Učia sa deti v škole zbytočnosti?
Aky mate na to nazor, resp. naco sa uci uz na ZS take obrovske kvantum uciva na kazdom predmete, ktore ze ale absolutne na nic mojim detom nebude? Mi to pride ze z kazdeho trochu, ale nic poriadne.... Jasne ze treba vseobecny prehlad, ale nebolo by lepsie ucit sa mensie mnozstvo, ale dolezitejsie veci a kvalitnejsie?
Pretože učebné plány sú z roku Pána, ešte keď sme my boli deti. Nereflektuju co sa deje v prítomnosti, treba by bolo doplniť predmety ako finančná gramotnost, rozvoj emocionálnej inteligencie a pod....
Ale literatura je dolezita pre prave vseobecny prehlad, tie veci z roznych oblasti su dolezite. A hlavne ide o pracu s informaciami, lebo co potom na vyske, ako precita 500 stran skripta. A to mas min 500 stran z kazdeho predmetu, plus prakticku cast. Mne nikdy na skole neprislo, ze je toho vela, vzdy som sa to naucila za pol hodinu rano v buse. Prve co som realne musela studovat bol uvod do lingvistiky. A potom morfologia. Ale to boli tie 500 stranove knizky
@kiki68 Suhlasim, ze literatura je dolezita, ale nie fakty zo zivota spisovatelov. Na hodinach by mali v prvom rade citat a rozoberat precitane uryvky. Taktiez by sa mal klast doraz na sucasnych spisovatelov, aby deti boli vedene k citaniu knih. Historiu literatury skor informativne preberat. A pokial ide o memorovanie skript, tak tento styl vyucby sa uz na zahranicnych univerzitach nepraktizuje. Len u nas je skolstvo sto rokov za opicami.
@kp7333 no mne toto vsetko zachranilo krk ked som zacala hravat s muzovou rodinou tie vedomostne kvizy v nemcine a ziskala si priazen mojej svokry, pre ktoru som bola tak na urovni pasucej sa kozy na luke skrz to, ze som zo Slovenska 😂😂😂 Takze to dopadlo tak, ze ma zacala rsspektovat a teraz ma ma velmi rada . Nikdy nevies kedy sa to zide. Inak mna prave tie veci okolo toho zaujimali najviac. To iste na dejepise, vzdy ma bavili tie pikosky okolo
@kp7333 no neviem, mala som na zakladke rok anorganiky a organiky, my sme od prvaku isli hned take ako zlozenie a tavenie napr skla, bola som rada, ze mam nejake lepsie zaklady. My sme mali az velmi prisnu chemiu na zakladke. Hlavne keby to ucia viac prakticky tu chemiu, ze co sa da kde pouzit a k tomu rovno naucit napr rovnicu
Nikdy nevies, co kedy komu naco bude. Deti su stale viac hlupe, stale sa nieco len ubera z osnov. My sme sa ucili nasobne viac, viac textu, viac biflovania, memorovania, ale nam aj viac ostalo v hlave. Teraz maju deti obrazkove ucebnice ako leporela, mininum textu. Ucia sa ovela menej, nechapu text, nevedia si spojit udalosti, nemaju logicke a kriticke myslenie. Ale to ani mnohi dospeli.😁
Podla mojho nazoru sa ucia dnesne deti menej a maju to lahsie-googlenie, lahko dostupne informacie na nete.
Nehovoriac o precitlivelych matkach, ktore by najradsej zrusili cely skolsky system, len aby ich dietko v skole netrapili. V roznych porovnavackach sme na chvoste vo vzdelani, deti objektivne toho stale menej vedia a ovladaju, na VS sa dostane hociaky hlupak.
Prečo nevystúpiš z anonymity a nepresadíš nové učebné osnovy?! Veď, keď vieš ako?, mohla by si byť pre vzdelávanie Slovákov nenahraditeľný prínos! Je hanbou, v akom suteréne to vzdelávanie v súčasnosti je... Ani z ďaleka nie na takej úrovni, ako pred 30 rokmi. A to už z nehovorím o dostupnosti informácií 🤦♀️. Dnešné deti sa učia nevyhnutný základ!
Keď to tu tak čítam, polovica z vás by mala byť na ministerstve a robiť reformu a ďalších poslať do škôl učiť... (irónia)
Fakt, ako nízko je tá pomyselná latka nastavená, vidno aj na témach denne sa tu vyskytujúcich - keď sa matka nevie dostať z jedného konca krajského slovenského mesta (v ktorom býva) na druhý - pretože neobjavila "čaro" Google, tak to tiež o niečom svedčí!
Ale no, keď sa opýtam na to kvantum učiva, ktoré sa kedysi učili naši rodičia staršej generácie, tak si často nepamätajú ani základné informácie. Ak niekto učí suché fakty bez súvislosti, to nikdy k ničomu nevedie. Prepojiť autora s obdobím a spoločenskou situáciou, myšlienkou a náladou, tak ti ten autor pred očami ožíva. Použiť fyziku v praxi, zapamätáš si ju do smrti. Ja dnes nepotrebujem vedieť kvantum informácií, ja potrebujem vedieť, ako a prečo spolu súvisia, ako sa vyvíjali, čo bola príčina a co dôsledok. Keď sa v pracovnom živote zamestnávatelia, zbavujú zamestnancov, ktorí sa dajú nahradiť umelou inteligenciou, čiže "encyklopédiou " faktov, tak zbytočne budeme deťom tlačiť do hlavy kopec informácií, v dobe,keď väčšina povolaní, v ktorých budú terajší prváci pracovať ešte ani neexistuje. Naozaj je na mieste meniť spôsob myslenia.Aj náš.
Ja tiež nemám pocit, že by sa deti učili inak ako ja kedysi. Ja som zase typ, že jednotkárka až po maturitu, učilo sa mi vcelku ľahko ale niektoré predmety som doslova znenávidela. A už to vidím aj u dcéry že to tak ide. Už geografia štat a vymenovať čo sa ťaží, pestuje a priemysel. A každý jeden. Načo takto? Sú tam aj zaujímavejšie a užitočnejšie veci. Dejepis tiež, roky roky roky. Keď som sa to biflila týmto spôsobom tak neskôr pri pozeraní historických dokumentov som bola prekvapená keď povedali že nejakí dvaja spolu jednali, mne ani nenapadlo že žili v tom istom období. A literatúra - množstvo autorov ku každému 10-20 diel? Načo . A rozbory vedných členov slovných druhov a všetky tie veci, v tom som bola profik a teraz keď som mala vysvetliť dcére tak som zistila, že veľké prd pamätám. A v práci hľadáme analytických logických ľudí a tak málo ich je, čo vedia matematiku na úrovni že ju vedia aj reálne použiť. Fakt by sa mali zamerať na to, čo je potrebné v živote. Je potrebná vedieť pracovať s informáciami a mať aj určitú pamäťovú kapacitu, ale neviem či toto ako je to teraz, tak či naozaj pomáha
Napríklad co ? Lebo podla mňa sa učia malo 😂 a povrchne. Obsah nula bodov, len omáčky sú aj tie knihy.
Tiež si myslím. Ale to aj na gymnáziu. Kopec zbytočností. Nič poriadne.

@lonely66 Moj nazor je, ze predmety, z ktorych sa nerobia skusky na stredne skoly, by nemali byt klasifikovane. Mali by byt len doplnkove a mali by sa ucit podla moznosti interaktivne, zazitkovo. Aby deti zaujali, motivovali k dalsiemu studiu a nie ich stresovali a odradili.