icon

Triezvy pohľad na nadané deti

moni73
7. feb 2015

Viem, ze je tu viacero tem o nadanych detoch od uz pomaly batoliaceho veku 😉 . hladam mamicky vacsich deti, mozno uz dospelych, ktorych deti boli nadane - intelektovo. chcem vediet ako dalej napredovali, prip. nenapredovali, ci je aj vo vyssom veku zrejme, ze su ine-sikovnejsie. nechcem, aby sa tato tema zvrhla na predbiehanie mamiciek, co vsetko ich deti dokazu. nadanie je pre mna len potencial, ktory dieta moze a nemusi vyuzit. nemyslim si, ze sa da nadanie merat skladanim 500ks puzle, basnickami, par slovami v anglictine, naucenou abecedou a pod. u mojej dcery bolo jedinou bernou mincou to, ze zacala v 2,5 roku citat. teraz bude mat 9, chodi do speci skoly, nudi sa a ja mam pocit, ze je uplne na urovni beznych deti. teda az na to, ze jej myslenie je nekonvencnejsie. ako to bolo alebo je u vas?
ps mamicky, ak dietatku do 5-6 rokov vyjde iq nad 130, neberte to velmi vazne 🙂 . dcere teda vyslo uplne ine cislo a je to celkom normalna baba....

Strana
z6
katinka71
27. feb 2015

@david93 vsak nie o vas som pisala.nepoznam vas.ale o vtedajsich rodicoch spoluziakov.syna.pred 14 rokmi

moni73
autor
27. feb 2015

@guiseppinka navrhnute, schvalene p. riaditelkou

katinka71
27. feb 2015

@moni73 momentalny stav byvaleho nadaneho dietata 😀 ziskal stipendium na vymenny pobyt v zahranici buduci zimny semester pobudne v norsku,vsak nech vidi aj iny svet nielen sk,skusky musi robit v anglictine,mal na vyber rakusko ale tomu sa vyhyba dokonca odmietol aj maturitnu skusku z nemciny na gympli z coho vynikal robil olympiady z nemciny to na protest toho ze som tam ja odisla

moni73
autor
27. feb 2015

@katinka71 sestra ma vystudovanu vysku vo svedsku. nejaky cas zila v oslo, takze troska poznam (hlavne atrakcie 🙂 )... gratulujem!

lucka188
25. mar 2015

@moni73 Ahoj, opytam sa aj tu, nie je nejaka skupinka pre nadane deti? Nerozmyslali ste ze nejaku zalozite?

petkavka
27. mar 2015

Ahoj @kvojtanikova, som sa uplne nasmiala na tvojom prispevku o chybajucom bombone. U nas to niekedy vyzera uplne obdobne. Naposledy som s mojom malou (maa 3,5 roka) vyrabala a velkonocny kosicek z papiera a na to nalepovala zajka, co sme kupili uz predpripravene casti. No a jedna cast z toho bol zajkov chvostik...a proste ako sme to mali na stole vsetky tie casti, tak mne ten minichvostik vypadol z ruky a zrazu som ho nevedela medzi odpadovym materialom najst. No mala spustila znicoho nic taky panicky rev, ze sme len na nu pozerali, ze preco place...nakoniec manzel ju musel normalne zobrat do kupelky pod studenu vodu, ze by sa sa spametala. Proste zabava 🙂

moni73
autor
23. máj 2015
moni73
autor
17. máj 2016

Po roku... Dcera robili nejake vseobecne testy v skole, skoncila piata od konca. A vcera mi doniesla papierik z certifikovaneho testu z anglictiny (robili v skole) - uroven B1. Je to uroven stredoskolskej maturity, dcera je stvrtacka zs. Nikdy nebola v aj hovoriacej krajine, s nikym anglicky nehovori, nemala ziadnu (ani ukazkovu hodinu zdarma 😊) mimoskolsku anglictinu a ja anglicky neviem....

kofa77
18. máj 2016

@moni73 tak anglina je perfektna, sikovnica.
a to, ze je 5 odspodu- budu z toho daco vyvovodzovat? ked nie, kaslat na to.

syna teraz ucka prihlasila na nejaku sutaz, on povedal, ze nechce, sutaze neznasa.
a ze ked pojde, naschvál spravi zle... 😠

jana8867
29. máj 2016

@tenerifka To sme s dcérou zažili i my, vždy bola vyspelejšia. V puberte to s ňou nebolo vždy jednoduché, ako rodičia sme sa s ňou aj o veľa veciach hádali, snažila sa dosiahnúť svoje. Ono z toho dcéra vyrastie, dospeje, o pár rokov budete na ňu pyšní a tešiť sa z jej úspechov. 🙂

tenerifka
29. máj 2016

@jana8867
No to dufam.
Kolko rokov ma teraz tvoja dcera?
Kedy to s ñou zacalo trieskat a kedy to skoncilo?
Moja ma 13(v auguste bude mat 14), a je to relativne ok. Dohodli sme sa, ze vzdy, ked bude nejaka akcia/koncert a pod., da nam dopredu vediet s dostatocnym predstihom, aby sme si to zariadili a mohli ist s ñou. Ona je tam s kamaratkami, ale mame ju na ociach a ma mobil-keby nieco.
V skole super, je najlepsia vo vsetkom, zatial to zvlada lavou zadnou a bavi ju to, je velmi oblubena...ona ma taky prirodzeny sarm,charizmu....ma dobre srdce, pomaha slabsim spoluziakom, ucitelia ju maju takisto radi. Uvidime, co nam prinesie buducnost

jana8867
31. máj 2016

Dobrý večer, ospravedlňujem sa, že som neodpísala skôr, ale mala som pracovné povinnosti. Dcéra má 18 rokov, momentálne študuje v Paríži, kde strávila celý šk. rok, aby sa naučila francúzsky jazyk. Inak študuje na bilingválnom gymnáziu. Ako to tak čítam, naša dcéra bola podobná, ale povedala by som, že dcéra to nemala počas základnej školy jednoduché a príjemné ako vaša. Chodí vaša dcéra na bežnú zákl. školu? Ono totiž, to bolo pre dcéru najťažšie, už som tu o tom písala, ale je fajn, ak má vaša dcéra v škole dobré vzťahy a u učiteľov je obľúbená.

jana8867
1. jún 2016

@tenerifka Inak, s našou dcérou to začalo "plieskať" niekedy v 11-12tich, skončilo v 15tich, keď začala chodiť na strednú školu. Ocitla sa v inom kolektíve, začala sa venovať iným koníčkom, škola jej dala nové príležitosti. Inak, čím možno upokojím mnohé maminy, ktorých deti prišli skoro do puberty, naša dcéra prišla do puberty skoro, od 12 mala na všetko iný názor ako my, riešili sme módu, všetko, ale nikdy neprišla domov opitá, nefajčila, nič podobné. Iné spolužiačky prišli do puberty v 14-15tich, začali fajčiť, chodiť za školu, našli si frajerov, zhoršili sa v škole.

tenerifka
1. jún 2016

@jana8867 Tak to je super, mozes byt na svoju dceru hrda. Dufam, ze aj my pojdeme podobnou cestou.
Moja chodi na normalnu skolu, tu triedy pre nadane deti neexistuju. Je dost prisposobiva co sa kamosiek tyka, ma jednu najlepsiu(byva blizko nas, poznaju sa od 3 rokov), a niekolko dalsich v skole. Je to vyhoda, ze je taka aka je, ma na veci vlastny nazor, na diskusiu je pre mña rovnocennym partnerom(a kedze je zenska, pokecam si s ñou lepsie ako s manzelom). Je prirodzena autorita, v skole je ona velakrat hovorca medzi ziakmi a ucitelmi. Tu je skolsky system iny, od 12-ich chodi na vyssiu skolu ako zakladnu, ma za sebou 2 rocniky a od septembra zacina 3º.
Co chce v buducnosti studovat tvoja dcera? Jazyky? Moja velmi vynika v jazykoch (mozno aj preto, ze je bilingvalna), ale bav ju aj biologia, tak uvidime.

jana8867
1. jún 2016

@tenerifka Je super, že máte taký typ zakl. školy, ktorá je asi lepšia ako bežné základné školy. Dcéra budúci rok maturuje, chystá sa na univerzitu do zahraničia, kedže študuje nemecké bilingválne gymnázium uvažuje nad Švajčiarskom alebo Rakúskom, kde sú študentom ponúkané skvelé možnosti. A tvoja sa kam chystá na strednú? Teraz je siedmačka ôsmačka?

tenerifka
1. jún 2016

@jana8867 No nie je to lepsia skola ako u vas, tu sa konci zakladna skola v 12-ich a potom sa ide na strednu, ktora trva 6 rokov, do 18-ich. Takze dcera teraz konci 2.rocnik tejto skoly, to je akoby koncila 8.rocnik ZS (v auguste bude mat 14 rokov). Blbe je to, ze tam idu vsetci, aj ti slabi ziaci, ale po tych 2 -3 prvych rokoch sa to vyselektuje a uz pokracuje len s tymi, co sa chodia do skoly naozaj ucit.
To je super, ze ma tvoja dcera rozlet, urcite to daleko dotiahne.
Bude musiet robit prijimacie skusky na jednotlive univerzity?Tu v Spanielsku je to len jedna skuska z viacerych predmetov a v zavislosti od vysledkov si moze podat prihlasky na viacere VS

jana8867
2. jún 2016

@tenerifka Dcéra si vybrala medicínu, uvažuje ešte stále i nad politológiou, ale maturovať bude z biológie v nemčine, dejepisu v nemčine, geografie z nemčiny. Štátnu jazykovú skúšku z nemčiny si urobila na úrovni C2 ( najvyššia), z angličtiny má rovnaku, preto bude maturovať len z nemčiny, ktorá je povinná, kedže angličtinu ma na vyššej úrovni ako samotná maturita. Prijímačky sa robia na väčšine škôl.

nicky7
22. nov 2016

@renab môžem sa prosím opýtať, či ste dokázali nejako usmerňovať ten workoholizmus u detí? Obidve naše staršie deti - 9 a 6 ročné sú také, a vedie to až k tomu, že sa nevedia dostatočne vyspať

renab
22. nov 2016

@nicky7 sklamem ťa, ale nedokázali. Jediné, čo ma v poslednej dobe potešilo je to, že si starší syn konečne nejako urobil režim dňa a chodí spať o 23,00 hod. ráno síce vstáva skoro, ale konečne nerobí v noci. trvalo to dlho, kým pochopil, že spať musí, má 23 rokov.

nicky7
25. nov 2016

@renab Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Tiež si myslím, že pomáha asi jedine to vnútorné nastavenie, že treba aj oddychovať.

danielahamar
17. jan 2020

No dievčatá ako ste na tom? Teda skôr deťúrence, veľmi veľa vecí som našla spoločných, najviac ma pobavili tie minecraft, šnúrky, gombíky a empatia 😁 a zamrzela ma introvertnost, u nás je to extrem, aj keby už chcel, ale nemá s kým, musí proste zmeniť kolektív a školu je ôsmak a tak isto krúžok maľovanie, klavír a aikido a psychologička každý mesiac

figurka1985
Autor odpoveď zmazal
figurka1985
Autor odpoveď zmazal
darja12
18. jan 2021

@moni73 2,5 ročná čítať? akože slová a vety? či poznala písmenká?

moni73
autor
19. jan 2021

@darja12 slova citala. Teda necitala vobec, len to vedela.

moni73
autor
29. apr 2024

Po dlllhom case. Moje obavy z puberty sa dost naplnili, svoje spravil aj covid. Takze po 5 rokoch na teplickej bola dcera donutena odist a tak som ju prelozila do nasej sidliskovej skoly. Znamky strasne. Strednu skolu sme vyberali pocas covidu. 5rocny bilingval podla vysvecka z 8 triedy nehrozil (v ten rok sa prijimacky nerobili). Z 9tky to s polrocnym vysvedcenim 2 stvorky ale uz prijimackami vseobecne studijne predpoklady islo. Takze napriek strasidelnym znamkam, prijimacky dopadli tak, ze ju prijali. Zacalo najhorsie obdobie (klopklop, ze horsie uz snad nebude). Agresivita, sebaposkodzovanie a veeeela dalsieho, nechcem konkretizovat. No a nasledne odchod zo skoly. Co sa ale podarilo: externe tento rok maturuje ako cerstva 18tka, takze konci o rok-dva skor ako rovesnici. Sciotesty super a je prijata na vs. V praktickych veciach stale zle. Jedna kamoska, viacero znamych. Nenormalne tuzi po uznani okolia, strasne si potrpi na svoj vyzor.
Dufam, ze na tej vyske sa konecne najde. Drzim vsetkym palce.

kaktusik007
30. apr 2024

@moni73 brutalny pribeh. Ale dala si to - to je najdolezitejsie. A vyska je uz o inom - snad si ju vybrala ona sama, ak ano - je realna sanca ze ju bude bavit.

Strana
z6