Vážim si prácu učiteľov
Je to normalne? - kedze sa da odpovedat iba jedenkrat, tak som zalozila tuto temu bez ? - s tym, ze mam pocit, ze mamicky si myslia, ze "školné" - niekde 7,5, 8, 10, 12, 13 euro - ako kde - ide iba na potreby pre deti - teda kresliace, pisacie potreby, alebo na cistiace a pracie prostriedky.
Je to omyl, pretoze zo skoleho sa platia naklady energie - kurenie, voda, elektricka, vodne a stocne, telefony - cize na bezna prevadzka MS, pretoze tie financne prostriedky, ktore ms dostanu z obce alebo mesta nestacia na krytie nakladov - vsak kazda ms musi vypracovat Spravu o vychovno - vzdelavacej cinnosti a tam by mala byt aj tabulka naklady na dieta za cely kalendarny rok - lahko si zistite, ake su naklady a ci by to bez vasej pomoci ms zvladli.
Nechcem vyvolat burku - ale urcite zaujem rodicov o dianie v ms a aj informovanost.
Mozno by som predsa len podpichla - ale v dobrom 😀 : Kolko z vas maminky nevie vydrzat s vlastnym dietatom doma, ze je nezvladnutelne a ucitelka ich ma v ms 20 - 24 a ju respektuju a zvlada ich 🙂. Ale to len tak mimochodom 😉, vazim si pracu kazdeho a v dnesnej dobe pracu ucitelov mimoriadne 🙂.
@maminka11 som veľmi rada, že si napísala tieto slová, tá téma s otáznikom svedčí o tom, čo niektoré, opakujem niektoré mamičky očakávajú od materskej školy. Celodennú, keby sa dalo aj dlhšiu starostlivosť (opakujem, že sa nijako nechcem dotknúť mamičiek, pre ktoré je ich dieťatko všetkým, s mnohými si píšem), tri roky mať na materskej veget, pár týždňov pred nástupom do materskej školy začnú panikáriť, stresovať chúďa dieťa a vypisovať sem, ako ich dieťatko nič nechce jesť, piť vie v štyroch rokoch len z fľaše, kaká len do plienky, hádže sa o zem pri akomkoľvek prejave nesúhlasu s jeho chovaním....Chápem všetky mamičky, ktorých deti majú zdravotné problémy, ktoré sa týkajú prijímania potravy, alebo vyprázdňovania, alebo nejaké vývinové poruchy. Ide mi o tie, čo naozaj za tri roky neurobili nič alebo len veľmi málo pre to, aby ich dieťa napredovalo a zrazu hop. Je v škôlke. Učiteľky naučte ho všetko jesť, aj keď doma len hranolky a cestoviny, naučte ho chodiť na záchod, nie je dobrá tá materská škola, ktorá nemá dvadsať krúžkov, nechodí každý mesiac na dva výlety, nie je v nej každý týždeň divadlo a neopovážte sa niečo za to pýtať!!!!!!! A čo tam robia tie učiteľky! Veď ich majú iba dvadsať....
Akosi nepochopili, že mať dieťa je veľmi vážne a zodpovedné rozhodnutie na celý život, že ten malý chrústik navždy zmení ich život a bude ich stáť čas, peniaze a milión ďaľších vecí. A zabúdajú, že im nesmierne veľa dá, oveľa viac ako sa dá zaplatiť peniazmi. Som zvedavá, či autorka tých nezmyslov, či dieťa minie jeden alebo dva kotúčiky papiera myslela aj na to, že dievčatá viac kreslia, nemali by doplácať v škôlke na pastelky?! To ešte netuší, čo stojí internát, šaty na stužkovú, prijímačky na vysokú a vysoká škola sama. A nezamýšľa sa v svojej krátkozrakosti nad tým, ako rada by všetko toto zaplatila mamina, ktorá doma ošetruje dieťatko, ktoré nikdy do tej škôlky, školy nepôjde, lebo bude navždy pripútané k posteli. Ako učiteľka si veľmi vážim maminy, ktoré tu prispievajú, pretože už len to, že svedčí o tom, že sa o svoje deti zaujímajú, ale riešiť tu nezmysly za pár eur....Kľudne sa do mňa pustite, znesiem.
Ano, je pravda ze rodicia musia dotovat skoly priapadne materske zariadenia. Dotovali ich pred 10-timi rokmi a dotovat ich nadalej aj budu, pripadne sa to odzrkadli na skolnom ci mesacnej platbe v materskom zariadeni. Rodicia boli pre nich (aj su) sponzormi, nosili nielen material ci uz hygienicky, pisaci/kresliaci alebo aj cistiace prostriedky, prispievali financne ale aj vecne formou darov.
Ako si s tym skola nalozila a vysporiadla sa pocas roka je vecou riaditela pripadne jeho zastupcov. Mal by byt kazdy rodic informovany na schodzach, pripadne rodicovskych zdruzeniach alebo zasadnutiach skoly.
Kedze skola nestaci pokryt vsetky tieto naklady spojene, vymyslela si skolne, resp. sa stala privatnou skolou a tym padou platiacim subjektom, kt. si vyzaduje zaplatenie skolneho ci prinesenie si pomocok pripadne tych hore uvedenych prostriedkov od kazdeho ziaka ktory prekroci jej brany.
Zaujimavy je tu ale fakt, ze ked sa porovna ucitel MS a ucitel ktory pracuje na strednej skole, pripadne gymnaziu, kolko energie musi vynalozit na pripravu hodiny , pripadne sa vysporiadat na urovni s kolektivom mladych teenegerov nehovoriac o financnom ohodnoteni a jeho vzdelani. 😅 😅 😅
nemienim pisat komentar, ako som to myslela 🙂, je vyjadrujem svoj nazor a vyjadrujem ho slusne, aby som sa nikoho nedotkla - takze tak ...
kto si precital celu diskusiu Je to normalne ?, tak pochopi .....
v plnej miere suhlasim s mamavera 🙂
@radlinka 😕 a čo má spoločné "školné" s prípravami učiteľov na SŠ a porovnávať s MŠ?
každá práca si vyžaduje veľa síl a energie. SŠ deti sú už samostatné,nevyžadujú utieranie zadku 😉 uspávanie,kŕmenie....to je práca o úplne niečom inom. ak niekto svoju prácu miluje-tá vynaložená energia ho neoslabí, ale posilní sa novými zážitkami prežitými s deťmi 😉
i keď je to naozaj náročné-práca s akokoľvek starými deťmi. ja učím medzi- na ZŠ 😉
@macamac no to bolo k tomu, ze si autorka vazi pracu kazdeho jedneho cloveka vies. Ja mam oba stupne, mam oducenych malych aj velkych ale mam prax aj s uplne malickymi detickami. Utieranie zadkov je jedna vec, a postavit sa pred katedru a odviest hodinu na urovni je druha vec, nehovoriac o slovenskych skolach, kde sa vyjadruje nasim materinskym jazykom. 😉
Co to ma spolocne ? mozno vobec nic a mozno tolko, ze ucitelske povolanie nie je docenene a nikdy v nasom state nebude. Ak niekto tu skolu dotovat nebude, pripadne materske zariadenie ak je statne, tak potom sa to odzrkadli aj na patricnej urovni. 😖
@radlinka tak teraz potrebujem vysvetlenie zase ja, lebo možno to chápem nesprávne. Ak máš záujem, napíšem ti do IP, čo bolo dnes mojou prípravou nie na hodinu, ale na celý čas, ktorý trávim s deťmi. Mimochodom, pred chvíľou som skončila, nesťažujem sa, opakujem, robím to preto, lebo ma to baví. A poznám učiteľky, ktoré prípravou trávia víkendové popoludnia, pretože je to spôsob ich relaxu. Neviem, koľko sa pripravuje učiteľ na strednej škole, nedokážem to posúdiť, tak sa k tomu nebudem vyjadrovať, nebolo by to aj tak objektívne, pretože to závisí od predmetu, ktorý učí. Učiteľka v škôlke by mala byť dobrá vo výtvarnej, hudobnej, telesnej, mala by ovládať základy zo všetkých oblastí, tak ako učiteľka prvého stupňa na základnej škole, byť zdatná na počítači, je výborné, keď ovláda cudzí jazyk a dokáže viesť nejaký záujmový krúžok. Mala by byť pre deti mamou, kamarátkou, partnerom pre hry, čo učiteľ na strednej škole nemusí. Ja som nechala niektoré mamičky, ktoré o to prejavili záujem, stráviť deň alebo viac dní so mnou v škôlke. Samé videli, že sa nenudíme 😀 ale aj to, že je každý deň iný, zaujímavý. Aj to, že učiteľka v škôlke nemá prestávky, odísť na WC je problém....nemá prestávku ani na obed, lebo aj počas neho pracuje. Je ľahké posudzovať prácu niekoho iného, ja to robím preto, lebo ma to napĺňa, dobíjam si tam baterky, ale to som už mimo tému.
ahojte, tak ja ucim na gymnaziu, ano, nasa praca je nedocenena, ale myslim, ze vsetkych ucitelov.....my, konk. mame vela priprav, maturity, drzi pubertaci, a ja co ucim silne predmety ako SJ....slohy, diktaty...je toho dost......ale popravde, moj maly chodi do skolky a teda mat tam 20 takych akcnych deti ako je on, zabavit ich, davat im pit, obliekat ich, utierat zadky a davt ich cikat, obhanat a este ich stihnut aj nieco naucit....klobuk dolu pani ucitelky MS...ako fakt, mate moj obdiv.....ja mam narocnu pracu so stredoskolakmi, ale predsa len, rozumova uroven je ina a da sa skor vyjst ako s 3rocnymi detmi........to len na margo skolstva a uciteliek.......ze naozaj ucitelia celkovo su nedoceneni a to s tym toaletakom je az na smiech...aj ked bohvie co dotycna v danej teme chcela povedat...
@sorciera24 ďakujem aj všetkým, ktorým sa môj príspevok páčil. Samozrejme, že učitelia sú nedocenení, ale takých profesií je viac 😠 😠 😠 😠 Vy máte možnosť aspoň dať deckám nejakú prácu a vypnúť na pár minút, aj keď len do kľudového režimu, u nás to v doobedňajšej smene neexistuje, či učiteľku bolí hlava, je tehotná a má nejaké problémy, vypnúť nemôže, stráži kopu detí a veľa vecí ich musí naučiť. Deti jednoducho nevypne ako počítač ...Treba si prečítať ISCED 0, je toho dosť, čo musí dieťa, keď opúšťa MŠ ovládať. Ale zase puberťák sa na teba nehodí od dverí po prázdninách, ani nevidíš tie krásne makovo-lekvárové úsmevy po parených buchtách 😀 😀
@mamavera, pekné čítať, že ťa práca baví a naplňa... a hlavne, "tvoje" detičky sú určite radi, že majú takú učiteľku... pretože ak niekoho práca baví, tak je to na ňom aj poznať...
ale na druhej strane, poznám pár učiteliek, ktoré nechápem dodnes prečo toto povolanie vykonávajú... tým sa nechcem nikoho dotknúť, ale sama som bola svedkom zopár takých príhod, že teraz nemôžeš ísť cikať, mal si ísť keď boli ostatný, resp. natlačiť dieťaťu proti jeho vôli jedlo, ktoré mu nechutí do úst, dieťa sa povracia a potom volať rodičom, že si majú prísť pre neho, lebo je choré... - to len k tým učiteľkám...
@barunka poznám, zažila som, bohužiaľ 😠 😠 😠 možno som preto taká, aká som, dúfam, že moje detičky sú radi, ale aj ja som len človek a v júni počítam dni do prázdnin 😀 😀 a v júli už mi je za nimi dlho 😅 Inak, ani ja nechápem, prečo tiežučiteľky to povolanie vykonávajú, keď ich to viditeľne obťažuje 😝 ale asi by ich otravovalo každé, lebo finančne je to o ničom, majú síce prázdniny, ale zase robia prácu navyše, ktorá nie je zaplatená - oslavy, karneval a pod. konané cez víkend, keď jedna z triedy vypadne, druhá pracuje dajme tomu od pol siedmej do pol piatej, ale v čase, keď sú tam dve, je tam sama, aj keď pracuje za dve 😝 😝 Myslím, ale že väčšinou sú to staršie ročníky )nie je pravidlom!!!! a nechcem nikoho uraziť), ktoré nie sú ochotné odísť z vychodenej cesty a prijať nové spôsoby v učení a vo výchove, alebo naopak mladé pipky - zažila som 😝 , ktoré majú problém do tej škôlky vôbec prísť....
@radlinka 😕 ty si toho ale stihla 😉 a koľko rokov konkrétne si učila malé,stredné,veľké deti?
lebo je rozdiel učiť rok-dva v MŠ, potom chvíľu v ZŠ....vieš, na porovnávanie to nestačí 😉
ja si nedovolím porovnávať-a to som 14 rokov v praxi 😉
lebo-ako som už písala, každá práca je náročná na čas, prípravu a hlavne "nervy" a silu
a je jedno,či si prejdeš od jasličiek po univerzitu 😉
každé vyžaduje inú prípravu-ale každé potrebuje zodpovedný prístup
takže-je jedno,ako staré deti učíš, ak prácu miluješ,pripravíš sa zodpovedne tak ako do MŠ, tak aj na VŠ- na úrovni /nechápem,prečo tu spomínaš nejakú úroveň v zmysle "inú" na SŠ, príde mi to ako "vyššiu" keby si myslela, ale pritom všetka práca musí mať "úroveň", nie? ani do MŠ si nepríde poctivá učiteľka odstáť zmenu, na poobednej odspať 😉 /
@radlinka a ešte-jasné,učiteľské povolanie nie je a podľa mňa ešte dlho predlho nebude docenené,to je jasné. práve preto to robia len tí,čo ich to naozaj baví /alebo by malo/,lebo robiť kariéru v školstve alebo myslieť si,ako si finančne polepším, je utópia
a zase-s tým financovaním, áno,je to bieda. ale nechápem znova 😉 citujem:
" Ak niekto tu skolu dotovat nebude, pripadne materske zariadenie ak je statne, tak potom sa to odzrkadli aj na patricnej urovni. "
neviem,akú konkrétne úroveň myslíš, či vybavenosť škôl,alebo nepripravenosť / demotiváciu/ učiteľov....
neviem,naozaj. ja si myslím, že učitelia majú úroveň a vedia sa na úrovni pripraviť do svojej práce
za podmienok,aké mnohé školy majú, častokrát s vynaložením veľkého úsilia-ale predsa, vedia odučiť kvalitne a hlavne-zanietene.
ale dnešné školy sú už podľa mňa celkom slušne vybavené aj po materiálnej stránke, vďaka dotáciam a projektom podporovaných z EU
síce už mimo tému,ale čo už 🙂
@mamavera prepac, mna zarazila cast tvojej vety, citujem: "tri roky mať na materskej veget".
z coho usudzujem, ze bud dieta nemas, alebo mas doma maleho vegetujuceho zrejme ani nie cloveka. lebo byt na materskej moja mila, nie je ziaden veget. 😉
Ja neviem čo sa tu rieši.Každá matka si vychová svoje dieťa,či už viac či menej. Ona sa oň hlavne stará,nie nejaká učiteľka v MŠ,ona bude "znášať" ako si ho vychovala. Ani učiteľka v škôlke nieje zázračná,sú také deti čo sa správajú inak doma a inak v škôlke,ale myslím že je to tým že je v kolektíve,odkukáva od iných detí.
@mandragora22 trošku si ma nepochopila, myslela som to tak, že tri roky sa nesnažili dieťa nič naučiť, lebo to bolo pre ne pohodlnejšie a potom očakávajú za dva týždne po nástupe do škôlky, aby vedelo všetko. Opakujem stý raz, že nehádžem všetky maminy do jedného vreca, to by som si nikdy nedovolila. A ako je na materskej viem 😀 😀 supéééér, aj keď občas na obed ešte v pyžame, neučesaná, lebo byť dámou pri dvoch malých deťoch hneď od rána sa mi až tak veľmi nedarilo 😎
@mamavera no.........to hned lepsie znie 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Snažila som sa pochopiť zmysel témy, ale otvorene povedané, unikol mi. Sťažovať sa tu môžeme asi väčšina pracujúcich ľudí. Málokto sa cíti v práci docenení. Chápem aj náročnosť učiteľského povolania, ale aj tak mi stále uniká pointa príspevku/ov. 😉
@mamavera a ta vychova deti, to je velmi individualne. minule sa mi stazovala kamoska, ze chlapec bol anjel, kym nenastupil do MS. tam "nachytal" od poniektorych deti maniere a zacal neskor kopat aj doma do hocicoho, dokonca do matky, do deti vonku v jeho okoli, no proste hroza, darmo mu dohovarala, aj po zadku dostal, neprestal, az potom bol 3 tyzdne chory a preslo ho to. po nastupe do skolky, opat diabol v nom... takze si myslim, ze aj ucitelky su take a take, ako aj deti, ako sa matky neda hadzat do jedneho vreca, tak vlastne sa neda hadzat ziadnu ludsku bytost, je to rozne a individualne vsetko 🙂
mozno trocha od veci napisem,ale co sa tyka financovania MŠ,mne bolo pri zapise do oci povedane,ze potrebuju novu strechu a nove plastove okna...Kedze nemam ani na jedno,ani na druhe,maleho nevzali,lebo bolo vela deti,tak museli "vyberat"..nastastie,po 3 mesiacoch sa uvolnilo miesto a je v skolke..Minuly tyzden som tam prisla ponuknut valandu v slusnom stave,nech maju deti na com skakat,alebo si citat,lebo si tam citaju na takom nejakom malom matraci a odmietli.. 😕 OK,vobec nie som proti tomu,doniest do skolky,ved je to pre deti,radsej donesiem 30 wc papierov,ako keby si mali utierat zadky lopuchovym listom,ved aj do nemocnice-statnej,ked si clovek nedonesie,tak nema,len skoda,ze uz v skolke sa posudzuje podla toho,kto kolko dal... 😒 Ale zase chapem,ze bojuju o prezitie,len na to potom doplacaju rodicia,ktori toho az tak vela nemaju na rozdavanie..
ja si stale hovorim ze zaplatit 70 eur raz do roka (co je u nas zrps a triedny fond )je stale lepsie nez platit 400eur mesacne sukromnej skolke pricom moje dieta nedostane lepsiu starostlivost ako v statnej skolke do ktorej chodi
@mamavera Velmi pekne pises mamavera. Byt ucitelkou je zivotne rozhodnutie a nie povolanie. Ak by som nezila v zahranici, bola by som na Slovensku ucitelkou, tym co som vystudovala a co sa mi paci. Mnohe mamicky chcu mat z deti geniusov, predbiehaju sa vo vybere skolky, skoly atd., nadavaju na pristup uciteliek na Slovensku, na cely system skolstva (o zdravotnictve ani nehovorim), je im malo 3 roky materskej dovolenky..Ako spravne pises, je len na rodicoch ake budu mat dieta. Cast jeho osobnosti tvori charakter, s ktorym sa narodil, druhu cast to co z neho vychovaju. Moj maly sa naucil od inych deti v skolke plut. Ale to neznamena, ze pluje aj nadalej. Su vsak deti, co opluvaju ine deti aj dospelych a mamicka to ukonci frazou: to sa naucil v skolke. Nechcem sa tu teraz rozpisovat, chcela som len hlavne pozdravit pani ucitelku mamaveru, ktorej prispevok sa mi pacil.
@maminka11 - ja neviem, co riesi niekto poplatok 13€ za skolku ako pardon, ja platim za skolku 20% zo svojej netto mzdy, povedz mi prosim, ze je to tak aj u teba a mozeme sa bavit na urovni... ja si skolku nenormalne vazim, urobili pre malu vela, naucili ju vela, milovala to tam. Hodne kazeho centu, ked clovek chodi do prace od nevidim do nevidim.

Čo tým chcel autor povedať? 😕 😕 😕