Výčitky svedomia a dve modriny na zadku
Musím sa posťažovať a priznať v novej diskusii, keďže nikde som nenašla podobnú debatu, Som celkom kľudná povaha ale keď ma niečo vytočí, tak to stojí za to. Včera prišiel môj 8 syn zo školy čierny ako kominár, ponatierané ruky a celá tvár od čiernej antuky, špinavé oblečenie a ešte sa blbo smial, že sa vonku maskoval. Priznám sa, že som sa najprv musela tri krát nadýchnúť a potom mi aj tak rupli nervy - prehla som ho cez koleno a nahádzala mu na zadok toľko, koľko sa naň zmestilo. Dnes ráno mal však na stehne hore pod zadkom dve modriny - ešte odtlačku mojej ruky a strašne ma to mrzí. Nechápem sama ako ma to dokázolo tak do nepríčetnosti rozčúliť, až mám výčitky svedomia na celý rok dopredu. Normálne ho fyzicky netrestám, sem - tam capnutie na zadok alebo po ruke, keď naozaj neposlúchne, tak som sama zaskočená, kde sa vo mne nabrala toľká agresivita. Nesúďte ma prosím, čo sa stalo sa stalo, len by ma zaujímal váš názor na telesné tresty detí v tomto veku. Je pravda, že tie deti sú dnes oveľa hyperaktívnejšie ako sme boli my, neposlúchnu príkaz v 4. rokoch, odvrávajú v 6.rokoch a V 10. už nerešpektujú nič. Môj syn nie je zlý chlapec, ale niekedy mám pocit, že nezváži vhodnú hru a nerešpektuje moje rady a príkazy. Neraz sa stalo, že som ho na dvore vymákla ako čurajú so susedom na elektrickú rozvodňu, alebo, že olamuje konáre, váľa sa po okrej tráve, hádže si do nhavíc mokrý piesom, alebo sa hrá v najväčšom prachu, hoci vie, že je alergik a má z toho kašel. Jeho hry sú niekedy akoby mal 2 roky, nezváži či je správne... nejde si s chlapcami kopať do lopty alebo sa naháňať, radšej sa bude v školskom klube natierať čiernou škvarou... 😲
Ak máte nikededy takéto stavy, že by ste dieťa najradšej roztrli v zuboch, ako to riešite? Dajú sa vám ovládať city alebo tiež takto vybuchnete. ☹ ☹ ☹
ale pokial ide vseobecne fakt len o spinave handry, tazko dieta obmedzis pri hre vonku, aby si davalo pozor na saty, to by sa potom ani pohnut nemohlo ... tak to proste je ...
Keď príde nabudúce zarýpaný, daj mu do ruky kefu, mydlo, lavór a sám si tie veci ručne vyperie a nepohne sa od nich, pokým nebudú žiarivo čisté 😀..............On si zapamätá do budúcna, že je pre ňho lepšie, aby zostal čistý 😀.........Takéto metódy sa dajú použiť aj inde. Pamätám si ako nám raz učiteľka na základke vravela, ako načapala svojho pubertálneho syna fajčiť. Tak mu strčila do rúk celú krabičku, aby ju cigaretu po cigarete celú pred ňou vyfajčil.....až kým sa mladý nezgrcal jak prasa. Odvtedy už cigaretu do úst nedal 😀
😀 😀 😀 😀 necitala som vsetky nazory... ale keby som mala len spinu riesit s tiez 8 rocnym, tak by som bola uplne pokojna a spokojna... ale stane sa, ze rupnu nervy, ked si to teraz budes vycitat, nic neporiesis, skor si to zapamataj do buducna, ako ta to mrzelo...
@zenazaba toto sa stalo aj mojej spoluziacke... otec sa dopocul, ze fajci, tak ju zobral a fajcili spolu a tiez ju donutil fajcit, kym sa nedogrcala nebolo jej zle... potom uz cigu do ust nedala 😀
Co sa stalo, sa uz neodstane. V principe je dobre, ze mas vycitky svedomia a ze nad tym sama rozmyslas. Povedz sama sebe, ze uz ho neubijes, nech by vyvadzal akokolkvek. Viem, ze to tazke. Mne sa to zatial dari, ze som syna este neubila a stale si hovorim, ze to nie je riesenie. Niekedy ho pevnejsie chytim, ale necapnem. Minule na pieskovisku kopal piesok dcere do tvare, to nebolo nahodou pocas hry, to bolo naschval. Tak som povedala, ze odchadzame domov. Nechcel, tak som ho chytila za plece ☹ a bolo z toho modrina ☹ Je mi to luto, ze som ho tak prilis silno schmatla.
Ja ked sa na syna nahnevam a nakricim na neho, tak mu potom po ukludneni poviem, ze nechcem nanho kricat, ze chcem, aby ma posluchal. A ked ma posluchne, tak ho pochvalim. Vcera chcel pozerat video, aj ked uz bolo neskoro. Sam povedal, mama, iba jedno. Tak som povolila, aj ked to casto koncilo v minulosti hysakmi o dalsie video. Ale vcera ma prekvapil, sam mi povedal, ze to mam ist vypnut, lebo mu skoncilo 🙂 Tak som ho za to aj pochvalila, ze to mam rada, ked dodrzi, na com sa dohodneme. Skusam to vzdy takto, skor pochvalou a dobre spravanie, ako trestom. Ale ano, aj ja ho niekedy potrestam, ale nie fyzicky. Jeho trest je, ze pride o privilegia: zoberieme mu na den jeho milovane auta, alebo v ten den uz nebude pozerat video a pod.
Mna mrzi, ze casto kricim, snazim, sa kontrolovat, ale nie vzdy sa to da. Niekde som citala trik, ze pred tym, ako padne ruka, ked sme nahnevane, tak mame silno zatlieskat. Ze ta ruka padne do druhej ruky. Po prve pocitime, aku mame v afekte silu a po druhe sa ten hnev doslova vybije a po tretie, dieta spozornie a uvidi, ze sme nahnevane. A potom aj povedat, som nahnevana, potrebujem sa schladit. To funguje celkom dobre. Len este musim najst nejaky trik, ako nezvysit rychlo hlas 😉
Ja by som ti odporucala to synovi povedat, ze ta to mrzi, ze si ho ubila. Ale aj mu vyvsetlit, ze to je robota navyse pre teba. A dat mu to oprat/predprat v rukach. Aj umyt ten bicykel, ak si to odniesol aj ten bicykel. Aby videl, ze je s tym robota. Nehovorim, ze si to pri najblizsom hrani vonku zapamata, ale minimalne si to vyskusa 😉
@aduskatt Ok, to beriem. Len reagujem na to, že "existuje práčka". Len naozaj niekedy človeku fakt rupnú nervy. Mám kamarátku a nikdy nezbila svoje deti. No jedného dňa ju dcéra tak vytočila, že jej naložila varechou po zadku. Podotýkam, že prvý krát. Dcéra mala v tom čase 10 rokov. Na druhý deň už mala prísť do školy, že prečo dieťa zbila. Hanbila sa ako pes a potom si uvedomila, že necapnúť dieťaťu nikdy nie je až také najsprávnejšie. Pisateľke je veľmi ľúto čo spravila a podeliť sa o tom potrebovala. Neodsudzujem ju, ale chápem. Každé naše správanie a nevhodná reakcia nás môže poučiť a posunúť sa ďalej a byť lepším rodičom. Držím nám všetkým takým palce!
@cerez je zrejme, ze kazda mame hranice niekde uplne inde, netvrdim, ze mlady nikdy nevyfasoval, resp, propagacne asi dvakrat, ale stacilo, skutocne to riesim radsej tym, ze proste dosledky si znasa - ako s tymi riflami - proste spinave dieta pre mna nie je dovod ho mlatit, ale tym nehovorim, z moja vychova je ta najspravnejsia a nemozem sa mylit🙂
@lblb toto je vek, ktory aj mna (mam 9 rocneho syna) vie vytocit do nepricetnosti. necitala som prispevky a rady. niekedy vybuchne kazdy. len treba si vediet povedat, kedy dost, aby sa to, ze su modriny, nestavalo. lebo viete, nahodou ho uvidia v skole ucitelky, ze ma modriny po tele a viete aj sama, ako to potom pokracuje. socialka a domace nasilie. to, ze prisiel spinavy - to nerieste, ved sa to operie. je to dieta a ono nebude rozmyslat nad tym, ci sa tak moze hrat. robia to ostatni v skole, bude to robit aj on. to su deti. 8 rokov zas neni tak vela/. je to male dieta a potrebuje sa hrat. handry sa operu, telo sa umyje. toto ja osobne nikdy neriesim. uz som si zvykla voci takymto veciam som uz imunna. horsie je to, ked dieta nerespektuje, odvrava - to potom bude treba riesit. to cikanie na elektricky stlp - treba mu vysvetlit, ze je tam elektrina, mozu sposobit skrat a potom to moze horiet, vybuchnut, nebudete mat cela ulica elektrinu a pod. cize spinave veci, spinave telo, detske hry - nerieste. povzneste sa nad to. je to dieta, potrebuje sa hrat, vyblaznit.
@lblb cloveku prosto rupnu nervy, ved sme len ludia, samozrejme dalo sa to vyriesit aj inou cestou...,( a nie ho zdrat az je modry), ale povedzme si uprimne ,,par na zadok,, este nikomu neublizilo, v dnesnej dobe sa na dieta ani krivo pozriet nemozes, to nevravim uz o skole, ako pocuvam ci citam niektore pribehy, dnes uz ziak postavi ucitela do pozoru... 😒 , volakedy na nas rodicia varechy lamali... , a dnes sa na tom zasmejem... 🙂
klasická situácia aj u nás ... tiež mi sem-tam rupnú nervy ... a tresnem ich po zadku ...no keď začnem hovoriť pomaličky a hlbším hlasom a zdôrazňujem každé slovo (plus "zlý" pohľad) ... všetci vedia, že je zle ... aj môj muž sa dekuje ... alebo ma tíši ... takže u nás sa trestá slovne ... a to mám "živé" deti ... ty si spomínala škváru ...naša slečna 8 r. sa večne zašpiní v hlinenom piesku, ktorý majú v "pieskovisku" na šk. dvore ... je tam s chalanmi ...🙂 ... už to neriešim, zdieľam názor, že práčka vyperie...ale minule som ju zapojila do činností "okolo" prania - musela potriediť veci na pranie a dať ich do práčky a nasypať prach na pranie ... aj to celkom zabralo ... okrem toho, že som ju pochválila, tak vie, že predsa len to nie je len o tom, že "práčka vyperie" ... ak sa dá, tak sa snažím použiť príklad... no naozaj to niekedy nejde ...a musím predýchavať ...čo už ...aj rodičia sú len ľudia, majú svoje pocity emócie aj "zlyhania" ... ak považujeme "bitku" za zlyhanie ... tak, ale slovom predsa dokážeme niekedy ublížiť oveľa viac ako "vycápaním po zadnici"😉
@ushuaia suhlasim. Ono je velakrát lepšie dať jednu výchovnú ako vrieskať pol hodiny. Ono totižto deti si velmi rýchlo na to vrieskanie zvyknú, jednoducho zaklapnú uši a ty si môžeš hlasivky drať a zbytočne.
A už som počula aj taky názor od chlapa, že si vždy hovoril (keď bol "decko"), radšej mi jednu vylep, len prestaň hučať 😀
no jooj, tak mladý vyfasoval....nabudúce mu to daj ešte vyprať, možno si to bude pre neho väčší trest
Vcera mal moj mlady panko - este nie 8 rocny na domacu ulohu citat. Na cele mal velkymi pismenkami vygravirovane - NECHCE SA MI. No mal smolu. Aj ked je jeden z naj v triede, pekne musel sadnut a citat. Mrmlal, vymyslal si, krutil sa....nenormalne mi isiel na nervy. Cim viac sa to snazil osalit, tym viac to musel citat, a este aj odpovedat, co sa v clanku docital. Prevracal oci, zuril, stekal po mne. Tak mal pol hodinovy prihovor o tom, ako sa aj ja k nemu mozem spravat presne tym istym sposobom ako on ku mne a ze cim skor to spravi dobre, tym skor bude mat pokoj a bla bla bla dokolecka. Fakt som ledva cakala, kedy mi povie, aby som mu radsej jednu treskla, ale nech mu uz dam pokoj 😀
@sashabb
Podľa mňa to, že si ho zbila až tak, že mal modriny, nie je celkom normálne. Obzvlášť keď dôvodom bolo "len" špinavé oblečenie a neprimeraná hra. Celkom pochopím, keď niekto zbije dieťa lebo je vyslovene zlé, kruté, ubližuje iným deťom alebo zvieratám, ale kvôli tomu, že sa zašpiní?
Také výbuchy hnevu sú nebezpečné, aj pre teba, aj pre dieťa. Možno by si mohla pouvažovať nad návštevou psychológa, ktorý by ti poradil ako svoj hnev zvládať.
@lblb stava sa ze obcas clovek vyhuchne. Mozno si len dobre trafila ani nie silno a. toho ta modrina. Jasom raz dostala fackumod otca ked som chodila do skolky, to mi ju dal prvy a posledny krat. Na druhy dennotlacena jeho ruka a ja jasne ako secko som sa este pochvalila ze ma ocinko Zbil) uz neviem co som vyviedla nepamatam si len mi to mamka spominala ale muselo to uz but nieco pekne nad hranicu vo otec nam vychovne po zadku dal mozno dva krat 🙂 obcas nervy rupnu, ja mams oma takmer dvojrocnu a ta neposlucha lozi na nabyyok, naucila aa docahovat veci na linke a modlim sa aby taz an seba nieco nestiahla pritom uz davam pozor aby tam nic take nebolo ale aj varit treba. Ked uvarǐ vypluva nic neje, uz aj telka skoncila na zemi. A. Veci. U nas dunguje iba po zadku vysvetlit si neda nic robi to dalej, ak dostane po plienke a vidi e som naoAj nahmevana tak tyzden poslucha/) kaDe deita jenine a obcas aj rodicia nemaju nervy zo zlata bohuzial
@lblb Si len človek,nie stroj,každý ma právo občas vybuchnúť.Aj môj malý je živý,tiež chodí domov stále špinavý,občas aj dotrhaný,ale čo narobím?je to decko,aj keď mám nervy,tiež som sa najskôr rozčuľovala,ale teraz už na to kašlem,veci operiem a zašijem a potom to takto nosí,čo som sprostá stále mu kupovať nové?hoci na to mám,ale aby vedel,že nie vždy,keď niečo zničí hneď dostane nové.
Ja teda deti moc nebijem,občas mi síce uletí,ale skôr na ne nakričím,ale keď to preženiem a vychladnem,vždy idem za nimi a potom sa vyprávame a povieme si všetko,že prečo to tak bolo,prečo som kričala a skončí to vždy sľubmi a objatím,aj keď viem,že zas príde deň,že niečo vyvedú,ale sú to len deti a ja len človek.
Ďakujem vám všetkým za vyjadrenie svojich názorov a porozumenie. kto má také živé dieťa, vie o čom hovorím, no bohužiaľ ma syn naozaj niekedy privádza do stavu zúfalstva, zas na druhej strane ma zahrňuje nekonečne veľkou láskou a citlivosťou. je to o tom, ako sa človek dokáže ovládať v danej situácii a brať veci s nadhľadom + kombinácia našich nálad, starostí a problémov. poslednú dobu som nejaká v nepohode, asi aj prepracovaná (ešte nemám vyčerpanú ani starú dovolenku...), tak sa stalo to čo sa stalo 😢 priznám sa, že som dnes tie otlačky mojich prstov mala celý deň pred očami, až som sa v práci nesústredila... ale bude to pre mňa aspoň výstraha do budúcna. ja osobne som ako dieťa nebola bitá (tiché bezproblémové dievčatko a ockov miláčik), za to bratia dostávali pravidelne varechou, dokonca jeden z nich za veľké priestupky aj remeňom od otca a do dnes si našich rodičov vážia. keď sa vžijem do situácie dieťaťa, nerada by som dostávala, takže mám z toho ponaučenie. ďakujem ešte raz za vaše príspevky a prajem veľa krásnych chvíľ strávených s deťmi 🙂
Ešte dodám, že samozrejme prišla narad aj ľútosť. prišla som večer z práce, ľahli sme si spolu do postele a celé sme to vkľude prebrali. ja som mu ospravedlnila, on mne tiež, revala som ako malé decko a túúúúlil si ma taaaak silno, no žiaľ v mojej mysli to asi zostane. ☹
Za takú kravinu ako je zaspinene oblečenie modriny? Sorry ale to si teda prestrelila poriadne. Nematu doma práčku a mydlo s vanou? Malého to isto aj boli a určite si to zapameta, tak ako každý keď sa mu ublíži za takú maličkosť . On sa len HRAL je to dieta...podľa mňa neurobil nič také za čo si zaslúžil modriny.
@lblb - este neodchadzaj, este aj ja chcem nieco povedat! 😀
Ja som chcela len tolko, ze ked som si ta citala akoby som seba videla!!! Cela ja! Ja mam dve deti, starisia, dnes 5,5 rocna teda uz schytala odomna bitku a takmer vzdy som sa ja sama potom vyrovnavala s takymi vycitkami svedomia ako ty! Trapilo ma to neskutocne, kupila som si vseliake tabletocky a hovadiny na nervy, pytala sa na psychologov, lebo fakt som si uvedomovala, ze to je moj problem, ze ja neviem zvladat niektore vypäte situacie.... Aj mne sa stalo, ze som jej raz flasla taku facku, ze jej na licku zostala moja ruka a to teda mam totalny respekt aspon v tom, ze ked uz capnem, tak len po zadku...ziadna tvar, chrbat, ruky...iba zadok. Bohuzial, stalo sa! Nechala som sa strasne vytocit a ked si na to spomeniem dnes, je mi stale z toho zle (samej zo seba). Ale vvies co??? Tie nekonecne vycitky svedomia a to, ze som nad tym stale rozmyslala co s tym spravim a neraz sa naozaj aj modlila, aby som v takych chvilach mala silu sa ovladat nejake to ovocie priniesli. Jedna vec je, ze ja ju aj za kazdu drobnost pochvalim a naozaj tak ako viem na nich zvysit hlas a nakricat, tak im x krat denne poviem, ze som na nich za nieco pysna, ze nieco spravili naozaj vynimocne a podobne... a po kazdej hadke ako ty som to vysvetlila! To je jedna vec, ktora myslim pomohla. Druha vec, ze zamerne obchadzam tie situacie, ktore viem, ze ma dostavaju do zurivosti...napr. navstevy jej kamaratiek s mamickami, ktore su prilis citlive na svoje deti a s mojou dcerou sa vybavuju! Ja som doteraz vzdy bola skor v pozicii, aby moja ustupila (ved je mudrejsia) a nechcela som problemy a preto som aj casto nespravodlivo na moju nakricala alebo reagovala neadekvatne. Dnes tie dievcatka s ich mamickami riesim trocha inak... a pomaha to! ;)
Celkovo som sa nejak ukludnila, maly nedostal ani desatinu toho co mala (ale teda aj to tak vyzera 😀 ). Som z toho rada, mala si dokonca prestala obhryzat nechty, co pripisujem aj tomu, ze ja som ju stresovala!
Ale co sa tyka capnutia na zadok...capnem. Hlavne v situaciach ako tu niektore baby opisovali, priam az zivotu nebezpecne...ked sa mi maly pusti do behu a prebehne cez cestu, kadial chodia auta a strasna sranda z toho! Alebo ked sa jasia vo vani...proste veci, ktore im kazdy den hovorim, ze nemozu, ze je to velmi nebezpecne!
...a co sa tyka komentarov, ze co ta vytoci, ze pride spinavy, ze pracka operie... no ved ano, po hodine si to povies aj ty, aj ja aj ostatne baby, ktore podlahnu takymto hnevom ako my. Je to jasne, len v tom momente aj takato hovadina dokaze niektorych ludi rozhodit tak, ze stracaju nad sebou na chvilu kontrolu!!
Tak drzim palec aj tebe, aj sebe, aj nam ostatnym, nech to nabuduce uz zasa o nieco lepsie ustojime!!! 😉
@lblb ja ta chapem.Hoc pracky aj voda exzistuju a aj detstvo maju deti len jedno a predsa aj my sme toho navystrajali dost.Nesom za vychovu bitkou a pochopila som to na vlastnej skusenosti.Najstarsi je od utleho detstva nezbednik a kde moze vycudi nejaku lotrovinu a to ma len 6. neraz mi prsaskli nervy a nakladla som mu na zadok hoc nikdy nemal modriny.Vysledok moje vycitky svedomia a on si robil zle dalej.Teraz leti jedna na zadok len vynimocne a bez vycitiek svedomia.T rest som sa naucila davat po amoku ale teraz trpia moje hlasivky lebo miesto capnutia nazadok kricim,oni ma po druhej vete zacnu ignorovat ja sa vyventilujem vycitky svedomia niesu a potom v klude pride trest ktory si sam vybere. Mne pocitanie do desat a ani do 100 nepomohlo a ani zavretie sa do inej miestnosti ani nic.
@lblb aj ja som niekedy malu capla po plienke...povedala som si ze to budem robit len ked uz fakt prestreli, aby pochopila, ze toto uz nie lebo niekedy mam pocit ako keby ked sa dostane do svojho amoku nepocuvala, ale potom som zistila, ze je to uplne zbytocne pretoze to vobec ale vobec nepomaha nemam pocit ze malu to este viac vytoci.
a ako pisala @jajus28 mala ma zacala skrabat a tahat za vlasy tak ma napadlo ze uz by nemala dostat ani po plienke a odkedy tak robim mam pocit ze uz tak do mna neskace. Ale urcite sa netvarim ako matka, ktora nikdy dietatu neplesla a neplesne po zadku, ale je dolezite ako a preco.
Mne ked rupnu nervy tak radsej odidem do vedlajsej izby a nhalas si poviem nesmiem vybuchnut!!!! idem a fungujem dalej.
@stanislavao Len ma tak napadlo, ako citam tieto situacie so skolou a pod. V dnesnej dobe je velmi silny kult dietata. Pre dieta treba spravit vsetko, nemoze mu nitko nic povedat, skriknut a nedajboze ho nejako fyzicky potrestat. Ucitel mu da v skole nejaku poznamku alebo pokarhanie a prve co rodic spravi je, ze nabehne do skoly za ucitelom, nech mu to vysvetli, popripade mu rovno vynada. To iste plati aj naopak, nedajboze ma dieta jednu modrinu na zadku a zas ucitel vola rodica do skoly. A v detoch sa nebuduje ziaden pocit zodpovednosti za svoje spravanie.
@lblb
co dieta udriet, ja mam niekedy chut dobit mazela ked pride napr. v novych krasnych bielych teniskach z fusky a ja sa pytam, ze co robil a on ze betonoval preco? zabudol si pracovnu obuv doma, lebo nevie kde mu hlava stoji🙂 bezne ide opravovat auto vo veciach, ktore nie su pracovne, ma tolko triciek na doma vdaka tomu, ze uz som povedala, ze jemu budem oblecenie brat asi len z charity, lebo si nezasluzi pekne a nove veci, vychova mojej svokry....
nemam zatial dieta, rozmyslala som, ze co by som na Tvojom mieste, ja som mala velmi prisnu mamu, boli sme chudobni, nemali sme vela penazi na oblecenie a ja som si velmi vazila, ked mi nieco kupila, ale zase stale mi prizvukovala, ze si nesmiem sadnut na zem, na beton a podobne, ako prvacka na ZS som si sadla na betonovy schodik a tam bolo nejake lepidlo, tie gate si pamatam dodnes, ja som sa normalne bala ist domov, ze co bude, mam pocit, ze ma nezbila, ale ta zodpovednost za svoje veci ide so mnou cely zivot viem si to vazit...
co by som spravila ja na Tvojom mieste? som velmi vybusna povaha a ked sa nahnevam, je mi jedno ci je to dieta, manzel alebo pes, vsetkym rovnako, ale pri malom decku, asi by som ho nezdrala, ak to spravil prvykrat, by som ho nechala tie veci rucne oprat a pral by dokial by to ciste nebolo...a velmi sa mi pacilo to s tym vreckovym a kupenim noveho oblecka z jeho penazi...., ale zasa Ta chapem ze Ti rupli nervy, decku takato vyucna nezaskodi, aspon vie, ze si nemoze dovolovat, ved nie vsetky deti maju v skrini stohy oblecenia ze nevedia co si maju od dobroty obliect....,a keby to spravil zase, tak to by som ho uz zdrala🙂 ale pisem to ako matka cakatelka, plna iluzii, ze jej synacik bude poslusny🙂
@zuzska1 no tak ja som este stara skola a ja som aj triednej ucitelke synovej povedala, ze ked su zly, nech im streli zaucho a bude pokoj. ale samozrejme, ze to nesmie, ale niekedy su deti fakt nezvladnutelne a zaucho by im len prospelo. ano, chudaci pedagogovia. riaditelku uz aj bili u nas, nadavaju im rodicia a pod. fakt je to poslanie a nie povolanie a neskutocnu trpezlivost musia mat.
Nabuduce, ked ta tvoje dieta vytoci do nepricetnosti nechaj dieta hrat sa v izbe a ty zavolaj 3 ludom, ktoym uz dlho nevies nieco odmietnut alebo ta dlhodobo seru 😀
@baaabenko tu nejde o pračku a mydlo, ale o to, že dieťa neposlúchlo matku! Trochu to zveličuješ. Deti majú modriny aj keď sa udrú/padnú, to ich teraz nebudeme púšťať von?
Berem to tak , že máš ešte malé dieťa a preto sa nevieš vžiť do kože zakladateľky. Ja osobne vidím deti okolo daného veku, sama mám také doma, tak si viem živo predstaviť čo dokážu!
Taktiež zničil nové tenisky hneď na druhý deň. Naše riešenie bolo zobrať jeho peniaze a kúpiť nové, že veď sa poučí. Výsledok? Tenisky vydržali týždeň a boli znovu zničené!
Čiže počítam, keby jednu schytal, tak si zapamätá ako sa má chovať.
Tiež mám známeho, ktorý povedal, že keby ho matka nemlátila, tak dohovie ako by skončil. Že robila dobre, že takto postupovala, lebo by z neho vyrástol grázel 😅
Ono teraz sa deti iba ofukujú lebo su chudiatka, všetci im len zle robia a pozrime sa čo z nich potom vyrastá. Kedysi si decko v škole ani "neprdlo" teraz si huby rad radom na učitelky otvárajú. 🙄

nestiham citat vsetky prispevky vyssie, len ti v rychlosti napisem rady pre teba, ako to predychat:
1. odist do vedlajsej miestnosti, predychat, napocitat do 10, alebo tam si inak "vybit energiu" (ja som dokonca raz hodila z celej sily jablcko na zem 😀 ), plesknut sdverami atd. nieco kratke silne fyzicke, u mna pomahalo
2. ak chalanisko spravi taketo nieco, co vedel, ze nemal, nech si sam znasa dôsledky (prisiel spinavy, vyzliect a nech sa paci: do vane/lavora, prasok alebo mydlo a per si to sam, aby si uvedomil, ze je okolo toho aj nejaka praca vzdy, ktoru musi niekto urobit ...
3. inak skusit k tomu naozaj pristupovat tak viac s humorom a nadhladom, pokial ozaj nespravil nieco velmi zle, nikomu tym neublizil alebo nezranil alebo neposkodil nieci majetok a je to len nieco (podla nas) "šiši", klasicka chalanska divocina, z coho je kopa bordelu a spiny, tak to nebrat tak tragicky ...
4. ak je to uz nieco horsie a naozaj opakovane neposluchne, ze to nemal robit, skus mu to dat pocitit nejakym trestom, ktory sa ho "dotkne" - t.j. zakazat/odopriet mu nieco (telku, pocitac, atd.)