icon

Takto píše prváčka na konci roka. V čom je problém?

1321987
3. jún 2022

Človek sa snaží a dieťa nosí 5
Chodíme do Nosko centrum tam keď ditkovali všetko vedela takže žiadna porucha! V čom je problém potom
Bude opakovať ročník ale isto zas prepadne

Takto píše prváčka na konci roka. V čom je problém?Takto píše prváčka na konci roka. V čom je problém?
1321987
autor
3. jún 2022

@lentak1223 no ona sa furt otáča mrvi sa
Je šikovna spoločenská
Všetko vie len škola jej nejde

anjelicek26
3. jún 2022

@1321987 ako jej idu ostatne predmety? Nie je to cele len o pisani... ako cita? Pochopenie textu? Matematika? Slovne ulohy? Je aktivna na hodinach, komunikativna? Lebo opakovat rocnik je len ciastocne dobre riesenie... ked je problem takto ohraniceny na jednu "schopnost" a vsetko ostatne bude padat nudou ked bude opakovat.

saraxyz
3. jún 2022

@1321987 len ma zaujalo, ze si napisala zas prepadne. To vyznelo, ze uz raz prepadla.

iwesska
3. jún 2022

Doma pisete kolko diktatov do tyzdna? Tiez pise doma bez chyby ako v testovacom centre? 🤔

evka_s
3. jún 2022

@1321987 naše dítě má dyslexii, dysgrafii a dysortografii. Končí druhou třídu. Ale teda píše (i v první třídě) o 200 % lépe než tvoje holčička. Stoprocentně musí mít malá nějakou poruchu učení, možná i ten sluch, pokud jsou problém jen diktáty. Určitě změnit CPPPaP a trvat na dalších testech. Akorát že poruchy učení (dys) se testují až na konci druhého ročníku, nám je taky nedělali dřív, že to není dřív průkazné, i když indicie jsou.

lentak1223
3. jún 2022

@1321987 A nebojte sa, že by znova prepadla. Už aj počas tohto roka dozrela. Písmo ma v pohode. Zistiť problém a nájsť s odborníkmi spôsoby ako jej pomôcť. Zavolaj o termín v nejakom CPPPaP, nech ju vyšetrí psychológ, špeciálny pedagóg. Určite skúste aj sluch a možno aj neurológa. Ak má intelekt v norme, tak určite druhýkrát prvý ročník zvládne🙂

anega79
3. jún 2022

Ja mám dcéru dysortograficku,testy až v 2 ročníku jej robili.diktaty jej neznamkuju.ale moja väčšinou robí chyby v rovnakých veciach ( v /f, a/o)

1321987
autor
3. jún 2022

@lentak1223 veď ju vyšetrovali
Neurológ načo?

jana005
3. jún 2022

@1321987 ahoj,tipovala by som to na dysortografiu.
Zmeň určite centrum, choď ju dať otestovať určite inde

daniela1911
3. jún 2022

Autorka píše, že škola jej nejde, tipujem, že to nebudú len diktáty. A aj jej reakcie mi prídu zvláštne. Možno by si sa aj ty mala s niekým poradiť, alebo v tom centre, s učiteľkou a tak… to si naozaj nevedela že porucha pozornosti môže mat vplyv na písanie diktátov? Toto je samozrejme o diagnostikovaní, ale aj o každodennom trénovaní doma.

zuzinabila
3. jún 2022

@1321987 pre istotu ist inde este.alebo opakovane spravit...

lentak1223
3. jún 2022

@1321987 a matematika? Takéto chyby má aj pri odpise a prepise, či len pri diktovaní? Keď si s ňou sama, pracuje lepšie? Podľa mňa je tam porucha učenia, lenže u prvákov sa ťažšie diagnostikuje...tie testy nie sú stavané pre prvákov + tá pozornosť. Ak sa mrví a otáča sa, tak nestíha pri tom diktáte a ešte keď jej to pomalšie ide s uvedomovaním si tvarov písmen, tak z toho môže byť taká katastrofa.

vladi4444
3. jún 2022

@1321987 ahoj, ako špeciálny pedagóg robím diagnostiku porúch učenia. U prvákov neradi stanovujeme diagnózy ale zatiaľ to vyzerá na nezvládanie hláskového zloženia slov, Fonematicke uvedomovanie, sluchove vnímanie (analýza, syntéza diferenciácia), pokiaľ má dieťa tieto funkcie nerozvinute, resp oslabené, odzrkadluje sa to v písme. Reč je v poriadku? Aj to sa zvykne v písme odzrkadlovat. Poradenské centrá neradi stanovujú dysorto tak skoro v prvom ročníku, a mne sa to tiež zle, keď vidím len jednu stranu zošita, neviem ako rozpráva, ako sa sústredí, či vykazuje námahu, neviem intelekt, neviem grafomotoricke tempo uchop, ci dobre počuje, vidí.. Zopakovala by som diagnostiku. Poruchy učenia stanovuje špeciálny pedagóg na špeciálnopedagogickom vyšetrení. Držím palce 🙂

pribinak
3. jún 2022

@1321987 išla by som do iného centra, toto je určite porucha učenia - toto nie su chyby z nepozornosti
A samozrejme vyšetriť sluch, oci a neuro

kacena4
3. jún 2022

presne ako pise vladi... toto nie je porucha ucenia, toto je nezvládnuté fonematicke uvedomovanie, sluchova synteza, vnimanie ako take, urcite sa treba naucit slabikovat slovo a potom ho po slabikach pisat

vladi4444
3. jún 2022

@1321987 Máte správu z odborného vyšetrenia z Nosko centra? Absolvovala komplexné vyšetrenie? Posúdenie písomného prejavu sa nerobí len na základe par napísaných slov. Mate odtiaľ závery? Vôbec nič z vyšetrenia nezistili?

lentak1223
3. jún 2022

@1321987 vyšetrovali prváčku v máji na poruchy učenia...to je skoro. Vyšetroval ju aj psychológ aj špeciálny pedagóg? Sluch ste riešili, ak má zhoršený sluch nemusí zachytiť slová (ak je problém iba pri diktovaní), neurológ môže poukázať aj na nezrelú CNS - pomalšie tempo. Vyzerá to na dysortografiu - tzn. že nevie gramatické javy použiť (napr. pozná pismená, ale nevie ich správne napísať). Ale to sa ťažko určuje, lebo tie gramatické javy sa začnú objavovať až v druhom ročníku a tam sa to dá už viac preukázať. Skúste cvičiť fonematické uvedomovanie alebo nájsť špeciálneho pedagóga, ktorý by s ňou pracoval.

yvkay
3. jún 2022

@1321987 moja dcérka takto podobne písala diktáty v 1.triede ale ona má oneskorený vývoj reči, teraz je tretiačka a stane sa jej, že urobí niekedy jednu chybu a niekedy tri, štyri....určite treba riešiť v CPPP , kým sme nemali papier od psychológa znamkovala ju p.uc., potom už iba zapísala počet chýb, teraz už jej oznamkuje, keďže už má iba jednu alebo pár chýb. Aj Vaša dcérka určite sa zlepší v písaní diktatoch. Nemôžete ešte raz ju objednať na vyšetrenie? Neviem, ale bola by škoda ak by opakovala ročník.

1321987
autor
3. jún 2022

@vladi4444 že
@lentak1223 matika tak isto
Nevie si zapamätať ani príklady z pamäti

1321987
autor
3. jún 2022

@yvkay a tá reč je u nás dobrá.

1321987
autor
3. jún 2022

@lentak1223 v nosku zistiu že má slabe myslenie ako myslím na logiku

1321987
autor
3. jún 2022

@kacena4 aj slabiky trénujeme nevie ich stále deliť pritom stále slabikujeme

1321987
autor
3. jún 2022

@anjelicek26 aj v maľovaní že nedomaluje všetko
Matika tak isto zle aj prvouka

1321987
autor
3. jún 2022

@saraxyz nie teraz prvý raz

1321987
autor
3. jún 2022

@iwesska aj doma sa milí

luxus10
3. jún 2022

@1321987 a ako je to s prepisom textu? dokaze prepisat 5 viet a odkontrolovat si ich?

yvkay
3. jún 2022

@1321987 aha, tak potom neviem poradit. Ale pomôže určite diktovať krátke vety. Ja som dcéru učila, aby si zapamätala tú vetu čo jej nadiktujem....aby ju potom napísala správne a nevynechala nejaké slovo. Poradila by som ísť určite na vyšetrenie, neviem či pomôže opakovať ročník, keďže písmenká už pozna.

heleninamama
3. jún 2022

@1321987 Nedávala si tu už raz túto tému? A na konci si len tak mimochodom skonštatovala, že dcéra má diagnostikovanú mentálnu retardáciu a nechápe, čo od nej v škole chcú? Táto diagnóza totiž vysvetľuje všetky problémy, dieťa v bežnej škole jednoducho nestíha rozsahu a tempu učiva.

1321987
autor
3. jún 2022

@yvkay no veď aj ja si myslím že ona to nezvládne
Veď stále píšeme aj číta

1321987
autor
3. jún 2022

@heleninamama nie nemá to nám nevyšlo je bystrá len tá škola nejde
Ona je pracovitá spoločenska samostatna sama chodí do školy zo školy
Do všetkého sa zapaja