icon

Vaše tipy na dobrú základnú školu v Bratislave

jaaty
14. mar 2012

Dobrý deň,
hľadám informácie o základných školách v BA. Na zápis ideme síce až o rok, ale už teraz sa snažím získať nejaké info o základných školách s rozšíreným vyučovaním cudzieho jazyka. Moja predstava je - cudzí jazyk od prvej triedy minimálne 2-3 do týždňa, nízky počet žiakov v triede, pestrý výber krúžkov a samozrejme pozitívne referencie
🙂 🙂 🙂 Ideálne v Petržalke (prípadne Staré Mesto či Karlovka).
Ďakujem

syslica
24. apr 2012

@danka_ba Adresovala si to sebe samej 😉 , tak som na otázku narazila len náhodne... áno, mám skúsenosti, dieťa sa vyvíja v "skokoch" (všetky, nielen "špeciálne" deti). takže keď organizmus rozvíja svoju inú stránku, napríklad pohybovú, tá kognitívna akoby dočasne stagnovala.
A potom je aj taká možnosť, že deti, ktoré sa v predškolskom veku javia ako mimoriadne nadané, v priebehu toho prvého-druhého ročníka dobehnú ich rovesníci... na to ma upozornili priamo psychológovia v CPPaP, preto sa aj MIN deti každú rok rediagnostikujú (aj syslíka to čaká v júni).

danka_ba
26. apr 2012

@syslica Aha 😀, to som si vôbec nevsimla ze som to adresovala sebe ...
ďakujem za odpoveď, teraz sa mi zda ze pomaly stagnuje - preto som sa pytala. Nerada vyčnieva z davu, tak sa radšej prispôsobí... no veď uvidime .-)

jaaty
autor
14. dec 2012

"oprašujem" tému, keďže zápisy našich budúcich prváčikov sa blížia.
Sem s tipmi na kvalitnú základnú škol v BA 😉

jessi_z
19. dec 2012

@tortelinka
mam doma predskolacku a chcela by som ju dat prave na ZS Esprit. Vieš mi povedat niečo viac o tejto skole? Viem, ze maju menej ziakov v triede ako v Narnii, ale zaujimalo by ma aj aká je úroven vyučovania a kvalita učitelov - celkovo vyučovaci proces ci je na urovni.

babatko37
27. dec 2012

Ktorá základná škola v Bratislave je kvalitná?

danka_ba
8. jan 2013

@babatko37
@jaaty
baby my sme sa rozhodli že ideme na DOD na štyri školy: Košická, Odborárska, Narnia a ZŠ Evanjelická.
Napísala som si kritéria ktoré od školy chcem, dostupnosť a ceny...

jaaty
autor
8. jan 2013

@danka_ba no som rada, ak sa podelíš o svoje dojmy. Narniu som absolvovala dnes.

danka_ba
9. jan 2013

@jaaty aj ja 😉
ake si mala pocity?
Ja som sa rozhodla ze nie.

jaaty
autor
9. jan 2013

Pravdupovediac som bola viac ako sklamaná z tých priestorov. Ešte nie som uplne rozhodnutá, hľadám ďalej, uvitam zaujímavé tipy na zš.

filomena
9. jan 2013

@jaaty
@danka_ba
Ako sa vam pacilo (alebo nepacilo v narnii). My mame zapis este daleko, ale zacina ma to zaujimat 🙂

dada07
9. jan 2013

@filomena. ja som tiez bola v Narnii sa popytat ze co a ako a zistovala som u znamych. Na jednej strane som dostala na tu skolu odporucanie od doveryhodnych ludi, na druhej sa mi nepacilo, ze mi zamlcali svoju humanitnu orientaciu. dala som im priamu otazku ci su prirodovedne alebo humanitne alebo vseobecne orientovani. Odpoved znela "Sme orientovani na vztahy." No to je pekne, ale ked som si pozrela rozvrhy prveho stupna na webe, tak oproti klasickej statnej skole maju tretiaci a stvrtaci o hodinu matematiky menej. Tuto humanitnu orientaciu mi potvrdili aj znami, ktori maju dcerku v tejto skole. Inak su s nou (skolou) spokojni, len ze prirodovedne predmety su slabe.

dada07
9. jan 2013

Zistovali sme si aj o inych petrzalskych skolach a v podstate nieto co velmi vyberat. Vela zavisi od skladby deti v danej triede a od samotnych ucitelov. Aj v inak slabej skole moze dieta natrafit na super ucitelku/y. Alebo v dobre hodnotenej skole na tavu. Pozerala som napr. vysledky ZS Dudova v Monitore 9 a nic moc, ale ich www stranka je super a tiez som pocula, ze su fajn v jazykoch. Tak ma teda zmysel o nej uvazovat?

Som ohromne zvedava, co nam prinesie tento rok a kde sa v septembri najdeme.

jaaty
autor
9. jan 2013

@dada07 mňa odhovarala učiteľka z mš od dudovej, takže fakt neviem. Má niekto skúsenosti alebo referencie na zš česká ul.?

danka_ba
9. jan 2013

@filomena
@jaaty priestory boli ako v klasickej škole - od toho som moc neočakávala.
TERAZ 1X BUDU PRIJIMACKY
Čo sa týka AJ fajn, to je dobre, hlavne kvôli tomu sme tam išli sa pozrieeť. Čo ale mna zarazilo:
- ked sme sa pýtali na cenu na bud. rok, vykrutil sa z toho - iba nam bola ukazana statistika ako sa to rocne navysuje a ze to bude pokracovat. pochopila som ze rocny poplatok bude tym padom min. o 100 eur vyssi ako tento rok.
- maju tam nejaky program Comenia script - je to nejake nove pismo spojene tlacene pismena a pisane - nemyslim si ze pre deti je to teraz dobre, to nech sa naucia ked su starsie. aj tak potrebuju vediet aj pisane aj tlacene pismena. neviem si totiz predstavit, keby sme sa po 5 rokoch rozhodli ze pojdeme na 8 rocne gymnazium, ako by potom pislaa
- vyucovacie hodiny trvaju 90 min??? mozno som zle pocula
- ranne openingy - tiez sa tak trochu vykrucal ci su povinne, alebo nie. Odvovodnil to tým, ze je to taka rozprava deti a ucitelky, aby sa nezacalo hned vyucovanie a ked je k tomu pridane modlenie, tiez na tom nevidi nic zle ...
- okrem toho ze sa plati rocny poplatok - plati sa aj poobedný klub deti 20 Eur - cize dalsich 200 eur rocne
- ak si deti vyberu kruzok - dalsie peniazev podstate v cene skoly nic okrem AJ nie je

Čo sa mi ale paci je, ze maju AJ 5x tyzdenne, z toho 2x a konverzacia so zahranicnými lektormi, od 4 rocníka pribudne predmet v AJ a ten isty bude aj v SJ, v 5 rocniku to uz budu 2 predmety. Skola ponuja aj Nemecky a Spanielsky jazyk - ale nepovedali od ktoreho rocnika.

jaaty
autor
9. jan 2013

@danka_ba mám strach presne z tohistého ako ty, navyše ma sklamali aj tie priestory. Videla som jenu petrzalsku zš, ale vyzerala lepšie a bola štátna, čiže bez poplatkov. Ten comenius script sa mi tiež nepozdáva presne z toho istého dovodu. Zase to prepojenie na bilingválne gymnázium je super. Fakt som dosť rozcarovana :(

danka_ba
9. jan 2013

@jaaty my ideme 15 na DOD na Kosicku, maju tam program na AJ, otvaraju 2 triedy. Jednu anglicku a jednu beznú. Na obe sa robia prijimacky a ta s AJ trieda ma uz od 1 rocnika vyucovanie v anglictine. Ked zistim tu beznu triedu, kolko ma hodin tyzdenne dam vediet. Za beznu sa neplati navyse - len poobedna akvitiva, kruzky a strava.
Ale je to vyberova škola, nie je spadova, takze ten kto dava prihlasku takm, mal by aj na inu skolu.
A to nevedel ten riaditel Narnie! - co by mal vediet!

danka_ba
9. jan 2013

@jaaty ešte mi napadlo, na bil gymnazium sa moze prihlasit aj potom, sú aj 8 rocne, aj klasicke 4 rocne.A je ich viac.

jaaty
autor
9. jan 2013

@danka_ba súper, budem rada, ak mi dáš vedieť.

filomena
9. jan 2013

@danka_ba dakujem za podrobnu odpoved, dost ma to sklamalo, cakala som od toho nieco ine. Ten Comenius script maju tusim nejaky experiment v Cechach. Ale vobec sa mi to nepaci, ani ostatne Tvoje postrehy z tejto skoly ....

dada07
9. jan 2013

Ahojte. To s tymi cenami v Narnii je dalsia vec, ktora nas odradila. Tie poobedia by tam boli skratka prilis drahe. No proste som z toho tiez vycuvala, aj kvoli tomu zahmlievaniu.

zdenulkam
9. jan 2013

@dada07 a kolko je ten poplatok?

dada07
9. jan 2013

Aký poplatok? Myslíš za krúžky? To je rôzne, ale je to zverejnené na ich stránke. Poplatok za štúdium je na tento školský rok 1 420eur a mali by v tom byť aj učebnice.

alibaba40
9. jan 2013

AHOJTE.JA SOM BOLA TIEZ V NARNII VCERA A BOJIM SA ZE CENA SKOLNEHO STUPNE NATOLKO ZE SI JU POTOM NEBUDEME MOCT DOVOLIT.ROZHODOVANIE BUDE TAZKE.INAK JAATY SEDELA SOM SKORO VEDLA TEBA NEVEDELA SOM OD KIAL TA POZNAM.

danka_ba
9. jan 2013

mne sa tiez zda ze som tam jaaty videla 😉
ja som sedela hned vpredu aj s blondatou dcerkou 😀

zvazujeme teraz skolu, aby ked druha dcera pojde do skoly isla na tu istu...

jaaty
autor
9. jan 2013

@alibaba40 🙂
@danka_ba Bratislava je veru malá 🙂, Teba som tam registrovala

zdenulkam
10. jan 2013

@dada07 pisala si ze tie poobedia by boli drahe .. ja to na tej stranke nevidim ten poplatok za kruzky 😖

dada07
10. jan 2013

@zdenulkam - najdes ich v casti Rodicia a ziaci (lista vlavo), potom sa Ti vyroluje ponuka v modrom stlpci, tam vyber Ponuka kruzkov a dole je link na word document.

swifty
10. jan 2013

Ahojte nemáte nejaké infosky o ZŠ Mudroňova, ako to tam je a vyzera?

jaaty
autor
10. jan 2013

@swifty vraj bez šance na prijatie ak nie si zo spádovej oblasti ☹ . Inak veľmi dobrá škola

usacek79
10. jan 2013

@jaaty ja aj moja sestra sme chodili na ZS Ceska 🙂 pred sto rokmi samozrejme, ale dodnes tam obcas idem kuknut a teda ucitelsky zbor je v pohode, taky dobry priemer. Nic vynimocne, ale ani zla skola to urcite nie je 🙂
ale neviem, ci myslis statnu, alebo sukromnu? ony su hned za sebou, ja hovorim o statnej samozrejme 🙂