Uvoľnený režim v škole
Deje sa toto aj u vás? Celý prvý stupeň pravidelne učiteľka pred koncom školského roka hovorila deťom, že kto nechce už nemusí chodiť do školy. 🤦 Ako dobre chápem že keď niekto chce ísť trebárs už v júni na dovolenku tak je super ak škola je ochotná deti uvoľniť. Ale idú 2 mesiace prázdnin a deti budú doma až až. Dnes pre zmenu prišiel syn a tým že pani učiteľka povedala, že si môžu priniesť do školy mobil zajtra ak chcú. Je to normálne?
@danette Ja by som ti aj rozumela, keby si nemerala túto situáciu dvojakým metrom.
Na jednej strane píšeš, že je super, ak škola vie detičky uvoľniť na júnové dovolenky. Čiže ak iniciatíva vyjde zo strany rodiča, je to jeho sväté právo a škola je povinná vyjsť v ústrety a uvoľniť žiaka. Ak však podobný návrh iniciuje učiteľ, tak je to pre teba zrazu niečo neprijateľné? Veď ten učiteľ to nikomu neprikazuje, ty svoje dieťa do školy pošli aj keby traktory padali, ak sa tak rozhodneš. Čo ti vlastne vadí? Že sa musíš doma doťahovať s umrnčaným synom, ktorý by rád zostal doma tak ako jeho spolužiaci, ktorým to rodičia dovolia? A za to je na vine učiteľka? Vieš o tom, že tie deti by možno zostali doma, aj keby učiteľka ten návrh nedala?
@zuzitko74 ešte raz. Napíšem to jednoduchšie. Vadí mi proste ak učiteľka sama navrhuje deťom aby ostali doma. Podotýkam že sa nejedná len o posledný júnový týždeň. Bolo to aj v iné dni počas roka ak vyšiel trebárs jeden voľný deň medzi prázdninami a víkend alebo sviatkom a podobne. A čo sa týka dovolenky s rodičmi tak nie, nepovažujem to v žiadnom prípade za sväté právo rodičov. To nikde nepíšem tak mi nevkladaj slová do úst. Ide mi o to čo je lepšie pre dieťa. Ak rodičom lepšie vychádza dovolenka v júni tak je určite lepšie ak dieťa ide oddýchnuť s rodičmi. Je však normálne že rodič žiada školu o uvoľnenie dieťaťa. Z adekvátneho dôvodu. Ale ak má rodič nechať dieťa doma samé, prípadne riešiť voľno kvôli tomu lebo polovica triedy nepríde lebo pani učiteľka povedala. Tak to mi nepríde ako lepšia alternatíva pre dieťa.
Takže ty máš vlastne problém s vlastným dieťaťom, lebo nevie pochopiť, že aj napriek tomu, že polka triedy nepríde, on do školy musí ísť....takže nebuď zlostná na školu, na učiteľku ale buď zlostná sama na seba...že nevieš adekvátne vysvetliť svojmu dieťaťu, že ak iní skočia z mosta, tak z toho mosta nemusí skákať aj ono...
@zuzitko74 ešte raz. Napíšem to jednoduchšie. Vadí mi proste ak učiteľka sama navrhuje deťom aby ostali doma. Podotýkam že sa nejedná len o posledný júnový týždeň. Bolo to aj v iné dni počas roka ak vyšiel trebárs jeden voľný deň medzi prázdninami a víkend alebo sviatkom a podobne. A čo sa týka dovolenky s rodičmi tak nie, nepovažujem to v žiadnom prípade za sväté právo rodičov. To nikde nepíšem tak mi nevkladaj slová do úst. Ide mi o to čo je lepšie pre dieťa. Ak rodičom lepšie vychádza dovolenka v júni tak je určite lepšie ak dieťa ide oddýchnuť s rodičmi. Je však normálne že rodič žiada školu o uvoľnenie dieťaťa. Z adekvátneho dôvodu. Ale ak má rodič nechať dieťa doma samé, prípadne riešiť voľno kvôli tomu lebo polovica triedy nepríde lebo pani učiteľka povedala. Tak to mi nepríde ako lepšia alternatíva pre dieťa.
@danette Rieš to v škole. Tam určite je nejaký program na každý deň, ale deti sa nudia, je teplo, dusno, niektorým je lepšie doma a nič nepokazia ak doma zostanú. Nie každý sa cíti v škole dobre. Nie každý poslúcha učiteľku, keď im navrhne nejakú aktivitu. Ja si pozriem, čo bude na obed a to rozhodne, či idú alebo nie. 🙂
Mne sa náramne páči, ako to vyriešila naša škola. Posledný týždeň nazvali projektový (ani srnky netušia prečo) a každý den majú nejaký program. Dnes boli v parku za skolou pásť lamy (doviezol ich tam chovateľ, nekorzuju nám tu bežne lamy po parku), zajtra idú na kúpalisko (skláňam sa úctou pred odvahou učiteliek), v stredu idú do interaktívneho múzea dediny a vo štvrtok majú rozlúčku s ôsmakmi (neviem si pred tým nič predstaviť, ale tak, dáko si poradia. Deviaty ročník tu nie je). V piatok len dostanú vysvedčenia a pošlú ich domov. Mobily môžu mať tento tyzden pri sebe (inak sú v zamknutych satniach)
Takže ty máš vlastne problém s vlastným dieťaťom, lebo nevie pochopiť, že aj napriek tomu, že polka triedy nepríde, on do školy musí ísť....takže nebuď zlostná na školu, na učiteľku ale buď zlostná sama na seba...že nevieš adekvátne vysvetliť svojmu dieťaťu, že ak iní skočia z mosta, tak z toho mosta nemusí skákať aj ono...
@earlgrey ty máš zas evidentne problém sama zo sebou, podľa tvojej útočnej odpovede. A nie, nemám problém vysvetliť svojmu dieťaťu čo treba. Ale prečo to mám absolvovať? Učiteľka to má snáď niekde v učebných osnovách že má ponúkať deťom absenciu ak to uzná za vhodné? Pokiaľ viem zákon rieši absencie zo zdravotných a rodinných dôvodov a o tie pokiaľ viem žiada rodič. Potom sú tu ešte prázdniny a riaditeľské voľná. Pýtam sa do akej kategórie spadá takéto voľno?
Mne sa náramne páči, ako to vyriešila naša škola. Posledný týždeň nazvali projektový (ani srnky netušia prečo) a každý den majú nejaký program. Dnes boli v parku za skolou pásť lamy (doviezol ich tam chovateľ, nekorzuju nám tu bežne lamy po parku), zajtra idú na kúpalisko (skláňam sa úctou pred odvahou učiteliek), v stredu idú do interaktívneho múzea dediny a vo štvrtok majú rozlúčku s ôsmakmi (neviem si pred tým nič predstaviť, ale tak, dáko si poradia. Deviaty ročník tu nie je). V piatok len dostanú vysvedčenia a pošlú ich domov. Mobily môžu mať tento tyzden pri sebe (inak sú v zamknutych satniach)
@vroni tak tu sa niekto posnažil a to sa cení. Aj u nás majú deti počas roka veľa aktivít a rôznych kultúrnych podujatí. Preto nevidím dôvod posielať deti domov, keď si tento týždeň môžu ešte užiť s kamarátmi
Ja si doteraz pamätám ako som mala rada tieto posledné dni/týždne v škole keď sme hrali karty na základnej a boli to samé srandičky 🙂
@buberova presne tak. Nechápem teda načo to kaziť mobilom. Deti sa majú zahrať spolu a nie každý sám so svojím mobilom. Cez leto chodia deti už pár rokov do tábora kde je mobil zakázaný a majú odtiaľ super zážitky. Každý rok sa tam tešia.
Však je to posledný týždeň vždy to je také voľnejšie naši buď pozerajú niečo cez počítač alebo hrajú karty spoločenské hry proste sa už len bavia u nás mobilu povolené nie sú a vermi máloktoré dieťa nejde do školy keď sa mu nechce
@earlgrey ty máš zas evidentne problém sama zo sebou, podľa tvojej útočnej odpovede. A nie, nemám problém vysvetliť svojmu dieťaťu čo treba. Ale prečo to mám absolvovať? Učiteľka to má snáď niekde v učebných osnovách že má ponúkať deťom absenciu ak to uzná za vhodné? Pokiaľ viem zákon rieši absencie zo zdravotných a rodinných dôvodov a o tie pokiaľ viem žiada rodič. Potom sú tu ešte prázdniny a riaditeľské voľná. Pýtam sa do akej kategórie spadá takéto voľno?
@danette možno len prišlo ku chybnej interpretácii učiteľky. My v škole máme napr. všetky okná otočené na juh, v triedach je doslova na skapanie. Ako tak sa fungovať dá na chodbách. Vyučovanie je 5 hodín. Od polovice minulého týždňa sa neučí. Vonku tento týždeň majú byť horúčavy. Knihy sa zbierali minulý týždeň, dnes len posledné zabudnuté kusy. A decká unudené. Ani tie karty a spoločenské hry ich už nebavia. Počas školského roku prísne kontrolujem ospravedlnenky, dokonca vyžadujeme, aby tam nebola len všeobecná formulka rodinné dôvody, ale konkrétny dôvod, napr. odcestovanie. A potom prídu dni ako takéto a pre mňa za mňa nech tam napíšu, že išli hľadať mimozemšťanov, odklepnem úplne všetko, čo rodič pošle. Lebo ak tomu dieťaťu urobí zmysluplný program, tak mu bude lepšie s rodičom, ako v škole plnej nudiacich sa detí. Jediný deň, ktorý vyžadujem prítomnosť alebo normálnu ospravedlnenku je, keď máme objednaný výlet. Chcela som tým všetkým povedať, že možno učiteľka nekázala deťom ostať doma, ale poskytla možnosť. A ty ako rodič sa zariadiš. Dieťa ti predsa nikto zo školy nepošle domov, aj keby v celej triede sedelo s učiteľkou samo. Nepáčili by sa mi jedine tie mobily.
@danette možno len prišlo ku chybnej interpretácii učiteľky. My v škole máme napr. všetky okná otočené na juh, v triedach je doslova na skapanie. Ako tak sa fungovať dá na chodbách. Vyučovanie je 5 hodín. Od polovice minulého týždňa sa neučí. Vonku tento týždeň majú byť horúčavy. Knihy sa zbierali minulý týždeň, dnes len posledné zabudnuté kusy. A decká unudené. Ani tie karty a spoločenské hry ich už nebavia. Počas školského roku prísne kontrolujem ospravedlnenky, dokonca vyžadujeme, aby tam nebola len všeobecná formulka rodinné dôvody, ale konkrétny dôvod, napr. odcestovanie. A potom prídu dni ako takéto a pre mňa za mňa nech tam napíšu, že išli hľadať mimozemšťanov, odklepnem úplne všetko, čo rodič pošle. Lebo ak tomu dieťaťu urobí zmysluplný program, tak mu bude lepšie s rodičom, ako v škole plnej nudiacich sa detí. Jediný deň, ktorý vyžadujem prítomnosť alebo normálnu ospravedlnenku je, keď máme objednaný výlet. Chcela som tým všetkým povedať, že možno učiteľka nekázala deťom ostať doma, ale poskytla možnosť. A ty ako rodič sa zariadiš. Dieťa ti predsa nikto zo školy nepošle domov, aj keby v celej triede sedelo s učiteľkou samo. Nepáčili by sa mi jedine tie mobily.
@pietra neprišlo k chybnej interpretacii. To čo sa týka toho ponukania voľna sa dialo ešte na prvom stupni a nie len v posledný júnový týždeň, ale kedykoľvek počas roka ak napríklad vyšlo voľno medzi prázdninami a víkendom 1 deň. Alebo tak podobne. To nebolo kvôli horúčavám. Občas potom ešte zvykla pani učiteľka písať na messenger do skupiny že toľko a toľko detí už bude chýbať, aby rodičia zvážili či deti prídu do školy. Potom stačilo že jedna mamička napísala že jej dieťa nepríde a už sa nabaľovali na to ďalšie. Ako keby sa každý hanbil byť ten zlý rodič čo pošle dieťa do školy.
@danette Neútočim, vyjadrujem svoj názor. A prečo by si také vysvetľovanie mala.absolvovať? Lebo sa tvoje dieťa v budúcnosti stretne s veľa podobnými situáciami, možno aj horšími. Takže čím skôr také vysvetľovanie absolvuješ, tým skôr si skľudníš hormóny 😉 a agresívne vystupuješ práve ty...😁
@danette Neútočim, vyjadrujem svoj názor. A prečo by si také vysvetľovanie mala.absolvovať? Lebo sa tvoje dieťa v budúcnosti stretne s veľa podobnými situáciami, možno aj horšími. Takže čím skôr také vysvetľovanie absolvuješ, tým skôr si skľudníš hormóny 😉 a agresívne vystupuješ práve ty...😁
@earlgrey kde presne vystupujem agresívne? A čo to má spoločné s hormónmi? Občas treba reagovať k téme a nie hneď sa pustiť do autora. Moja otázka znela či je normálne aj na iných školách že sa deťom núka aby ostali doma, alebo aby si vzali mobil. Tvoja odpoveď bola alebo je aká? Hmmm?
@pietra neprišlo k chybnej interpretacii. To čo sa týka toho ponukania voľna sa dialo ešte na prvom stupni a nie len v posledný júnový týždeň, ale kedykoľvek počas roka ak napríklad vyšlo voľno medzi prázdninami a víkendom 1 deň. Alebo tak podobne. To nebolo kvôli horúčavám. Občas potom ešte zvykla pani učiteľka písať na messenger do skupiny že toľko a toľko detí už bude chýbať, aby rodičia zvážili či deti prídu do školy. Potom stačilo že jedna mamička napísala že jej dieťa nepríde a už sa nabaľovali na to ďalšie. Ako keby sa každý hanbil byť ten zlý rodič čo pošle dieťa do školy.
@danette ale stále je tam tá veta "kto nechce, nemusí", nie je to "bolo by dobré, aby ste ostali doma". Prečo to hovorí však zistíš len od nej samej. Tak otvor tú tému na niektorom rodičovskom. Ono aj také dni, ako si spomenula, že medzi sviatkom a víkendom sú na jednej strane pochopiteľné. Ak mám v triede napr. 28 detí a z toho si ten víkend predĺži 15, tak s tými 13 nemôžem ísť ani s učivom ďalej. A možno nejaký fakt poctivý rodič to dieťa v piatok pošle do školy, lebo však povinná školská dochádzka a ono si to tam odsedí, nič sa neučí a odcestujú až poobede. Keby to vedel dopredu, odcestujú aj oni už deň pred tým sviatkom.
Neviem, akú motiváciu má vaša učiteľka. Možno má pocit, že vám ako rodičom vychádza vlastne v ústrety a netuší, že s tým má niekto problém. Ale kým jej to nepovieš ty alebo niekto iný, tak to ani vedieť nebude. A možno iní rodičia si pochvaľujú, že ako dobre, že môžu niekam s deťmi ísť.
@earlgrey kde presne vystupujem agresívne? A čo to má spoločné s hormónmi? Občas treba reagovať k téme a nie hneď sa pustiť do autora. Moja otázka znela či je normálne aj na iných školách že sa deťom núka aby ostali doma, alebo aby si vzali mobil. Tvoja odpoveď bola alebo je aká? Hmmm?
@danette chápem ta, co sa tu snažis vysvetliť, že ti vadi na postoji ucitelky ale tu s tým proste nepochodis 🤷♀️
My máme detto v skolke. Každé jedny prázdniny, či voľná, ktoré majú školáci (nie skolkari) vypytovacky dookola, ale nie ci dcéra príde, ale či si ju nechám doma. Nie, nenechám... aj napr.teraz ako boli májové "volne piatky". Oba týždne otázky, či si ju nechám doma. No nenechám, lebo ja som v praci a nie doma a mňa nezaujíma, ze oni chcú byť doma na predĺžený víkend na 4 dni. Maju dosť voľná či už cez leto alebo zimu.
@danette To je velmi cudne povedat detom ze nemusia chodit do skoly. Ved skola je nielen o tom ze sa tam deti ucia, ale aj o tom ze ich niekto strazi kym rodicia pracuju.
Uvolneny rezim ale chapem. U nas v skole maju pondelok a utorok vodny den kedy sa na dvore hraju s vodou, v stredu idu do skoly v pizame a maju kino s pukancami, vo stvrtok maju piknik v parku a piatok hry.
@danette Veď reagujem k téme, sama píšeš, že ťa hnevá, keď sa musíš so synom dohadovať prečo on musí do školy a iní nemusia. Tak sa nedohaduj, vysvetlí tak, aby pochopil...A k tvojej otázke...či to je normálne alebo nie.. tak podľa teba nie...podľa mňa v pohode...nenúti deti ostať doma, neprikazuje im to, nenúti deti vziať si mobil...vždy je tam tá možnosť, že MÔŽU ale NEMUSIA...preto som napísala, že nerieš, čo je normálne, ale rieš to, ako vysvetliť svojmu dieťaťu, že ak ostatní skočia, on skákať nemusí....
A ak máš problém s mobilom, že mu ani doma nedovolíš, tak nie je o čom..a tvoje dieťa asi pozná "pravidlá"...
@veselo_neveselo veď práve o to ide. Môžu zvoľniť, ale nech si donesú spoločenské hry, alebo sa zahrajú na školskom dvore a nie že mobil
@danette co ja viem, aj za nasich cias to tak bolo, akurat sme nemali mobil, tak sme si mali doniest hracky, na druhom stupni sme zas (aj) pomahali s knihami v nizsich rocnikoch, pozbierat, zapisat, odniest do skladu, rozdat knihy na dalsi skolsky rok... nevidim v tom teda problem.
No u nás si dnes mali vziať aj matiku 😃
Tak je koniec škôlkského roka a známky uzavreté.....čo majú písať písomky?
Takéto voľno pred prázdninami bolo predsa vždy.
A mobil nemusí zobrať ale môže.
U nás si môžu doniesť hracky.
A to ti povedalo dieťa, že učiteľka povedala, aby zostali doma? Alebo to napísala učiteľka ako oficiálnu správu do edupage? Veď to máš z druhej ruky. Bohvie, aký bol kontext, keď to hovorila, a ako si to dieťa interpretovalo. Zas tu robíme z komára somára a z jednej ucitelkinej vety diskusia na dve strany. Možno to bolo aj tak, že deti v triede unudené sa sťažovali, že načo sem chodia, nič ich nebaví, a učiteľka na to, no tak zostaňte doma, keď nie ste spokojní s ničím. A hneď dieťa referuje matke, že učiteľka ich posiela domov, a matka sa sťažuje na učiteľku na konikovi.
Keď už o tom teple v triedach je reč tak v našej veľkej škole všetky triedy ktoré sú úplne hore vrátane našej má klimatizáciu.
Ale zapnúť ju to nie lebo učiteľke sa nepáči, má s ňou problém. A hneď na to v skupine napíše že v triede je príšerne teplo. Keď jej rodičia napíše že nech zapne klímu tak to zase nie.
Na rodičovskom stretnutí bolo tak horúco že jeden rodič zapol klímu to bolo kriku.
Tak čo vlastne ten učiteľ chce? Lebo toto mne hlava neberie.
Žiadnu ospravedlnenku netreba známky a hodiny sú uzavreté.Chcela im dobre, kto má možnosť deti nechá doma.Ked chces, aby sa hral so spolužiakmi máte na to celé prazdniny.Zase sa muti voda v kosi načo pošlem dieťa na 5 hodín do školy, keď mi povie, že celý deň iba sedia a nič nerobia.
Koľko zas trafenych husí zagagalo. Čítajte poriadne. Nevadí mi že majú voľnejší režim. Len očakávam že vzdelávacia inštitúcia poskytne inú alternatívu ako mobil. To je celé. Diskusia mala byť o tom čo robia deti v škole. Neviem prečo teda niektoré riešite čo robia deti doma. Kauzu tu vyrábate len tie čo nie ste schopné písať k veci, ale máte len potrebu mi nakladať že som si dovolila napísať na toto svoj názor. A niekoľko mamičiek mi to aj potvrdilo, že sa to deje aj u nich.
Keď už o tom teple v triedach je reč tak v našej veľkej škole všetky triedy ktoré sú úplne hore vrátane našej má klimatizáciu.
Ale zapnúť ju to nie lebo učiteľke sa nepáči, má s ňou problém. A hneď na to v skupine napíše že v triede je príšerne teplo. Keď jej rodičia napíše že nech zapne klímu tak to zase nie.
Na rodičovskom stretnutí bolo tak horúco že jeden rodič zapol klímu to bolo kriku.
Tak čo vlastne ten učiteľ chce? Lebo toto mne hlava neberie.
@bosorkabb hlavne nech sa rodič radšej neozýva. Ani na fórach ani nikde
Koľko zas trafenych husí zagagalo. Čítajte poriadne. Nevadí mi že majú voľnejší režim. Len očakávam že vzdelávacia inštitúcia poskytne inú alternatívu ako mobil. To je celé. Diskusia mala byť o tom čo robia deti v škole. Neviem prečo teda niektoré riešite čo robia deti doma. Kauzu tu vyrábate len tie čo nie ste schopné písať k veci, ale máte len potrebu mi nakladať že som si dovolila napísať na toto svoj názor. A niekoľko mamičiek mi to aj potvrdilo, že sa to deje aj u nich.
@danette Necitam diskusiu, ale nebudeš ty tá žuvačková princezná?

A inak mobil nenosia do skoly? Tak napr nasi nemali ulohy uz od maja. Ani jednu. Prebrate ucivo mali. Napisali pisomky a teraz uz 2tyzden maju fakt volno. Maju povolene nosit hry,knihy alebo nieco aby sa nenudili.
Knihy odovzdane. Vylety,vacsinou su vonku na ihriskach,zmrzka. Maju skratene vyucko a to na 4hodiny. Zajtra dostanu posledne knihy. PZ september. Ano,maju za rok volna az az ale…