Učiteľka prváčikov známkami demotivuje?
Maminky co si o tom myslite ?
Mam dceru prvacku. Ucitelka uz od oktobra dava detom zle znamky. Ziadne vcielky a podobne. 4,5. Uz na rodicku sa to riesilo ze je to nevhodne, demotivujuce. Nevie dobre basnicku supne 3. Neurobi pracovny list da kludne 5. Ziadna sanca, komumikacia s rodicom, nic. Ako rodicia si myslime ze to nie je uplne normalne takto klasifikovat deti ktore su v skole tak kratko.
Na to ti napíšem len jedno, že som veľmi rada ze bývame v zahraničí a týmto *stresom* hneď v prvej triede si moje deti nemusia prejsť.
Tu je tak úžasný systém, ze by som najradšej bola opäť žiačkou v škole.
Veď ale dieťa už je v škole a nie v škôlke že ich tam budú tutkat. Aspoň budú mať deti pred ňou rešpekt lebo v dnešnej dobe sú deti veľmi drzé... U nás je taký prístup že deti učiteľkám týkajú. Kamoska s tým konfrontovala učiteľku a povedala že vraj ona má kamarátsky prístup ale reku pôjde na druhý stupeň a čo tie deti budú všetkým týkať?? To kde sme... Synovi som povedala že ho nechcem viac počuť týkať učiteľke vychovávateľke komukoľvek dospelému. Tie deti sú strašne drzé nevychovane.
@heleninamama Netusila som, ze na zaklade pouzivania interpunkcnych znamienok v elektronickej komunikacii sa rozlisuje intenzita pravdivosti informacii.
Nasa pani ucitelka pise spravy do EduPage bezne bez diakritiky.
Za mojej éry sa neznamkivalo ale tiež sme mali veľa úloh a ešte musela mama písať aj do šlabikár koľkokrát som čítala. Ale teda kto nemal úlohu bol po skole. A zle napísanu vetu v Diktate sme museli 5x napísať. A aj u o rok staršieho brata to bolo tak. Ten sa teda riadne napísal poobede po skole a domáce úlohy sa robili zásadne doma nie v družine, to sme boli nonstop na ihrisku
@snehulak77 opakujú v škole? Mám 24 žiakov v triede. Teraz preberame úpravu výrazov. Každý priklad je na tabuli s doprovodnym slovným komentárom. Učivo si upevnia precvičenim doma. Keď sme rysovali rovnobežníky, stihli sme 1 príklad za hodinu, keďže každý krok bol vysvetlovany. Matematiku precvičiť treba.
@dididudu, drza a nevychovana si tu akurát tak ty. Maj si z decka cvičenu opicu, ale ako učiteľka by som rozhodne nedovolila, aby si buzerovala mojho ziaka ako ma bude oslovovať. To je vecou dohody učiteľky a žiaka. Tu sa väčšine učiteľov na prvom stupni tyka a deti majú rešpekt napriek tomu. Od druhého stupňa niektorí učitelia vyžadujú vykanie, iní nie. S ich prisnosťou a kamaratstvom to vôbec nesúvisí. Najväčší kamoš a srandista bol matikar, ktorému vykali. Z dejepisarky sa klepali žiaci aj rodičia, bola rázna aj za desiatich, ale decká jej tykali. Keď mi niekto (primeraný) navrhne, aby som mu tykala, je nevychovane a hulvatske vykat mu.
@viestta lenze tu pani ucitelka nevie pracovat s detmi. Zla znamka ho nemotivuje. Inak, odporucanie je, aby domace ulohy boli dobrovolne
@letfenixa áno, chápem, čo myslíte. Ale toto je komplexný problém. Niektoré krajiny idú úplne iným smerom a amaju výsledky. My si ideme od Márie Terézie jedno. A to je smutné. Možno keby sa vypustili niektoré predmety, tak je čas na príklady. Alebo iné opakovanie. Čítala som minule štúdiu, že deti nemali aritmetiku 5 rokov, zameriavali sa iba na praktické veci ako vydávanie peňazí, odhad hodnot a pod. Výsledok je veľmi zaujímavý. Možno je načase rešpektovať tieto výskumy a začať to inak. to ale vyžaduje zmeny aj vyššie
To je maximálne nevhodné....sťažovať sa, najprv to povedať jej, ak nenastane nejaký pozitívny posun, tak sa sťažovať u riaditeľa.
@sinusoida Samozrejme ze to vie. Niekolko rodicov sa ozvalo aj na RZ. Ona je s tym v poriadku.
Nie je to normalne. Ak riaditel s tym nic nerobi, oslovila by som urad nad nim. Bud inspekciu alebo zriadovatela
@iwesska asi si to sama neuvedomujes, ale dokonale sa vas dotkol nefunkcny skolsky model.
Dcera ti slapala jak hodinky do tej chvile, kym na nu bol vyvijany tlak. Tlak zmizol --> dcera polavila. Tzn neucila sa nikdy pre seba, nema vnutornu motivaciu.
A to je ta hlavna chyba v nasich skolach - demotivujuce hodnotenia. To nie je normalne, aby ucitelka davala 4-5. Ved si neuvedomuje, ze je to vlastne jej vizitka, jej neschopnost?
pokial by nexakrocila riaditelka, tak hladam inu skolu. aj my dospeli mame trojmesacnu skusobnu, preco ma byt dieta hodnotene uz na druhy mesiac a patkami? dcera mala peciatky a znamky prisli az koncom roka, aby bolo co pisat na vysvedcenie. ak bol niekto slabsi, tak ucitelka pisala rodicom v com treba pridat, na com popracovat. tera. je druhacka a stale ucitelka pise len najhorsie 3. kto ma horsie, tak da moznost opravit a az potom zapise tu druhu znamku. ist na deti zostra ma fakt pobavilo….
Buď sa naučí učiť a uvedomí si, že má povinnosti, naučí sa čítať, písať teraz, alebo už nikdy. A čo sú v škole krátko? Sú tam pol roka a posledný rok v škôlke sa mali pripraviť a pomaly sa hravou formou síce,ale učiť a venovať sa učeniu. Naši mali 10 pracovných zošitov pisledný rok v škôlke a tam si robili denne úlohy. Okrem toho si rodičia tiež musia uvedomiť, že mať v škole dieťa sú povinnosti aj pre ne.Mať len včeličky a prasiatka je síce pekné, len potom v druhom ročníku budú krokodílie slzy ak dostane dvojku.A ak je "zrelé dieťa" v škole, učí sa max. hodinu.Mať takúto učiteľku, tlieskam. Máte to teraz ťažšie, ale vie čo robí
Toto je dovod, preco som SA nechcela vratit na Slovensko. Ja som tazky dysgraphic, to peklo, co som si ako diets zazila.
Tuto v UK sa deti ucia v skole, doma maju minimalne uloh. Robim ich zo synom podla malady a casu. Skola he s tym ok. Denne precitsme jednu knihu, poviedku, zapiseme do zositka a ucitel cely happy.
Takze, za mna to neni normalne.
A uz vobec neni normalne, any som Tu po skole, ked prideme domov o 17:30 ja unavena, syn umrncany, riesila domace ulohy. A nasledne nejake bane. Syn ma raz za polroka vysvecko normalne vypisane , ci presiel narodne curriculum, v com treba pridat s podobne. Znamka ti nic nepovie.
Syn ma v skole kazdy piatok test zo spelling, uz to ma nervy. Keby sa Mal takto nervovat kazdy den, tak to by som ASI ani nedala.
U nas sa zas riesil opak. Nasa dava.moc dobre znamky. Aj ked deti pisu pismenka nespravne, zle prepisu text......same 1 aj s hviezdickami.
Potom, ked robia deti doma ulohy a rodic opravi, tak deti sa.nahnevaju,,ved je to dobre podla.ucielky. ....na 1.
Urcite zas treba mat adekvatne hodnotenie a neprehanat....
@viestta pozitivne motivovat?
@dkethe Ktoré dieťa by sa učilo samo a viacero vecí, keď naň nebude vyvíjaný tlak a nebude motivované? Toto je taká utópia, že až. Môj by napríklad vedel len počítať. Už v druhom ročníku však vie, že ak chce raz študovať a robiť to, čo ho baví, potrebuje aj poznatky z iných predmetov.
A prečo by malo mať dieťa, ktoré je intelektuálne slabšie alebo lajdák - nesplní si povinnosti, zabúda ulohy, pomôcky... hodnotené rovnako ako to, čo je šikovné a zodpovedné? Vám by sa ti páčilo? Často sú tu témy, kde dospelí ľudia cítia krivdu, keď sa snažia a druhý sa popri nich len vezie za rovnaký plat. Toto každý odsudzuje, no pri deťoch to už neplatí?
Deťom treba nastaviť zrkadlo už v nízkom veku a viesť ich k zodpovednosti, snahe, potrebe pracovať na sebe - len na to treba čas, ochotu a rozumovoschopného rodiča, ktorý si s tým dieťaťom každý deň sadne a nebude sa vyhovárať na učiteľku, spoliehať na školský klub a nenechá v tom dieťa samotné.
Taký prvák sa učí v škole 3x45 minút, aj z toho uberie čas administratíva, zvyšný čas sú výchovy, obed, školský klub, kamaráti... My predsa nemáme popoludňajšie vyučovanie a ani povinnosť nechať dieťa v škole do 16- 17.00.
Dnes je trend prehnane riešiť každé sústo, ktoré dieťa zje, každú handru, čo si oblečie, behať po výletoch, fotiť sa na sociálne siete, ale škola a povinnosti sú na poslednom mieste. Deti sú nezdravo hýčkané a potom nezvládajú kontakt s realitou, nevedia prijať neúspech, lebo žijú v mylnej predstave, že sú dokonalé. A rodič všetko vyrieši, sťažuje sa, ohovára, sponzoruje...
S čím nesúhlasím sú projekty na domáce úlohy, to za mojich školských čias nebolo a paradoxne, toto veľmi podporujú rodičia slabých žiakov, ktorí si nimi opravujú priemer. Ale niečo si doma prečítať, napísať pár riadkov a prerátať pár príkladov, to je predsa pri dieťati v prvom ročníku a aj neskôr úplne normálna požiadavka. A hádam rodič je ten, komu by malo najviac záležať na tom, či jeho dieťa učivo ovláda.
Jezis maria to je riadna krava 🤦♀️🤦♀️ nasi nemaju prvy stupen ziadne znamky. Ziadne basnicky naspamat sa neucia ani podobne kraviny. Maju diktaty ale jedine hodnotenie je ze kolko majuu chyb a kto co ma zle, si la za ulohu domu prepisat, potremovat. Jedinu “ulohu” co mame je citat, ale to mozeme hocico co deti bavi.
Inak, Bola urobena neurosciences studia, kde bolo dokazanw, ze ked sa deti, ludia ucia group, tak Staci 1-2 X zopakovat. Ked to je to cielene uceniw, tak tam treba 6-8 X opakovat.
Preto je velmi dolezite, namiesto toho, any deti sedeli and knihami, tak ich zapajat do denneho zivota a podporovat, aby sa hrali.
@heleninamama na tvoju prvu otazku ti odpoviem hned - moje 😁 to je ta vnutorna motivacia, a ako pise.
@snehulak77 deti maju prirodzenei tuzbu ucit sa, len niekto to v nich zabije. Ak nie v predskolskom veku, tak v prvom rocniku patkami urcite!
Ako uz 5ky namotivuju ucit sa?? 😲
Ci by mi vadilo ze lajdak ma take iste hodnotenie ako moje sikovne dieta? Nevadilo - zas a znova - vnutorny motiv a mindset je najdolezitejsi. V praci je to ine, vyplata ma zivi, mat za dvojnasobny vykon taky isty plat ako kolega je - demotivujuce, ale pranierovat slabsieho kolegu by mi pomohlo aj tak nijak. Naopak uvitala by som zvysenie platu. Pre tych naj ziakov tu su olympiady, vyznamenania a pod.
Ale to uz zachadzame aj do hlbsej debaty - moderne skolstvo ma cielene podporovat silne stranky deti, nebudeme predsa matematickeho genia buzerovat za skrabopis...
Tiez trosku offtopic - kedysi som sa strasne bala, ze moje dieta bude nutene jak pajac citat 5 riadkovy text zo slabikara 6 krat. Nastastie, nasa ucitelka je super a take ulohy nedava. Zato moje dieta od oktobra precitalo polku domacej kniznice 🙈 lebo chce, prirodzene nasavat tie informacie - vsetky tie encyklopedicke knizky pre male deti s odklapacimi okienkami uz ma prejdene. Keby bol nuteny citat ema ma mamu 10*, kukal by na mna jak na blazna.

@snehulak77 ja ti rozumiem a s vacsou castou aj suhlasim. Uvedom si ale, ze trieda ide vzdy tempom najpomalsieho. Takze castokrat stihnu prebrat ucivo, ale nestihaju zopakovat v takej miere, ako by potrebovali. Preto napr deti z nadanych skol nemaju tolko uloh, lebo stihnu viac opakovat na hodinach. Dokonca mozu ist viac do hlbky.