icon

Učiteľka slovenčiny dáva iba mínusky

4. okt 2021

Syn má od septembra novú učiteľku slovenčiny. Prisaham, že tá ucitelka dáva minuska už aj za nadýchnutie ktoré sa Jej nepáči.
Syn ich má už 4. Povedala, že ešte jedno a dá mu päťku.
To môže?
Neviem si to predstaviť, niektoré živé deti takto nazbierané pri jej prístupe aj 100 pätiek za školský rok.
Syn je dobr žiak, nikdy nemal problém so žiadnou učiteľkou. Ale tato?

nelca84
4. okt 2021

@domiklik ano, moze dostat aj jednotku. Synova anglictinarka napr. namatkovo znamkuje ulohy. Neviem co je na tom nepochopitelne.

xena0
4. okt 2021

@sara07 skôr by som povedala že by bolo lepšie upozorniť žiaka, prípadne radšej dať len poznamku do žiackej knižky už keď teda má mínusky, ale určite mínusky za zabudnuté pero a pod. by som nepremieňala na známku... Moja skúsenosť je taká, že mnoho detí nemá možno diagnostikovanú poruchu učenia, prípadne niečo iné, diagnostika sa často veľmi naťahuje, preto možno tolerancia na takéto veci zo strany učiteľa by bola na mieste a nehodnotit negatívne takéto veci, žiaka tym len často krát demotivuje, dava učiteľka plusky za to že niekto to pero má?? Alebo že niekto vie na akom cvičení aktuálne pracujú? Nemyslím si, ak už dávať mínusky tak ok, ale nezabúdajme toto isté hodnotiť aj pozitívne potom

esterba
4. okt 2021

@sara07 isteze sa da, preco by sa nedalo? Ale je to casto kontraproduktivne. Niektore deti su uz svojou povahou pedante, stane sa im raz za mesiac, ze nieco zabudnu, tam je kontrola zbytocna, ako vravim, to sa bezne v zivote stava, ze nieco zabudneme. Potom su deti vyslovene zabudlive, tam to zmysel ma, ale len pre pohodlie pani ucitelky. Dieta to nic nenauci, akurat sa tym za neho problem vyriesi. Ak rodic nevie, ako na to dieta a je z toho dlhodoby problem, tak si myslim, ze aj na to je tam pedagog, aby poradil, ako dieta naviest, aby bolo v tomto samostatne, u starsich deti su potom uz poznamky, pokarhania uplne namieste. Ale to uz sme zas u pani ucitelky, su take, ktore vedia, aj take, ktore si vzdy najdu nejaky dovod, preco sa nieco neda. To je tak v kazdej profesii. Ja som happy, ze mame nevyhorenu, rozumnu, s nohami na zemi, nema kazdy take stastie. A s laskou spominam na svoju prvu triednu, pani dôchodkyňa, dávala nás do laty úplne prirodzene, žiadne čudesné mínusky na to nepotrebovala.

lienka9
4. okt 2021

Ano moze. Je to dost jednoznacna odpoved?! :D

domiklik
4. okt 2021

@nelca84 rozumiem 🙂 to je pekne, ze angličtinarka tvojho syna to robí, bodaj by to tak robili všetci učitelia, ktorí majú tendenciu bachat deckam 5ky za to ze nemajú farebné pero 😉

1gabriela13
4. okt 2021

A kde je problém? Nechápem. Za našich čias sme dostali rovno 5 za nespravenu domácu, brala sa ta známka rovnocenne s ostatnými. Od vtedy som mala každú jednu domácu úlohu a doma som o tej 5ke radšej cusala lebo by som dostala dvojitý náklad.

erickatt
4. okt 2021

@1gabriela13 presne

nelca84
4. okt 2021

@domiklik nedramatizuj, nedostal 5 za to, ze nemal pero, ale asi coskoro dostane za to, ze je permanentne nepripraveny.

sara07
4. okt 2021

@xena0 poruchy učenia, adhd , add, je už rozpoznatelné v prvej max druhej triede,niekedy je to už v škôlke dokonca, to vidíš v tej skupine ked pracuje
a ako tie deti potom maju motivovat alebo proste donutit že maju do školy mat pripravené pomôcky a ulohy , zošity, knihy
na druhom stupni proste nie
a aj ked má dieta adhd tak to je uloha rodiča mu tu tašku teda skontrolovat a urobit niečo preto aby v tomto nebol problém
na druhom stupni proste nie
a boli dané jasné pravidla , na začiatku bolo povedané čo ako za čo prečo, deti si budu robit prdel z toho ked ona to sama začne porušovat
a ako by si ty motivovala dieta aby malo niečo také ako je pero ? môj má napr dva, ked jedno prestane pisat alebo ho zapatroší aby mal druhe a ked ho stratí platí si ho z vreckoveho , ma adhd má ale nie je ina cesta, to čo mám mu večne kupovat veci a ospravedlnovat ho , pravidla boli jasné, zaujímavé že pri tretom prestal stracat pera,naučil sa
tak ked sa to cielenym vedenim vie naučit dieta s poruchou pozornosti tak zdrave dieta ?

sara07
4. okt 2021

@esterba však preto nedáva poznamky alebo 5 ale až po 5 minuske dá tu známku , takže až sa tomu pedantnému dietati stane ani sa k 5 nedopracuje
a ten zvyšok, tak bud asistentka alebo rodič doma musi suplovat, riešti, rozmyšlat aky systém mu spravit aby sa v nom nestracal aby si všetko zbalil ,vytiahol na danu hodinu atd

sara07
4. okt 2021

@xena0 ale známka sa teraz neskladá len z vedomosti, tam tie minuskove znamky maju menšiu vahu % a môže si ich hravo vyrovnat aktivitou na hodine, zapajaním sa, zabudlivost pier vynikajucou ulohou atd
známka je teraz zložená z viacero časti, nie je to len číslo za čisto vedomosti odrapkane naučené na danu hodiny a pisomku
a časovo je to kratšie dat do tabulky jednu čiarku ako aby nosil žiačku, napisat , podpisat tu poznamku a teraz ked ti to v triede na jednej hodine stane že by si mala pisat 15 poznámok hodina je proste v čudu
a ako ma prebrat látku, skontrolovat du, poznánky preskušat, vysvetlit doplnujece otazky ked značnu čast by jej zabrali poznamky
ak je tam jeden traja čo ako takto su budiš poznamky sa to da riešit ale ked to má byt polka triedy tak to je proste masaker, na to su genialne -
to máš ako keby ste na poradu prišli a teraz mate na to 30 min hej a ten nema fascikel, ten nemá to tamten to kam by ste došli nikam no

kittykat22
4. okt 2021

neviem v ktorej triede je tvoj syn, ale teda v nasej skole kde chodi moje dieta do 2 rocnika su za zabudnute ulohy a pracovne listy 5.ky. Ucitelka rozdala rovno tri za minuly tyzden. Zlate minuska. V prvom rocniku pisomka z matematiky o 60 prikladoch. Priklady rozdelene po 20 v 3 stlpcoch. Syn mal z pisomky 1, 1 a 2 - pretoze v tych 20 prikladoch napisal naopak cislo 5. Normalne mu dala 2.ku. Sa s tym moc neserinka ...

sara07
4. okt 2021

@beronsche nástupny plat učitela bez praxe je momentálne 881 €, ako ma kredity a roky sa to šplha aj do 1881 €
aká žobračenka .víkendy ma volne, zasluženu nádhernu dovolenku
a príprava zase tie osnovy a učebnice sa tak šialene nemenia aby si nevedela urobit podklad a potom podla toho ist, teraz máš pomocnik učitela , vysvetlujuci zošit s vypracovanymi ulohami z pracovneho zošita, metodicky zošit k učebnici ,
ako nič šialene

sara07
4. okt 2021

@xena0 dobre ale to dieta bez toho aby mohlo pisat sedi, nerobi, nerobi si poznamky, nezaznači si ulohu, nenapíše pisomku
je to jeho hlavny pracovny nastroj
to je ako keby si mala tlačiaren a nemala atrment tiež je ti na dve veci

sara07
4. okt 2021

@esterba ale ty riešiš model ktorý si mala ked si ty chodila do školy že raz za čas sa to niekomu stalo a max dvom trom
ale situácia je momentálne skutočne taká že prac, list vypracovaný z 22 si nedonesie polovička, chybajuce pera bežne pravidelne aspon 3, knihy dalši , potom ešte zošity
a teraz z touto zmeskou ako pracuj čo ideš presuvat deti hore dole aby mali všetci knihu ked potrebuje sledovat text ? ideš rychlo dotlačit prac listy aby čo ich nemali vlastne čo riešia a čo ako to ma byt ? t
to sa da ked je raz za čas niečo ale nie sustavne na každej hodine niečo vkuse opakovane, teraz ako neobalené zošity a knihy je normálne, zošity bez okrajov to su len take perličky , my aj ked sme do obyčajneho novinoveho papiera ale museli mat alebo do baliaceho

esterba
4. okt 2021

@sara07 ja hlavne asi riesim prvy stupen, na rozdiel od teba. Pretoze ak sa bavime o detoch v puberte, to je zas o niecom inom (ale tiez si nemyslim, ze to vyriesi desat patiek). V skolstve hlavne chybaju zrozumitelne a prehladne pravidla, ktore by ucitelia aj rovnako uplatnovali a nie kazdy po svojom. V znamke moze byt x veci, ale vsetky sa maju tykat vedomosti, nie problemov v spravani, na to su extra nastroje, akurat ich ucitelia neaplikuju, lebo je pre nich pohodlnejsie dat za pat. To je moj nazor a to, ze pises, ze je casovo narocne vypisat 15 poznamok mi to len potvrdzuje (btw taketo hromadne problemy su tiez vizitka ucitela, ked hovorime o prvom stupni). Lenze decko co dostava tie patky, to pochopi tak, ze ucit sa uz nema zmysel, lebo ved si aj tak zas nieco zabudne a uz mat z toho jednotku na vysvedcku nebude. Potom sme prekvapeni, ked sa zrazu 3-4karom po skole dari a jednotkar obide s tabulkovym platom, hlavne, ze mal vzdy so sebou pero. Dieta, co si zabuda veci, nie je zakonite blbe. Ak si ucitelia myslia, ze toto je to podstatne, tak zaspali dobu.

xena0
5. okt 2021

@sara07 áno poruchy učenia sú rozpoznateľné už v skoršom veku, ale PAS a iné poruchy nie vždy majú diagnostikované na prvom stupni ZŠ... A to zdržiavanie hodiny aký je rozdiel že zabíja učiteľka čas písaním minusiek alebo poznámok? Je to to isté a keď už chce dávať mínusky za zabudnuté pero tak nech rovnako využíva aj pluska a to čo vie hodnotiť negatívne nech hodnotí aj pozitívne

xena0
Autor odpoveď zmazal
maciatkolulu
5. okt 2021

@lenka_da myslíš západ, napr Rakúsko? Tak si zisti niečo o štátnom školstve v AT a jeho výsledkoch...
@mahalo dve deti mi vyhodili waldorf, poviem ti, tretie je na štátnej, lebo by mu waldorf nesedel. Skúšali sme škôlku a absolútne. A reálne, moje deti mi doteraz vyčítajú, že nechodili na štátnu, sú dospele... Na jednej strane neuveriteľné pohodlné pre rodiča, na druhej, na sk waldorf ešte potrebuje veľmi veľa rokov, aby sa rovná tomu nemeckému, či rakúskemu. Treba poznať hranicu slobody dieťaťa a jeho volneho ducha. A nejaká autorita je potrebná pri výchove, nie je to potlačenie slobodnej vôle dieťaťa. Písala, či dospelý pracujú po skončení práce a vzápätí píšeš, že stredoškoláci, vš, dospeláci to je ok. Záleží od toho aká je úloha, ako staré dieťa atď. Ale to ako pedagóg musíš ovládať. Rovnako dieťa, či zvysoka kašle na školu aj s rodičom s tými co? Pochválim ho, lebo chlapca ma slobodného ducha a takto sa prejavuje. Každopádne ja vidím na malom, že waldorf a montesori nie sú pre každé dieťa. Niektoré potrebujú proste pevnú ruku a viesť. Ak to dokáže učiteľ waldorf, je to super, len žiaľ tých je ako šafranu

beronsche
5. okt 2021

@maciatkolulu ano, to je to riziko spojene s alternativou, ze poniektori si to zamienaju s benevolenciou a potom tam to vedenie chyba (viest respektujuco nie je lahke 🙂 )
a ak dieta nema hranicie, je to nanic v kazdej oblasti..
Mozem sa spytat, preco ti to deti vycitaju?

1katus1
5. okt 2021

To sú všetko dovody na päťku a nie len na minusko. Bežne sa to dávalo. Možno sa teba pozrieť na svoje dieťa a nehladat chybu v učiteľke. Keď si zabúda úlohy knihy nedáva pozor na hodine, to je podľa teba ok? Bežne sa za takého veci dava 5 alebo aj poznámka pokiaľ je to sústavne. Buď ešte rada že dostáva len minuska až potom 5.

maciatkolulu
5. okt 2021

@beronsche staršia, že z nej robili debila, citujem. Akoze triedna bola vynikajúca, ale práve taka jemná, čo sa dalo zneužívať. Ja som napríklad milovala to obdobie sviatkov a vystúpení tam. Ale tak nanajvýš prvý stupeň by som zopakovala. A bratislavská išla dole vodov. Mladšia sa vraj, jej slová, nevedela prispôsobiť štátnemu systému, išla na osemrocne. Celkovo, mne sa to paci, ale musia byť na to pedagógovia a aj deti, nie je to len tak

maciatkolulu
5. okt 2021

Kolkatak vlastne je syn? Aj to veľa zavaží...

beronsche
5. okt 2021

@maciatkolulu este jednu vec pozorujem, ze kedze tieto skoly zvyknu mat pomerne vysoke skolne, poniektore beru vsetkych, co sa hlasia a tak tam skoncia aj problemove deti, kt. bezna skola vyhrotene spravanie netoleruje.. myslim pripady, ked rodicom nejde o iny pristup v vzdelavani, ale len o utek od problemov.
Neviem, ci to nie je problem prave tej bratislavskej, cosi take sa mi mari...

maciatkolulu
5. okt 2021

@beronsche waldorf nemal vysoké školné v porovnaní s inými súkromnými. Ale veľa ľudí si ho mýlili so špeciálnou školou a viem, že decká vyhadzovali jedna radosť. Práveže tam bol problém dieťa dostať. Ale toto išlo už pomimo nás. My šve prvé štyri, päť rokov vychytal úplne super,pre mňa, dievčatá tvrdia iné... Pre mňa to boli fakt krásne roky a škôlka bola vynikajúca. Ale tiež píšem o starej, čo bola ešte v priestoroch školy. Ale dievčatá tiež nepoznali štátny systém na začiatku. Ťažko povedať. Ale rozhodne to nie je o tom, že niekto niečo robí permanentne zle a nemá to žiaden následok, to určite nie. Toto ma vytáča. Keď si decko permanentne nerobí to co ma, neakceptuje vyučovanie, učiteľa ako autoritu, áno, ako autoritu, tak niet o čom. Syn je teraz v rakúsku v škole a ma riadnu sekeru zabucitelku a pritom XY školení montesori a blabla, základ je, že dieťa si samé robí úlohy, stačí povedať, že ôk, budeš ty vysvetľovať zajtra a zrazu všetko ide. 🤣. A pritom teraz im na týždeň učiteľka odišla a chyba mu. Dobrý pedagóg sú vie nájsť tú správnu cestu. Ale v dnešnej dobe ja vidím kopec rozmaznanych frackov s nazhavenymi materami za ritou a s hubou plnou právami. Ako sorry za slová, ale tak to vidím.

beronsche
5. okt 2021

@maciatkolulu suhlasim. Je to tak, ako pises...

ono casto je to, ze na jednej jstrane je "kult dietata", benevolentna vychova bez hranic, ktorych vysledkom su rozmaznani spratkovia nerespektujuci nic a nikoho.
A na druhej direktivna vychova k poslusnosti (toto v drvivej miere prevlada v nasom skolstve).
A pritom to ide aj inak... Hranice, nastavene povinnosti a ucenie zodpovednosti a preberania nasledkov za svoje ciny a rozhodnutia, v prostredi, kde su dieta a jeho potreby respektovane..
Ale na to este nie sme pripraveni.. 🙂

maciatkolulu
5. okt 2021

@beronsche to je presne ono, zlatá stredná cesta. Malý mal dokonalú 0 triedu, aj učiteľku, fakt dokonalú, vybavením ako na sk súkromná, teraz teda vychytal sekeru, chvíľu som už bola nastavená, že hľadáme ďalej 🤣🤣😈, ale nakoniec to vyzerá fajn, žiaden problém, že musí robiť úlohy, ono po tých 4 hodinách, z čoho majú max 2 hodiny nemčinu a matematiku to nevidím tak hrozivé s učením doma. A hravou formou

sara07
5. okt 2021

@1katus1 stále ma fascinuje kolko mamičiek má pocit že zabudnuté veci, ulohy, listy, pomôcky, knihy, zošity sa majú stále ospravedlnovat a tolerovat
ja neviem kto má taku pracu že mu toleruju zabudanie a chyby ? škola je priprava na zamestnanie atd
to tu čitam tak som v užase ale nik nenapíše aké teda riešenie aby to dieta malo všetko bez toho minuska

sara07
5. okt 2021

@esterba ale v tretej triede už musi byt nejaky systém alebo model vo vyučovaní
nie chaos z toho že každé dieta si niečo zabudlo a nezabudlo si ich je dohromady 5
prvy a druhy ročník chapem to sa dieta uči
ale od tretej triedy máš nejaky iný system alebo spôsob ako tie deti motivovat aby mali všetko a ano raz za čas sa stane ?
a na druhom stupni bez debaty už len problém je že toto je bežne aj na druhom stupni

sara07
5. okt 2021

@xena0 nie je pravda ,
podozrenie na pas alebo adhd sa dá dať už v 3 rokoch
diagnostika na adhd a pas sa v zahraníčí robi bežne v 5 -6 rokoch
pri detoch čo je to hraničné alebo kolisave sa dáva v neskoršom veku
ale drvivá väčšina je diagnostikovatelná do nastupu do školy, a tieto deti maju väčšinou odklad čiže sa to stihne a aj ked nemaju natvrdo dg maju v papieroch podozrenie a už cppš vie na to urobit doporučenie a podobne
sama som si týmto procem prešla aj zlou diagnostikou aj zlym zaradovaním učiteliek - dieta okolo tej dg ani nešlo
a napr expresívna dysfazia ktorá sa často zamenia za pas je diagnostikovatelná v čechách od 18 mesiacov a s tym dietatom sa aj pracuje, nie na sk to bude je lenivé, to dobehne, je to chlapec , alebo šupnu vyraz čo sa už nikde nepouživa ako retardacia reči a potom sa divia že v 6 rokocho sa dietatu usta nezavru tak asi sotva je tam retardacia ked potom začne rozpravat
o tomto sa s tebou budem do krvi hádat , nie jedny papiere som videla aj dieta poznám a nie jedno dieta išlo mimo sr na dg a len sme oči otvarali , vrátane môjho syna

A aj ked má moje dieta adhd na druhom stupni neexistuje aby nemal ulohu prac list, pomôcky a má systém urobeny tak že žiadne minusko nemá, to že má dieta dg neznamená že zalomime rukami a čo no má dg, nebolo to hned ale momentálne to ide
momentálne je vo fáze že si to musi korigovat sám ja len pre istotu kontrolujem, zdravé deti by mali byt bez kontroly
a ked to zvladne dieta takéto tak aky problém je u zdraveho dietata aby malo všetky pomôcky a ulohy ??????????????????????????????