icon

Učiteľka vzala synovi mobil

maria112
28. nov 2011

ahojde kočky.dnes sa nám stala vzláštna vec a vobec neviem ako mám na to reagovať--moj syn je žiakom 3.triedy na Zš.dnes robyli na prirodovede projekt.učitelka im povedala .kto má hodiny nech stopuje čas kolko nám ten projekt trvá.moj sy a dalších 6.chlapcov vytiahlo mobili,že idu stopovať kolko to teda trvá.no a pani učitelka sa prešla po triede a všetkým im ich vzala....tak neviem?no a po2--mobil vytiahlo aj jedno dievča a jej ho nevzaa--a po3.pokušala som sa ko vždy synovy o 14,55 dovolať že čo a ako poobede(mobyl si inak zapína až v družine)najskor zvonila potom bol vypnutý.no a ja som mala byť dlhšie v práci ale ked som nevedela čo sa deje ,že prečo je vyp.tak som utekala domov.tak ako sa mám teraz zachovať voči pani učitelke.no keby som syna nezastihka pred panelákom ,kto vie kde by bludil po meste....alebo aj čosi sa mohla stať.

viera27
10. dec 2011

@sisaka nezvyknem komunikovat sukromne s ludmi z internetu cez ss.
nevadi ze nerozumies, to sa stava pomerne casto na nete, ze si ludia nerozumeju.
Prepac, bol to Absurdistan a zaspate skolstvo, nie zaostale. Neformulovala som presne 😉

macamac
10. dec 2011

@viera27 presne-konečne si to správne vystihla 🙂
aj ja som mala na mysli to,čo píšeš-že mnohí, ktorí odišli "za veľkú mláku" už len tým, že vystúpili na letisku, mi príde, že sa považujú za niečo / viac? / iné, ako tí z "východu"...akože "objavili sme Ameriku" 😉
a pritom- 25rokov dozadu tu bola na návšteve príbuzná, z Ameriky a hovorila nám :veď vy tu máte Ameriku! / a to tu bol socík 😀 😀 /
veľmi skreslené predstavy o svete mali "zamknutí" ľudia v našej krajine 😅 😉

vanessm
10. dec 2011

@zuzana76 Ešte raz som si prečítala celý zakladateľkin článok a nikde učiteľku neobviňuje, práve naopak sa pýta, či uvažuje správne, len opisuje situáciu.

heni79
10. dec 2011

@sisaka
Ty si to vôbec nepochopila, myslela som to obrazne. 😀
Ale nepáči sa mi, keď sa niekto vyjadruje k téme (resp. mimo nej, lebo ty si sa už nevyjadrovala k tomu, či učiteľka konala správne,a lebo nie, ale dávala si súdy o veciach, ktoré nemáš akutálne nažité), nemá dostatok informácií a je ovplyvnený vlastnou zatrpnkutosťou a dovolí si generalizoavť.
Ja som asertívna, až príliš. Ak nepochopíš "slovný zvrat"

Vieš čo, kašlem na to. Nestojí mi za to, rozčuľovať sa v takejto téme.
Len mi prišlo nefér, ako na učiteľov útočíš, generalizuješ a nič o tom nevieš.
Ži si naďalej šťastne v tvojej idealizovanej krajine. Prajem krásne Vianoce a šťastnú rodinu.
A prosím, viac mi nepíš. Naše názory a ideály sú úplne odlišné, hoci ich výsledok očakávame rovnaký. Aspoň myslím. Lebo ja očakávam dieťa, ktoré s a bude tešiť do školy, jeho rodičia mu nebudú vštepovať, že učiteľ na Slovensku je debil a učiteľ bude inovatívy, asertívny a niečo dieťa naučí.

zuzana76
10. dec 2011

@vanessm vies, mas pravdu, mozno bol moj prispevok nevhodny, zosmiesnujuci, mozno pre niekoho posobi nadradene, ja taka nie som, len vtedy, ak ma k tomu niekto vyprovokuje a presne takyto pocit som mala po precitani si uvodneho prispevku mamicky, pretoze aj ona mohla prispevok formulovat vhodnejsie a vtedy by bola aj moja reakcia ina. A este ma potom " dostala" aj jej reakciou na dalsiu pisatelku - "aj ty mas dobry nazor ako ja " teda to znamena, ze jedine jej nazor je ten spravny a neomylny. Ok , uz sa nechcem hadat, priznavam ,ze som reagovala neprimerane, ale to ma napadlo ako prve, ked som si prispevok najskor 2x precitala.

katrinka8
10. dec 2011

Keby sa mi stalo, ze sa nemozem dovolat svojmu dietatu, ktore ma byt v skole alebo v druzine, tak v prvom rade by som volala jeho ucitelke, prip. p. druzinarke, aby som zistila, co sa deje - ci sa dietatu mobil nevybil, ci vobec dieta skolu opustilo.... Myslim, ze rodicia by mali mat zapisane nielen cisla lekarov, pohotovosti, zachranky, ale aj tr. ucitela, druzinara (ak tito s tym suhlasia - to neviem, ako teraz chodi 🙂 ), prip. cislo do skoly.
A na margo mobilov v skole - tiez by som situaciu riesila po rozhovore s dietatom v prvom rade s ucitelkou - ak zobrala detom mobily preto, ze sa s nimi hrali, bola v plnom prave - podla mna 😉

zuzana76
10. dec 2011

@katrinka8 ja som rodicom davala aj cislo na moj sukr. mobil, nemala som nikdy problem, ze by ho niekedy zneuzili

zuzana76
10. dec 2011

@katrinka8 jaj a dala som im ho uplne zadarmo 😀 , hoci napr. nasa pediatricka si za poskytnutie sukr. mobil. cisla uctuje na rok dost velku sumu, neviem uz presne, ale tusim okolo 60 eur, ale to uz aj so sluzbou, ze cez ten mobil asi aj poradi, ak by sa vyskytol nejaky problem.

katrinka8
10. dec 2011

@zuzana76 - ja si myslim, ze to je tiez znak toho, aky mas vztah k tym detom, rodicom. Ze Ti na nich zalezi, ze mas svoju pracu rada 😉

katrinka8
10. dec 2011

@zuzana76 - Ty koki, fakt?? To som este nepocula, ze sa plati za poskytnutie sukromneho cisla 😕

zuzana76
10. dec 2011

@katrinka8 no ma to vypisane v cakarni, tak neviem ci to niekto vyuziva ako sluzbu, ale zase ked sa mi narodil prvy syn a cez vikend raz mal zelenu stolicu, tak som si nasla jej pevnu linku a zavolala normalne domov a nebol problem. Akoze je dost ustretova, tak fakt enviem, ci to niekto vyuziva ako sluzbu, ale napisane to tam ma.

heni79
10. dec 2011

@briketa
Zabudla som ti odpísať. Asi som to napísala zle. Myslela som skôr, že čo ju oprávňuje hodnotiť a generalizoavť. Lebo naozaj nemám rada, keď sa niekto so svojím názorom vehementne niekam pchá a o danej problematike vie iba z druhej ruky. Nezažila školstvo na Slovensku ako rodič, ani ako pedagóg. Ty si trúfneš vynášať súdy o niečom, čo nepoznáš a nemáš s tým žiadnu osobnú skúsenosť?
Jej skúsesnosť ako dieťaťa, adolescenta, to je dávno. Vynáša súdy ako rodič.

viera27
10. dec 2011

@katrinka8 hej, hej, to poznam s platenym cislom, nadstandardna sluzba. Zase na druhej strane sa clovek dovola ked potrebuje a to vlastne nie je platenie za telefon, ale za konzultacne sluzby po telefone. Ja jej porozpravam co je malemu a ona bud pride osobne, alebo nas objedna, alebo doporuci postup.

katrinka8
10. dec 2011

@viera27 - akoze, chapala by som, keby som vedela, ze ten telefon a konzultaciu mi poda kedykovlek, najma mimo ordinacnych hodin 😉

viera27
10. dec 2011

@katrinka8 a presne tak to aj je. Zdvihne ti pocas vikendov, nonstop. Aj ked ordinuje tak ho ma polozeny vedla seba (ma na to osobitny mobil ta nasa) a ked zazvoni tak primarne vybavuje to.
Co uz nechapem tak kamarat plati rovnaku sumu za poskytnutie mailovej adresy. A na to by som sa teda vykaslala, to som nepochopila aku ma vyhodu.
Ale tak to uz sme uplne mimo temy 😀

macamac
10. dec 2011

@zuzana76 " ...ale to MI napadlo ako prvé".... 😉
aby ťa tu niekto zase nechytil na slovenčine 😉

kvetinka211
10. dec 2011

@anavila @effkaa mile pani ucitelky, nemam chut sa tu s vami hadat .. ako som pisala v predchadzajucom prispevku, suhlasim ak sa mobilom nesmie vyrusovat pocas vyucovania, som vsak proti tomu, aby sa ziakom zakazoval nosit do skoly. Ak by to nejaka skola robila (zakazovala nosenie), je to protipravne.

Co sa tyka skolskeho poriadku, stoji velmi velmi nizko v hierarchii zakonov, cize musi byt v sulade s nimi a musi s nim suhlasit tiez rada skoly. Cize ak by nahodou niekto zakazal v skolskom poriadku ziakom pit tekutiny pocas celeho vyucovania vratane prestavok (extremny priklad), skolsky poriadok je protizakonny. Ale v skole sa s nim rado strasi akoby to bola pomaly ustava 😉 (Zakon 245/2008 Z.z. - o vychove a vzdelavani, § 153 Skolsky poriadok)

Mate pravdu, posledne tri roky specialne otazku mobilov upravuje Vyhlaska min. skolstva 320/2008 Z.z., § 20
Pravidlá správania žiaka, avsak nasledovne:

(7) Počas vyučovania žiak nesmie používať mobilný telefón. Použiť ho môže iba v odôvodnených prípadoch so súhlasom vyučujúceho, triedneho učiteľa alebo riaditeľa, alebo jeho povereného zástupcu.

Cize zakazane nie je NOSENIE mobilu do skoly, iba POUZIVANIE a ak ucitelka suhlasi s jeho pouzitim, tak sa tiez nic nestane ...

Zaujimavy je aj clanok na http://zena.sme.sk/c/5878472/skola-moze-zakazat...

Pytali sa advokatky na odobratie mobilu - co je podobne ako pripad v povodnej otazke tejto temy:

"„Po skončení vyučovacej hodiny je však učiteľ povinný vrátiť žiakovi zadržaný telefón, lebo ide o osobné vlastníctvo žiaka, respektíve jeho rodiča,“ upozorňuje advokátka.

Zamedzenie používania mobilu odobratím podľa obvodného oddelenia Policajného zboru v Stropkove nemožno označiť za priestupok proti majetku. Policajti sa však zhodujú s právničkou – odobratý mobil treba žiakovi po skončení vyučovacej hodiny vrátiť."

effkaa
10. dec 2011

@kvetinka211 co ti na to povedat... precitaj si prosim vsetko, co som napisala. Mna uz to nebavi...

bodka13
10. dec 2011

@mamabiba súhlasím,že sa môže stať niečo nepredvídané a musíš volať do školy,aby dieťa ostalo dlhšie v družine,alebo voláš dieťaťu,že zo školy nemá ísť domov ale napr. k babke
....no vo svojom príspevku som písala "neverím,že vychovávateľka alebo učiteľka v družine pustí dieťa domov na základe telefonátu -potrebujú to písomne doložiť,aby boli krytí"...a za tým si stojím,ak to niektorý učiteľ urobí riskuje veľmi veľa, pretože stať sa môže všeličo 😒

...pozerám,že téma riadne ožila tak idem prečítať čo ste nové popísali 😉

kaja73
10. dec 2011

@bodka13 Ano na zaciatku sk.roku sme museli pisomne dat,že dieta može chodit same domov-to bolo do 4 rocnka-,ale dalej sa to už vzdy, ak nastala daka zmena, riesilo telefonicky.

zuzana76
10. dec 2011

@kvetinka211 ja si myslim,ze ziadna z uciteliek tu, by si mobil nenechala, ale ho vratila po hodine, alebo na konci vyucovania, s poznamkou pre rodica a s upozornenim pre ziaka, ze mobil sa na hodine nema pouzivat. Nosenie sa nezakazuje, aspon nie na nasej skole. Mobil by som zadrzala jedine v tom pripade, ak by ziak nim spachal zavaznejsi cin, hraniciaci s trestnym, alebo aj trestny cin, ved televizia uz neraz informovala o ohavnostiach ake ziaci mobilom spachali 😔 , v tom pripade by som mobil zadrzala a dalej riesila s rodicmi a pripadne policiou, ale to viem,ze uz zachadzam daleko.Ale aj take sa stava 😒 . Mobil by som si ponechala asi aj v pripade, ze by ziak bol nepoucitelny a pouzival mobil nadalej na vyucovani a vtedy by som to oznamila rodicovi a odovzdala osobne rodicovi v case, ked by sme si dohodli stretnutie.

bodka13
10. dec 2011

@kaja73 asi je to potom na každej škole inak a možno záleží na odvahe učiteľa...na našej škole to to tak nefunguje,žiak musí priniesť lístok a až potom ho učiteľka pustí domov ...aj mama je učiteľka a bez napísaného lístku dieťa zo školy/družiny domov nikdy nepustila

kaja73
11. dec 2011

@bodka13 Ved listok napisany maju a netrebalo ho nikdy pisat dokola.
Stacilo to napisat raz,-take vyhlasenie-že proste domov chodit može same a tym to bolo vybavene.
Ved niektore deti chodili domov same každy den-naco by to iste rodic pisal kazdy den? 😕

macamac
11. dec 2011

@kaja73 áno,je to tak
ono-jedná sa o žiakov 1.stupňa-družinárov,tam sa vypisuje presne deň po dni do koľkej je v ŠKD a ako chodí domov /samo, s rodičom, babkou-meno, súrodencom-starším.../

ja by som zakladateľke aj všetkým radila, aby sa predišlo stresom-napísať na zápisný lístok do konca /čas/ fungovania ŠKD ,že tam bude dieťa bývať a keď sa mi podarí skôr-tak jednoducho prídem preň 😉
inak-sú prípady,keď rodič z nejakého dôvodu nemôže prísť pre dieťa-a oznámi telefonicky,že ho berie suseda,teta,....-ako je to risk,ale čo iné zostáva? byť tam sama s dieťaťom v ŠKD do večera a čakať na rodičov? stane sa aj tak-a nie raz. aj ja som brávala susede dieťa spolu s mojim synom domov v pohode po vysvetlení družinárke - a nebol problém. ono nie vždy môže rodič poslať písomne oznam-ak sa to stane náhle počas dňa,takže-je to síce risk,ale občas sa inak nedá

kaja73
11. dec 2011

@macamac Presne taky listok sme vypisovali a ked bola zmena vzdy sa dalo dohodnut už aj po telefone-
ze napr ma ostat dlhsie v družine,alebo pride niekto iny pre neho ,ci ma odist skor.
Nikdy za 4 roky družiny s tym nik v triede problem nemal-ani vychosky,ani rodicia,ani deti ani ucitelky.
Niekedy je ten telefon-mobil proste potrebny.

macamac
11. dec 2011

@kaja73 😉 presne
preto by som ja konkrétne mobil síce dieťaťu vzala,ale po vyučovaní vrátila s tým,že telefonicky rodičovi oznámim,že bol s tým problém
sama som matka a viem,žeby som mala iný stres,kebyže volám synovi a mobil sa vypne po pár zvoneniach
na druhej strane-ja mám v mobile uložené číslo školy. v tomto som zakladateľku trošku nepochopila,že nemá /nevie nájsť/ číslo na školu 😕

macamac
11. dec 2011

@kaja73 jaj-ona píše,že si to číslo niekoľkokrát pýtala-a nič
ale-teraz sú všetky žiacke knižky robené tak,že vpredu sú pekne prehľadne popísané kontakty na školu-mail,telefón,meno riaditeľa,....tak neviem,kde nastala chyba
možno niektorí rodičia o tom ani netušia /??/ 😕

kaja73
11. dec 2011

@macamac my sme zas mali vzdy cislo priamo na vychovavatelku a aj triednu ucitelku-do skoly nie-to by bolo zbytocne.
No v telefonnom zozname určite je cislo priamo na skolu.
Tiež na internetovej stranke skoly-tu ma už dnes hadam každa skola. 😉 -nikdy sme to vsak nepotrebovali.
Ja som mala napr cislo aj priamo na riaditelku,keby bolo treba.
A mobil bol u mojho syna ozaj nutnost- akonahle zacal chodit sam domov.
By ma fakt nasralo, keby mu ho niekto zobral a siel domov sam bez neho.
Da sa to riešit aj bez zobratia-staci dobra vola a chciet. 😉

macamac
11. dec 2011

@kaja73 😉 veď to,skrátka-do konca vyučovania by som si ho nechala,potom vrátila-ale upovedomila rodiča
zbytočne si potom robia problémy aj učitelia-lebo rodič sa zákonite ozve-a robia stres aj rodičovi
iné bolo-u starších žiakov,mali sme prípad,že natáčal učiteľku počas hodiny. tak tam sa hneď volalo rodičovi a žiadali sme,aby si pre mobil prišiel rodič
všetko sa dá-je to o komunikácii

lucinocka
11. dec 2011

joj ako sa zle cita tema s tolkymi gramatickymi chybami..a to zijem v chorvatsku kde ,, y " nemaju..ale toto tu trha oci