Učiteľka vzala synovi mobil
ahojde kočky.dnes sa nám stala vzláštna vec a vobec neviem ako mám na to reagovať--moj syn je žiakom 3.triedy na Zš.dnes robyli na prirodovede projekt.učitelka im povedala .kto má hodiny nech stopuje čas kolko nám ten projekt trvá.moj sy a dalších 6.chlapcov vytiahlo mobili,že idu stopovať kolko to teda trvá.no a pani učitelka sa prešla po triede a všetkým im ich vzala....tak neviem?no a po2--mobil vytiahlo aj jedno dievča a jej ho nevzaa--a po3.pokušala som sa ko vždy synovy o 14,55 dovolať že čo a ako poobede(mobyl si inak zapína až v družine)najskor zvonila potom bol vypnutý.no a ja som mala byť dlhšie v práci ale ked som nevedela čo sa deje ,že prečo je vyp.tak som utekala domov.tak ako sa mám teraz zachovať voči pani učitelke.no keby som syna nezastihka pred panelákom ,kto vie kde by bludil po meste....alebo aj čosi sa mohla stať.
@heni79 uznávam že to bolo napísané trošku zmätene....no tvoj názor je tvoj, ja ti ho neberiem. Ano, deti sa nemajú nechat vyrusovat mobilom, ale ja by som veru svojmu dala mobil, aby som vedela kde je a co je, samozrejme dufam ze ho naucim aj dostatočne ucitelku respektovat 😉 . Ja neviem ako to teraz chodí v skole, lebo dieta este len bude 😉 ale viem ked som ja bola skolacka, prichadzala aj odchadzala som sama, niekedy zostala trosku dlhsie na skolskom dvore niekedy nie, ale domov som to mala cez cestu, keby moje decko malo ist napriklad cez cele mesto samo a ja sa mu potom nemozem dovolat a nakoniec sa telefon vypne sa aj s prepačením "zeserem" od strachu....to sa nerobí, a ako hovorím v dnesnej dobe sa medzi rodicom a dietatom takmer vsetko dohaduje cez mobil.....co je aj trosku na skodu, ale zial taka je doba. a mamička sa možno len velmi bala a nasledne ked zistila o čo ide tak proste citi hnev že niekdo jej zbytočne urobil take nervy, aj ja by som asi citila, tot moj nazor
v nasej skole sa taktiez mobily pouzivat nesmu 😉 a deti to respektuju,lebo vedia, ze ak ich zapnu, dostanu ich na konci sk.roka 😉 ale toto sa mi zda troska iny pripad.. ja sama ked niekedy potrebujem rychlo kalkulacku,tak dovolim jednemu ziakovi zapnut mobil,ale nasledne ho musi vypnut.. a decka su uz tak zvyknute, ze ho vypnu hned 😉 minule mi jeden ziak chcel ukazat noveho psika, tak po hodine zapol mobil, ukazal mi ho a hned vypol 😉 a tiez viem, ze z druziny deti odchadzaju (skor) po pisomne podlozenom "doklade" (papieriku, ktory mamina rychlo rano napise,ked chce dieta uvolnit skor..), inak chodi dieta vtedy, aky cas ma napisany na cely sk.rok.. ale co si vsimam, vacsinou chodia rodicia po deti.. aj ked si uvedomujem,ze sa to niekedy neda a dieta musi ist samo..
poznam pripad, kedy jedna pani ucitelka pustila svoju ziacku domov na zaklade SMS-ky od mamicky a tu ziacku zrazilo auto 😒 😒 nastastie nic vazne, ale nasledne na to sme mali poradu, ze na zaklade SMSky,telefonatu-sa dieta zo skoly uvolnit nemoze!!!lebo ak ho ucitelka pusti, je za neho zodpovedna, ak ho vsak rodic pisomne vypyta a ucitelka je pisomne kryta, zodpovednost prebera rodic..
tuto situaciu, vyssie spominanu, by som si vsak fakt overila.. bo co si aspon u mojich ziakov vsimam, vacsinou maju rucickove hodiny (asi aby sa ich konecne naucili 😀 ) a tak stopky maju len v mobiloch.. 😒 😉
@zuzana76 Ahoj, som si aj podla Tvojej prvej reakcie myslela ze si ucitelka 😉 nastastie sme z ineho mesta, takze snad sa nestretneme na rodicovskom zdruzeni. Moje vyjadrenia o ucitelkach pochadzaju z osobnej skusenosti ... ja som bola taky ten typ ticheho dievcatka s jednotkami, takze mne dali az na par poznamok za "bavenie sa" vacsinou pokoj, ale par trosku zivsich chlapcov-spoluziakov si to riadne odnieslo ... Blizku osobu ucila naozaj psychicky chora osoba, prerobena druzinarka ktoru si tam nechali iba preto, lebo nemali nikoho ineho. Velmi mu ublizila v prvej triede a dodnes ma z toho nasledky, urobila mu a aj inym detom naozaj zle veci, okrem ineho si vzdy vyhliadla obet a ostatne deti podnecovala ku kolektivnemu vysmechu. Vymenil potom par skol a este par krat narazil na podivne typy, nastastie uz nie tak patologicke. Tiez z rodinneho okolia viem, ze sa to za posledne roky velmi nezmenilo. Neter, tiez ako bezproblemova ziacka obcas narazi na velmi podivne spravanie uciteliek, ako uz spominane znamkovanie obrazkov na anglictine (dostala dvojku lebo ona to nevytlacila na tlaciarni, ale rucne dve hodiny kreslila). Pripadne alibizmus a neochota situaciu riesit u uciteliek v pripade zacinajucej sikany, aj take sme zazili. Viem si predstavit, ze aj medzi rodicmi sa najdu podivne individua, ktore nie su ochotne priznat chybu svojho maleho rozmaznaneho genia. Kauza mobily mi pride skutocne ako zbytocna buzeracia a zasahovanie do prav rodicov (ak sa zakazuje aj nosenie, nie len pouzivanie). Co tam koho po tom, co ma moje dieta v taske, pokial to nikoho neohrozuje. Samozrejme, nemaju sa s nimi co hrat na hodine a chvalit sa medzi sebou kto ma krajsi ...
@kvetinka211 vidis, to je uz adekvatna reakcia, vies, dnes je uz doba velmi zlozita, co sa tyka hlavne takychto vymozenosti ako su mobily, pocitace, deti su mnohokrat v tomto zrucnejsie a sikovnejsie ako samotni dospeli, teda myslim, ze hned sa naucia vsetko pouzivat, ale aj zneuzivat. Mne len samotna staznost mamicky pripadala zvlastna, ze sa stazuje tu na fore a neriesi situaciu priamo v skole. Ako aj rodicia, tak aj medzi ucitelmi sa najdu vselijaki, niekedy moze ist len o nahodu, mozno ucitelka mobil ziakovi vzala a zabudla mu ho vratit, nevieme, mamicka sa uz ani neozvala a nenapisala viac. Kazdopadne ja by som dieta upozornila,ze mobil sa pouzivat nesmie a riesila by som to s rodicom - myslim, co je povolene a co nie, ze islo o porusenie vnutorneho poriadku skoly, napr. Ale aj to nevieme ako bolo na tej hodine, podla mna sa ziaci museli s mobilmi aj hrat, alebo napr. ju natacat, ak im ich zobrala, neviem. Ja by som namieste ucitelky ziaka upozornila nech mobil vypne a schova , urcite by som ho hned nebrala.
@maria112 z vlastnej skusenosti viem, ze deti v skole vytahuju mobily iba preto, aby sa hrali, pocuvali hudbu, pozerali videa.. no comment. zrejme sa hrali, ked im zhabala mobily. ma moju plnu podporu ta ucitelka. 🙂
Podľa mňa sa pani učiteľka nevyjadrila presne z čoho vyplynulo nedorozumenie s mobilmi. Keby vyzvala deti aby stopovali pomocou konkrétnej pomôcky( v tomto prípade hodiny), bolo by všetko ok.V dnešnej dobe už deti ani hodinky zrejme nenosia...takže vzhľadom na to som presvedčená, že vziať deťom mobily(pokiaľ teda nimi nerušili hodinu trebárs hraním sa na nich , prezváňaním alebo písaním sms..)nebolo na mieste, mala ich upozorniť,že to myslela inak a keby ju niektoré neuposlúchlo tak až potom konať ako pôvodne konala.
Ak Tvoj chlapec hovoril pravdu vo veci, že chlapcom mobily zobrala a tomu dievčatku nie,tak tu niečo nesedí..
Ďalšia vec, a to súhlasím s inými maminkami ktoré to tiež písali, po hodine im mala mobily s upozornením vrátiť - a to s ohľadom aj na to, že rodičia im ich asi pre niečo dali (mne by sa jej prístup tiež nepáčil a to si myslím že nie som nijako zaujatá). Ja ako matka by som sa tiež bála keby mi dieťa neberie telefón keď sa mu snažím dovolať a navyše keby ho ešte niekto vypol( čo mi v tomto prípade prišlo mimoriadne drzé, nakoľko predpokladám že na displeji sa zobrazovalo meno volajúceho, a mala to zobrať a aspoň vysvetliť čo sa deje )..Takže toľko môj názor na vec. Každopádne by som sa s ňou slušne porozprávala a veci si vysvetlila.
Mobil v žiadnom prípade do školy na hodinu nepatrí ani u starších žiakov, nieto ešte u tretiakov. Mobil podľa mňa nesmie nahrádzať rodiča. Rodič, ktorý kontroluje svoje dieťa cez mobil, podľa môjho názoru veľmi ľahostajne a nezodpovedne pristupuje k výchove svojho dieťaťa. Veď dieťa mi do mobilu môže povedať jedno, v skutočnosti je to ináč...Osobne by som zakázala mobily deťom aspoň do 15 rokov. Ja mám už dospelé deti, mobily mali až ako 13,14 roční, a do školy ich nosiť nesmeli , mali zákaz od nás, rodičov. Bol to boj, neustále argumentovali tým, že spolužiaci ich majú atď. ale neustúpili sme a vydržali sme aj my, aj oni a nedošlo k takým situáciám, aká sa tu opisuje. Spôsob vrátenia mobilov je v kompetencii učiteľky, príp. riaditeľa/ky školy, ak šlo o priestupok voči školskému poriadku.
@kvetinka211 Všimla som si Tvoj príspevok so skúsenosťou s učiteľkou ktorá nebola psychicky v poriadku, a bohužiaľ mám aj ja podobné skúsenosti, ktoré som si odniesla na vlastnej koži. Netvrdím že všetci učitelia sú zlí a podobne ale som za to, aby prechádzali raz ročne psychotestami pod dohľadom komisie.
Napokon ak sa dieťa stretne s podobným typom človeka už v škole, nevie sa brániť a má mať z toho len následky..tak nie je o čom. Ženy s ktorými som sa ja stretla najmä na základnej škole, by v mnohých prípadoch mali niekde zavrieť, našťastie som mala rodičov ktorí boli všímaví(vrchol všetkého bolo keď mi jedna učiteľka rozbila hlavu o zárubňu ako mi tresla po hlave odzadu a to len preto, že som z prestávky prišla o 2 minúty po nej a ona si počkala aj na ďalších pred dverami a každému takto plesla...Podotýkam mala som 10 rokov!)Takže toľko.
rozhodne nemozem suhlasit s nazorom ze mobilny telefon je prejav lahostajnosti rodica.
paneboze ved davno nemame socializmus 30 rokov dozadu kedy bolo aj v parku o pol noci bezpecne. My napriklad byvame v nasom hlavnom meste / teda nie priamo/a moj syn ma 14. Vdaka za to ze ten telefon existuje a vobec nie preto aby som ho kontrolovala a aby ma on naivnu matku mohol klamat. Ale preto lebo sa proste o svoje deti bojim a ked mi ten telefon zdvihne , viem ze je v poriadku. Dali sme mu ho v momente ked zacal chodit zo skoly sam. A urcite to urobim aj pri mladsom synovi. V skole ma byt vypnuty s tym absolutne suhlasim. Ale po vyucovani sa mu chcem dovolat a vediet ze v poriadku prisiel domov. A ked neprisiel, viem ze sa mu nic nestalo ale zostal hrat fotbal alebo sa dohodneme ci nejdem autom okolo skoly a ci ho mozem vziat domov ja .
Naopak pripadala by som si lahostajne keby som mu ten telefon nedala a on by mi ani nemal sancu dat vediet ze mu ukradli v elektricke penazenku aj s dokladmi a nema sa ako dostat domov lebo primestsky autobus ho bez penazi neodvezie. ako sa mu stalo asi mesiac dozadu.Mobil ma nenahradza ale pomaha mne aj mojmu dietatu.
mozno chore ale v akej spolocnosti zijeme takej sa musime prisposobit.
@eda2 rovnako nesuhlasim s nazorom, ze detom do ruky mobil nepatri. Ano, nepatri na vyucovaciu hodinu, ale to tu uz bolo vysvetlene preco ho deti vytiahli. zijeme v modernej dobe plnej technickych vymozenosti.. Ja som starsej dcere dala mobil uz v 3 triede ZŠ, aby som sa jej napr. dovolala, ked som pre nu sla do druziny, aby sa nachystala, dala mi ucitelku k telefonu, ze moze odist a stretli sme sa uz pred skolou, alebo pred priechodom pre chodcov. Vlastnenim mobilu sa dieta takisto uci urcitej zodpovednosti. To ci nas bude neskor dieta klamat, ze je niekde a pritom nie je sa moze stat, ci ho ma, alebo nie. To uz je na vychove rodica...Ja za seba mozem povedat, ze moja 13 rocna dcera ma este co sa tyka kamaratok a vychadzok este neoklamala a preverila som si ci mi hovori pravdu, takze jej doverujem. A ona takisto vie, ze ked ma sklame, tak si to len tak nevyzehli. Ja zase v case svojej burlivej puberty som napr sla s kamoskami na diskoteku. O mobiloch sme vtedy ani nechyrovali. Dohoda bola, ze prespime u spoluziacky. A co sme spravili, ked sa nam nechcelo ist domov uz o dvanastej? zavolali sme z prvej budky rodicom, ze uz ideme spat, a ze zabava bola super...Takze, aby som to zhrnula, to, ci dieta oklame rodica s mobilom vobec nesuvisi..
ja uz len trosku zasiahnem do temy. Svoj nazor som uz vyjadrila, teraz by som len trosku rozsirila jednu zaujimavu funkciu na mobile. POznate aplikaciu latitude? Pre decka ktore maju mobilny internet skvela vec. Mobil vysiela signal o svojej polohe. Toto vysielanie si nastavite bud automaticky (v pravidelnych casovych intervaloch), alebo si ho od dotycneho vyziadate cez sms, ked mate potrebu zistit presne kde je.
Nasledne si na PC, alebo na svojom mobile viete priamo v google maps mrknut polohu mobilu a teda aj svojho dietat. Vyuzivam pravidelne (syn vela cestuje a aj ked nie je prave na cestach, tak beha po celej BA a takto presne viem kde je aj bez toho, aby som ho prezvanala a rusila).
nechcem nejak zvlášť zasahovať do tejto témy, ale musím sa prikloniť k názoru zuzana76, že toto nie je téma na fórum, ale na rozhovor v škole a to v prítomnosti aj pani učiteľky aj tvojho syna..
aj ja som vlani riešila problém v škole, ktorý vyzeral podľa rozprávania môjho syna, že on bol v práve a chybu spravila pani učiteľka, ale keď stáli na chodbe oproti sebe, zrazu sa všetko vysvetlilo a vôbec nie úplne tak, ako mi to povedal syn a spolužiaci..
darmo, musíme si priznať, že žiadne z našich detí nie je až tak úplný anjelik a pravda, ktorú nám povie, je koľkokrát niekde uprostred..
a ak je naozaj pravda, že im neprávom tá pani učiteľka vzala mobily, treba sa s ňou porozprávať a vysvetliť, z akého dôvodu má tvoj syn telefón pri sebe ( no súčasne jemu vysvetliť, že počas vyučovania sa s ním nemôže hrať)..
P.S....baby, baby,...túto témy dotyčná mamina nenapísala preto, aby sa mohla hádať, ale preto, aby ste je j napísali svoj názor ako by ste sa zachovali vy na jej mieste a čo by ste robili..veci ktoré sa nám ostatným zdajú samozrejmosťou, sa v danej chvíli dotyčným ľuďom zdajú ťažko riešiteľné, pretože sú pod stresom.. 😉
ak budem povazovat za info v prispevku pravdive, tak taketo spravanie ucitelky by som si teda "vyprosila". Normalne mi to dviha tlak, ked citam taketo prispevky, niektore ucitelky sa citia tak menejcenne, ze si za kazdu cenu musia dokazovat, ze su tie dolezite a maju navrch. 1. co je na tom, ze chceli stopovat na mobile a nie na hodinkach? Aky je v tom rozdiel, v presnosti urcite nie. 2. Ak mala aj napriek tomu vyhrady, stacilo chlapcom slusne povedat, ze myslela na hodinky. 3. Jej dalsie spravanie je neospravedlnitelne, zhabanie cudzieho majetku, prakticky bez priciny a nevratenie na konci hodiny - nemam slov.
Myslim si, ze treba kracat s dobou, neviem, co je na tom zle, ak ma dieta pri sebe mobil, aj v skole, samozrejme, ze nesmie sa s nim hrat pocas hodiny, predpokladam, ze tie deti tie mobily nenosia do skoly pre zabavu, aspon sudim podla seba 😉. Ja mam to stastie, ze nasa skolska sprava ide s dobou a vydala aj pre rodicov oficialne vyhlasenie, ze deti si mozu do skoly nosit iphones, ipads a takisto aj vlastne notebooky, vsetka eletronika sa vsak moze pouzivat len na vzdelavacie ucely. Tu deti v triedach totizto nesedia len pasivne cele vyucovanie na zadkoch, ale musia sa aktivne zapajat do vyucovania, co si vyzaduje neustale vyhladavanie informacii, ci robenie si poznamok, dcera napriklad pise minimalne na papier, vsetko ma v notebooku, cez ich skolsky net posiela aj ulohy a pod, ak nema v skole notebook ma urcite aspon iphone, samozrejme,z e jej pocas vyucovania nevyvolavam, ale uz sa stalo, ze som jej musela poslat sms-ku, dcera sa ucitelke ospravedlnila, vysvetlila, o co ide a bolo. Vsetko je o ludoch, staci, aby sa ucitelky vzili do koze rodicov a mali v sebe trosku ludskosti a pochopenia.
@maria112 treba si naštudovať školský poriadok. Pokiaľ majú mobily v škole zakázané, nemajú ich čo žiaci pri sebe mať. Treba sa pozhovárať s učiteľkou, prečo to spravila, určite ti to povie. Ak to už spravila a ty si potrebovala oznámiť v škole (nie tvojmu synovi), že tam má ostať dlhšie, každá škola má určite telefón, zavolať príslušnej učiteľke a oznámiť, že syn musí ostať dlhšie v družine. Poviem ti...moja dcéra je v 2 triede a pokiaľ viem, tak žiadne dieťa tam nemá mobil a čo viem od dcéry, tak ani žiadny tretiaci, či štvrtáci. Mobily do školy vôbec nepatria. Zbytočne sú z toho iba problémy...straty, krádeže, tajné výsmešné nahrávky... Ja keď potrebujem oznámiť v škole, že tam dcéra má ostať dlhšie, alebo kratšie, volám kompetentnej osobe, ktorá je za ňu zodpovedná.
@sisaka vieš, všetko je o školskom poriadku. na to, aby sa súhlasilo s mobilmi, musia rodičia apelovať na riaditeľa a nie učiť deti, že školský poriadok netreba dodržiavať. Nie každá škola je takto zriadená ako tá vaša. Ano, možno učiteľka reagovala trochu prehnane, ale nevieme, čo ju viedlo k tomu, aby tak spravila. A pokiaľ školský poriadok mobily zakazuje, tak tam nieje čo riešiť. Ako si ja pamätám, ak sme v škole mali dačo, čo nám zhabali, tak to odovzdali do rúk rodičom a nie žiakom. A u nás v škole je to tak isto. Ak mojej dcére dačo zoberú, musím ísť pre to, dajú to do ruky iba mne a s pekným "pucungom".
@mamabiba no a preto je to skolstvo take, ake je...ucitel nepovazuje rodica za partnera, ale sprava sa nadradene. To co hlasa skolsky poriadok je jedna vec, druha vec su dovody, preco dieta spravilo to, ci ono. Pravda je taka, ze na zadkoch v skolach sedia vacsinou dosluhujuci ucitelia, ktorí uz nemaju zaujem sa dovzdelavat napr. v oblasti elektrotechniky a posuvat sa vpred...Ja verim, ze coskoro pride doba, ze sa to tam cele vymeni a vymeni sa nielen myslenie ucitelov, ale aj ziakov, ked budu ucitela akceptovat. Nemyslim ako autoritu, ale ako partnera, ktory im rozvija poznanie v roznych oblastiach.
@kvetinka112 ked tak citam tvoj prispevok ani sa necudujem, ze dnesny pohlad na ucitelov je tak zvrateny a ze deti su take ake su.... Zabudas na to, ze tvoj syn bude raz potrebovat tie podla teba posmtychtive, podpriemerne osoby, ktore budu vychovavat a ucit tvojho syna. Vsade kam prides platia nejake pravidla a vsetky dobre vieme, ze pri vychove su tie pravidla hadam najdolezitejsie... Prepac, ale mne pride podpriemerne tvoje zmyslanie v tomto smere..
@maria112 Podla mna je zbytocne riesit to tu na fore, ucitelka je tiez len clovek, chod za nou a porozpravajte sa. Ak budes mat aj potom pocit, ze jednala neadekvatne, ries to s nadriadenym. Mobily su v skole zakazane, ale tak isto ucitel nesmie telefon zobrat a zabavit. Niekedy je vsak situacia tak vyhrotena, ze nezareaguje ani on spravne. A deti doma nie vzdy povedia vsetko. Drzim palce.
@sisaha v to dúfam aj ja, že príde taká doba, ale do vtedy treba deti učiť, že pokyny treba dodržiavať, aj keď s nimi nesúhlasíme. A ako som napísala, nevieme, prečo to tá učiteľka spravila, či za tým nebolo aj dačo viac...poznáme naše deti a aj my sme nimi boli. Netreba hneď vinu hádzať na učiteľa, ale ísť sa opýtať aj jeho, prečo to tak bolo. Poviem ti, dakedy sa ani učiteľom nečudujem, že už rodiča neberú ako partnera. Teraz už sa rodičia oveľa menej zaujímajú o školu. Zaujímať sa začnú, až keď je dačo v neporiadku. Vidím to, keď dojdem na rodičovské. Je nás tam pár. Za ďalšie, už sa stratila úcta k učiteľovi. Rodič príde a vyletí, že prečo spravila toto, alebo ono, bez toho, aby sa najprv slušne informoval a vypočul si aj jej verziu na daný problém. A vzdá sa mi, že toto je ten prípad, kedy mamička tak reaguje. Aj učiteľ je iba človek a dakedy aj jemu rupnú nervy, keď drzosť žiakov pretečie. Ibaže s tým sa detičky doma nepochvália, povedia iba následok a rodič vyletí na učiteľa.
Možnože týmto chcela docieliť, aby mamička prišla do školy, aby jej učiteľka mohla aj dačo povedať, čo má na srdci ohľadne jej syna. nedá sa to takto hneď zvaliť vinu na jednu či druhú stranu, pokiaľ si nevypočujeme obe.
niektorí ludia sa proste mihli povolaním, či ako sa to hovorí, a to že raz vyštudovala ža učitelku, neznamená že to aj tak berie.....je to o povahe a niekto proste nedokáže zvolit k detom správny prístup a preto si myslím že sú aj také ktoré su pomstichtivé, podpriemerné osoby, zasadnú si na dieta ktoré je "iné" alebo je z iných rodinných pomerov, sama som zažila, otec alkoholik, nedostatok penazí, na predmet Čitanie sme si mali kupovat časopis Slniečko za 10 Sk, mama radšej kupila chleba a proste som Slniečko nemala, aj ked som učitelke povedala prečo nemám, tak ma ščicovala za to, to nie je podpriemerné? V poslednej dobe sú práve tí ludia, čo majú v zbudzovat doveru (učitelia, farári....) tvorcami najväčších nechutností....to len na margo toho, že sa už nemožem ani postažovat na učitela??? ved ked si zaslúži
@bodka13 Vždy sa môže stať dajaká nečakaná udalosť, kedy to písomne dať nemôžeš, preto stačí aj telefonát od rodiča učiteľovi, ale určite nie žiakovi. Pokiaľ má ostať v družine dlhšie, lebo sa vyskytli dajaké komplikácie..napr. v práci, vždy je to potrebné oznámiť škole. Synovi to môžem akurát tak zavolať, iba aby vedel...ale to iba v tedy, pokiaľ majú mobily v družine povolené 😉
@opicamartyna to je pravda, aj medzi ucitelkami su tie, ktore by uz radsej mali zmenit povolanie, ale pozri sa aj na to, v akom prostredi pracuju. Ucitel dnes uz nema ziadne pravomoci.. Telefon v skole mat mozes, ale cez hodinu vypnuty. Ak je ale zapnuty, tak co s nim? Zobrat mu ho nesmies, tak ako to vyriesis? Ved ucitelia su niekedy pred deckami na smiech. Z okolia poznam aj take, ze ucitelka riesila ziaka, ktory jej s uskrnom povedal: ved moja mama aj tak povedala, ze ste p*** tak tu na mna nevrieskajte... A o tom to je. Ked sme my boli mali, ucitel mal svoje meno, podla nasich rodicov ma ucitel vzdy pravdu. To tiez nie je dobre, ale urcite lepsie ako to, ze dieta ma vzdy pravdu a ucitel v dnesnej dobe nemoze nic, len nechat na seba kydat....
@zuzana76 páči sa mi tvoj prístup ale mám malé výhrady. Niesom učiteľ, som rodič. Ja, pokiaľ by sa moja dcéra hrala v škole na hodine s mobilom, tak by som to vedieť chcela. Ja som za to, aby sa žiaci znova naučili, že pokiaľ dačo porušia a dojde sa im na to, nech majú aj za to trest...napr v odobraní mobilu s tým, že nech si mama alebo oco pre neho dojdu. U nás v škole takýto prístup je a takto sa vždy dozviem, ako to v skutočnosti bolo. Vždy to riešime v trojci, ja učiteľ a moja dcéra. Niekedy až príliš benevolentné správanie nieje dobré, pretože deti skúšajú, pokiaľ až môžu zájsť.
@kvetinqa
@mamabiba ano suhlasim, je to aj o pravomociach ucitela. A tiez suhlasim, ze niektorí rodicia by sa mali nad sebou zamysliet...Tiez chodim na rodičko a je nás tam zopár a este sa mi nestalo, ze by na rodičko prisiel rodic, ktory ma problemove dieta a ucitelka s nim mohla prebrat to co chcela. Ale takisto zaklad ziaka a jeho spravanie sa voci ucitelom je v pravomoci ucitela prave na prvom stupni, kedy je jeden ucitel na vsetky predmety, deti pozna takmer dokonale, pozna ich silne a slabe stranky, rodinne zazemie..Vtedy je ucitel pre dieta takmer polobohom a ked dieta zazije skusenost so spravanim ucitela napr. zasadnutim si, alebo nevhodnym riesenim beznych situacii, napr. aj zacinajucej sikany, straca ucitel vaznost, respekt a v dalsich rocnikov z bezproblemoveho ziaka sa moze stat ziak utrapeny, nedoverujuci si, alebo naopak agresivny.. nejdem ale miesat jablka s hruskami, lebo takisto vela zalezi z akeho prostredia dieta pochadza. Mam vsak na mysli bezne deti z beznych bezproblemovych rodin so stabilnym zazemim.
takisto vela rodicov nie je sebakritickych k svojmu dietatu...povazuju ho za dokonale a nechcu vidiet jeho chyby a castokrat vinu hadzu na ucitela, miesto toho, aby si najprv pozametali pred vlastnym prahom.
@kvetinqa no ano to máš pravdu, to je už ale viac menej o tom ako je dieta vychované, teda aspon myslím, ja som ešte vlastné nevychovala, ešte ma to len čaká, ale tak pokúsim sa aby mal k takýmto ludom úctu, ktorú si zaslúžia. To ked rodič povie na učitelku pred deckom že je p* tak to už si ozaj nikto nepomože, no žial aj takí sú 😖
takže ohladom príspevku, už je len doležite či jej syn odvrával, že neschová, nebodaj nadával, tak potom sa asi ani nijak inak zachovat nemohla.....poznámky sú pre informáciu rodičov, ja keby som zo školy priniesla poznámku tak ma mama ušlahá šlahačom 😀 😀 ale ked to v dnešnej dobe rodičia ignorujú, alebo ešte aj pochvália decko za to tak neviem potom 😒 Je to velmi individualne všetko, ach bože tak som zvedavá čo moj bude robit v škole o tých 6-7 rokov 😀 😀
a najma vela rodicov v dnesnej dobe nema na svoje deti cas... a vina sa stale a stale hadze len na ucitela.
Takze, ja sa tiez musim pridat do debaty. Som ucitelkou na 2. stupni ZS. Jasne, ze aj u nas su mobily v skole zakazane. Pocas vyucovania maju byt vypnute a zapnut az po skonceni skoly. Lenze, ziaci to neustale porusuju, hraju sa cez prestavky, niektori aj cez vyucovacie hodiny hry, ci si navzajom prezvanaju.
Verim, ze aj na 1. stupni si deti dovolia mobily zapinat, aj ked nemaju.
Rodic musi akceptovat, co hovori skolsky poriadok o pouzivani mobilov v skole. Odporucam si to nastudovat, pretoze, len maloktory rodic to spravi a potom to takto vyzera, ze sa osopi na ucitela, ze co si to dovoluje...
Ja osobne som brala detom mobily, ak porusli skolsky poriadok a vypnute som ich mala v zborovni az dovtedy, kym si ich rodicia osobne nevyzdvihli. Dokonca pan riaditel mal niektore mobily u seba zamknute az do skoncenia skolskeho roku. Rodicia si musia uvedomit, ze kedysi mobily neboli a naozaj do skolskeho prostredia nepatria. Hlavne na prvom stupni. Uz ten druhy je diskutabilnejsi, ci ano alebo nie.
Sama som matkou a urcite je prirodzene mat strach o dieta, ale treba dietatu doverovat,a ked sa na niecom dohodnete, tak treba byt zasadovy. A po poruseni pravidiel vyvodit nasledky, aj zobratim mobilu
@opicamartyna 😀 uslaha slahacom, to je super! 🙂

@opicamartyna O 14.55 šla volať synovi. Žiak ZŠ, tretiak, by o tomto čase mohol byť už iba v družine. Vyučovanie na prvom stupni o tomto čase už nebýva.
Či dieťa do družiny ide, alebo nie, nahlasuje na väčšine škôl rodič ráno. Ak ho chce vybrať skôr, príde poň osobne. Akceptuje sa ešte písomná žiadosť s podpisom. Na základe telefonátu sa to nedeje. To by si nik z učiteľov, ani družinárov nevzal na triko.
Ono celkovo to vysvetlenie situácie, ako ho podala maria112 vyznieva zmätene. Aj vďaka strašnej gramatike zmätočnej štylizácii.