Tretiačka dostala 5
ahojte, dcerka je tretiačka na ZŠ, veľmi dobre sa učí, no včera doniesla 5 z písomky, čo ma dosť zarazilo. Bolo to zo slovenčiny. od začiatku roká má šesť jednotiek a tú včerajšiu 5. Rada by som poznala pohľad nejakej učitelky na tento prípad. Síce mi dcera povedala že to nevedela, ale aby to mala na 5? S učitelkou nemáme žiadny problem.
ja som učila síce ANJ, ale môj postoj je taký, že keď dcéra niečo nevedela, tak si proste inú známku nezaslúžila namiesto toho, aby ste sa tu pýtali na niekoho názor, mali by ste sa povenovať svojej dcére, aby na ďalšiu hodinu bola pripravená. Dostala 5 a bodka, stalo sa, to že máva dobré známky neznamená, že sa je nemôže pritrafiť aj zlá známka
@mirkakab preco by malo byt tvoje dieta, ktore ma jednotky vnimane inak ako ostatni ziaci? Ok ak by sa z jednotkarky stala odrazu pätkarka (nie len jednou pätkou) predpokladam, ze by ucitelka zistovala co sa deje (od problemov v rodine az po zhorseny zrak). Ale jednou pätkou? Nesranduj! Moje dieta je samy jednotkar od zakladky az teraz po bilingvalny gympel. A na jej prvej zlej znamke, ktoru schytala u kamosa, ktory ju ucil jeden predmet sa bavime doteraz. Ronila krokodilie slzy, ale potom ju to tak nastartovalo, ze dovi dopo.....😀 Ak mala zle znamky cela trieda u nas sa to robilo dovysvetlovanim ucebnej latky a opakovanou pisomkou ci vsetci pochopili.
@ervenka presne toto sú dnešní rodičia !
@mirkakab a 5 nie je známka ?
"Určite je na vine učiteľka, lebo si na ňu zasadla. O tom predsa nemôže byť pochýb."
Ja som učila tretiakov pred odchodom na MD. V 1. polroku sa tam berú vybrané slová, však...treba si jednoznačne vypýtať test. Bez podozrievanie učiteľky. Proste by ste radi videli test. Ja som všetky testy okrem polročných a koncoročných (tie sa povinne archivujú) dávala deťom domov. Nikdy som s tým nemala žiaden problém. Veď tie deti aj rodičia potrebujú spätnú väzbu. A okrem toho sa mi to nechcelo opatrovať 🙂 Podľa mňa by to mal byť štandard, ale som prekvapená ako málo učiteľov to na "bežných" školách robí.
Och Bozinku ☹ riesit to na fore namiesto toho,aby som sla za ucitelkou a opytala sa na medzery mojej dcery v pisomke?! Ano dnesny sposob riesenia rodicov. Zial.
@heeedka testy davam domov aj ja, ale tu ide skor o ten problem, co sa tyka toho, ze jednotkarka dostala patorku. Ved svet sa nezruti. Jedna znamka nic nevypoveda. Mna len zaraza fakt, ze dotycna mamicka to riesi tu na fore namiesto toho, aby sla za ucitelkou a dala si ukazat pisomku, pripadne sa opytala, v com bol problem. A verim, ze ucitelka by s tym nemala ani najmensi problem 🙂
...a ešte dodám, že naozaj netreba kvôli tomu smútiť ani si nad tým veľmi lámať hlavu. Jednoducho stane sa. Tiež som mala veľmi dobrých a bystrých žiakov, ktorým to skrátka raz za čas ušlo. Je fakt, že taký test som si vždy ešte raz poriadne skontrolovala. Keď malo horšie známky viacero/väčšina detí, bolo jasné, že som neodhadla úroveň testu, typ otázok a pod. Ale známky som rátala. Deti aj rodičia musia vedieť, že testy sú také, aké sú, treba ich brať vážne a musí sa diať niečo naozaj výnimočné, aby som výsledok testu nebrala do úvahy. Keď sa mi niečo také stalo, pripravila som si extra úlohy, aby mohli deti získať Special Points (to funguje len u nás v Narnii) a kto chcel, ten si mohol takto zlepšiť svoje celkové skóre.
@mirkakab ale to si nikde v "zadani" nenapisala, ze cela trieda mala z pisomky zle znamky.... v tom pripade by chyba mohla byt aj na strane ucitelky.
u nas sa raz stalo, ze nam dala ucitelka pisomku z uciva, ktore sme este nebrali - ucili sme sa vtedy rovnice s 1 neznamou a na pismke boli zrazu nezname dve. Vypocali sme to len dvaja z triedy - nas triedny biflos a ja, den predtym mi to moja mama z nejakeho zahadneho dovodu vysvetlila, aj ked sme to este nebrali. Tak ucitelka vsetky patky zrusila, ucivo dovysvetlovala a pisomku sme si o par dni zopakovali....
@katy2 ańo, súhlasím, že by bolo rozumnejšie aj efektívnejšie, keby to pani šla rovno poriešiť s učiteľkou...ešte podotknem, že je dosť učiteľov, ktorí majú problém dať dieťaťu test domov. Napr. môj synovec má tento problém v škole. Neviem, asi sa učitelia boja, že rodičia budú mať námietky voči zneniu otázok, úrovni testu a pod. Mne sa to nikdy nestalo. Aspoň si nespomínam 🙂
@mirkakab preboha ako by mala vnímať také dieťa? no normálne, proste ten deň nevydalo, nabudúce to bude lepšie, ohodnotila jej konkrétny výkon, ktorý bol aký bol, čo už... a normálne rozum sa mi zastavuje nad teóriou, že deti nepripravené, ale učiteľ sa má nad sebou zamyslieť, či neurobil chybu? a čo keby sa tak rodičia zamysleli nad sebou, či nááááhodou niečo nezanedbali??
@katy2 škoda, že len jedno "páči sa mi to" môžem dať... a to nie som učiteľka, ale súhlasím... voľakedy sme my dostali "poza uši" keď sme sa nepripravili a doniesli zlú známku, dnes je to chyba učiteľa... fakt musí byť dnes radosť učiť ☹
Ja síce neučím na základnej ale na strednej, ale testy domov nedávam. Všetko archivujem a zakladám. Ak prídeinšpekcia alebo nespokojný rodič, má k dispozícii žiakovu celoročnú prácu. Na začiatku som pár testov a pisomiek rozdala domov a samozrejme som veľa z nich nedostala späť. Odvtedy to už nerobím. Ak sa niekto chce doma testom pochváliť, prípadne je nespokojný a chce Ho ukázať rodičom, tak mu veľmi ochotne spravím kópiu.
Ja síce neučím na základnej ale na strednej, ale testy domov nedávam. Všetko archivujem a zakladám. Ak príde inšpekcia alebo nespokojný rodič, má k dispozícii žiakovu celoročnú prácu. Na začiatku som pár testov a pisomiek rozdala domov a samozrejme som veľa z nich nedostala späť. Odvtedy to už nerobím. Ak sa niekto chce doma testom pochváliť, prípadne je nespokojný a chce Ho ukázať rodičom, tak mu veľmi ochotne spravím kópiu.
@heeedka pisomky ani my nedavame domov a to z jedineho dovodu. A to takeho,ze dieta moze pisomku stratit a potom ucitel nema dokaz o hodnoteni. Samozrejme sme v skole k dispozicii a aj na telefone nonstop,rodic moze prist a ma plnenpravo vidiet pisomku a dostat vysvetlenie k hodnoteniu.
@mirkakab
Problem ma viac rovin:
1. Ziaci velmi citlivo vnimaju hodnotenie v skole. Treba byt v hodnoteni spravodlivy. Je to velmi tazke, lebo ziaci nevnimaju, ze sa hodnoti nielen ovladanie uciva, ale aj snaha ziaka.
2. Problem motivacie. Zly ziak sa lahsie motivuje pozitivnou motivaciou t.j. dobrou znamkou, dobry ziak naopak zlou znamkou. (vysvetlim v dalsom bode)
3. Dobri ziaci, tym ze sa im ucivo pamata lepsie maju niekedy tendenciu lajdacit a vtedy zla znamka sluzi ako upozornenie aby nepolavili.
4. Ucitel je tiez len clovek ma urcite sympatie a antipatie voci ziakom, musi sa naucit byt profesional a nenechat sa nimi ovplyvnovat pri hodnoteni.
Učím na ZŠ anglický jazyk a ani my nedávame písomné práce domov. Archivujeme ich až do septembra ďalšieho školského roka. Sú však kedykoľvek rodičovi k dispozícií k nahliadnutiu. K tomuto opatreniu sa u nás pristúpilo už z hore spomínaných dôvodov, častokrát dieťa písomku stratilo, schovalo, atď. a my sme potom nemali k dispozícií nič, čím sme udelenú známku mohli podložiť.
Ak urobi trieda komplexne previerku na 50a menej percent nebolo dostatocne vysvetlene a precvicene ucivo btedy by mal ucitel znovu preopakovat vysvetlit napisat test a lepsiu zoznamok akceptovat ale niektori ucitelia maju skor potechu z dpkazania toho ako ziak nevie
ako mamicky, toto uz je fakt trapne. kokos, radsej sa s deckom ucit ako vypisovat hluposti. pani mamicka, to ze ma same jednotky je pekne, ale raz dostane patku, tak asi nevedela... preboha ziveho toto riesit takto verejne. vy ste tu uz normalne, alebo vam uz tu fakt preskakuje s prepacenim? och moj ty boze...
@maznacik007
Táto teória má nejaké reálne podloženie? 😕 Ak áno, poprosím zdroj. Ďakujem.
Ja som dostala 4 v druhej triede z nasobilky,moja mama v tej skole ucila matiku na druhom stupni,tak som revala kvoli tomu ze som ju ako matikarku sklamala,ze ucutelka dala hned v ten den opravnu pisomku aby ma neporazilo 😀 odvtedy som 4 nikdy nedostala...chceme mat dokonale deti?to sa neda.a obcas nejaka ta 5 pre jednotkara je sakra motivacny faktor do buducnosti...by som ba gymply neprezila,keby som mala znamky ako ti co prepadali (jasne ze sa neucis pre znamky,hadam je jasne ako som to.myslela)...ide len o to,ako sa k tej 5 teraz mama postavi...ak bude cirkus v skole kvoli tomu ze je to nespravodlive a bla bla tak zbohom snaha dietata cokolvek v byducnosti samo dosiahnut!!!
@heni79 takto nas to ucili na fakulte ... 😉 a takto som to robila kym som ucila ....ucitel neni superman a ucit sa tiez musi ucit... a nieco treba mat aj dane ...
ak nepochopi nove ucivo viac ako polovica triedy tak sa treba k tomu vratit /samozrejme v pisomke si to zanalyzovat kde cca moze byt problem/ vysvetlit znovu precvicit ... pretestovat a az nasledne ist dalej...
Takto som to robila takto si to predstavujem u ucitelov svojich deti /platim sukromnu skolu/ a takto na klasickej statnej skole nerobili kam chodilo moje dieta predtým .. /a ja som vecer vysvetlovala a precvicovala to co malo byt na vyucovani s nou doma podotykam ze to nebolo o tom ze by bola nechapava a pod... ale su skoly kde je standardom davat na domacu ulohu viac prikladov ako prerataju v triede na hodine a hlavne nove ucivo nevysvetlene a pod.. /
ale teda mne nejde o tu znamku ... ale o to aby to tie deti vedeli a pochopili /teda moje dieta/ a vedeli to dalej pouzit ...
takze ja by som sa ani tak nerozculovala nad znamkou to sa moze prihodit ... dieta ma zly den a pod.. ale skor nad tym by som sa zamyslala ze to ucivo nebolo pochopene ... zo strany dietata... a isto by ma to zaujimalo aj ako ucitela preco ...
@maznacik007 som sa pobavila :D to mas odkial?
@lilli19 som rada ze si sa pobavila aj ked nechapem na com sa bavis?
@maznacik007 toto je v praxi uplne nepouzitelne a nemozne. Ucitel je ten kt. ma ucivo vysvetlit, ostatne je na ziakovi. Ak ziak nepochopi ucivo nie je to vina ucitela, ale chyba ziaka a je na nom ako sa to douci. Ak sa nedouci, ma zlu znamku. Ucitel by sa nedostal nikam tymto sposobom a ziaci by sa akurat tak spoliehali na to, ze dostanu novu pisomku a lepsia znamka sa zapise tak pohoda, na co sa ucit. Takze preto som sa pobavila.
@lilli19 v praxi je to mozne a pouzitelne .... a prepac ja som sa zasmiala ... teraz ... na tvojom prispevku Ak ziak nepochopi ucivo nie je to vina ucitela .... tak toto moze tvrdit len jeden sebestredny arogantny ucitel, ktory si mysli ze zozral vsetku mudrost sveta realita je uplne niekde inde ...
Ziadny mudry ucitel nepovie ze ak ziak nepochopi ucivo tak to nemoze byt jeho chyba ... MOZE samozrejme nemusi ... ale moze ... a je uz len na nom a na jeho ucitelskom umeni aby to vysvetlil inak ... priblizil ziakom precvicil atd...
Toto je presne rozdiel medzi ucitelom a Ucitelom ... 😉
este dodatok k tej praxi ja som to pouzivala a pouzivali to viaceri ucitelia ale to boli Ucitelia .. presne ti na ktorých ziaci spominaju ... ze sice boli prisni a vyzadovali ale boli ludski a prebudili v nich zaujem dalej sa vzdelavat ...
@mirkakab ja som tiez ako tretiacka dostala 5, asi svoju prvu a poslednu v zivote - z matematiky…dovtedy a odvtedy vzdy same jednotky, vystudovana vysoka skola….jedna 5 este nic neznamena.. 😉
@mirkakab maminka, nikto z nas nema dokonale dieta.....kazde jedno obcas pochybi....aj to vase
idem ta trošku upokojiť aj ked nie som učitelka len obyčajna mama ,,,,,,,,,no tak dostala 5-ku svet sa predsa nezrutiiiiiii 😉 či? 😉,,,,,,,,,,,,, ale nie moj syn je piatak je zatial perfektny žiak ,ale dnes dostal 3- ku z občianske vychovy, a ja na to , že trojku????????????, a on vravi mamka ja som šťastny myslel som že bude 5 ja som sa vobec nepripravil, lebo som nevedel že bude pisomka proste sam sa vedel ohodnotiť,,,,,,,,,, a pritom sa on nikdy neuči všetko mu stači v škole teda vyklad v škole ,a dnes bum 3, a z občianskej náuky ,nakoniec mi vravi mamka neni to ani prva ani posledna 3 ka ja som kukala jak puk ,a ma pravdu no proste asi nedaval pozor ,tak som sa s nim pozhovarala , a svet ide dalej 😉 ak keby dostal tu 5 nič sa nedeje 😉

@mirkakab Tak to bolo asi nejake tazsie ucivo,ktore nepochopili ani ostatne deti.Ale dobru znamku im nemohla dat,aj ked to mali vsetky zle.Moze sa k ucivu vratit a vysvetlit ho este raz.Ale nemoze neznamkovat iba preto,ze to nikto nevedel.A to,ze to nikto nevedel je relativne.Nevidela si tie pisomky.