icon

Učiteľka nemá rada moje dvojičky a má rada len svojich obľúbených žiakov

buba24
23. jan 2021

Milé maminy. Chcela by som Vás poprosiť o radu, prípadne o osobnú skúsenosť. Mám dvojičky, chalanov, chodia do tretej triedy. V prvej vlne Corony sa neučili online, lebo sme mali problémy s internetom, tak im učivo zasielala učiteľka a ja som vyplnené práce odosielala naspäť. Učili sme sa doma a všetko bolo v poriadku. Asi zhruba pred rokom, keď sa ešte normálne chodilo do školy, možno to bolo aj dávnejšie, mi moji chalani hovorili, že ich učiteľka nemá rada a že má len svojich obľúbených. Hovorili to aj mojej mame s ktorou sú pomerne často. Dajako vážne som to nebrala, vždy som im povedala, že to tak možno nie je. Moje deti nie sú hlúpe, sú bystrí, nemajú problémy ani s čítaním ani s matematikou. Sú komunikatívni a slušní. Každý deň sa s nimi učím. Problém nastal, keď mi ich učiteľka poslala mail. Zarazilo ma to, lebo sa sťažovala na oboch, že na hodine nedávajú pozor, že sa pozerajú do okna ako keby boli duchom neprítomní, a že sú v zlej psychickej nepohode. Že keď ich vyvolá, nevedia kde sú a tak nemôžu pokračovať. Snažila som sa im dohovoriť a dennodenne, keď som ich vykladala pred školou, som prizvukovala, aby dávali pozor.
Začala sa druhá vlna Corony a my sme už nabehli na online vyučovanie. Hneď v prvý deň som si všimla, že učiteľka vyvoláva často len tých istých dokola, napriek tomu, že aj moji sa hlásili. Nevadí, myslela som si, veď aj zajtra je deň a možno bude vyvolávať a zapájať do učenia aj iné deti. No bohužiaľ sa tak nestalo. Potom, keď to už jeden z mojich synov nevydržal a vykríkol, dala aj jemu slovo, len nezabudla dodať, že vykrikuje. Ďalšie čo ma zarazilo bolo, že deti volá ako Nelka, Miško, Lukáško a mojich vždy Adam a Daniel. Za takmer mesiac, čo je online vyučovanie im inak ani nepovedala. Najskôr som si myslela, že je to len môj pocit a tak som zavolala susedu, nech počúva a povie mi jej názor. Všimla si to isté, čo ja. Ja mi z toho nanič. Neviem ako to riešiť, alebo to neriešiť. Deťom som už povedala, nech sa nehlásia, veď ich aj tak nevyvolá. Zaráža ma hlavne aj to, že jej nevadí, že ak to sleduje dáky rodič. Ak sú v triede, tak si môže robiť čo chce, ale takto okato. Sú aj iné deti, ktoré nemá v láske. Z tohto takmer mesačného online vyučovania viem presne, koho má rada a koho nie. Smutné je, že sú tam aj žiaci, ktorí žalujú a pchajú sa jej do zadku, prepáčte mi ten výraz, a to jej veľmi imponuje. Spomenula som si na film "Učiteľka", ktorý som kedysi videla a je mi z toho do plaču. Neverila som, že je dačo také možné. A vidím, že je. Chlapci majú ešte jednu učiteľku, a tú majú veľmi radi. Učí ich angličtinu a má rovnaký meter na všetkých. Vďaka za ňu.
Neviem či to nechať tak, lebo mám obavy, že ak by som jej povedala ako sa cítia moje deti, aby sa to neotočilo proti nim. Ak začne znova škola, aby sa na nich nevybúrila. Školu meniť nechcem, lebo je pre nás najbližšia a súkromnú by som asi finančne nezvládla. Poraďte. Povzniesť sa nad toto všetko alebo ako?

Strana
z3
bona69
23. jan 2021

Poviem ti to z pohľadu žiaka, bola som na mieste tvojich synov, nič sa s tým podľa mňa nedá robiť, je to hnusné čo robí, zdviha si tým ego alebo čo, ale prešlo to keď som skončila jej ročník a nastúpila na druhý stupeň kde už neučila. S prepáčením ma to serie dodnes, aj tie spolužiačky ritolezky, aj ja mám syna a dúfam že toto nebude zažívať a úprimne ma mrzí čo zažívas s deťmi, na psychike ti to nepridá, ale držte sa a pevné nervy

sara07
23. jan 2021

ked jej to vytkneš tak jasne že im to vrati
presne toto ako moja triedna na zš, mala svoj klub a ty si sa mohla aj zabit v aktivite, učeni, spravaní čokolvek nemala si šancu , miladke nepovedala inak ako miladka atd , mne priezvisko, to ked ich vola menom je ešte dobre
a teraz v podstate po rokoch nejak sme sa stretli tak ona má stale ten svoj fanklub v hlave, som sa jej snažila vysvetlit že nemá ten pocit že to tak bolo a ešte velky udiv že vôbec snad žijem a nie som bezdomovec, pritom podotykam že moje známky na vysvedčení bolo 1 - 2 dokonca som vydrela oproti nim vydrela na vyznamenanie nepomohlo
ona mala fanklub im sa prepieklo že je škarede počasie že jej 2 nebude dávat , mne šlahla za 1 zlu odpoved aj 3 atd ,
jedine riešenie nejak prežit alebo preložit deti
a je smutné že to stale funguje v školách , mrzi ma to dodnes, nikdy som nebola drza alebo problémova, v živote som nemeškala do školy alebo nemala ulohy alebo pomôcky čiže ako neviem prečo proste nie aspon normalne ma brat
a ten svoj fanklub všade pchala, všada dávala, exkurzie alebo čokolvek hned tam boli a zvyšok triedy zem vzduch doslova

karhu
23. jan 2021

no prijemne to nie je, ale ako to chces riesit? da sa to vobec poriesit? ..ja detom/ziakom vravim, ze v zivote budu stretavat rozne typy ucitelov, neskor kolegov, nadriadenych..toto je len priprava na zivot so vsetkym co k tomu patri..

pribinak
23. jan 2021

Tak ja by som si teda otvorila ústa. Nirmalne by som jej povedala že si sedela na viacerych hodinách a že točí tie iste mena dokolecka
Že deťom nedá šancu, že to potom deti nie te nebavi, ale nevedia držať kontakt a že si sa rozprávala s viacerými rodičmi a majú z tohto rovnaké pocity
A presne n som jej zopakovala to čo ona tebe, že takto pokračovať nemôže

Nerob sú veľké nádeje na zmenu, to asi veľmi nezmeníš, ale pani ucitelka bude mat aspoň spätnú väzbu a možno zo pomôže iným deťom, keď bude vedieť že ju rodičia sledujú

sara07
23. jan 2021

@karhu ano preto svojim detom stale vravím že spravodlivost neexistuje a nič nedostaneš zadarmo nikdy nič

pribinak
23. jan 2021

@sara07 ja môjmu synovi tiež hovorím že nič nedostane zadarmo, ale teda to o spravodlivosti určite nie
Ja vždy poviem, že pravda aj tak nakoniec vyjde na javo a výhra

sara07
23. jan 2021

@pribinak toto má tak vyznam posledný tyžden v škole ked uplne skončia školu, inak im osladí aj dalej a ona bude problémovy rodič čo nevie čo rohami a čo si mysli

buba24
autor
23. jan 2021

@karhu ďakujem za pochopenie, to im vravím aj ja, snáď je to škola života pre nich a príprava na niečo co príde horšie, aspoň budú trochu pripravení

pribinak
23. jan 2021

@sara07 nemyslím si. Skôr možno pani ucitelka prehodnotí svoj postoj. Ak sú chalani šikovní, nebála by som sa.

sara07
23. jan 2021

@pribinak a myslíš že je to spravodlivé a fér
preferovat a ulavovat skupine žiakov ?
jednemu nepovie spravnu odpoved povie že prší je hrozne počasie posadí a nedá 2 a tebe teba posadí s 3 že máš vediet , tak férovo aspon 2 a ked sa trieda ozve a zastne ešte si povie svoje že nam da taku pisomku že uvidia ešte slovo
to je ako spravodlivost ?
alebo niekto je uplne všade a niekto absolutne nikde ?
to je ako spravodlivost
nie férovost a spravodlivost neexistuje a karmu neriešim je mi to jedno či sa to niekomu vrati alebo nie, no a čo že sa mu to vrati , mne to nič nevrati a ani nevykompenzuje

kristina345
23. jan 2021

napadlo ma, nie je možnosť aby prestúpili do inej triedy? ak sú v áčke tak do béčky...

sara07
23. jan 2021

@pribinak nevidíš že ich ignoruje ? nevidíš že ked to nezvladnu a povedia hned su zlý a vykrikuje že im nepovie dobre spravna odpoved ale treba sa hlasit , hned ich zdrbe ?
že ju nezaujíma ich odpoved ?
proste tahá si tam svoj fan klub a bodka
to by si musela zažit , ked ty sa hlasiš celu hodinu ako pako nevyvolá ta a iného vyvolava stale tych svojich 10 a zvyšok zem vzduch

pribinak
23. jan 2021

@sara07 kde píšem že je to fér a spravodlivé preferovať nejakých žiakov? NIKDE

pribinak
23. jan 2021

@sara07 presne pre títo dôvody čo si vypísala by som sa ako matka ozvala!!

buba24
autor
23. jan 2021

Ďakujem Vám baby všetkým, pomohlo mi to. Ste super všetky. Aspoň to človek dostane zo seba. Nemyslím, si, že by pani učiteľka niečo prehodnotila, je už v rokoch. A na tejto škole je druhý rok. Ani neviem prečo na túto školu prišla a odkiaľ. Budem sa len modliť, aby ju už na druhom stupni nemali.

ibrunova
23. jan 2021

@buba24 v ktorom sú ročníku?

rik01lulaka
23. jan 2021

@ibrunova 3tom...

sara07
23. jan 2021

@pribinak pravda vyjde ako vyhra, čo je to za vyhra , dakujem neprosim
to nepomôže , to keby si sa s umyvadlom rozpravala máš pocit že ta viac chape
to ako su učitelia top že super a potom keby som ta tak mohla dat na školu do zborovni aby o tebe nevedeli to by si kukala

buba24
autor
23. jan 2021

@kristina345 sú dvaja, a to je problém. Možno keby bol len jeden. A okrem iného je to malá škola. Taka ako keby dedinská.

pribinak
23. jan 2021

@sara07 ucitelia sú veľmi rôzni, som z učiteľskej rodiny. Sú ucitelia, ktorí nemajú problém rozdať za hodinu 10 patoriek sú ucitelia ktorí sa idu pre decka pokrájať

sara07
23. jan 2021

a perlička teraz som si spomenula ked miro sa ozval že ho nevyvolava atd tak vieš ako to dopadlo dostal poznámku že je drzy , nepochopila to proste

pribinak
23. jan 2021

@buba24 tak o to skôr, že je na škole krátko by som ju riešila. Tvoji synovia s ňou musia stráviť ešte další polrok a pravdepodobne cely budúci ročník. To je pre deti strašne ale strašne veľa a dlho

romanacka
23. jan 2021

@buba24 Ja som tiež z učiteľskej sféry a bohužiaľ musím povedať, že často sa stáva, že učiteľka má svojich obľúbencov, čo by ani taký problém nebol, keby si netvorili protipól a to žiakov, ktorých nemusia. Keď sa ozveš, máš potom niekoľko možností: 1. učiteľka to príme, lebo si to možno ani sama neuvedomila a bude sa snažiť o nápravu.
2. Učiteľka to poprie, na tvoje deti sa bude pozerať ako na tie čo má múdru mater a jej prístup bude ešte horší.
V prvom prípade by to bolo super, no v druhom prípade by som podala podnet na vedenie so žiadosťou o preradenie do inej triedy, možno až do inej školy s dôvodom zlej spolupráce s učiteľkou.
Ale určite sa treba ozvať!!!

scila
23. jan 2021

@buba24 nevieš sa skontaktovať s rodičmi tých ostatných žiakov, ktorých ignoruje? Spýtať sa ich ako to vidia oni a že by ste sa prípadne spojili, dohodli a všetci jej poslali maily s tým, že vidíte, že preferuje len niektoré deti? Vždy je lepšie, keď ste v presile 🙂

nenne27
23. jan 2021

Ja tiez ucim a presne na toto si davam pozor, aby som kazdeho vyvolavala rovnako ( v triede to ide lahko, len online kedze vacsinou zdielam obrazovku s ucivom a nevidim ich, mam pri sebe diarik s menani a robim si ciarky aby bol kazdy rovnako) je smutne ze ich nema rada, ale to sa moze stat ze jej nesedia niecim...smutnejsie je to, ze im to dava najavo.lebo akokolvek jej tvoje deti nie su najmilsie( co tiez nechapem kedze nie su "zli")nesmie to dat najavo, musi sa ku vsetkym rovnako chovat, aby nikto nepocitil ze je menej ani viac.zial aj medzi mojimi kolegami to vidim, ze sa takto neprofesionalne spravaju.zial, poradit to neviem.moj syn je maturant a v piatok im.zaokruhlovali znamky.videli sme na edupage ze mu vychadza jedna dvojka.tesili sme sa ake super vysvedcko.a okolo 12 mi na edupage pipli 2 spravy.boli to dve 5.kazda z ineho predmetu od tej istej profesorky.v jednom mal 1 a ked mu pridala 5, hned mu zaokruhlila 3.v druhom mal 1, 2 a pridala 5 a uz mal 3.netusi preco, mozno jej neposlal nejaku ulohu ale akokolvek hladal v edupage, nenasiel nic.nemoze sa ani nejak ozvat lebo mu to zrata na maturite.zurim a som bezmocna, takze ta chapem.bude ich ucit aj na rok?

buba24
autor
23. jan 2021

@scila skúsim a uvidim

buba24
autor
23. jan 2021

@nenne27 držím mu palce, len nech zmaturuje, ja asi rezignujem a budem sa modliť, aby ich na rok nemala a ak áno, tak od 5 už naozaj nie. Len im musím vysvetliť ako to celé pochopiť. Oni mi aj povedali, že už si trochu zvykli, že ich nemá rada

pehavcek
23. jan 2021

Ahoj.Neviem posudit na kolko je tvoje pozorovanie objektivne, ale kedze existuju aj take pani ucitelky verim, ze to na naozaj tak moze byt. Moj nazor je:ziadny extrem nie je dobry. Ani sa tvarit, ze to nevidis, ani ist prudko do nej s vycitkami, pripadne s dalsim hlucikom rodicov po boku. Skusila by som pokojne riesenie. Kontaktovala by som pani ucitelku s tym, ze by som podakovala za spatnu vazbu o tom ako vnima tvojich chlapcov na hodine. Uistila by som ju, ze sa s nimi o tom rozpravas a prizvukujes im ake je dolezite davat pozor na hodine. Zaroven by som ju poprosila, aby chlapcov viac zapajala do vucovania a to najma ked sa hlasia. Lebo si si vsimla, ze ked nie su vyvolani a vidia, ze ine deti su vyvolane aj viac krat za sebou tak pozorujes, ze ich to demotivuje a stracaju zaujem zapajat sa, co ty prirodzene aj chapes. Nakoniec by som vyjadrila presvedcenie, ze spolu urcite najdete cestu ako dosiahnut lepsie sustredenie sa chlapcov a zaroven aj ich vysledov. Kym by som riesila veci s hnevom a rafikalne, vzdy by som skusala najskor pokojnu a inteligentnu cestu, nech by som si uz o nej myslela cokolvek. A az ked by toto nikam neviedlo tak by som mozno bola raznejsia. Aj ked pravdupovediac, VZDY sa najde ucitelka, sef...., ktory ma niekoho radsej a niekoho menej. Budu to zazivat cely zivot. Niekedy viac a niekedy menej. Drzim palce. Nech sa to zlepsi

buba24
autor
23. jan 2021

@pehavcek ďakujem za radu, je to asi najrozumnejsie riešenie. Napíšem jej a snáď sa to dá do poriadku. Ak nie, prežijeme to. Ako sa vraví, "co ta nezabije, to ťa posilní".

pehavcek
23. jan 2021

@buba24 drzim palce 🙂

julie19
23. jan 2021

Ahoj, učitelku nezmenis🤷‍♀️ Je dospela a zrejme to tak má nastavené už roky... mohla by to obrátiť proti deťom ktorých rodičia sa ozvú ... ale ... máš jedinečnú príležitosť nahliadnuť vďaka tomuto celému nešťastnému obdobiu do ich vyučovania a do školského prostredia, zistíš ktorá učiteľka má aký prístup... budeš vedieť keď sa aj vrátia do školy a donesú od tejto pani učiteľky horšiu známku, že chyba nie je v tom že by sa chlapci neučili alebo nesnažili ... určite ich doma pochvál ty, keď vidíš že to neprichádza od učiteľky, nech ich to motivuje... ja som mala na základnej škole učiteľku angličtiny... tiež má volala len priezviskom.. mala som horko ťažko 3 na vysvedčení naozaj som verila tomu že som taká zlá v angličtine že aj keď sa učím proste mi to nikdy nepojde ... cuduj sa světě na středník škole skvela učiteľka angličtiny, všetkým dávala priestor rovnaký, robila ranné doučovanie pre tých čo mali záujem a veľmi nás motivovala .. Zmaturovala som za 1... na vysokej škole som spravila z angličtiny štátnice ... deti proste musia vedieť že sa netreba prestať snažiť aj keď má učiteľka prístup aký má ... nech sa pekne hlásia, keď aj dostanú zle hodnotenie ty vieš že od tejto učiteľky to nebudeš brat úplne vážne a o rok/dva ich už tato pani učiteľka učiť nebude ;)

Strana
z3