Trojka z telesnej výchovy
Ahojte, potrebujem sa poradiť, dcéra je piatačka a učí sa výborne, až na telesnú výchovu, z ktorej má trojky a zopár jednotiek. Jednoducho pohybové aktivity jej až tak nejdú a mňa by zaujímalo, či jej môžu dať na vysvedčení sólovú trojku, ak bude mať inak samé jednotky? Do budúcnosti bude jednoduchšie, ak chce mať dobrý prospech, ju oslobodiť od telesnej výchovy, alebo ju doma doučovať tie aktivity, ktoré jej nejdú? napríklad skok cez kozu, alebo kotrmelec dozadu, alebo behanie na čas, vždy je medzi poslednými, nebehá prilíš rýchlo. Ja sa ju snažím od malička učiť tieto veci, ale nejde jej to. Rada sa korčuľuje aj bicykluje, plávať zvykne tiež a rada sa prechádza, ale gymnastika a podobné cviky jej proste nejdú. Naozaj neviem, čo robiť. Porozprávať sa s učiteľkou? ďakujem
@salamistka aby učiteľka dala decku 3 z TV. Ja som mávala samé jednotky a z matiky sólovú 2. Z TV mi dala 1 preto, že som aktívne tancovala spoločenské tance, inak by som z TV asi prepadla 😀 Ja si myslím, že 3 nie je normálna známka z TV a ešte pritom keď sa ti dcéra učí na samé 1-tky. To jej nemôže dať aspoň 2? 😠
@ukulela nemam o tejto spolocnosti uz ziadne iluzie, ale toto mi pride tak absurdne....vsetci sme frustrovani,ale takto postupovat...,no neviem, neviem....vsade sa najdu " fachidioti"....mne je luto iba deti,co si odnesu do zivota s takymito skusenostami?vyrastu nam z nich dalsi pokruteni jedinci....
@salamistka určite jej na budúci školský rok vybaviť oslobodenie alebo úľavu z telesnej výchovy, možností je veľa. Ak je čistá jednotkárka, tak to môže mať veľký vplyv na jej psychiku. Ako nič v zlom proti učiteľom, ale ja som osobne mala z toho veľkú traumu. V 1. ročníku na gymnáziu mi jeden učiteľ dal dvojku z telesnej výchovy a pritom som mala samé jednotky. Jasné, jednotky nie sú všetko v živote, dnes sa nad tým vysvedčením už len smejem ale pamätám si, ako som mala pokazené celé prázdniny a strašne ma to trápilo. Najviac ma ale trápila tá nespravodlivosť, že ja, ktorá som cvičila celý školský rok, som dostala na vysvedčení dvojku a bolo v triede niekoľko báb, ktoré mali vybavenú úľavu od lekára a na vysvedčení nemali "absolvovala" ale jednotku. Jednotku za čo? Že sa len prezliekli do úboru a po rozcvičke išli do šatne. Nás ostatných známkoval z gymnastiky, volejabalu, atletiky, no nič mi dobre nešlo ale snažila som sa. A tie baby, ktoré po 5 minútovej rozcvičke išli do šatne, mali jednotku. Tak potom mi mama vybavila tiež ospravedlnenku a do konca 4. ročníka som už mala z telesnej jednotku. Toho učiteľa často stretávam, ale nezdravím ho. Vážim si všetkých učiteľov, ale odtiaľ potiaľ. Aké mal morálne právo dať rozvičkárkam jednotku a ostatným, čo cvičili dvojku? Ešte dodám, že tie baby, čo sme normálne cvičili, sme mali všetky dvojky, len asi 2-3 najšikovnejšie mali jednotku, bol to proste pako. Ale rozvčičkárky mali všetky jednotky.
@sisaka ja som to myslela tak ,ze ine predmety sa daju naucit, pouzit rozum, kazdy sa dokaze naucit, len musi chciet, vydrzat pri tom, rozmyslat pri tom...ale napr na tej telesnej ked ma raz niekto si vymyslim 50 kg a iny 30 tak asi mu to nepojde vsetko tak ako by chcel, ja som zase vzdy bola chuda ale na telesnej som nejako nevynikala, splhat som vedela ale nie dost rychlo, utekat tiez nie na cas ani hadzat do dialky dost daleko🙂, mozno zas nejake ta vascia sila chybala a tu clovek - dieta nenadobudne len preto ze chce...nic v zlom🙂
ja neviem, podľa môjho by sa výchova ako taká nemala známkovať.. to akoby mi niekto drbol štvorku z výtvarnej, pretože som drevo do čarbania? 😅
nedá mi aby som sa do tejto diskusie nepridala. Čo sa týka telocviku tiež som sa snažila s neho ulievať čo najviac ale na základnej som telocvik mala rada pretože sme hravali futbal ktorý ma hrozne bavil a to sem tam pri tom aj facky lietali keď si niekto dovolil spolužiačke loptu vyfúknuť. Potom rôzne turnaje a súťaže Jediné čo ma nebavilo bolo plávanie neznašam vodu a nenávidela som keď som sa musela vyzliekať do plaviek a namačať sa to som priam trpela. Na strednej mi to bolo jedno pretože ma operovali takže do konca roka som bola oslobodena kvôli pooperačným komplikáciam a to v deň keď som sa vrátila do školy po mne učitelka chcela aby som zo zašitým bruchom išla kotrmelce robiť. 😀 Ale veľa dievčat bolo takých čo sa snažili vyhovoriť aby nemuseli cvičiť typu mam menzes a podobne. Ako ja nemám nič proti tomu. Ale žiadne dieťa nie je nešikovne má talent na niečo ale nemyslím si, že je správne podporovať ho v tom aby dostalo omluvenku od doktorky aby nemusela cvičiť celý rok len preto, že nevie urobiť správny kotrmelec. Ta telesna výchova má dôvod prečo to deti majú. Tvoje dieťa bude chodiť len do školy zlenivie narastie mu veľka riť (stara dobra učitelka telocviku ktorá nas vždy hrešila aké velke rite máme lebo sa nehýbeme) dostane sa von a spevnuje si svalstvo. A keď bude chodiť na strednu tiež jej daš vypísať na cele 4 roky omluvenku z telocviku? Dievča sa ti začne potulovať skončí v nejakej partii a to už nie je daleko od zlej cesty. Ja sobne by som svojmu dieťaťu povedala, že žiadnu omluvenku jej nebudem dávať nech sa snaží a čo že bude mať same jednotku a jednu 3? Svet sa z toho nezblázni. Jedna troja jej budúcnosť v živote neskazí. To mam rada takých rodičov čo idu uhnať decko aby malo samé jednotky a potom keď na konci dostane jednu zlu známku hoc aj 2 okamžite sa nervuje a div, že nechiti zachvať hnevu a aký su všetci nespravodlivy. Moja znama tiež jednotkarka v jednom kuse len same jednotky, telocvik jej nešiel dostala 4. Potom jej z toho preskočilo lebo najdôležitejšie pre jej rodičov bolo aby mohli každému ukazovať aké maju genialne dieťa a vyvršovať sa na tých slabších choré! 😠
@celasapremenim Tvoje predstavy o buducnosti vyuky u mna vyvolali usmev (nie uskrn, ani rehot, ale usmev 😉 ) ... len mi to pripada ako tazka utopia ... a tak trochu skresleny obraz vedcov ... aj ked je par vedcov, ktori takto popularizuju vedu 😉 ... no, asi sa nechame prekvapit 😉
@salamistka skus sa s nou porozpravat a hadam solova nebude..mne,tiez nedali solovku z ineho predmetu..
nechapem,inak,na co sa vychovy znamkuju..ja sa rada hybem,aj som sa eada hybala,len,jednoducho tieblimity som,nebola schopna splnit...sport ma,byt o radosti z pohybu,jasne,ze potom sa radsej decko posadi pred pc ci telku,ked ho buzeruju na telesnej.. Aj ked nebol to moj pripad,my sme sa vonku nahanali,hrali softbal,ci skakali gumu ( aj doma,som trenovala,aby som skocila "sestky",kebyze ju mam skakat povinne na,telesnej za buzeracie dakej telocvikarky,tak asi by som,to neznasala).
cest vsetkym nornalnym,ucitelkam,telesnej vychovy,stretla som aj take,aj take...
verim,ze ta vasa je normalna..
mal by sa hodnotit,ked uz,pokrok jednotlivca,od zaciatki sk.roku,nie podla,dakych tabuliek..
@salamistka
@dazdovka sa smejes... ja som sa doma doucovala skok cez kozu .. teda vonku na ihrisku som preskakovala tie kolesa s traktora... napriek tomu som kozu nikdy nepreskocila...
ja som chodila na osemrocne gymnazium jazykove a som total sportove poleno.. na telesnej som sa vzdy snazila zo vsetkych najviac aj tak som bola jedina co som mala dvojku... trojku jej podla mna neda.. aspon u nas taky zvyk nebol ... vseci mali jednotku.. par ludi dvojku niekedy ked sa flakali a ja dvojku vzdy ... osobne si nemyslim ze by jej ta dvojka s telocviku mohla niekde uskodit ked pojde dalej studovat .. jedine ze by chcela robit ucitelku telocviku alebo policaitku alebo nieco take... ;) .. ale ja som to tiez vnimala ako dieta ako nespravodlivost... s tym ze ja som taky super prospech nemala mala som sem tam aj trojku neskorej aj viac... .. ale neoslobodzovala by som ju.. mohla by to vnimat ako odlucenie od kolektivu a pohyb je zdravi... osobne mne by to vadilo keby sa o nieco taketo moji rodicia pokusili mi vybavit... doma by som specialne netrenovala pokial ona sama nechce ... ja som napriklad trenovala beh doma cez obyvacku a kuchynu ked som bola PN az kym susedia nedosli 2 krat... (neotvorila som :-P) som bola sama doma a nuda :D... ale skorej by som rozvyjala sporty ktore ju bavia... podla mna to nema zmysel estra sa ucit nieco co mi nejde a nebavi ma... ja som sa na tu kozu a splhanie neskorej uplne vykaslala... (ako 8 rocnu ma to viac drzalo to trenovanie... aj vysplhat som sa vedela... pomali s vypetim vsetkych sil ale dala som to.. a na co... trenovala som na ihrisku ako blba kym sa ine deti hrali nieco co ich bavilo... lebo 1-4 na zakladnej som mala same jednotky tak asi som si zakladala na tom vsetko vediet alebo co...) takze by som to vydela na povzbudenie pripadne pohovorenie si s ucitelkou ale nic nasilne by som neriesila..
@zuzkaanicka podla mna to tak raz bude, nehovorim, ze sa toho ty dozijes 🙂
technologia tak uzasne napreduje, ze urcite sa toto zmeni, ved neexistuje, aby napr. mali deti prirodopis, kde im memoruju nieco o zraku, ked existuju rozne pomocky, cojaviem iba model blby, co nam doniesli uz daaavno pradaaavno do zs a teraz nic, pritom uzasna skola vytahana do nepricetna cez rozne monitoringove prieskumy HM
a casu je dost, ked nejaku cast hodiny si deti nieco kreslia....lebo uz dobrali ...ja neviem, ja naozaj nerozumiem niektorym veciam v skolach, mam deti na dvoch a jedna je uplne skvela
@celasapremenim ano, technologie napreduju, ale ludske myslenie nie, tiez si v roku 1950 mysleli, ze v roku 2000 uz budeme lietat na autach.. a je 2014 a stale ledva zvladame jazdit po zemi...
A skola hrou, aj tak je to milion krat lepsie ako ked ja som chodila na zakladku. Tam nebolo nic a teraz ma moje dieta aspon mily pristup, racionalny a ustretovy. Ale to je o konkretnej ucitelke...
neporadim, len sa "rozculim", ze som nikdy nepochopila, ako sa moze znamkovat nieco, co je dane bud od prirody, alebo vobec.. vselico sa da aspon nabiflit, ale pohyb, alebo talent nie, tak nechapem tie znamky..
@salamistka ahoj, necitala som diskusiu, ale... Ja som exemplar dietata, co mavalo na vysvedceni same jednotky a takmer vzdy mi hrozila z TV trojka. Vzdy mi to vybavovala triedna. Proste nejako presvedcila ucitelku telesnej a mala som same jednotky a dvojku z TV. Mala som tento problem na ZS a ked som isla na SS, isla aj moja ucitelka telesnej 😠 . takze som si uzila aj na SS. A pamatam si na jednu situaciu, ked sme prisli z lyziarskeho a ja som si odtial doniesla nejake tie jednotky - som dost dobry lyziar. A moja ucitelka telesnej vyhlasila, ze ona mi tie jednotky nemoze uznat, lebo ona ma nevidela lyzovat a ked neviem poriadne behat a skakat a pod. tak nemozem ani vediet lyzovat 😠 .
@ammellia ja som na strednej aktivne sportovala, chodila som plavat a na karate, ale beh som nikdy nezvladala.. aj vdaka mojej tachykardii, mohla som sa snazit ako som chcela, proste natrenovat mi to neslo.. a to ma spravne dychat ucila kamaratka, ktora bola profesionalna bezkyna..
tak isto neznasam kolektivne sporty ako volejbal, basketbal, som na ne lava a vdaka nim som mala z telesnej zlu znamku.. tieto veci, pokial na ne nemas, sa natrenovat nedaju.. gymnastika mi naopak vzdy isla, tu sme mali ale malokedy..
nemoze niekto chciet od deti, aby sa naucili vyssie skakat, pokial im to nejde..
mimochodom, my sme mali telocvikarku, ktora to sama nevedla, ale prisna bola jak slak :D jedine co vedela bol volejbal a preto ma nemala rada, lebo som vzdy kazila hru.. neumyselne.. 🙂
moj nazor je, zeby sa take predmety ako je telesna a vytvarna a hudobna nemali znamkovat, len absolvovat. Nie kazdy je predsa nadany v kazdej oblasti, ak niekto nema hudobny sluch , tak nikdy nezaspieva tak, ako ten, co ho ma a len preto musi z hudobnej prepadnut? Rovanko je to aj s telesnou a vytvarnou.
@mamulka211 a rovnako je to aj s matematikou. Kto ma talent na matiku, zvladne kazdy priklad lavou zadnou bez velkej namahy, priemerny ziak sa musi na to poriadne ucit a matematickemu antitalentu to nikdy nepojde. Kvoli tomu nemame znamkovat matematiku?
@ammellia hovori ti nieco slovo talent? Nadanie? Ak niekto nezvlada matiku a prepada z nej stale mal by navstevovat osobitnu skolu, lebo jeho IQ je asi podpriemerne.Kdezto, ked nezvlada vytvarnu a hudobnu a telesnu, nema len talent o IQ sa tu hovorit neda, to moze mat aj nadpriemerne.
@mamulka211 ak je dieta aj pri snahe na prepadnutie na telesnej, tak tam asi bude nejaky fyzicky problem a teda aj dovod na oslobodenie od TV. Ale ja si stojim za tym, ze zdrave dieta je schopne pri istom treningu dosiahnut na telesnej zlepsenie svojich vysledkov. Mozno nie na jednotku, ale ved predsa nie kazdy musi mat jednotku.
@mamulka211 no, ja by som asi potom mala chodit na osobitnu skolu, lebo matematika mi naozaj nikdy nesla a do teraz nejde /aj som prepadavala/..
IQ tiez nie je na vsetko, tak ako talent..
osobne si myslim, ze k ziakom by sa malo pristupovat osobitne, ucitel by mal rozoznat, kedy ide o lenivost dietata a kedy o to, ze na predmet nema talent, ci IQ.. znamkovanie by malo byt odmenou, nie postrachom pre dieta..
inak mna napada jedna otazka: Kedy si rodicia prestanu zakladat na znamkach? Nevravim, ze dieta ma mat same jednotky a solovu trojku, ale co keby aj mala dvojku z TV. Rodicia to beru ako chybicku krasy na vysvedceni , castokrat. Ja som sama bola nemehlo, mala som 1, ale aj skvelu telocvikarku, ona mi musela dopisovat nejake znamky za snahu, alebo co, lebo limity som nesplnala ziadne na 1.
@zuzana76 zuzi, ja osobne som mala tiež sólovú dvojku z TV, lebo mi nikdy nešiel šplh-hoci raz som sa s krvavými nohami vyštverala až hore po žltú značku (a myslím, že aj dvakrát) a ver, že moji rodičia sa skoro rozglejili, aby ma upokojili, že OZAJ O NIČ NEJDE, ale ja som z toho bola taká hotová, frustrovaná, zničená a až "utýraná", že mohli mi to hovoriť aj anjelským hlasom, pre mňa to nič neznamenalo-bola to pre mňa skrátka rana ako svet...
pretože vtedajšia učiteľka nijako neprihliadala na to, ako sa tam snažím, nijako nechcela uznať, že aj keď sa namáham (možno aj 10x viac ako iní športovo nadaní), možno by som si zaslúžila aspoň mierne ocenenie a nie zhadzovanie a ponižovanie pred všetkými... 😔 😔 😔 (keď som sa vtedy vyšplhala hore, pričom som si zodrala nárt nôh do krvi, tak ma vysmiala a pred všetkými zahlásila, že ona ma nevidela a tak mi opäť dáva zlú známku...
dokonca, keď som chcela ísť na prijímačky na strednú školu, tak som KVôLI nej nešla na pedagogickú, lebo ma celý čas zhadzovala a vyhadzovala mi na oči, že som úplne nemehlo a nikdy by som talentovky nespravila... 😢 😢 😔
/pritom tam chodili 10x väčšie nemehlá ako ja.../
takže-nie je známka ako známka a naozaj súhlasím s tým, aby sa výchovy neznámkovali...
a je mi ľúto, že to tak na druhom stupni je,
lebo už teraz mám hrôzu z toho, ako to zvládne môj druhorodený syn, ktorý síce zjedol všetku mpdrosť sveta, ale pohybovo nie je obdarený...
/a támoja vtedajšia učiteľka na našej škole stále pôsobí 🙄 😔 /
@jana_eyre : preto su pre ziakov, so slabsim intelektom, ktori nezvladaju ucivo na beznej skole, osobitne skoly, kde narocnost uciva nie je tak velka.A pokial ja viem, tak isty cas sa predmety, ako je vytvarna a telesna a hudobna ani neklasifikovali.
@jana_eyre :Dnes sa ziaci so zlym prospechom, ked maju potvrdenie od psychologa, zaraduju do tzv.integrovanej kategorie, skola za nich berie peniaze a nesmu byt klasifikovani horsou znamkou ako 4.
@ammellia : tak , ale preco potom tu pisete, ze by ucitel nemal dat ziakovi, pokial ma z inych predmetov dobre znamky, tu najhorsiu prave z telesnej. Tak, ked podla ucitela, je ziak naozaj z telesnej nemozny, ma mu dat jednotku len preto, lebo aj z ostatnych predmetov ma jednotku? Tak o com je potom znamkovanie? O vizualne peknom vysvedceni?
@mamulka211 to je mozne a je mozne, ze keby som chodila na osobitnu, bolo by mi lepsie..
ale aj tak si myslim, ze ku kazdemu ziakovi by sa malo pristupovat individualne, pretoze niekomu ked nejde matematika, ide mu napr. slovensky jazyk a ten je na osobitnej zrejme tiez jednoduchsi, ako matematika..
vobec by sa skoly nemuseli delit na osobitne a neosobitne, proste by sa ziaci neglobalizovali.. ale viem, ze to je prilis velka utopia, najma pre slovenske skolstvo, ktore ma hlavne fin. problemy..

@ukulela
@ukulela ???