icon

Vylúčenie 3 ročnej zo škôlky - vraj je hyperaktívna

evallu
22. okt 2018

Ahojte,
chcem sa opýtať či sa to tu niekomu už stalo, hrozia nám vylúčením malej dcéry zo škôlky, zajtra mám isť na koberec k riaditeľovi a učiteľkám. Vraj je hyperaktívna (zatiaľ sme neboli u psychologa) a neadaptovala sa. Chodí tam od septembra 2018 s veľkými prestávkami - pre choroby, ktoré tam vždy schytala po 2 - 3 dňoch. Dokopy tam bola 8 dní, z toho 5 iba pol dňa. S tou "hyperaktivitou" začali už po dvoch hodinách prvý deň (dala som ju tam len na 2 hodiny) . Vcelku som z toho rozčarovaná a začudovaná. Áno som neobjektívna, je to moje jediné dieťa, ale neviem čo teraz... ked aj je hyperaktívna znamená to že do škôlky nebude nikdy môcť chodiť? A do školy? Ja ju subjetívne tak nehodnotím až tak zle, ani vrodine či v okolí doteraz nikto ani len nespomenul že aha aká je hyperaktívna, áno je živšia a temperamentnejšia a hlavne vyššia a ťažšia než iné deti, ale... ja neviem, tie výtky sú niektoré vážnejšie a niektoré také mi prídu smiešne.... (chytala žalúzie na oknách...dverách, utrela si sopel o tričko ucitelky - vtedy akurat chytala chorobu, nechcela spať vobec a nechcela v klude lezať 2 hodiny, dlho zaspavala a stale si čosi brumkala, berie detom hračky, nechce jesť obed, bud vobec, alebo vyzaduje krmit, alebo jedlo pohaduzuje............................ neviem či som blbá, ale niektoré veci stačí riešiť dohovorom, doma a pri mne v kolektíve nič z toho nerobí.....................zaspáva doma dlhšie ale zaspáva sama...... ) a tie učiteľky sú mladé, resp. je mladá a tehotná + mladá a zástupkyna riaditela (je ś detmi len pár hodín, z celého času) škôlku narýchlo toho roku "rozšírili" čiže v tých istých priestoroch a asi aj tým istým personálom pribudla jedna trieda prváčikov....
tak som sa rozpísala až až, ale som zúfalá, som sama, bez chlapa, ani vyzivne nie je, potrebujem ist do roboty.... mam určite zdravotne problemy od pôrodu, takže ani hladanie roboty nie je najjednoduchšie a teraz toto.............................je mi až do revu.... a to nie som žiadna citlivka, jednoducho nevidím východisko......nechať ju doma a... ísť sa pásť...?

nejaké skúsenosti niekoho kto také dačo zažil?

ak je hyperaktívna, čo to pre mna a nu znamená? sú nejaké špeci škôlky? či súkromné? tam im to vadiť nebude? kde na tú sukromnu zobrať peniaze?

jasmine2
24. okt 2018

@evallu Náš Kubín nechcel kakať v škôlke a nevedeli sme prečo. On bol totiž to náchylný že keď sa mu neutrela dobre rituska mal ju hneď červenú a štípalo ho to. Tak vydedukoval, že bude lepšie kakať doma lebo maminka a tatinko utru ritulku aj mokrými vreckovkami.Hambil sa povedať že chce utrieť riťku tak to radšej zdržal a z polovice cesty domov sme doslova bežali lebo "už trubilo na zákrute".... Ako zo strany p. učiteliek som sa stretla s úplným pochopením pri opísaní našeho problému. Priniesla som do škôlky mokré vreckovky v plastovej krabičke s tým že sú aj pre iné detičky a keď bude chýbať stačí povedať a ja zasa nakupim. Zo škôlky sme už viac 🏃 nemuseli ,mohli sme sa zastaviť na zmrzke a deti mali "malý pocit luxusu".....😉😉😉

jasmine2
24. okt 2018

Ach scheise Kubi nie Kubín...😂😂😂

asocial
24. okt 2018

@evallu vies co, tvoje dieta sa sprava ako uplne normal e dieta v jej veku..hadzanie sa o zem nie je prejav hyperaktivity alebo nevychovanosti. Robi to vacsina deti v jek veku ako prejav vzdoru, co je normalne...iste su deti ako na baterky, kt. vzdor prejavuju inak alebo im.ho rodicia nasilne potlacia...netrap sa..myslim, ze tuto je chyba na druhej strane..

jasmine2
24. okt 2018

@evallu Sa tu " klátim" že lovia holuby. Tak ako som myslela že som veľmi kritická. Pracujem pre jednu pani v At. Bývame pri dosť frekventovanej križovatke. Keď ju krmím v posteli a čakám kedy prehltne ďalšiu lyžičku tak pozerám von oknom. Poviem vám to sú zážitky. Lovia a lovia až v temene niektorý. A prask s tým úlovkom mnoho krát do pusy aj nielen von oknom.....😂😂😂

mogaa
24. okt 2018

@evallu nečítala som všetky príspevky, ale je fajn že si pripúšťaš chybu na svojej strane...Do škôlky by mali ísť deti čo sa vedia aspom ako tak obliecť, vyzliecť a najesť, vypýtať sa na záchod....Niekde sa to akceptuje ak to dieťa nevie a niekde nie.....Napr.na obed majú deti cca 30min. a zober si že ak by len polovica z 20detí nevedela alebo nechcela sama jesť, tak učiteľky nemajú šancu ich kŕmiť....Choď na stretnutie s riaditeľkou a uvidíš čo ti povie, možno len odporučí detskú psychologičku, nemusí ísť hned o vylúčenie....ADHD (živšie deti s poruchou pozornosti )bežne chodia do normálnych škôlok aj škôl, takže to nie je dôvod na vylúčenie...Môžu ti len povedať že je nezrelá(nepripravená) do škôlky - že sa nevie najesť, obliecť, vyzliecť....Skús nájsť s učiteľkou kompromis - ak nechce jesť nech ju nechajú tak, sama ak bude hladná tak niečo zje, bežne sa tak deti v škôlkach učia jesť....Ak nebude chcieť spať, tak by mala potichu ležkať aby nebudila iné deti, prípadne sa skús dohodnúť či môže za mesiac-dva chodiť len na pol dňa , že prídeš po ňu pred obedom....doma ju nekŕm a uč ju samostatnosti- nemusí sa vedieť sama obliecť ale za tvojej pomoci by to mala zvládnuť sama. Nikto nečaká že si bude vedieť zapnúť gombíky alebo zaviazať šnúrky....Ak je živšia a aj nepripravená na škôlku(nič nevie sama) tak to problém pre učiteľku môže byť. Ak by sa vedela ako tak sama obliecť a najesť, tak to že je živšia by vadiť nemalo - bežne sú také deti.

evallu
autor
24. okt 2018

@mogaa no už sme po pohovore, nemáme tam viac chodiť kým neobídeme lekárov... na záchod sa nepýta, ide... aspon doma, proste ide sama, ak teda je jej prístupný a netreba ma volať... vtedy kričí mama záchodík.... vyzlečie si gate po členky, potom ťahá... ale už viac moc sa jej nedarí, teda pri vyzliekaní, obliekanie detto musím jej ich na členky navliecť a potom akosi kdesi si ich natiahne... tričko, na hlavu musím ja nasadiť potom uz ruky dá sama... je nemotorná pripúšťam, a tiež že nie vždy mám nervy čakať, hlavne ak ona po 3 minútach trápenia sa hodí na mna oči a zahlási mama pomôže... vymýšlam že ma bolia ručičky, že musí sama,... ale na to má argument ze aj ju.... ja neviem napr. ze som kosila, tak aj ona kosila a bolia ju......... privítam typy ako na to od skúsenejších mamín..... len niekedy mám pocit ze od nej chcem vela, ze asi nie je este zrelá vývojovo na niektoré úkony, vyčítali že lyžičku nedrží dobre správne, asi nie, ale ked jej chutí vie sa nabagrovať, a pršteky má šikovné, hrášoch na záhrade vylúpe dočista sama ked môže....

wewa125
24. okt 2018

@evallu tak tuto to zalezi od skolky ked chcu najdu si co viem u nas v skolke pomahaju ak obkiekat aj vsetko to akoze to trojrocne si samo vsetko oblecie? Aj bundu aj mikinu aj pancusky? Bez akejkolvek pomoci? Ved to sa asi ani neda 😂😂😂😂 ved to stvorocne niektore nevedia 😂😂😂😂 asi vas tam nechcu tak si hladaju kadeco

jasmine2
24. okt 2018

@evallu V našej škôlke bol chlapček čo sa pri veľkej potrebe vyzliekol na kompletnú do naha a obliecť sa už nevedel. Pre pani riaditeľku a učiteľku žiadny problém. Mala úplne pochopenie lebo jej vnúcik robil to isté. Proste tu ide o podhľad na vec a vcítiť sa do pozície dieťatka a pomôcť mu.My sme mali v tomto šťastie. Náš Kubko dostal v škôlke výborný základ. Naša p. riaditeľka a učiteľka z deti " vytiahla" len to najlepšie a dala im výborný základ v podobe vzoru a nekonečnej trpezlivosti vysvetľovať a prijať dieťatko také aké je...... Kubko nechodí do škôlky už 4 roky je školácik ale s p.riaditelkou v jednej osobe aj učiteľkou sa doteraz stretávame a spomíname na všetko pekné.....

engie2
24. okt 2018

@evallu mne sa asi sniva! Keby to vsetko aktualne neprezivame, tak ma to tak mozno neserie.
Nasa mala si tiez nedokaze dotiahnut nohavice, mozno teplacky, pyzamove. Ked su pevnejsie nie. Bezne si nacika do nohaviciek i leginiek, co si ich nestiahne poriadne. Uz dva krat sa v spanku popisala v skolke co tak tuho spala. Vsetko nam bolo oznamene s usmevom, ziadne vycitky. Prezliekaju ju aj po obede, ked na seba vykydne kazdu tretie lyzicku. Poprosili nas o podbradnik ale len z dovodu az si neznehodnoti krasne saty co nosieva. Ako je mi smutno z toho, ze ste natrafili na nepovolane osoby
Btw.zadky utieraju este aj 5 rocnym co mi vraveli pani ucitelky.
Plac je uplne normalny, dokonca ziaduci nastroj dietata. Obdobie vzdoru v tomto veku je prirodzene a taktiez prospesne. Deti co neorejdu vzdorom dobehne bud neskor alebo budu v dospelosti citove trosky, chladne cumaky (nadnesene pisem). Emocie dostat von je len do plusu pre tie nase deti. Ich potlacanie sa skor ci neskor prejavi.
Ja som z tohto uplne rozcarovana. Ze miesto vyzvy a pomoci tvojej malej ju radsej hodia cez palubu. Fuj..

mala_katie
24. okt 2018

@evallu máš úplne zdravé 3 ročne dieťa.. Fakt som rada, že som vychytala staršie učiteľky.. Maju viac figlov ako tie mladé.. Nie len montessori pedagogiku nastudovanu, že dieťa má vedieť všetko samo.. Mne malý nonstop robil cirkus pri ceste do škôlky až doteraz skoro.. Tam už po chvíli ok, zahral sa rozptylil.. Ale veľa robia učiteľky.. U nás niekoľko násobne.. Keď tam nechcel ísť, dali mu úlohu, strážiť telefón.. Hneď ako prišiel, dali mu stoličku ku nemu, tam si sadol. Alebo ho zobrali vedľa do miestnosti, nech neruší deti, počkali kým sa ukludni a išlo to.. Ale oni musia vedieť co robiť s deťmi.. A keď donesies papiere od psychológa, že je zdrava, tak čo? Potom ju už budu zvládať, keď teraz nevedia, čo ma ten papier zázračné schopnosti? To ze nechce spať je v škôlke bežné, aj malý ma takých spolužiakov, to ze neposlucha a hádže jedlo je o tom, že nie sú autoritou.. Ale 8 dní je na to strašne málo... Ináč, potom keď budeš mat papiere, tak ich oplieskaj o hlavu riaditeľovi, že čo to majú za učiteľky.. Takéto správanie je neprípustné z ich strany podľa mňa..

mogaa
24. okt 2018

@evallu a kam ťa poslali? neurologička a psychologička či špeciálna pedagogička? to s tým obliekaním - nie, nechceš po nej veľa, trojročné dieťa už by sa malo vedieť obliecť, vyzliecť, obuť, najesť....samozrejme nie perfektne, ale natiahnuť si nohavice, vyzliecť si nohavice a rovnako tričko, pančuchy si deti ešte nevedia, rovnako so zapínaním môže byť problém....Ono záleží koľko takýchto detí tam majú, zober si že ak idú deti von a polovica by to nevedela, tak poobliekať 10 detí ďaľším desiatim pozapínať vetrovečky, pomôcť s obúvaním - a učiteľky sú 2 ked sa ide von...samozrejme popri pomáhaní s obliekaním dávať pozor na ostatné aby neodbehli, nevymýšlali, nerobili si zle....Väčšinou v škôlkach akceptujú že deti to nevedia a pomáhajú im pokiaľ sa to nenaučia. To záleží od učiteliek a koľko tam takýchto detí je. Ty doma hlavne trvaj na tom že sa musí sama, pri pulovríku nech si skúsi najskôr hlavu a potom doobliekať rukávy alebo najskôr rukávy a potom hlavu. Prvý spôsob sa mi zdá jednoduchší, hlavne jej nedávaj tesné pulovre ale volnejšie....Treba to len skúšať a skúšať. Ona sa to naučí len ju treba motivovať, či už to brať ako hru alebo ak si oblečie pulover môže pozerať rozprávku či pôjdete von na ihrisko.........Sústreď sa na jednu vec a učte sa tú napr.ten pulover/tričko....Každý deň ráno obliecť pulovrík, na obed ked si pôjde lahnúť, nech si dá vrch z pyžamka, po vyspatí pulovrík a večer vrch z pyžamka....Ak sa naučí vrch, potom prejdite na nohavice alebo spodok z pyžama. U nás má napr.každá škôlka na ich internetovej stránke vypísané čo by malo dieťa vedieť. To obliekanie, vyzliekanie, jedenie tam je, že majú vedieť.Väčšinou akceptujú ak to dieťa nevie a pomáhajú a učia ich to. Ale ak je veľa takých detí tak to jednoducho nezvládajú. Faktom ale je, že tie deti by to už mali pri nástupe do škôlky vedieť - samozrejme nie prefektne, zapínanie gombíkov, zipsu, pančušky to už robia učiteľky....že dieťa nevie jesť polievku je tiež normálne, ale zemiačiky alebo ryžu s lyžičkou by malo vedieť zjesť. Rovnako chlebík na olovrant(nanakrájaný na kocky) či jogurt s lyžičkou.....Takže mamičky čo sa tu rozčulujú nad učiteľkami sa rozčulujú zbytočne, lebo to dieťa by to vedieť už malo...

maminuska
24. okt 2018

kde sú tie časy keď mi volali zo škôlky či tam nechcem dať syna ..2 roky , rok 2002 a že sú ochotné ho aj prebaliť ak by mal plienku . Vtedy bolo veľa školok a málo detí .

evallu
autor
24. okt 2018

@maminuska také obdobie bolo? wáu... dnes je to sci-fi...

evallu
autor
24. okt 2018

@mogaa dík skúsim ... to takto nejako...

katrin21
24. okt 2018

@evallu nemala si sa nechat odbit! Ved ani neni este december🤪🤪 , ved dokopy v tej skolke ano nebola.. ktore dieta sa vie uplne same obliect bez pomoci... kokos

katrin21
24. okt 2018

@evallu nam kedysi v skolke ucitelky obcas citali pred spanim.. by som chcela vidiet, kto to dnes robi, nic sa im nechce..

maminuska
24. okt 2018

@evallu bolo ...syn už má skoro 19 a keďže ma poznali po prvej dcérke tak mi volali že aby som dala 2 ročného do škôlky. Ak by nenazbierali deti , zaniknú . Množstvo škôlok vtom období zaniklo a potom nastal opačný problém , zvýšila sa pôrodnosť....Jusákove deti a odvtedy to je so školami katastrofa

maminuska
24. okt 2018

Husákové ... opravujem

mala_katie
24. okt 2018

@mogaa ale ved z toho, čo autorka píše, ona to v podstate vie.. Len si nechá pomáhať, v škôlke nespolupracuje.. Áno, rozculujem sa nad ucitelkami, pretože asi mam blbú predstavu, že učiteľky sú trpezlive a pomáhajú,pripadne povedia, v čom treba zabrať.. Nie po 8mych dňoch dieťaťa (aj to nie celých) v škôlke mu stanovia diagnózu a vylúčia ho.. U nás je trojmesačný adaptacny program napríklad a synove správanie sa zlepšilo, až keď tam bol suvisle druhý týždeň.. Každé dieťa zvláda adaptáciu úplne ináč.. Kamoškina mala sa 2 mesiace pocikava a to chodila do jasliciek a bez plienok je už rok napríklad.. Ak by však aj mali pravdu a nejakou hyperaktivitou trpí, tak to ale stále nie je na vylúčenie zo škôlky, ci?

katrin21
24. okt 2018

@evallu teraz citam zo vcera.. aky autizmus! To je blbost..ty si im nepovedala, ze mozno jej len dlhsie trva kym sa osmeli tam a ze ci nemozu aj oni zmenit pristup?? Ono sice deti je v triede x, ale pristup musi byt individualny... a 10 deti v triede je pohoda, maju cas sa im venovat, zaujat... mas uplne normalne dieta a uplne zbytocne ho ides dat vysetrovat ,ale ok, ked musis, tak aspon kazdej dr.povedz cely pribeh a co robi inde a co v skolke..

evallu
autor
24. okt 2018

@mala_katie nam sa nepodarilo byť súvisle viac ako 3 dni, teda doobedia, september 3 prepoludnia a teploty (podozrenie sarlach), oktober 2 predpoludnia a teploty, po dvoch tyzdnoch doma, tak ze som ju musela krmit po lyzickach cajom lebo mala brutalnu brusnu chripku tam bola 2 dni cele aj to len preto, že mi pri preberaní v prvý ten celý den nepovedali ze je niečo v neporiadku...., potom víkend a v pondelok o 15,30 som po nu sla, a už učitelka povedala ze bude to stretnutie ony dve + riaditel a ja na dalsi den...

evallu
autor
24. okt 2018

najvtipnejšie je (teda ja sa smejem cez slzy ...) ze tu mam dve kamosky, ktore maju presne o rok mladsie deti, tá jedna vobec nespi cez den od roku... a ten druhý zaspáva hodinu tak ze ho mojkaju, buckaju po zadocku, spievaju.... este som s nimi nebola ale ked im poviem to, co bolo povedané mne o uspavani mojej malej, no tak ... som fakt zvedavá ako sa zatvária chúdence baby... mozno z toho tie detičky vyrastú 😉 alebo budú vedieť kam deti nedať... ja to viem...

evallu
autor
24. okt 2018

@mogaa poslali ma k našej detskej doktorke... a predpokladam, že ona nas pošle potom dalej... ale teda začala som sa po kamoškach a známych zháňať po nimi odskúšaných psychologoch terapeutoch... verim totiž že osobné referencie sú najlepšie 🙂

gaby21
24. okt 2018

@evallu ahoj. Pozorne som si prečita tvoju diskusiu. A prosím ta neuraz sa hned v začiatkoch ma napadlo že tvoja malá ma lahkú formu autizmu. Ako mlada sombsa v holandsku starala o autisticke dievčatko a správalo sa rovnako ako tvaja mala. Hlavne ten popis neohrabanostia nemotornosti, že je pri sebe, velmí priatelska k cudzím ludom. Aj to dievčatko ktoré som mala na starosti chytilo za ruku hocijakeho cudzinca, každého chcela furt stískať a pusinkovat. Plus ine veci ktore si opísala. Je smutné že v dnešne dobe sa hádže hned všetko na učitelky. Kolko negativnych komentárov😮. Treba dať urobiť vyšetrenie a uvidis co ďalej. By ma zaujímalo ako budes reagovat keď sa potvrdi nejaka diagnóza. Takto verejne očiernit ucitelky, hmmm. Neviem. Mozno ako jedine mali záujem zistit ci je tvoja malá jv poriadku. Keďže doteraz si to nevsimol

evallu
autor
24. okt 2018

@gaby21 no možno očiernujem, a možno je to môj subjektívny pohlad na to ako so mnou a nou bolo zaobchádzané... predsa len som tam bola iba ja, ktorej to splechli do tváre, bez náznaku čo teda s tým robit.... no áno možno je autistka, alebo asperger... len neviem či a ako sa to prejavuje, to nechám na odborníkov.... len dúfam že neurobia diagnozu po dvoch hodinách, z čoho len 1 s nou budú bezo mna osamote spolu s 40 detmi v jedálni a na školskom dvore, nie zavretý iba oni s nou v jednej miestnosti ... to ti nepripadá trochu čudné? ale ok, vies ja nie som úplne nevzdelaná, dokonca mám pedagog. minimu, technicku VS, nadstavby, atd. viem citat s porozumením aj na nete, mama je zdravotna sestra z jaslí, kde 35 rokov pracovala...
a co myslís ze sa stane ked to odborníci potvrdia? ze aj ich budem "očiernovat" , no možno UROBIM TO že zájdem ešte za jedným, iným nezávislým, tak isto ako som bola pred operáciou záhadných hrčí na mojom krku - overiť si to..................... a ak sa to potvrdí tak sa zveríme do rúk odborníkov a budeme dúfať že liečba či terapia zaberie

neohrabaná je, bolo aj to dievčatko nadpriemerne vysoké? lebo ona nie je tučná, je normál - ruky nohy brucho......., má 115 cm 21 kg, čo je priemer pre 5 ročné, má 3...
je priatelská, ale nie non stop, podla vsetkeho to bola nejaka faza, teraz sa začína "ohanbievať"...

engie2
24. okt 2018

@katrin21 citaju u nas v BA. Obden. Kazdy druhy den pustia audiorozpravku. Vraj zaspia aj ti co uz doma nespavaju mesiace a viac...

beky1813
24. okt 2018

@evallu mna zaujali 2 veci - hadzanie jedlom a chodenie po 4 po schodoch. Tebr to pride ako normalny prejav? Aj moja je vysoka a neohrabana nebola, ma 5 rokov a vysku min. 125 cm

gaby21
24. okt 2018

@engie2 no ja som bola so synom u sukromnej a nie lacnej psychologičky prave kvoli podozreniu na adhd a autizmus, nie kvoli skolke, paradoxne v skolke nikomu nevadilo synove spravanie. Nechcel sa obliekať, zachvaty zurivosti strkal do deti.atd. Vadilo to mne osobne ako sa sprava a to aj doma. A nepotešim ťa. Sedenia prebiehali v sukromí a nie v kolektive. Po piatich sedeniach boli všetky diagnózy vylúcene. Dozvedeli sme sa že nas syn je velmi silná osobnosť a potrebuje trochu iny pristup ako "normalne" deti. Odvtedy mame pokoj😁

evallu
autor
24. okt 2018

@beky1813 nie nepríde mi to normálne, to v žiadnom prípade, teda hádzanie jedlom u detí, je v celku asi ..... ked ich necháš o samote a sú rozjarený.... raz za čas........... aspon v telke to niekedy vidno, že ?
to je jedno
čudné mi príde, že odkedy sa naučila chodiť, tak mi to doma a ani inde neurobila.... len v tej škôlke.... ?
a doma? jedlo? no ked jej chutí tak sa naláduje sama, sice vyzerá trochu smiešne potom ale nemusí ísť komplet do sprchy
ked jej nechutí tak... mamá, uz nechcem.... ošíva sa, alebo daj mama.... sem tam ked jej vypadne rezanček na stôl, tak ho mrví a skúma, ale hlavne si utiera ruku

evallu
autor
24. okt 2018

@gaby21 jej adresu do IP pls? nie ja necakam ze to bude v kolektíve, mne je to jedno, oni vedia čo a ako... vies ja uz sa zacinam BÁŤ, ci to nedopadne ako u vas, lebo ak je len tvrdohlavá (čo si ja myslím) a temperamentná tak čo.... poslu nas domov a vychovavajte? pri adhd a autizme su lieky a terapie, pre "nevychovanca/nevychovatelneho" asi nie...