Učiteľka trhá deťom zošity. Je to správne?
Mam taku vacsiu dilemu. Dcera (5. rocnik) ma na SJ pani ucitelku, ktora im trha zosity, ak nepekne pisu alebo si do nich kreslia a hadze do kosa. Rozpravame sa o tom s dcerou, ale neriesila som to v skole. No minuly tyzden (podla dcery a potvrdili aj spoluziacky) pani ucitelka jednemu spoluziakovi za kreslenie na hodine vytrhla zosit a pleskla mu s nim po hlave. Je to podla mna riadne cez ciaru, a nepaci sa mi, ze je dcera vystavovana takemuto spravaniu z pozicie “moci ucitela -nadriadeneho” Rada by som to riesila v skole, no prosi ma, aby som to nechala tak, ze pani ucitelka ju ma rada a boji sa, ze sa bude na dceru hnevat, ze na nu doma zaluje (co sa jej snazim vysvetlit, ze snad ucitelia chapu, ze deti sa s rodicmi doma rozpravaju o skole), jednoducho je z toho v strese. Je mi jasne, ze ak pojdem za triednou, tak sa kolegyna urcite dozvie, odkial to prislo. No zaroven nehodlam tolerovat taketo spravanie voci ziakom. Nie som tiez typ, ktory by prisiel robit do skoly krik, mam v plane slusne o tom upovedomit pani ucitelku ustne, pisomne a vyziadat pisomne stanovisko skoly. No nechcem zas dcere sposobit problemy. Je dobra a oblubena ziacka. My doma deti nebijeme, nedavame “vychovne”, ziadne pohlavky a podobne, proste fyzicke nasilie odmietame (moje deti nie su o nic lepsie ani horsie vychovane, ako ine deti, su uplen bezne decka a je to nasa volba, no ocakavam ze v skole sa deti udierat ucitelmi nebudu, ci moje alebo cudzie). Je nejaka moznost anonymneho podnetu? Nechcem to zas hnat hned cez inspekcie a podobne, mozno by sa to vedelo vyriesit na pode skoly, no bez toho, aby to nejak ohrozilo meno mojej dcery. Tiez neviem o tom, ze by to riesili rodicia toho ziaka, mozno to doma nepovedal alebo im to nevadi, mne to vadi z pozicie toho, ze to ovplyvnuje aj ostatne deti vratane mojho a nedava to dobry a kvalitny priklad do zivota. Dakujem za odpovede.
Okamžite treba dať sťažnosť na školskú inšpekciu. V zošitoch je práca detí a žiadna práca dieťaťa sa nesmie pred dieťaťom ničiť. Možno sa to nezdá, ale aj to najkľudnejšie dieťa má z niečoho takého ťažké psychické následky. Nikdy sa žiadna práca dieťaťa nesmie pred ním zničiť. To platí aj na čarbanice maličkých detí. Takýto postoj učiteľky a taký čin môže spôsobiť aj zhoršený prospech dieťaťa, ktorý si vôbec neuvedomí a nemôže za to. Pre ďalší zdravý vývin dieťaťa nečakaj, ale napíš sťažnosť. Ktovie ako tá učiteľka deptá dieťa, keď mu ten zošit trhá, čo všetko pri tom povie, ako ho pred všetkými poníži, čo môže na dieťati zanechať ťažké následky. Píšem to ako pedagóg so 44 ročnou praxou a dlhoročnou praxou riaditeľky ZŠ, na ktorej sa deťom ubližovať nesmelo.
@evkatk 🤔🤔🤔🤫🤫🫣🫣 Prajem pekny deň ,akože toto ! radšej nekomentujem . Alebo ano 😁. Niekto tu pozerá veľa Amerických filmov , čo nemaju nič spoločne s realitou 😁😁. A každou blbosťou obťažuje policajtou , úrady, súdy, inšpekcie lebo sám je dokonalý a bezchybny ,a nie schopny vyriešiť nič .
@anonym_autor ved nech sa sťažujú rodičia deti ktorým roztrhala zošit, čo sa ty do toho staráš? Im to očividne nevadí tak nechápem čo chces riešiť ty.
@anonym_52e860 autorka sa chce sťažovať, lebo pre jej dieťa je trhanie zošitov traumatizujúce 🤦♀️
@anonym_autor Budem strucna. Nie je to normálne 😔
@nurse0 Prajem pekny deň , palicou som dostal aj ja bežne , povedzme že bol som dieťa tiche no občas neposedne . Toto už dáko neschvaľujem , no ťapnutie pisankou po hlave nikomu neublíži. A potrhany zišit ? Keď dieťa donieslo potrhany zošit , dostala hubové výčitky , dali sme jej novy a všetko si KRASOPISNE pod dozorom prepisala , a vedela že už v školečmarat nebude a bola v klude. Suseda ma dceru rok staršiu od mojej pre pisankou po hlave ričalaaa ešte doma . Bol som tam , otec sa na ňu prísne pozrel , a ričala znova. Prišiel som k nim do izbi a povedsl som jej . Nerob zo seba afektovanu hlupaňu , lebo ťa ako hlupaňu budu brat aj kamošky, nik ti neubližuje, keď urobiš somarinu , znášaj nádledky . A čuduj sa svete , je normálna nefňuka keď dostane na zadok , a všetko sa dá v klude vyriešit.
@rado318 tapnutie pisankou po hlave😅mne je jedno, co ty schvalujes. Su aj precitlivele decka, ktore rozplace aj to, ze na nich niekto ukaze prstom.
@anonym_autor Neoplatí sa na modrom konikovi písať problém a žiadať o radu.Reakcia a názor Vás tak vedia vytočiť,niekedy odbočia od konkrétneho problému a riešia banálne veci.
@anonym_52e860 autorka sa chce sťažovať, lebo pre jej dieťa je trhanie zošitov traumatizujúce 🤦♀️
@anonym_a88e1a čo tak sa na to pozrieť celkovo?
Učiteľka, ktorá trhá zošity a cape deti po hlavách, zrejme nebude práve najpríjemnejšia osoba z učiteľského zboru.
Je predpoklad, že vytvára atmosféru strachu a napätia.
A je úplne normálne, že to vadí.
No, možno tebe a niektorým ďalším nie, vy si zrejme necháte aj po hlavách skákať, veď lebo "autorita".
Ale ľuďom (áno, aj deťom), ktorý nezamrzli v nastavení "hlavne držať hubu a krok", toto už vadí.
Ja nechápem, čo všetko ľudia považujú za normálne a ešte sa vysmievajú tým, čo to za normálne nepovažujú..
My sme naozaj veľmi zadubeny národ, rešpekt nám veľa nehovorí..🙄
Ja iba tolko. Ak by boli v triedach povolene kamery by ste sa cudovali podaktore , co za anjelikov doma mate. To by bol iny celovecerny film. Som pedagog a hovorim o 1vom stupni. Spytajte sa dcery co tomu predchadzalo? Neverim, ze to bolo iba za to ,ze si kreslil.
Ja iba tolko. Ak by boli v triedach povolene kamery by ste sa cudovali podaktore , co za anjelikov doma mate. To by bol iny celovecerny film. Som pedagog a hovorim o 1vom stupni. Spytajte sa dcery co tomu predchadzalo? Neverim, ze to bolo iba za to ,ze si kreslil.
@mirkarose ja som za nech sú.
@anonym_3b4b08 ale ja toto chápem , no za precitlivelosť človeka predsa nemôže učiteľ ?!? Čí ???
@rado318 za precitlivenost nemoze. Ale je to pedagog. Mal by vediet pristupovat aj k citlivym detom. Uvediem priklad. V nasej triede bola nova pani ucitelka hlavneho predmetu. Je prisnejsia, vyzaduje sustredenie, pripravenost ... co velmi ocenujem. Sucasne vsak direktivnejsie a hlasnejsie usmernuje triedu. Robila to vsak od katedry, pred ktorou sedi moja adoptivna dcera. Dcera bola v detstve tyrana a podvedomie je svina. V konfliktnej situacii aj napriek tomu, ze jej osobne sa netyka ma atatky strachu. Je precitlivela? Podla spolocenskej normy asi ano, na to, co prezila ani nie. Tak som za nou zasla a vyavetlila jej situaciu, dovody preco dcera reaguje ako reaguje. Pani ucitelka je skvela zena. Zachovala sa uplne super. S nezbednikmi si to riesi face to face a s dcerou nadviazala super vztah, pracuje s nou a pod jej vedenim sa dcere zlepsili nielen studijne vysledky ale aj psychicky je na tom ovela lepsie. Cize za mna len otvorena a uprimna komunikacia s pedagogom moze vyriesit problem a pomoct dietatu.
@rado318 za precitlivenost nemoze. Ale je to pedagog. Mal by vediet pristupovat aj k citlivym detom. Uvediem priklad. V nasej triede bola nova pani ucitelka hlavneho predmetu. Je prisnejsia, vyzaduje sustredenie, pripravenost ... co velmi ocenujem. Sucasne vsak direktivnejsie a hlasnejsie usmernuje triedu. Robila to vsak od katedry, pred ktorou sedi moja adoptivna dcera. Dcera bola v detstve tyrana a podvedomie je svina. V konfliktnej situacii aj napriek tomu, ze jej osobne sa netyka ma atatky strachu. Je precitlivela? Podla spolocenskej normy asi ano, na to, co prezila ani nie. Tak som za nou zasla a vyavetlila jej situaciu, dovody preco dcera reaguje ako reaguje. Pani ucitelka je skvela zena. Zachovala sa uplne super. S nezbednikmi si to riesi face to face a s dcerou nadviazala super vztah, pracuje s nou a pod jej vedenim sa dcere zlepsili nielen studijne vysledky ale aj psychicky je na tom ovela lepsie. Cize za mna len otvorena a uprimna komunikacia s pedagogom moze vyriesit problem a pomoct dietatu.
@kikuska_wedge Prajem pekny večer , v tvojom komentári je aj samotná odpoveď. Ty , ako rodič si išla za učiteľkou a povedala si jej to , čo ona nemá odkiaľ vedieť . A ako pišeš zmenil sa pristup a je to fajn 👍 . Ale pokiaľ rodič nejde slušne za učiteľom , ale hneď rieši sťažnosi a zbytočnosti , lebo chce , tak sa dako ďalej nik nepohne.
@kikuska_wedge Prajem pekny večer , v tvojom komentári je aj samotná odpoveď. Ty , ako rodič si išla za učiteľkou a povedala si jej to , čo ona nemá odkiaľ vedieť . A ako pišeš zmenil sa pristup a je to fajn 👍 . Ale pokiaľ rodič nejde slušne za učiteľom , ale hneď rieši sťažnosi a zbytočnosti , lebo chce , tak sa dako ďalej nik nepohne.
@rado318 to uplne suhlasim. Riesit to konfrontacne, eskalovat napatie a hrotit situaciu neprospeje nikomu. A to ze dospely nevedia medzi sebou komunikovat, riesit problemy si odnesu deti. Plus si treba uvedomit, aky im poskytujeme vzor. Ci uz hodnotovy alebo vzorec spravania.
@anonym_a88e1a čo tak sa na to pozrieť celkovo?
Učiteľka, ktorá trhá zošity a cape deti po hlavách, zrejme nebude práve najpríjemnejšia osoba z učiteľského zboru.
Je predpoklad, že vytvára atmosféru strachu a napätia.
A je úplne normálne, že to vadí.
No, možno tebe a niektorým ďalším nie, vy si zrejme necháte aj po hlavách skákať, veď lebo "autorita".
Ale ľuďom (áno, aj deťom), ktorý nezamrzli v nastavení "hlavne držať hubu a krok", toto už vadí.
@beronsche to je už domýšľanie si. Kto vie, ako to v skutočnosti bolo. Pravdepodobne len nejaká dôležitá mamička robí z komára somára.
To, že ja by som nevolala koli takej blbosti do školy inšpekciu neznamená, že ja si nechám skákať po hlave. Práve naopak, ja si nenechám skákať od autorit po hlave, keď je to oprávnené, nemám problém sa ozvať,
Či už ide o mňa, alebo moje deti, ale na druhej strane učím svoje deti, aby neskákali druhým po hlavách. Učiteľka nie je kamarátka, je v pozícii autority a moje deti sú si toho vedomé. Anarchiu rozhodne nepodporujem, ani individualizmus na úkor druhých.
Rozhodne nemienim vychovať z detí sebastrednych ľudí, čo si myslia, že môžu všetko a všade a ešte čakajú za to ovácie
Pokojny večer prajem sem , mnohý spia a mnohý nie, tak riadkou pár sem napíšem . Milá autorka, tvoja dcéra 10 či 11 rokou má , čiže nieje bábika maličká. Riešila si to s ňou sko kamaradka či ako mamička . Kamaratky si má v škole najsť , a s ními ťa chváliť alebo ohovárať. Doma vzor má mať dospelý, No ak ty dovolíš si na učiteľa , aj ona to čo nevidieť urobí . Rodič a učiteľ by mali spolu za dobre byť a dietkam slušnosťou a uctou vzor robiť. Ty maš byť jej majster vzor do źivota,jej mama , dozor,vľudna vŕba butľava, aj prísna porota. Ukazať jej čo môže a čo nepatrí sa robiť. A kamošky môžete byť , keď bude mať aspoň18 a dospelá bude ,vtedy sa možte ako rovny s rovnym debatiť .
Dala by som jej preplatiť zošit a ďalej to neriešila. Ak jej to pomôže tak než trha.. donesiem blok na preplatenie.
@beronsche to je už domýšľanie si. Kto vie, ako to v skutočnosti bolo. Pravdepodobne len nejaká dôležitá mamička robí z komára somára.
To, že ja by som nevolala koli takej blbosti do školy inšpekciu neznamená, že ja si nechám skákať po hlave. Práve naopak, ja si nenechám skákať od autorit po hlave, keď je to oprávnené, nemám problém sa ozvať,
Či už ide o mňa, alebo moje deti, ale na druhej strane učím svoje deti, aby neskákali druhým po hlavách. Učiteľka nie je kamarátka, je v pozícii autority a moje deti sú si toho vedomé. Anarchiu rozhodne nepodporujem, ani individualizmus na úkor druhých.
Rozhodne nemienim vychovať z detí sebastrednych ľudí, čo si myslia, že môžu všetko a všade a ešte čakajú za to ovácie
@anonym_a88e1a v ktorom vesmíre je v poriadku deťom roztrhať zošit?
To ma naozaj zaujíma.
Čiže ja pracujem len s domienkami, ale ty si si viac menej istá, ze mamička preháňa, tak?
Inšpekciu volať nie, nemám pocit, ,e toto by vôbec autorka témy zamýšľala. Ale slušný rozhovor áno.
Ja by som napr. oslovila viacerých rodičov, aky majú na toto názor.
Len, ak sú to ľudia ako tu, v diskusii, ktorí budú do nemoty obhajovať ucitelkine správanie, tak to nevyrieši nič.
Nepreháňaj, to chceš robiť dusno kvôli nejakému plesnutiu zošitom po hlave? Veď to ani nemohol cítiť. Sa skludni, hlavne keď ani nejde o tvoje dieťa.
@belllinka ak to robi ucitel opakovane, ze trha ziakom zosit za ne-upravu zosita, tiez by sa mi to nepacilo.
@anonym_autor nemyslim si, ze prehanas..ked s tym prides slusne
@mirkarose a ty ako pedagóg, čo považuješ za správanie, pri ktorom je v poriadku deťom trhať zošity?
Ako reakciu na aké správanie ty osobne capeš deti?
Naozaj ma to zaujíma...
Dôležitou zásadou vo výchove a to nielen v škole, ale aj doma je neničiť prácu detí. Či je to výtvarná alebo z plastelíny, môže sa zlikvidovať tak, aby to dieťa nevidelo. Možno sa mnohým nezdá, ale spôsobuje to deťom vážnu traumu. V zošite má dieťa tiež svoje práce. Každý učiteľ na VŠ sa to učí v predmete psychológia dieťaťa už v 1. ročníku. Preto učiteľka trhaním zošita sa dopúšťa vážneho priestupku, ktorý sa spravidla rieši prepustením učiteľky. Nie je to z amerických filmov, je to realita. Deťom sa ich práce pred nimi nesmú ničiť, likvidovať, inak to spôsobuje psychickú traumu. Niektoré deti na to reagujú hnevom, iné plačom, ale na mnohých psychike to zanechá škaredé stopy.
Ja by som toto riesila na rodicovskom. Ak vyvinie tlak viacero rodicov naraz, bude to mat inu vahu. Trhanie zositov mi poukazuje na to, ze pedagog nema svoje emocie pod kontrolou, ako teda chce ist vzorom ziakom, nehovoriac o plytvani papierom. Ja som mala k svojim zositom citovy vztah a niekedy, ked bola chvilka navyse, som si tam aj nieco male nakreslila a takato furia by ma riadne desila. Kedysi sa davalo aj po ruke trstenicou. Dufam, ze sme sa uz od tych cias posunuli kamsi dalej 😵💫
Kamery v triedach, to by bolo fajn. Rodičia by videli, čo robia ich deti na hodinách a mimo nich. No takto sa správať nekážu učitelia ani ich k tomu nevedú. Je to vizitka výchovy rodičov. Ak si také veci dovolia v škole, čo si potom dovoľujú doma? A mnoho z toho sa doma prehliada a na správanie sa svojich detí v škole rodičia kašľú. Podľa mnohých si to "učitelia zaslúžia"
Napísala vôbec @autorka ako to dopadlo?
Kamery v triedach, to by bolo fajn. Rodičia by videli, čo robia ich deti na hodinách a mimo nich. No takto sa správať nekážu učitelia ani ich k tomu nevedú. Je to vizitka výchovy rodičov. Ak si také veci dovolia v škole, čo si potom dovoľujú doma? A mnoho z toho sa doma prehliada a na správanie sa svojich detí v škole rodičia kašľú. Podľa mnohých si to "učitelia zaslúžia"
@evkatk dať kameru do triedy nie je len tak. My sme 24 rodičov podpísali súhlas na kameru v triede riešilo sa to aj s riaditeľom a triedna odmietla a boli sme vybavení. Ale vtedy nešlo o problém s učiteľkou ale problém s konkrétnym chlapcom v triede ktorý neustále a dosť surovo bol deti.
@evkatk tiež sme chceli kameru do triedy a učitelia boli proti. Dôvod neuviedli.

Za to, čo dieťa do zošita píše v škole, je zodpovedný vyučujúci toho predmetu. Predsa na hodine mu nebude dieťa kresliť namiesto písania toho, čo je práve treba zapísať. A doma za to, čo sa do zošita napíše je zodpovedný rodič. Ten má viesť svoje dieťa k tomu, aby nerobilo navyše niečo, čo je nepotrebné a možno aj škodlivé ako zabávať sa čmáraním nepotrebného a nevenovaním sa podstate učenia sa. Ak sa vyskytne prípad tak trochu vyšinutý z normálu, škola to musí riešiť s rodičom, čo je občas ťažké. Poniektorí rodičia sú presvedčení o svojej pravde a nepripustia, že by ich dieťa malo robiť niečo inak, ako to má zabehané. Takýto postoj neskôr im vyprodukuje problémy, za ktoré sami môžu.