty, to sa len tak honosne nazýva. Tvoria referáty, prezentácie, plagáty.
2. Pani učiteľka sa nesmie takto vyjadrovať.
3. Na to aby žiaci robili napr. prezentáciu na danú tému, sa musia najskôr naučiť na infoemat. výchove ako sa prezentácie vytvárajú, čo sa deti však neučia. Až po tom môžu prezentácie na iných predmetoch vytvátať.
4. Žiaci sú možno zruční čo sa týka mechanického ovládania mobilov, ipodov, myšky na Pc, ale počíťač a prácu s ním neovládajú.
5. To, že deti trávia veľa času na pc je chyba rodičov, majú si čas a obsah ustriehnúť.
6. Keď príde žiak do 1. ročníka napr. gymnázia, tak až tam zistí, čo je to informatika a žasne.
7. O to, čo je informatika by sa mali zaujímať najmä rodičia, tiež by žasli a prišli by na to že doma nemajú "hviezdy", ale by prišli na to, že ich deti sa na ZŠ veľa toho nenaučili, teda skoro nič. A mali by sa ozývať práve oni, aby sa systém školstva napravil.
8. PC a prácu dieťaťa na ňom by som odporúčala až vtedy, keď sa bude najprv učiť informatická výchova tak ako sa má, až potom by mali deti počítať používať.
9. Bohužiaľ v dnešnej dobe dávajú najmä mladé učiteľky tvoriť prezentácie, kt. potom hodnotia a pritom ani nevedia, čo je to prezentácia.(mimochodom je to grafický podklad, pomôcka k hovorenému slovu). Hodnotiť sa majú vedomosti a nie pomôcky . Bohužiaľ systém nášho školstva je chorý, len to rodičia nevedia a ak aj áno, tak s tým nič nerobia.
10. Odpovede typu, kde to žiješ a ako žiaci potrebujú pc, tel a pod sú mylné. Viac sa treba deťom venovať osobne a čas s rodičmi nenahrádzať počítačom, tie deti mnohé nemajú manuálne zručnosti, nepoznajú rastliny, stromy a to, čo sa nachádza v ich bezprostrednej blízkosti, sú mimo reality.

Že som sa takto rozpísala, tak to sú moje skúsenosti dlhoročnej učiteľky informatiky na strednej škole.

natalym
15. jan 2016

@ankasek Veľmi múdro si to napísala. Bodaj by Vás takých bolo viac, držím prsty aby sa Ti darilo v práci s deťmi. 🙂

perzefona
15. jan 2016

@miladka333 Akoze za to ze ma pustili nasi ako malu k pocitacu kde som hrala zoo txkon a kartx tak zi mna vyrastol psychopat???? A nie si ty tak trosku mimo??? Sak ja nehovorim ze ma pritom sediet od rana do vecera ale povedz mi ked si bude mat do skoly spravit referat tak chudak ani nebude vediet ho napisat... To co povies aj ucitelke ze odovzda ho napisany rukou lebo tx zakazujes? Tak isto prezentacie su uz normalna vec v skole..... Akoze dnesny svet je bohuzial plny tychto veci a ked ich k tomu nepustis ani na chvilu tak neviem teda... Aj tie filmy... Sak ked im nakupis rozpravkove dvd... Mna napriklad uz ako decko vzdy bavili vedomostne relacie ako az kviz a pod kde som sa akurat nieco naucila.... A vy telku pozeravate??? Tak to je troska od veci ze vy mozete a deti nie co?

livka_
15. jan 2016

@miladka333 zazrak ze taki rodicia este su a maju na to silu. fandim vam. robite spravne. 🙂

zuzana76
15. jan 2016

@hankaop no ved prave preto presli k vam z cirkevnej, ze tam ich uz netolerovali, cirkevna skola ich urcite neviedla k takemu spravaniu, ba prave naopak, vylucila takých ziakov

zuzana76
15. jan 2016

@katka1981 som nevedela, ze som zakomplexovana mniska 😀

prunee
15. jan 2016

Jedna vec je vychova, tu nech si robi kto chce aku chce. Kazdy si mysli, ze ta jeho vychova je spravna.

Ale na jednej strane zakladatelka temy je nestastna, ze jej vychova a deti su nepochopene, ale na druhej strane ona sama nechape ine nazory a vychovu inych deti a co je horsie opovrhuje nimi.
Jej extremisticke nazory, ze, vsetky deti a rodiny, ktore maju doma TV a PC, bez ohladu na to, co v tom sleduju, aj ako dolho, su ZLE, deti su psychopati a spratkovia...
Az mi rozum zastava, ako moze niekto takto zmyslat a byt taky netolerantny.

Ja viem, takych netolerantnych ludi je vela, len mi prislo smutne, ze zena, ktora ziada toleranciu jej sama nema ani spitku ☹

simca06022011
15. jan 2016

@hankaop rovanky nazor mam ja na cirkevne skoly :D vobec to nie je to akot o znie :D

zuzana76
15. jan 2016

@miladka333 cirkevnu skolu ti schvalujem kvôli atomosfere, na cirkevnej skole vladne rodinnejsia atmosfera, patri a ucitelia s detmi pracuju viac a blizsie v ramci spolocenstva, ale neber to ako riesenie na kazdy problem, navyse aj na crikevnej skole pracujeme s informacnymi technológiami a obcas ideme aj do kina, ci si s detmi pozrieme film.

alaguema
15. jan 2016

@ankasek rodičia nemajú reálny dosah na školský systém. Tak, ako ho nemáš ani ty, ako učiteľka. Toto je téma, ktorú často rozoberáme doma aj s kamarátmi, asi by si bola prekvapená, koľkí rodičia vedia o tom, že aktuálny systém je stále nepoužiteľnejší. To, akým smerom sa bude uberať naše školstvo, je v rukách našich nekompetentných politikov, čo je priam alarmujúce, keď sa pozrieš na ten zástup skorumpovaných šaškov a vulgárnych nevzdelancov. Aktuálny status učiteľa v spoločnosti túto profesiu predurčuje k tomu, aby to bol jeden z najmenej populárnych odborov, na ktorý sa hlásia tí najmenej šikovní, ktorí sa nedostali inde. Kvalita učiteľov klesá závratnou rýchlosťou, ja doma opravuje gramatické chyby po učiteľke a vysvetľujem dieťaťu ako je to správne a že aj pani učiteľka sa môže pomýliť! O devastačnom vplyve rôznych EÚ nariadení na naše školstvo, ani nejdem písať, lebo si nechcem dvíhať adrenalín. V tejto krajine sa o ničom nerozhoduje v referende, zákony prijíma vláda zostavená z poloblbov ako im práve vyjde z....podľa kvality finálneho produktu, tipla by som, že z análneho otvoru. Čo konkrétne by sme my rodičia podľa teba mali robiť s tým chorým systémom, ak jednotlivec nemá v rukách žiadnu reálnu moc nad tým, čo sa v krajine deje. Veď tu nie je koho voliť a iniciatívy k priamej demokraciii sú také chabučké, tak chýba všeobecné základné politické povedomie a vzdelanie (ľudovo povedané, národ je tupý), že sa k nej nedopracujeme asi ani za sto rokov, pokiaľ to pôjde takto. Ľudia sa majú vzdelávať aj čo sa týka politiky a fungovania štátu, ale nerobia to. To je základný problém, na ktorý nadväzuje všetko ostatné.

simca06022011
15. jan 2016

@ankasek z duse si mi prave prehovorila.. ked vidm ako sa obhajuju aj rodicia ze dieta potrebuje do 1. (!!!) triedy TABLET... a kazda trieda musi mat interaktivnu tabulu ALE objem naucenych veci je taky slaby, ze nerozoznaju podbel od pupavy (napriklad, su aj taki co vobec nevedia co to je :D) Otom, ze nevedia vytvorit tabulku, ci napisat nieco vo worde ani nevravim.. tak aka potreba pre vyucbu? Ved predsa tieto programy su zaklad.

K teme, my mame dovolene doma primerane vsetko :D ale neplanujem dceru zahrnovat pocitacmi, vlastnou telkou ani telefonmi ako je to teraz zvykom 🙂 Ubranit sa vplynu neubranime, ani doma, kedze obaja pracujeme intenzivne s PCckom a teda vidiet to bude a nech sa nauci aj nieco :D ale FB a hry zatrhenm, z osobnej skusenosti viem, ze je to velky zabijak casu a navykova vec :D Treba ponuknut lepsiu alternativu, deti su coraz rozumnejsie, pochopia 🙂
@miladka333 robte si veci ako vy chcete, ale ja bysom nebola co sa tyka skolaka taka prisna. Sikana nie je bohvieco, treba mu ukazat aj o com su tie "moderne vydobitky" aby bol v obraze a uvolnit rezim, ak je vychova ok, toto nemoze pokryvit charakter, prave naopak musi si totiz dieta samo uvedomit co je spravne a co nie a preco, lebo neskor to moze just zacat vyhladavat v este intenzivnejsej forme a obratit sa proti vam, ze ste taki a hentaki a nic mu nedovolite. Ale jasne je to na vas 🙂 Technika a vydobitky doby su DOBRE, problem je v tm ako to ludia chapu a pouzivaju. Ani v tv nedavaju iba americke krvaky a horory 🙂 kopec programov a filmov/rozpravok je super, netreba pozerat len vcielku maju, krtka a mrazika (aj ten je otazny, zamrzne tam vtacik, pobehuje tam jezibaba.. ;) )

tanka0904
15. jan 2016

takze my vsetci co pozerame telku a hrame hry sme psychopati :D no dakujem pekne

mima4
15. jan 2016

@viera27 kupit mu citacku knih, je to setrnejsie k ociam 🙂

kirsi
15. jan 2016

Ahoj. Mám 7 ročného syna a tiež má veľa "obmedzení". Nedovolým mu kukať telku bo i keď je tam niečo vhodné preňho, "zabije" to nevhodná reklama alebo upútavka. Radšej mu niečo stiahnem a to kuká. Čo sa týka hier na PC má dovolené, ale tiež mu vyberáme s manželom, čo je vhodné a čo nie. Takto je spokojný on i my. Treba robiť trošku kompromisy 😉

mima4
15. jan 2016

@moni244
nerovna, ale faktom je, ze vela deti je zanedbaných, maju neskor blizko k cigaretam, alkoholu, sexuálnemu zivotu a podobne a prave rodic je tu na to, aby dieta podchytil od utleho detstva a viedol ho k hodnotam, ktore sam vyznava.
Z mojej skusensoti: poznam par velmi, skutocne velmi tradicnych rodin s relativne prisnou vychovou deti.. obvykle maju 3 az 6 deti. Mnohe decka sa uz blizia k 18tske... a na tejto vzorke mozem prehlasit, ze fakt vidno, ze tie deti boli vedene, mali jasne nastavene hranice, cas si nezaplnali blbovinami.... su uplne inde ako ich rovesníci, predovsetkym zo sociálneho hladiska, su komunikativnejsie, rozhladensjei, vyspelejsie... neraz schovaju do vrecka 30 rocnych ludi...

nyusika
15. jan 2016

@mima4 aj ja poznam takuto "tradicnu rodiny", kde mali jasne nastavene hranice a cas si nenaplnali blbovinami....maju osem deti
jeden chlapec ja gambler, jeden narkoma na jedna dievcina zije so zenatym muzom o 30 rokov od nej starsim.
nuz...neviem, kde ti tradicni rodicia spravili chybu, zeby boli tie hranice nastavene az prilis prisne ?
a neostal cas na absolutne ziadne blbinky, ktore kazdy z nas obcas potrebuje ??

mima4
15. jan 2016

@nyusika
mozno otazka tam je, čím ich rodičia naplnovali a k čomu ich reálne viedli, k akým hodnotám, ako tí samotní rodicia medzi sebou fungovali, akú hodnotu deti mali v rodine...

vychovávať dieta prísne, neznamená nemilovať ho a držať ho v putách..

sono2
15. jan 2016

Niektoré idete do poriadnych extrémov. Hej jasné, teraz je trend rob čo robia ostatní, jedz čo ostatní, obliekaj sa, maj i Phone najlepsie 6 tku, jasné tablet každý príslušník, k tomu pc najlepšie všetko od Apple-u samozrejme buď play Station alebo x Box a mnoho ďalších vychytávok a jasne, deti môžu, veď je doba. Zabudla som na značkové Adidasy najlepšie od prvého mesiaca života. Och bože. Byť sám sebou Neni už absolutne in. Hej, že nedovolí, to čo iní, tak sú samozrejme chudáci a stanú sa z nich psychické trosky. Čo dá decku hranie na PC? Veď tie deti sú ako v hypnóze. Mám kamarátku tá má syna, nič len celú návštevu čo som tam, pýta tablet. Reve, zúri, a keď sa už môže hrať absolutne nevníma okolitý svet. Dcéra chce nonstop mobil, lebo pozerá rozprávky. A kamarátka sama uznala, že to nemala nikdy dovoliť.