Vylúčenie 3 ročnej zo škôlky - vraj je hyperaktívna
Ahojte,
chcem sa opýtať či sa to tu niekomu už stalo, hrozia nám vylúčením malej dcéry zo škôlky, zajtra mám isť na koberec k riaditeľovi a učiteľkám. Vraj je hyperaktívna (zatiaľ sme neboli u psychologa) a neadaptovala sa. Chodí tam od septembra 2018 s veľkými prestávkami - pre choroby, ktoré tam vždy schytala po 2 - 3 dňoch. Dokopy tam bola 8 dní, z toho 5 iba pol dňa. S tou "hyperaktivitou" začali už po dvoch hodinách prvý deň (dala som ju tam len na 2 hodiny) . Vcelku som z toho rozčarovaná a začudovaná. Áno som neobjektívna, je to moje jediné dieťa, ale neviem čo teraz... ked aj je hyperaktívna znamená to že do škôlky nebude nikdy môcť chodiť? A do školy? Ja ju subjetívne tak nehodnotím až tak zle, ani vrodine či v okolí doteraz nikto ani len nespomenul že aha aká je hyperaktívna, áno je živšia a temperamentnejšia a hlavne vyššia a ťažšia než iné deti, ale... ja neviem, tie výtky sú niektoré vážnejšie a niektoré také mi prídu smiešne.... (chytala žalúzie na oknách...dverách, utrela si sopel o tričko ucitelky - vtedy akurat chytala chorobu, nechcela spať vobec a nechcela v klude lezať 2 hodiny, dlho zaspavala a stale si čosi brumkala, berie detom hračky, nechce jesť obed, bud vobec, alebo vyzaduje krmit, alebo jedlo pohaduzuje............................ neviem či som blbá, ale niektoré veci stačí riešiť dohovorom, doma a pri mne v kolektíve nič z toho nerobí.....................zaspáva doma dlhšie ale zaspáva sama...... ) a tie učiteľky sú mladé, resp. je mladá a tehotná + mladá a zástupkyna riaditela (je ś detmi len pár hodín, z celého času) škôlku narýchlo toho roku "rozšírili" čiže v tých istých priestoroch a asi aj tým istým personálom pribudla jedna trieda prváčikov....
tak som sa rozpísala až až, ale som zúfalá, som sama, bez chlapa, ani vyzivne nie je, potrebujem ist do roboty.... mam určite zdravotne problemy od pôrodu, takže ani hladanie roboty nie je najjednoduchšie a teraz toto.............................je mi až do revu.... a to nie som žiadna citlivka, jednoducho nevidím východisko......nechať ju doma a... ísť sa pásť...?
nejaké skúsenosti niekoho kto také dačo zažil?
ak je hyperaktívna, čo to pre mna a nu znamená? sú nejaké špeci škôlky? či súkromné? tam im to vadiť nebude? kde na tú sukromnu zobrať peniaze?
@evallu mrzi ma, ze nad tym sa neda vyhrat. Ak zabojujes, nechas ju tam, bohvie ako sa k nej budu spravat. Ak ju zoberies, tak zas vyhrali, lebo vystrcili "problemove dieta". Tie veci co popisujes mi pridu normalne, lebo ja take dieta doma mam. A ja som dost tvrda povaha, ale nechcem doma hulakat tak sa to snazime riesit. Oni tieto deti potrebuju non stop program inak sa nudia a ked sa nudia, vymyslaju. Vravim ze moj je opak. Na verejnosti uplny poklad, kazdy sa rozplyva ze ake krasne zlate dieta. On vlastne odmalicka posobi tak, ale zavres dvere a ide svoje: co najviac znicit.
No mne je až smiešno z tých "ponosov" učiteliek. To im nie trápne sa sťažovať na ten sopel napríklad? Jemine, veď má len 3 rôčky a bola tam pár krát. Inak moja svokra je riaditeľka škôlky a minulý rok tam mali chlapčeka s rôznymi diagnózami, ktorého neprozreteľne prijali. Nezvládali ho vôbec (napriek asistentke) a bol veľký preveľký problém ho vylúčiť. Dokonca aj petíciu rodičia spísali, nič sa nedalo s tým robiť, hoci bolo evidentné, že patrí do špeci škôlky... Nakoniec ho rodičia tento rok preradili. Inak by tam stále mohol chodiť.
U nás v školke plače chlapec už tretí rok, je predškolák. Nemôžu ti len tak ľahko dcérku vylúčiť. Musia mať posudok. Bojuj, držím palce
@martakar mne tiež bolo do smiechu, ale.. už nie je... aj s tými žalúziami, co ich otacala,su to balkonove dvere von na ulicu kde je skola a ihrisko, a ta moja zvedava ich otacala aby videla, lebo v triede bol vtedy plač iba, ziadne hry.... to som tam bola ja hodinu aj s inou maminou a štyri sme mali plné ruky plačúcich cudzích detí.... no ale vtedy som to zbadala, a povedala, nerob no no, to sa zlomí, a nechala ich tak,.... ak možno skúsila ešte zas, tak trebalo zas zahriaknuť, no a ked mi to pani vytkla poobede (nevediac ze ja som tam bola - oni sa tam striedaju dve...) tak jej vravím a skúsili ste malú tak autoritatívnejšie zahriaknuť... a ona tak nesmelo, že nie, to sme ešte neskúsili.............? fakt? sú také deti, ktoré niečo nové objavia, raz poviete nie, a už sa toho nikdy viac nechytia? načo som potom pchala tie ochrany do zásuviek mesiac pred pôrodom? btw nikdy tam nešla, to som teda zrúkla vtedy, ked isla po elektrike dosť.... ale inak aj tri krát musím zakázať....
Tak takyto pristup existuje v tomto storoci od pedagoga? Zlatko neustup im, skor by som zautocila ja na ne, ako si plnia povinnosti a ako to vychovavaju? Podla tvojho popisu mojho syna ani do skolky neprimu, lebo je to sibal..ale po dohovore riaditelke by som hladala inu skolku s inym pristupom..
@mrkvicka36 moj syn plakal dva roky a nikdy mi nik nepovedal ze ho vylucia. 🙂. My sa doma vzdy nad tym zasmejeme lebo jeho otec preplakal este aj prvy rok škole.
Tomuto celkom nerozumiem, som uc. v skolke ale aby ju za toto vyhodili...hlupost.
Uz sa mi stalo ze ma dieta kuslo, koplo ..tiez slo o dieta v adaptacnom procese ale nedostalo za to vyhadzov..aj taky pripad , ze to riesili
uz u psychologicky.. ale nevyhodili ho za to.
Nepotrebuju tak nahodou uvolnit miesto pre niekoho ineho..
@evallu Celé je to o ochote a prístupe. Sú škôlky, kde bez väčších problémov zvládajú hneď niekoľko detí s vysokofunkčným autizmom či poruchami reči, a to dokonca bez asistentov (prípad našej škôlky) a sú škôlky, kde majú problém, že si dieťa nevie utrieť sopeľ a otočí žalúzie. To asi nepotrebuje viac komentáru. Držím palce, aby sa to vyriešilo k spokojnosti malej!
@ivuska_dk aj mám sto čo sto tisíc chuti ju dat inde, ale štátne sú zúfalo plné... súkromné drahé a nechať ju doma ci u nejakej opatrovateľky ... ona sa doma resp. So mnou nudí , ráno prvé co zadoni poďme von, na ihrisko, kde sú detičky? Ale nechať ju tam kde ju “ nemajú v obľube “ nie- to radšej akosi a kdesi nájdem na tu súkromnú
@evallu po prečítaní tvojho príspevku sa mi nočné mora - škôlka zase vrátila. Syn je oktobrový, teda do škôlky nastúpil ani nie trojročný, v triede boli deti aj viac ako pol roka staršie. A v takomto veku je to teda poriadny rozdiel. Malý nastúpil do škôlky asi tri dni neskôr, koncom leta mu vyberali nosnú mandľu a tak sme museli počkať. Malého som spočiatku vyberala po obede, hned v prvý deň na mňa čakala učiteľka na schodoch s tým, že moje dieťa nevie chodiť po schodoch. Vedel, len našľapoval s jednou nohou, tak to trvalo asi dlhšie, kým zišiel dole a vyšiel hore. Triedu totiž mali na druhom poschodí. Ok, povedali sme si svoje. Druhý deň zase na mňa nervozne čakala na schodoch s tým, že moje dieťa má problém s disciplínou. Nechápala som, bližšie nevysvetlila, len si povedala svoje a odišla. Vrelo to vo mne, no prehltla som, bola som šťastná, že máme škôlku. Tretí deň zase na mňa čakala, problém neskutočný, moje dieťa chlapec pišá po sediačky. Toto som dodnes nepochopila a ani sa nesnažím pochopiť. Potom bol malý chorý, po týždni zase tá istá učiteľka doobedu, zase na mňa nervozne čakala, zase mala nejaké problémy s mojim "nezvládnuteľným" synom. Problémy boli celé 4 roky, že berie hračky deťom - vysvetlovala som mu, pochopil, že nechce jesť , že nechce spať poobede - vďaka mojim rodičom celú dobu chodil poobede domov, aby nerušil deti pri poobedňajšom spánku, aj že je hyperaktívny - tak som jej povedala, že sme boli u psychologičky a nie je hyperaktívny /vymyslela som si to, hovorila som o tom s našou pediatričkou, kedže sme u nej boli každý druhý týždeň, poznala ho a povedala, že psychologičku potrebuje učiteľka/,stále niečo. Dnes si trepem hlavu o stenu, že som ho nepreložila do inej škôlky, hoci aj do súkromnej, lenže s mužom boli hádky, on tomu nerozumel, vraj nech si zvyká, že ja som precitlivelá. Keď si učiteľka dupla nohou, že ona môjmu synovi ukáže, že ona je tvrdohlavejšia ako on, že on sa jej podriadí, tak som povedala mužovi, že bude malého nosiť aj vyberať zo škôlky on, lebo ked ju ešte raz uvidím, neručím za seba a vlastnými rukami ju zaškrtím A potom veľmi rýchlo zistil, že cvok je učiteľka, a ako chlap /2 metrový/ jej slušne, ale jasne povedal, nech na našeho syna nič neskúša.
Takže ja si myslím, na základe toho, čo si o malej napísala, o veciach, čo sa učiteľkám nepáči, že problém nie je v tvojej dcére. A tu si myslím, že ak nemáš za sebou chlapa, že ti nič iné nepomôže, len zmeniť škôlku, pretože ak si raz na ňu učiteľky sadli, nemajú ju radi, nič nepomôže, určite nie sťažnosti u ziaďovateľa, alebo inšpekcie, to by bolo podľa mňa potom ešte horšie.
Nedaj sa....tie ich dôvody nie su ziadne dôvody.
@evallu pre pana krala to co je za skolku! Utekaj odtial prec a malu daj inde kde nebudu mat so vsetkym problem pre boha ved je to male dieta kazde ma predsa iny natural a temperament no tak som teraz v soku ze co budu hovorit na toho mojho potom 😁 lebo moj je teda tiez cislo niekedy a tieto blbosti co si vymenovala nie su a ani nemozu byt dovod na vylucenie urcite nie 3oj rocnej.
Ak je dieta hyperaktivne nieto.dovod na vylucenie zo skolky ,,ale treba to urcite riesit je pedagogicke vzdelavacie centrum kde pracuju s detmi a posuvaju dalej na papier ako sa venovat dietatu
Nedala bysom odradit a riesila by som to urcite ,a ucitelky by sa mali aj poznazit a nie hned dieta odsudit a povedat ze nato nema
@evallu podla mna je tiez normalna a na ten vek 3 roky, uplne v pohode. U nas dokrmuju aj 5 rocne deti v triede,
Na www.hlasrodin.sk je v sekcii Rodicia rodicom vysvetlene, na co ma rdic narok,na co nie, ake ma prava, su tam aj tlaciva ak sa chce rodic branit, odvolat proti nejakym rozhodnutiam skolky, skoly...
@engie2 nie omnoho menej, tak raz za polrok... lenže zatiaľ sa do škôlky teší , tak sa javí , neplače ... len sa sem tam opýta kde som, mi povie doma... ja som ju v tomto smere pripravovala a vysvetľovala ... a napr. Posledný kašeľ doniesla domov tak ze po2 týždňoch mám i ja ten istý kašeľ a tie iste antibiotiká a sestra moja tiež , tak mi pripadá ze toto nie je psychosomaticke
Ja nechapem tie, co tu napisu, ze ked sa vie 22 deti naucit same jest nebudu 1 krmit.. ale ved prave preto, ze tych 22 je samostarnych naju cas a priestor na to 1, ktore to potrebuje!!!!
A kazda mama je ina..ja napr./ priznavam ze scasti aj z vlastnej pohodlnosti/ ucim deti samostatnosti skoro..od malicka..
Mala mi ma 2.7roka , je spolocenska, xkrat sa ki stalo, ze v herni ju chvalili, aka je samostatna, neboji sa ..nemz problem s detmi , ani s nikym.. Neni vtierava, ale deti ma rada a tesi sa do skolky,ale je marcova a nevzali ju😤.
Ale napr. starsia v jej veku obliekanie zvladala 100x lepsie, ale zas rec isla neskor..tejto sa huba nezavrie , to ma po mne😅.. a pritom inak su rovnako sikovne v ostatnom...a starsia jedla sama, ale taaaaak pomaly, ucitelky vzdy pekne pockali, nezobrali jej obed prec, este aj na zakladke druzinarka sa smiala ze ona posledna odnasa.. ja som bola rada,ze konecne pri detoch papa, lebo doma nejedlik bola....
A teraz sa mam desit, ze si mladsia nevytiahne gate hore uplne/ zatial este zadok nepopravi dobre, nevie to.../ , tricko si vobec neoblecie a ani moc nechce.. ale snad to nejako pojde, tu dieta aj za dva mesiace velky skok spravi v tomto veku. Ale proste urcite nebude samostatna vo vsetkom a ani ine deti. Tomu neveriiiiiim.
A to si myslim, ze patri k sikovnejsim detom, hlavne pohybovo aj motorika jemna... ale proste obliekanie nie..ona chyti nervicky a je doobliekane. Ale chodime na tanecnu a dychtivo pocuva a vsetko opakuje co kaze trenerka..
Cinnost dlho nevydrzi robit, to iba take vegetne povahy asi.. ked sa hra 10minut nieco vkuse, tak to je super... rada cinnosti strieda.
Mam vzdelanie pedagogicke a viem posudit, ze je ziva, ale rozumna, da si povedat.. nedajboze, ze natrafime na taketo ucitelky..
Mne to fakt pripada, ze chcu miesto pr3 niekoho ineho. A s tym prijimanim ba adaptacny proces do decembra .je to to kravina..
Mne dokonca u nas naopak riaditelka povedala ze aj ked niekto odide pocas roka, musia mu drzat akoby miesto, a ked sa vrati, umoznit to! Zs pretp nemoze navyse brat len akoby na zastupovanie dieta...
@katkalubkova presne, ved to js bezna vec .
Ked to ucitelky nezvladaju tak si vybrali zle povolanie.. ved 3r deticky sa vsetko ucia..
@deny3 nuž asi nemám šancu ... inú než zmenu... chlap zmizol a v rodine len ženy ani brata nemám 😉 a najviac sa bojím ze ak boj vyhrám a bude tam môcť ostať tak sa na nej budú vŕšiť - ona je este mala aby mi vedela o takom povedať a ublížiť jej fyzicky ci psychicky tak aby som to na nej nepoznala ihneď môžu na x spôsobov - od pohlavkov poza uši, cez odopierané hračky , pitia, cez odstrkovanie od deti, huckanie proti nej deti , posmešky , a ju to môže psychicky ovplyvniť negatívne navždy ...
@evallu a nemas inu skolku poblizku?
@evallu tie detičky sú príliš malé, aby sa vedeli brániť, nevedia ani mamke povedať, čo bolo v škôlke, len útržky, z toho je ťažké si niečo poskladať. Ja to budem celý život ľutovať, že som nezmenila škôlku, problém bol hlavne v jednej učiteľke, mala som pocit, že ona nemôže už našu rodinu ani cítiť, ked mi malý niečo povedal, tak sa na mňa oborila, že je to dieťa a deti si vmýšľajú. A to pritom rád chodil do kútikov, nemal problém, jasné, deti sa o hračky naťahovali, ale dievčatá z kútikov sa na neho nesťažovali, tak som si naivne myslela, že ako bude skvele zvládať škôlku. No nerátala som s kravou učiteľkou, a to jej ešte pekne hovorím. Malého úplne zlomila. A nie je to len moja zlá skúsenosť s ňou, náhodou aj susedia z bloku dali dcérku do tej istej škôlky, teda máme ju pri bloku, tak načo sa trepať inam, a tiež mali problémy práve s touto učiteľkou, nakoniec to vzdali a do prípravky ju dali už do inej škôlky. Proste si nepomôžeš, navyše ak riaditeľka škôlky stojí za svojimi učiteľkami, tak bud necháš trpieť svoje dieťa, alebo zmeníš škôlku, čo tiež nie je v dnešnej dobe úplne jednoduché-
@ivuska_dk ja to vidím aj na lekároch, úplne iný prístup 🙂 ja môžem byť slušná, prosiť, prd platné, on si povie, tiež slušne, ale tak rázne, jasne, stručne a vec je vybavená 🙂
@katkalubkova mám, ale ... dala som si prihlášku do týchto dvoch, sme tak medzi... pol na pol, z tej druhej mi prišlo zamietavé stanovisko, do tejto mi malú vzali, podľa toho čo susedy a kamošky hovoria obidve sú totálne plné, vlastne všetky štátne v meste... a teda myslím že šanca že by mi ju zobrali do tej druhej je 0 ... obzvlášť ak tu u nás sa tí riaditelia poznajú a povedia si.... už má malá nálepku hyper... (vraj takto prijímajú deti, že si riaditelia sadnu, kontroluju duplicitne prihlasky a prerozdeluju si deti....)
@jasmine2 tak je, velmi dobré by bolo,keby zajtra tá malá mohla povedať tiež čo a ako to ona vníma, ale zatiaľ toho nie je schopná, možno by povedala že ju to baví, hádzať halušky ktoré jej nechutia a možno by povedala, že také množstvo detí, hrkotajúcich, prekrikujúcich sa ju desí a z toho má stres a preto neje, ale sa akoby po svojom zapájaja do toho hurhaju okolo ( a nech mi nkto netvrdí, ze v jedálni kde jedia vsetky rocníky skôlky spolu je klud ze počuť lyžičku spadnúť... - a ak tam taký klud je, tak rýchlo zdrhám, lebo to je psycho nazi režim...) 😀
@lianka123 my to isté vonku či škôlke ukážkové dieťa, pri cudzích ani nehovorím. A doma mi z nej vlasy dupkom vstávajú....niekedy má také nervy a hysaky za blbosti, že sa bojím aby susedia nezavolali na nás sociálku. Rev pri kúpaní, rev za hračku, za obliekanie, v noci vstane na cikanie a už sa durdi...obdobie vzdoru bude hádam do 5 rokov. A k tomu 1500 požiadaviek za minútu 🙄
Inak nechápem ako zistili za pár dní že je hyperaktívne a problémová? Veď maličké dieťa ide do nového prostredia,trošku pochopenia by to chcelo. Neznášam keď s deťmi robia ľudia čo tam nemajú čo robiť. U nás je tiež v triede problémový chlapček, bije det a učiteľky,som zvedavá čo s ním budú robiť....a u tvojej robia rosambo keď jej tece sopel alebo nechce jesť! No hľadala by som inú skolku ak sa dá. Tam možno nebude hyperaktivna.
@deny3 vieš nikto to za tie peniaze nechce robiť. Často sú to už staršie vyhorete ohucane tetusky čo tie deti nemôžu ani cítiť, len čakajú na dôchodok. A potom to tak vyzerá. Na druhej strane sú aj niektoré deti ťažko zvládnuteľné a nesamostatne, pijú ešte z fľaše, nevedia sa obliecť atď. Moja je tam tuším najmenšia ale ťahá celú triedu vraj...

@evallu aj môj syn je mierne hyperaktivny (mame to potvrdené od psychiatricky) a poviem ti, že ta prva škôlka kde robili lemry lemrave, bez adekvátneho vzdelania a praxe spôsobili to, že sa tam syn naučil robiť zlotu, prístupom robte si deti čo chcete. tlčte sa, hlavne, že my nič nestíhame...ale vonku debatovať to ano, decko som mala dohryzene, otlčené...tu v druhej skolke sa tie učiteľky správajú ako mamičky a na ihrisku ich hojdaju venujú sa im, žiadne modriny ...2 roky som bojovala o tento prestup...