icon

Váženie 11 ročných detí na telesnej. Je to krok k mentálnej anorexii?

vendulka80
5. sep 2013

Ahojte dievčatá, mám kolegynku v práci, ktorá sa mi včera posťažovala a pravdupovediac, trápi to aj mňa. Má 11 ročnú dcérku, ktorá nastúpila do 5. ročníka a na prvej hodine telesnej výchovy sa museli všetci žiaci vážiť. Jej dcéra má geneticky pevnejšiu postavu, je najvyššia z triedy ale nie je obézna, taká akurát na svoj vek.
Keď sa dievčatá odvážili, samozrejme sa nahlas hovorilo, ktorá koľko váži. A tu nastal problém. Prišla domov a nechcela jesť, pretože jej spolužiačky vážia menej. To, že sú o hlavu menšie ju nezaujímalo. Proste dostal akýsi impulz, že váži "veľa a musí schudnúť". Normálne sa obávame, aby sa u nej nezačala vyvíjať anorexia ☹
Stretli ste sa s takýmto problémom? Myslíte si, že je správne aby sa na telesnej stále robili takéto praktiky ako za socializmu keď sme sa museli povinne vážiť a merať? Veď je predsa detský lekár a myslím si, že kontrolu hmotnosti by mal mať na starosti on (spolu s rodičmi). Ďakujem za každučkú odpoveď.

Strana
z2
moon1979
5. sep 2013

ja si pamatám na svoje detské časy, že nielen na telesnej sa vážilo, ale aj na preventívkach, ktoré sa tiež robili hromadne a bez akejkolvek intimity a zachovania súkromia, takže nielenže sme videli všetko ale aj počuli ... otras ... no aleže aj v dnešnej dobe ešte fungujú tieto komunistické praktiky tak to sa čudujem ... 😕 😕 😅 😅

deniseee
6. sep 2013

tiez si to zo socializmu pamatam, a uz vtedy som si pripadala ako kus hovadzieho dobytka, ktory niekto vazi a zvazuje, ci ma vahu malu, velku... no proste hroza. A samozrejme, to posmievanie od spoluziacok, co mali vsetky kosti vonku... alebo ako velmi sa vysmievali naozaj obeznej spoluziacke... a ano, zistovali aj to, ktora kedy dostava menzes... priserne. Podla mna to do skol nepatri. Vahu dietata ma mat na starosti rodic, pripadne lekar, ale urcite nie ucitelka telocviku, ani nikto iny zo skoly. Asi by som tam sla a poriadne ucitelke prehovorila do duse. A ak by nahodou bolo nieco take potrebne, v ramci nejakych preventivnych programov ozdravnych, tak by som trvala na tom, aby deti vazili kazde samotne v nejakom kabinete a nie takto sposobovali detom psychicke problemy.

stanislavao
6. sep 2013

vazenie a meranie je aj v skolke a aj v skole. tabulka bola vylepena potom v satni, aby si to rodicia mohli pozriet. nevidim na tom nic cudne. len v dnesnej dobe ako existuje ochrana osobnych udajov, tak by clovek chcel chranit vsetko, ale zas druhy extrem je, ze vsetky udaje, informacie o sebe hadzu ludia na web. 11 rocne dievca musi vidiet, ze nieje uplne stihle, ak teda nieje. Treba sa s dietatom porozpravat a vysvetlit mu, ze musi vazit viac, ked meria viac. skuste jej spravit pocitacovu simulaciu, keby ona so svojou vyskou mala vahu nizsich spoluziacok a taktie naozak, ze o 5cm nizsie dievca nemoze zas vazit, ako ona. suste sa opytat ucitelky, ze preco ich vazia. urcite na to maju svoje dovody, pokyny. nerobia to len tak, ze ich to bavi. Mne osobne sa vazenie tiez nepacilo, lebo ja som bola zas moooc chuda, ale nastastie som nebola sama.

aniko77
6. sep 2013

aj syn 4-ák, aj dcérka 7-ačka prišli včera s tým domov, že ich zvážili a zmerali,aj ja som sa čudovala, ale inší problém sme z toho nemali, zatiaľ....inak moje su najmenšie v triede, zatiaľ.....ale asi si už zvykli.... 😀 navyše malému večerne pycháme hormony na vzrast,......nedotklo však ich to meranie v takom zmysle,že by z toho mali neak šok..... 😉 skorej ja som bola prekvapená,takže všade sa to robí??????????????

evabb35
6. sep 2013

Hej, aj naše deti vážia. Robia nejaký projekt či program učitelia na telesnej. Jednoducho sledujú deti počas celého školského roku ako sa im mení váha, výška, zdatnosť atď. Neviem, či zisťujú nejakú paralelu medzi váhou, výškou a zdatnosťou...Nakoniec školského roku vypracujú pre dieťa hodnotenie.

eeffka
7. sep 2013

pytala som sa dcery (doteraz ma to ani nenapadlo) je 3cka ci ich vazili, tak zatial nie, @evabb35 v akych rocnikoch ich vazia?
nas asi vazili nepamatam sice proces ale doteraz viem ze som mala v 4.triede 35kg a v 6. 47,5 🙂 (ale toto bolo kvoli judu a vahovej kategorii)
moja dcera je pupkata, riesime to, chodi na karate, ma skrtnute pridely ale aj tak, pavucia zena z nej nebude, nema byt taka po kom, my s muzom sme sice "stihli" ale to je kontrolovany stav 🙂

zuzanocka
7. sep 2013

Mne skôr napadá otázka, prečo by to mal byť krok k anorexii.. nás vážili, merali, boli sme tučnejšie, chudšie, vyššie, nižšie, ale anorexiu si nevzala do hlavy ani jedna... to už sú dnes deti ozaj tak zblbnuté?!
Je to na rodičoch...podľa mňa...

roxy
7. sep 2013

Nas tak vazili aj na ZS aj na gympli a mala som z toho riadnu traumu. V piatej triede som merala aj vazila yo co teraz takze oproti spoluziackam som bola vyssia o 20cm a tazsia o 15kg...jedine pozitivum je ze takto aspon viem ze za tych 10rokov som nepribrala ani gram a nenarastla ani cm...a btw mala som aj ja napady ze nehudem jest,tak treba slecnu odsledovat nech nevymysla.
Inam fakt by sa s tym malo nieco robit. Sak yo je totalna stupidita vazit sa pred vsetkymi...hlavne v dnesnej dobe led odvsadial kricia poruchy prijmu potravy si to ti ucitelia nevedia dat dokopy???

wera.g
7. sep 2013

ja si pamätám váženie v škole na základnej a mala som z toho riadne stresy.. mala som vždy najmenej kíl, tak sa mi všetky dievčatá posmievali, tak som z toho bola vždy v strese keˇd malo prísť ˇdalšie váženie 😕 mali by to zrušiť....

lauricka
7. sep 2013

vazenie na TV je nezmysel a naozaj moze viest k problemom u mladych dievcat, ale to je na vas, aby ste to predniesli v skole napr na rodicovskom a tiez upozornili ucitelku TV, ze ak uz to spravila, aby detom zaroven hned vysvetlila, co je to normalna vaha, ako sa rata, aby pochopili, ze vaha sa neda porovnavat.....

diusik
7. sep 2013

no ja este nemam take velke deti,ale mne to pride uplne zbytocne,naco??? a co tym ucitel ziska alebo zmeni,bude tu vahu sledovat?bude viest statistiku?ked uz je to potrebne pre nieco,tak fakt ako niektore pisali,robit to diskretne,kazdeho zvlast niekde v miestnosti...

jakojka
7. sep 2013

je to nezmysel, tiez sa pamatam, ked sme sa v skole vazili, tiez som mavala z toho stresy....deti su deti, porovnavaju, vysmievaju sa....naco je to dobre, v dnesnej dobe ma takmer kazdy doma vahu, deticky vazia aj u doktorky, tak naco este v skole, niektori ucitelia dokazu byt riadne necitlivi

lubikan
7. sep 2013

suhlasim s dionyzkou.........

kedysi to bolo bezne ,sa vazit,merat....vtedy este neexistovali porovnavacky,sex symboly a kult stihlosti.....

ale teraz ucitelka fakt riskuje....skor by som zaviedla na TV "skolenia" o zdravej zivotosprave,pohybe,

bbarboraa
7. sep 2013

ja som bola vzdy pevnejsia-- a proste som sa neodvazila a co??? nic .. nasilu ma tam nedal a uz vidim ako sa stazuje rodicom... a ked tak rodic mu to vysvetli...

dari
7. sep 2013

och ako ja zboznujem toto kolektivne informovanie... 😖
tiez zauzivanou perlickou u nas je otazka sestricky u lekara na chodbe, ze aky problem mate.....

anelehka
7. sep 2013

ahoj,nesuhlasim,aby sa deti museli v skole vazit,ked,tak kazde samostatne,vaha je len medzi ucitelom a deckom,poznam uz teraz ,ked je maly len v skolke,ake su deti zlomyselne,posmievacne...a to su spunti,na zakladke maju uz iny slovnik...sama som ako dieta zazila spoluziaka s vetsou vahou,ktory sa po odvazeni na TV musel vysporiadat s fakt hnusnymi komentarmi na svoju adresu a to bolo za sociku,dnes vedia byt deti ovela krutejsie...takato uloha,ako je vaha,vyska atd.ma prisluchat detskej lekarke...

babika112
15. okt 2025
@digysa

V prvom rade si myslim, ze nie je na zahodenie, aby sa deti pravidelne vazili, pretoze sme v dobe, kde je velky pocet deti s nadvahou. ( Co si budeme nahovarat bicykel davno nahradili iPady, pocitace a ine hovadiny ☹ )

Na druhej strane si vsak myslim, ze by sa taketo veci mali robit v absolutnej diskretnosti a to tak, ako napr. v nasej skole.
Deti sa volali po jednom do miestnosti, vaha sa nikomu nepovedala a vsetky udaje ako je : vyska, vaha, BMI sa zapisali na na papier pre rodicov, aby vedeli, ako su na tom ich deti. K tomu pridali letacik o zdravom stravovani a bolo.

S takymto problemom som sa este nestretla, ale urcite by som si sadla s dcerkou a vysvetlila jej matematicky (kedze uz ma 11), ako je to z vahou v porovnani s vyskou. Podla mna to pochopi a tiez by sme si podiskutovali akym jedlam sa ma vyvarovat, ked uz chce "chudnut". Podla mna ju to prejde.....ale treba sa o tom casto bavit.

@digysa na základe čoho vážite deti v škole? Je to predsa úloha pediatra na preventívnej prehliadke

Strana
z2