icon

Trojka z telesnej výchovy

salamistka
29. máj 2014

Ahojte, potrebujem sa poradiť, dcéra je piatačka a učí sa výborne, až na telesnú výchovu, z ktorej má trojky a zopár jednotiek. Jednoducho pohybové aktivity jej až tak nejdú a mňa by zaujímalo, či jej môžu dať na vysvedčení sólovú trojku, ak bude mať inak samé jednotky? Do budúcnosti bude jednoduchšie, ak chce mať dobrý prospech, ju oslobodiť od telesnej výchovy, alebo ju doma doučovať tie aktivity, ktoré jej nejdú? napríklad skok cez kozu, alebo kotrmelec dozadu, alebo behanie na čas, vždy je medzi poslednými, nebehá prilíš rýchlo. Ja sa ju snažím od malička učiť tieto veci, ale nejde jej to. Rada sa korčuľuje aj bicykluje, plávať zvykne tiež a rada sa prechádza, ale gymnastika a podobné cviky jej proste nejdú. Naozaj neviem, čo robiť. Porozprávať sa s učiteľkou? ďakujem

25daniela
29. máj 2014

@sisaka suhlasim ale to je prave jeden z tych prednetov, kde vykon nieje do zivota nutny. Tu by fakt mala stacit snaha... a okrem ineho, mna znamky nikdy netankovali, skade to to dieta ma, to neviem, ale najskorej po tatinkovi 😀 😀 😀

ukulela
29. máj 2014

baby,ak sa chcete rozculit, mame v rodine skolaka, ktory mal TV traumu,lebo dostal 3 za ZLE VYZEHLENY UBOR!!! pocujte - ucitelka znamkovala UBORY a decko doma pred telesnou stresovalo, ci mama vyzehlila a dobre poslkladala tricko, inac ciste jednotky, len TV kurde problem ... a pritom decko sikovne (nie lenive, ani obezne, obyc hrave decko)- ale TV ucila pani ucitelka v dochodku, ktora im o kotule vzad a splhu vedela uz len rozpravat, lebo by si najskor zlomila stehennu kost, keby sa pokusila daco take urobit ....

25daniela
29. máj 2014

@ukulela som sa pobavila, kocurkovo

mimik79
29. máj 2014

nechapem stale, naco sa telesna a hudobna znamkuju a pokial dieta nezvladne nejake limity ktore bohvie kto vymyslel tak ma mat hned zle znamky? ved preboha nie vsetci musia mat taky talent alebo silu alebo kondicku a neviem co, jednu dobu ked sme my chodili do skoly to bolo len ze ,, absolvoval" hudobna, telesna, vytvarna a potom sa znova vratili k znamkam, nechapem na co je to dobre, len dieta stresovat lebo nevie kreslit alebo splhat alebo neviem co? ucitel by to mal brat do uvahy a nebrat to az tak vazne a uz vobec nie aby detom za to daval zle znamky

25daniela
29. máj 2014

@mimik79 ono som sa iba teraz dozvedela, ze sa to znamkuje, moja chodi do skoly iba tri roky a ani raz znamky nemala, tak som myslela ze to tak je vsade...

katka1981
29. máj 2014

Omluvam sa za chyby 🙂 Vidite a to som mala zo slovenciny vzdy jednotku aj z maturity, a teraz pisem otrasne (lebo pisem rychlo 🙂

sisaka
29. máj 2014

@25daniela ja som svoje deti ucila/ucim, aby pracovali naplno a dali zo seba, co mozu. Dcera (bude mat 16) a syn ma 6 (uz ma prvy rok skoly za sebou) nemaju problem pochopit, co su znamky, na co sluzia a ake su v nasom zivote dolezite a aku vahu im ja ako rodic prikladam. Vedia, ze viac ako znamky sa pozeram na snahu, na to ci robia vsetko, co je v ich silach a to je podstatne, mna viac potesi 75% ked viem, ze dieta urobilo maximum a jednoducho na viac nema, ako 90% a vediet, ze to bolo "zadarmo" a keby sa trochu posnazilo mohlo byt 98%.
Ake kompexne rozmyslanie? Dieta si predsa vekom uvedomi, ze nie je stredom vesmiru a nie je vo vsetkom NAJ. Nechapem aky vyznam ma drzat ho v nevedomosti, ci dokonca snazit sa vyvarovat situaciam, kde by bolo konfrontovane so svojimi limitmi.

radkatt
29. máj 2014

Tak prihliadat by sa pri hodnoteni malo aj na to, aka je SNAHA A PRISTUP ziaka na hodinach! U nas na skole su tiez vychovy klasifikovane a to preto, ze na druhom stupni pubertiaci skakali telocvikarom po hlave ked to nebolo klasifikovane...toto budem,toto nebudem,toto nemusim, nechce sa mi...atd. Lebo vedeli ze si mozu dovolit "cokolvek", kedze to nieje klasifikovany predmet... No pri hodnoteni sa scasti zmenil aj ich priatup,tak to ma nieco do seba,lebo z vlastnej skusenosti viem,ze ucit TV je tisiiiiiiickrat horsie ako napr.matiku.....:-( trojku by som urcite nedala,pokial ziacka ma normalny pristup na hodinach, vidim snahu aj led jej to nejde, sprava sa slusne.....

eeffka
29. máj 2014

viete nad cim ja rozmyslam , ze co to tu riesite... uz za sociku boli limity na splnenie nastavene tak ze sportove deti mali na % takych 135% , vacsina nas mala takych 90-100% a tucniaci a to ozajstni tak mali takych 60%.

Problem je vo vychove ale rodicovskej, kkso zeby 10r decko nehodilo viac ako 10m OMG to kde sme? ake slabe ruky, ved to je o svihu v zapasti
beh sa da natrenovat ale dnes decko pobehne od brany k autu a dostane astmaticky zachvat
Kedy sa vase deti naposledy splhali? nebodaj po lane? ved to sa uz povazuje za adrenalinovy sport s prilbou...

Ze oslobodit zdrave decko.... uplne chore

25daniela
29. máj 2014

@sisaka ono to tie svoje limity snazi zlepsit a prekonava sa a potom prijde neaky telocvikar, co si potrebuje nieco dokazovat a decko doslova znici... pretoze ked to moje decko ma limit ovela skor ako ine priemerne decko, tak to tak dopadne. Ja to dieta tiez ucim, ze na znamku treba makat... ved preto chodi na gymnastiku, nie koli talentu ale koli netalentu... a koli tomu ze je to jedina moznost si poriadne zacvicit... ako aj koli tomu chodila skor ako do skolky na tanecnu, aby sa trochu posunula v tom, v com zaostavala...

sissy27
29. máj 2014

@25daniela pre mňa je rozdiel "pomôcť" a "urobím to za teba" - tak ako pri domácich úlohách poradím, usmerním, ukážem ako na to, ale nebudem diktovať výsledky a písať to za dieťa, tak aj pri známkach poradím, čo zlepšiť, porozprávam sa s dieťaťom čo a ako sa deje na hodinách, nechám si ukázať písomku, ale v žiadnom prípade nepôjdem do školy orodovať za lepšiu známku a špekulovať o tom, či je vhodná trojka na vysvedčení alebo nie...
každopádne táto debata začína smerovať niekam úplne inam, ja si stojím za tým, že dieťa má byť od telesnej oslobodené len v prípade vážnych zdravotných problémov na odporúčanie lekára a nie preto, že nemá talent na šport a má "traumu" z horšej známky než na akú je zvyknuté a že aj hodnotenie takých "zbytočností" ako sú výchovy má zmysel...

erickatt
29. máj 2014

Vychovy sa do priemeru nepocitaju, a mne tak buzeroval telicvikar syna do debilov nadaval. Tak je oslobodeny.a spolu. Chodime do posilky a od pondelka aj plavat, ale sranda. Ma asik 3 diagnozy a musel minule tacky so strkon nosit, a blb, vobec sa nepytal ci vobec moze tazke veci dvihat

sisaka
29. máj 2014

@mimik79 vsetky predmety su o vykonoch a ja zase nevidim dovod, preco by o vykone nemohla byt aj telesna, ci hudobna. Na matematike tiez nedostane znamku, len za to, ze je pritomne na hodine, ci za to, ze sa snazi, musi podat urcity vykon, aby dostalo urcitu znamku. Nie kazde dieta ma na to, aby dostalo jednotku I ked sa moze snazit nebude to na 1. Snaha je len sucastou znamky a to iste by malo byt aj na vychove - dieta sa snazi, ale nepodava najlepsie vykony, zohladnim snahu v znamke, ale to este neznamena, ze dam 1 len preto, ze vsak sa snazilo. Ako k tomu pride dieta, ktore sa aj snazi a aj ma vykony?
Keby sa vychovy brali ako rovnocenne predmety tento problem by nevznikal, ale su chapane len ako vychovy, na ktorych sa jednoducho prizmuruje oko a znamky sa casto prisposobuju celkovemu prospechu dietata. Ja som napriklad mavala 1 z hudobnej (nezasluzene), hudobny sluch mam mizerny, spievat neviem, rytmus udrzat tiez nie, este ze som sa vedela teoriu nadrvit, ale ucitelka mi nechcela davat solovu dvojku, tak som vzdy mala za 1 aj ked teda nespravodlivo.

radkatt
29. máj 2014

@eeffka oslobodit je to najlahsie a NAJHORSIE pre dieta....ci dnes vlastne staci dieta posadit uz len k PC a telke len aby sa nedajboze jak pises nezadychalo...

salamistka
autor
29. máj 2014

ďakujem za reakcie...možno nakoniec bude na vysvečku dvojka, neviem...
zarazilo ma však aj to, že dcéra má do konca šk. roka od doktorky zo zdravotných dôvodov ospravedlnenku , nemala by skákať a dnes na telesnej musela napriek tomu skákať do diaľky, výsledok nebol najlepší, učiteľke som volala ešte minule, že by mohla dcéra vynechať tieto činnosti na telesnej (hrozí prasknutie sleziny) a ako vidím, nezáleží na tom, čo povedal pediater...zaujímavý prístup...ale to je zasa o inom
moja dcéra má z telesnej strach, na prvom stupni to mali tak, že robili na známku len tie cviky, ktoré im išli, to čo sa nedarilo, sa neznámkovalo, má to svoje opodstatnenie...
dcéra nie je lenivá, ale je drevo, sú športy, ktoré ju bavia, napríklad volejbal, basketbal, loptové hry jej celkom idú, ale sú cviky, ktoré ani pri najlepšiej vôli nezvláda...
je mi ľúto, že ju telesná strestuje, ale požiadala ma, aby som učiteľke nič nehovorila a takisto nechce byť oslobodená od tejto hodiny, tak to nejako bude musieť vydržať...

25daniela
29. máj 2014

@sisaka ja stale pisem o jednom konkretnom decku a to jednom z mojich. Nechranim ju pred nicim, dokonca jej nakladam viaz ako by bolo treba pretoze je najstarsia ale, narodila sa skor, nie o vela ale dostatocne na to aby mala problemy... sice na prvy pohlad neviditelne, ale v zivote dostatocne velke, ktore sa budu prejavovat prave na neakej blbej znamkovanej telesnej... ked sa mi podarilo ju vypiplat a samozrejme uz davno pochopila ze nieje stredobodom vesmiru, lebo ma dvoch dalsich surodencov, tak PRECO jej ma naburavat sebavedomie neaka telesna? Mozes vysvetlovat kolko chces, ale zase nemozem jej predsa povedat, ze jej nema zalezat na znamkach, ked si to tak dala dokopy v hlave, ze jej zalezi...
Vsetko je v zivote o tom ze nesnazis sa, nemas... u mna je snaha na pvom mieste...
Minule som ju nacapala ako sa potajme uci... po vecierke, v duchu sa dobre zabavam, ale sak nemozem jej povedat neuc sa...

25daniela
29. máj 2014

@sissy27 ja iba "pomaham" vo vyzname neurobim to za teba a viem aky je to boj...

25daniela
29. máj 2014

@salamistka ale ja tomu nerozumiem, tak pokial ma papier od lekara ze to NEMOZE robit, tak to by som chcela vidiet, co by robili, keby sa naozaj tomu dietatu nieco pri tom skakani stalo...
No, uz sa tesim co bude na druhom stupni, musim zistit ci sa znamkuje alebo absolvuje na nasej skole.

sisaka
29. máj 2014

@25daniela tak musis priznat, ze niekde problem je, ked sa obavas, ze znamka z telesnej by jej naburala sebavedomie. Ako som uz pisala, riesenie nevidim vo vyhybani sa situaciam, v ktorych je dieta "out of comfort zone" (prepac, nenapada ma slovensky vyraz) Tieto situacie nas (nielen deti) posuvaju vpred. Napriklad u nas v praci je na toto velky doraz a toto nam managers robia neustale, pchaju nas do oblasti, kde sa necitime dobre, nie je nic horsie i ked velmi ludske drzat sa len v zone, v ktorej sa citime dobre a na vyslni, toto ale neprinasa rast, ale stagnaciu.
Samozrejme je cisto tvoja vec, ako vychovavas svoje dieta 😉

25daniela
29. máj 2014

@sisaka kazde dieta je ine ale toto moje je specialne a nemat dalsie dve a nevediet ze je ine ,tak mam problem 🙂 bohu zial. Uz som s nou absolvovala vsetko mozne, tak dufam ze si bude sebavedomie posilnovat nadalej tak, aby ju uz znamka z telesnej nerozhadzala, preroze bude vediet ze ma na viac ako iba splnat telesne limity...

25daniela
29. máj 2014

@sisaka joj, managerovat viem aj ja a strkam deti prave tam kde tapu, to si dobre napisala...

fopka
29. máj 2014

som si spomenula po precitani temy: moji brachovia hrali od mala aktivne hokej,chodili do sportovej triedy a v jednom rocniku ZS (nepamatam v ktorom) mali z TV na vysvedceni stvorku 😀 len preto,ze boli na telocvikara trochu viac papulnati 😀

salamistka
autor
30. máj 2014

@25daniela môžem sa spýtať, z akých zdravotných problémov vyplýva to, že tvoja dcéra má horšie známky z telesnej?
moja dcéra nemala problémy pri narodení ani nič podobné a preto som nikdy nechápala, že od malička nemala rada rôzne kaskadérske kúsky, skôr ju bolo treba poháňať, že už vylez na tú preliezku, hojdaj sa viac, neboj sa toho bicykla a pod...
dúfam, že to nie je trauma z toho, keď mi ako maličká párkrát spadla, ach jaj

25daniela
30. máj 2014

@salamistka ona mala po porode strasne silnu a dlhu novorodenecku zltacku a hypotrofiu... ja som s nou musela cvicit skoro od narodenia, aby nabehla na normalny vyvoj... tak to cvicenie potrebujeme ako sol, preto chodi na gymnastiku.
Ale ona zatial nieje hodnotena z vychov...

25daniela
30. máj 2014

@salamistka asi skor tvoje dieta bude jednoducho opatrne a nelakaju ju take veci

salamistka
autor
30. máj 2014

@25daniela no moja bola tiež trošku pozadu v tých pohybových veciach, lebo neštvornožkovala, keďže do 8 mesiacov bola balená naširoko, tak ani nemala možnosť (doteraz nechápem, načo som ju balila tak dlho, mohla som predísť oneskoreniu niektorých pohybov) tak sme cvičili mesiac Vojtovku, ale začala chodiť, tak doktorka hovorila, že už to nemá význam...nakoniec teda začala liezť keď už vedela chodiť...

andreah25
30. máj 2014

@fra práve som dočítala ,,sieťovku" 😀 😀 😀 - samozrejme som mala pred sebou raňajky, začalo to nevinne, jedla som a popri tom čítala.....
že mi zabehol chleba tak, že ešte teraz miestami nekontrolovateľne kašlem - to je pohoda, ale že sa musím ísť znova namaľovať, čo mi od smiechu tiekli slzy a vyzerám teraz ako zombík - tak to Ti neodpustím 😀 😀 😀 😀

slivka3
30. máj 2014

Podľa mňa by sa výchovy nemali tak prísne známkovať,veď nie každé dieťa ma na všetko talent,preto to je len výchova,lebo to nie je až tak do života dôležité,ako samozrejme,že deti sa majú hýbať,ale hlavne by sa mala brať do úvahy aj ich snaha a nie len výkon,lebo nie každé dieťa vie spievať,behať,či kresliť.

prasiatko30
30. máj 2014

Ja co som az do dnesneho dna nepochopila a asi nikdy nepochopim je ako take predmety ako hudobna, vytvarna s telesna co by mali byt pre radost a aby sa deti naucili kreativite, naucili sa nieco o muzike a muzikalnosti a pobehali si a vybili nadbbytocnu energiu, su zvycajne predmety, ktore tie deti co nemaju talent na niektoru z tychto vychov, uplne potapaju a nicia im sebavedomie a produkuju stres - naozaj nikdy to nepochopim ak mi to moze vysvetlit nejaky telocvikar alebo ucitl/ka hudobnej prip vytvarnej vychovy tak by som bola naozaj vdacna

lienkavalter
30. máj 2014

@miculienka ja som na zakladke vynadala ucitelke pri ktorej som si zlomila ruku a nechala ma do konca vyucovania v skole-a to som ju nesetrila-a ked som dosla na strednu,kto ma tam v telocvicni necakal?? 😝 a tak som na pol rok aj na konci robila prosim pekne reparat z TV pokial som jej zasa nepovedala na rozum..a vtedy to uz asi ženska jedna pochopila 😀