icon

Vylúčenie 3 ročnej zo škôlky - vraj je hyperaktívna

evallu
22. okt 2018

Ahojte,
chcem sa opýtať či sa to tu niekomu už stalo, hrozia nám vylúčením malej dcéry zo škôlky, zajtra mám isť na koberec k riaditeľovi a učiteľkám. Vraj je hyperaktívna (zatiaľ sme neboli u psychologa) a neadaptovala sa. Chodí tam od septembra 2018 s veľkými prestávkami - pre choroby, ktoré tam vždy schytala po 2 - 3 dňoch. Dokopy tam bola 8 dní, z toho 5 iba pol dňa. S tou "hyperaktivitou" začali už po dvoch hodinách prvý deň (dala som ju tam len na 2 hodiny) . Vcelku som z toho rozčarovaná a začudovaná. Áno som neobjektívna, je to moje jediné dieťa, ale neviem čo teraz... ked aj je hyperaktívna znamená to že do škôlky nebude nikdy môcť chodiť? A do školy? Ja ju subjetívne tak nehodnotím až tak zle, ani vrodine či v okolí doteraz nikto ani len nespomenul že aha aká je hyperaktívna, áno je živšia a temperamentnejšia a hlavne vyššia a ťažšia než iné deti, ale... ja neviem, tie výtky sú niektoré vážnejšie a niektoré také mi prídu smiešne.... (chytala žalúzie na oknách...dverách, utrela si sopel o tričko ucitelky - vtedy akurat chytala chorobu, nechcela spať vobec a nechcela v klude lezať 2 hodiny, dlho zaspavala a stale si čosi brumkala, berie detom hračky, nechce jesť obed, bud vobec, alebo vyzaduje krmit, alebo jedlo pohaduzuje............................ neviem či som blbá, ale niektoré veci stačí riešiť dohovorom, doma a pri mne v kolektíve nič z toho nerobí.....................zaspáva doma dlhšie ale zaspáva sama...... ) a tie učiteľky sú mladé, resp. je mladá a tehotná + mladá a zástupkyna riaditela (je ś detmi len pár hodín, z celého času) škôlku narýchlo toho roku "rozšírili" čiže v tých istých priestoroch a asi aj tým istým personálom pribudla jedna trieda prváčikov....
tak som sa rozpísala až až, ale som zúfalá, som sama, bez chlapa, ani vyzivne nie je, potrebujem ist do roboty.... mam určite zdravotne problemy od pôrodu, takže ani hladanie roboty nie je najjednoduchšie a teraz toto.............................je mi až do revu.... a to nie som žiadna citlivka, jednoducho nevidím východisko......nechať ju doma a... ísť sa pásť...?

nejaké skúsenosti niekoho kto také dačo zažil?

ak je hyperaktívna, čo to pre mna a nu znamená? sú nejaké špeci škôlky? či súkromné? tam im to vadiť nebude? kde na tú sukromnu zobrať peniaze?

eliska13
23. okt 2018

@evallu len ju prosím hneď nediagnostikuj!Vyzerá, že sa malej venuješ chodíš cvičiť, socializujes tiež si skôr myslím, že len je toho na ňu veľa.A týmto spôsobom to dáva najavo.Mozu byť neviem ako dobre učiteľky za 5 dní nevedia ohodnotiť dieťa, ale ešte som nečítala čo si dnes napísala.psychologovi by som zašla, autizmus neexistuje, aby si si nevšimla, že je ina ako deti s ktorými sa stretávate.

engie2
23. okt 2018

@evallu prosim ta a co robi tvoja mala? Co si sa dozvedela? Samozrejme ze to moze byt jej sposob vyrovnavania so situaciou, zmenou..

engie2
23. okt 2018

@evallu autizmus ma inac mnoho podob. Napr. Aspergerov syndrom .. pozri na nete. Znamy ho ma, dlho nevedeli prist na to co s nim je. Ale samozrejme netvrdim, ze to je vas pripad.

evallu
autor
23. okt 2018

@engie2 kuknem videla som sice cosi v TV ale presne si nespominam co bolo ako problematicke u nich...
@engie2 vlastne mi to cítali z papiera, tak som ich poprosila, nech mi to dajú, aby som vedela u pediatra povedat... tak ze mi to poslu mailom... este ho nemam.... no od vaznejsich veci po prkotiny.... napr. ze hore po schodoch chodí stvornozky, a ked jej to nedovolia tak sa hneva.... doma nerobí, ani ked ju vediem do skôlky to nerobí, je ale pravda ze je na seba dost opatrná.... ona nie je taká ze skáce po kresle, posteli.... je na seba citlivá, a to ani nikdy zo schodov nespadla, len je velmi vysoká na to ze má 3 roky a 1 mesiac - má 115 cm a 21 kg..... a taká komôtna a neohrabaná, ale ked som sa kedysi na jar pytala neuro ze co s tym, tak ona na to ze ma sice rozmery 5 rocnej ale motoriku a mozog 3rocnej, vyssie tazisko a ze je vlastne kvôli tomu taká nemotornejšia a mám byť rada, ze je aj sama na seba opatrná.............................................nejdem ju tu diagnostikovať, ale tak akosi mi to skôr vyzerá, ze je to prejav frustrácie, vsetky tie vyčiny čo tam robí a doma nie, proste nevie povedat ze tam nie je spokojná (teda povie niekedy ze mami som plakala a ta hladala)

engie2
23. okt 2018

@evallu Teda, riadny kus baby. Moja ma tro roky a dva mesiace a 90 cm a 13 kg 🙂
Je mi luto, ze sa trapi. A o to viac, ze jej nepomahaju tie co maju - adaptacia nie je u kazdeho okamzita. Stale nechapem, preco hned vysli na teba s autizmom...

deny3
23. okt 2018

@evallu tak to som veľmi zvedavá, čo ešte "vystrája" tvoja malá. Lebo štvornožkovanie po schodoch mi nepríde ako prejav divného chovania, asi by som chcela vedieť, akým spôsobom jej to nedovolia, pretože kľudne by to mohla učiteľka obrátiť na srandu, že pozrite deti, máme tu psíka. Hlavne ked píšeš, že je príliš opatrná na seba a presne schody bol aj u nás problém, tiež bol malý najvyšší v triede, tak pôsobil dojmom staršieho a zároveň na základe chovania zaostalým spôsobom.
Netráp sa, mne je tvojej malej ľúto, isto je na teba veľmi naviazaná a čas strávený v skôlke jej príde neskutočne dlhý. Spomínaš, že s ňou chodíš aj k neurologičke, často ti je chorá, tak aj k pediatričke, tie lekárky nič nespozorovali? nechce sa mi veriť, žeby si nevšimli náznak neprimeraného chovania.

evallu
autor
23. okt 2018

@deny3 chorá je často len teraz od septembra... k neuro nás poslala detska hned po pôrode, ktory bol cisarsky (ale nie kvôli bábu ale mojej tehu cukrovke a môjmu veku prvorodičky) že to robí štandardne to neuro... a tam boli len kontroli hlavy sonom, no a neskôr zbadala ze má patičky trochu slabé, tak naordinovala obuv s pevnou petou a uvolnujuce rehabilitacie, teraz sme boli nedavno tiez, ale preto ze mala chodi casto po spičkách, tak to uzavrela ako zlozvyk a mame napominat a cvicit a plavat, vtedy som jej aj spomenula tu vraj hyperaktivitu a smiala sa mi... ze to by mala inak sa chovala v ordinacii... a ani na chodbe v cakarni nebol problem, chvilku sedela, potom sa hrala v kutiku...pohoda....
no uz davno na mna pozerali ludia kvôli tomu jej vzrastu, a to sa narodila 3,4kg a 51 cm.... v dvoch rokoch zazerali ze preco sedi skôlkarka v kočíku tetušky z ulice... v obchode sa pýtali kolko má rokov, ked nič nehovorila a ja som povedala napr. ze este nema 2 roky tak ze to nie je mozne, ze ma urcite aspon 4-5 rokov....
cize anoo, svojim sposobom pôsobí ako zaostalá 5 ročná slečna...hoci má 3...

martanela
23. okt 2018

Moja malá je taká istá, plus sa nechcela na prechádzke držať za ruky a učiteľkám utekala... normálne správanie čerstvo trojročného dieťaťa, tak to komentovali aj učiteľky, keď mi o tom všetkom hovorili. Pýtali sa ma na začiatku na radu, čo by som im odporúčala, ako ju ukočírovať - odporúčala som im byť na ňu nekompromisné a žiadať čo bolo treba... to zrejme aj robili a dnes je úplne v pohode. A miluje škôlku! Myslím, že u vás bude nevôľa v učiteľkách, osobnejší slušný a chápavý rozhovor by mohol pohnúť vecami... navrhnúť učiteľkám počkať ešte istý čas, skúsiť byť na ňu prísnejší a z vašej strany by ste im mohli preukázať snahu to riešiť zobratím dieťaťa k psychológovi, kým sa vynesie nejaký definitívny záver...

kikina84
23. okt 2018

@evallu ak sa jedna o statnu skolku,tak tam si ucitel urcovat nemoze diagnozy..Ak je s tym problem navstiv detskeho psychologa ,urob neurologicke vysetrenie a na zaklade tychto posudkov kompetentni zhodnotia ci dieta ma alebo nema hyperaktivitu a v akej forme..Z jednej strany moze to byt aj o tom ze maju ucitelku starsiu pani ktora je zvyknuta na uplne ine metody a normalne dieta je u nej len take co cely den presedi a pomaly ani nedycha .(mali sme taku,podobny problem)..a z druhej strany ak dcera hyeraktivitu naozaj ma a je to nejaky vyssia forma, tak bude pre nu asi lepsie ak bude chodit do specialnej skolky..pripadne triedy..niekde take su..a budete navstevovat neurologa a psychologa..aj my to mame za sebou..drzim palce

cathy79
23. okt 2018

Ja by som zmenila škôlku, ak sa dá.

evallu
autor
23. okt 2018

@kikina84 no ideme k lekárom, uvidíme čo zistia... a podla toho budeme dalej postupovať... ucitelky su opačne, mladé... zatial máme v skôlke neoficiálny stop kým nebude diagnoza...

evallu
autor
23. okt 2018

@cathy79 jedine súkromné... štátne totál plné...

kikina84
23. okt 2018

@evallu to je zaujimave..s tym som sa este nestretla..na to podla mna ani nemaju pravo..

kimi203
23. okt 2018

@evallu kamarátka má hyperaktivneho syna a tiež vymýšľali v skolke, že ho nechcú....no ale zisťovala možnosti a teda do špeciálnej škôlky ho nezoberie iba s heperaktivitou, musel but mať ešte čosi - autizmus, asperger. Čiže z toho vychádza, že hyperaktivne deti patria do bežnej škôlky. Ak potrebuješ ísť do roboty, tak skyspomhladat inú škôlku v najhoršom sa nedaj odradit ucitelkami tu. Oni majú na to vzdelanie, nie všetky deti sú rovnaké, musia zvladnut aj živšie. To ze si chcú uľahčiť robotu a zbaviť sa " nezapadajucich" deti nesvedčí profesionalite ale pohodlnosti. Otázne je, ako sa v takom prostredí bude dcérka cítiť a ako sa k nej budú správať...

wewa125
23. okt 2018

@evallu dnesne premotivovane ucitelky najlepsie bezdetne si myslia ze dieta pride do skolky a bude na klucik ako hodinky sadne lahne, bolo tri roky s mamou ktora venovala pozornost len jemu a zrazu pride do kolektivu k cudzim ludom do noveho systemu samorejme ze sa s tym musi vysporiadat kazde dieta reaguje inak jasne ze bude rozcarovane lietat zo strany na stranu a vsetko skumat vsetko je predsa nove ako to moze posudit ucitelka po par dnoch? Je doktor? Sa mi zda sa niekedy staraju aj do toho do coho im nic nie je a miesto toho aby sa teda povenovali dietatku nech sa adaptuje ho vystresuju vysetreniami ved co sa s nim budu parat je hyperkativne a bodka

deny3
23. okt 2018

@evallu neoficiálny stop ? to je čo za blbosť? a vyšetrenia, neviem ako u vás, no u nás sa na termín u psychologičky čaká niekoľko týždňov, či skôr mesiacov. To akože ti malú nezoberú do škôlky? na základe čoho?

tinapa
23. okt 2018

@michaella94 Pre tvojho mladšieho syna by bol možno vhodný Neurofeedback- preštuduj si na nete..

daakotaa
23. okt 2018

@evallu neoficiálny stop? Pokial ti nedali nic pisomne tak to ignoruj. Pekne ju zober do skolky a ked ti nieco povedia tak povedz ze ides na pohovor, ci nieco podobné.

evallu
autor
23. okt 2018

@daakotaa no dali mi jasne najavo, ze ju tam nechcú kým nebude posudok, a ja nechcem aby bola nechcená, uz teraz sa javí ze nie je spokojná, este len tak lámano, ale uz z nej lezie vselico ... doteraz no tých 8 dní sa mi zdalo ze ok, ale teraz tak spatne si vsimam ze hovorí, ako tam hladala maminu, plakala povie mi, ze tam nechce spinkavat, ze sa hracky stratili... ona vycíti či ju niekto má rád/ rsp. ked jej pomoze sa obut, ci je pri tom ten dotycný nervný.... chodila mi odtial totalne vysmednutá, v obchode po ceste len jupíka jupíka a vypila pol na jeden tah, čo ona doma cucká celý den ten objem....................

majcika
24. okt 2018

Mat doma hyperaktivne dieta, to zisti v prvom rade sama matka, ze dieta je trochu ine, ci pri aspergerovi, ci autizme. Ten kto take dueta nema, netusi

evora29
24. okt 2018

@majcika Bohužiaľ, práve mamy detí, ktoré sa nesprávajú uplne bežne, často zatvárajú oči. Nie všetky, ale je ich dosť. Je ťažké pre ne uvedomiť si, ze s ich dieťaťom nie je niečo v poriadku, preto radšej ignorujú všetkých, ktoríto naznačia...horšie je to pre tie deti, pretože miesto aby pomoc dostali hneď, dostane sa im neskoro. Lebo mamy sú schopné ospravedlniť si takmer akékoľvek správanie svojich deti...

jasmine2
24. okt 2018

@evallu To je to. Keby naše detičky vedeli všetko pomenovať a opísať svoje pocity veľa matiek by valilo oči.....

ajnka
24. okt 2018

Ja teda neviem, ale takmer naisto je problem v skolke a nie v dietati. Kamoska chcela dat dceru do "vyberovej" sukromnej anglickej skolky. Po prvom dni, teda 2 hodinach pani ucitelka tu znamu sfukla, ze co to ma za dieta, nesamostatne, neschopne, nepocuva..Teda zacala vetou - a vasa dcera ma problemy s usami? Proste prerevala cely den, lebo podla ucitelky je neschopna matka co ma hrozne dieta. Druhy den bolo lepsie, a potom jej prisiel mail, s textom - mozte si s muzom otvorit flasu vina, tu vasu dceru do skolky vezmeme...Medzitym jej nasla inu, obycajnu skolku, kde ked sa rozpravala s ucitelkami, a menovala, co jej vytykali, povedali, ze to su normalne veci a oni su od toho, aby si s tym poradili. Mala bez problemov presla celu skolku. A pripad mojej dcery by bol asi tiez na "vylucenie".. Zacala do skolky chodit este ani nie ako 3 rocna, rozpravala sice pekne, ale ked sa jej nieco nepacilo, zacala revat ako by ju z koze drali - napr ucitelka povedala, ze deticky idu z jedalne prec, lebo uz dojedli, no a nasa mala vzdy posledna v jedeni este nedojedla a zrazu rev, nikto nevedel preco, ucitelka povedala pred vychadzkou velkach chyti malaca, zase rev, stav ze sa k nej nikto nemohol ani priblizit, nikomu nic nepovedala, az mne potom, ze sa hanbi chlapcov a nechce sa drzat chalana...atd atd...nikto sa mi nicim nevyhrazal. maju v skolke aj bitkarov, deti co pomaly nerozpravaju, a funguju...a tiez je v skolke natresk, ze by mohli zobrat niekoho pohodlnejsieho..Podla mna vasa dcera nerobi nic vynimocne, aspon podla vasho popisu..

evallu
autor
24. okt 2018

@ajnka dakujem za podelenie sa s inými príbehmi, tiež si to myslím, ale som matka a teda neobjektívna už natrvalo, musím nechať vypracovať posudok, bohužial pravdepodobne aj ked bude negatívny, malá v tejto škôlke nebude môcť byť, podľa mna, lebo zas potom asi povedia ze sa neadaptovala v zmysle samo obsluznych cinnosti - ze si navie sama obliect, obuť, najesť.... ano niektore veci este nevie, ale čiastkové áno, a jedna vec ze si neviem stiahnut pred wc a vytiahnuť po wc nohavice, pritom doma to robí sama, ani sa nepýta, ide a ju uz kolkorazy najdem vykakanu utretu.... len zistim ze je ... kane .... takže niekde je chyba, možno ma stres v tej skôlke, abo sa hanbí, alebo neviem....

tinapa
24. okt 2018

Keby mal môj syn byť vylúčený kôli nesamostatnosti v prvom roku- škôlky, celý rok do škôlky nechodí... No asi teda vďaka za tieto naše učiteľky..u nás.

evallu
autor
24. okt 2018

@evora29 tak pevne verím, ze taká niesom, ale zas som neobjektívna 😉 voči sebe samej.......... nie teraz vazne dufam, ze nie, ved tu diskutujeme, chcem vedieť iné príbehy, vyšetreniu a posudku sa nebránim.... chcem riešiť, nedovadila som sa tam s nimi ako by podaktoré to vedeli.... dla mna to nerieši situáciu....

asocial
24. okt 2018

@evallu nedaj sa odbit, mozno popros o preradenie do inej triedy..tiez to vidim tak, ze sa potrebuju niekoho zbavit pre nejake protekcne dieta..Nie je normalne, aby za 8 dni resp. 5 doobedi a 3 poobedia niekto zadrel, ze je dieta hyperaktivne!!!
Dam ti moj priklad (trosku iny). Nas mladi syn mal minuly tyzden 3 roky, a chodi od septembra do skolky. Najprv bolo dobre, potom zacal plakavat, plakaval cez den, mal v podstate najhorsiu adaptaciu zo vsetkych..po dohode s pani ucitelkou a riadtelkou sme sa dohodli, ze postupne ho skusime adaptovat - najprv bol do 10, potom do pol 11, teraz chodi hned po obede domov..
ja by som potrebovala, aby tam spal, no este stale je taky citlivy, ale viac menej uz len rano..obaja sme zamestnani, chodi prenho moj ocino, ktory kvoli nemu denne precestuje vyse 70 km, len aby sme mu to ulahcili

chcela som tym len povedat, ze najjednoduchsie, co by v skolke spravili je to, aby povedali, ze nevie sa adaptovat, vylucime ho, no nie, snazili sme sa vsetky strany...
a mimochodom, je v triede najmensich deti, kde sa takmer ani jedno dieta same neoblecie..

PS: nas 6 rocny niekedy spravi tu blbost so soplom..ok, nie do pani ucitelky, ale do mna..:D

nedaj sa, toto je absolutne ucelove..

evallu
autor
24. okt 2018

@asocial no u mna to bolo naopak, ja som vtedy mala este rodicak, tak som to chcela takto postupne, ale v podstate uz treti den co tam bola doobeda, mi bolo naznačované, nechajte ju tu na celý den, nech vidíme ci sa adaptovala.... a ked som namietala, ze je to pre nu zmena, ze ja by som na to isla pomalsie, ked mozem, tak potom ze opacne ze mame cas do decembra do konca adaptacneho obdobia.....................a potom ochorela a bolo....3 tyzdne prec, a znova 2 dni len doobeda, ale to som bola jediná, jediná som do tej skôlky prisla na obed....uz aj tie prevé tri dni, tak uz som o sebe pomali pochybovala, ci som teda ja nie... divná....
no nevadí 5 dni doobeda, 3 dni celé a šlus...................

evallu
autor
24. okt 2018

@asocial no niektoré výtky boli aj závažnejšie, ze ked jej nedovolia niečo tak sa hodí o zem alebo dupe a kričí.... no mne to tiež urobila asi 2 - 3 krát, naj v obchodáku ked nechcela íst do auta a domov, nechala som ju tak vykričať, ked videla ze to so mnou nepohne a i tak robíme to čo ja chcem, už to neurobila viac... pri mne

no ale vytka bola aj ze vcera poobede nechcela spat, a museli ju uhladkat a umojkať aby zaspala................ a to je pre mna jasný signál ze tam nie je spokojná a je to pre nu tazké, lebo ženy idem sa chváliť teraz, od 3 mesiacov mi prespí celú noc doma, a poobede spí doma aj 3 -4 hodiny, a neuspávam, dám do postielky, pomotám sa okolo, pozhasínam, upracem a sama zaspí do 10 -15 minút..........................jasné predtým čítame knižku 10 minút knižku ešte vo velkej posteli niekedy,,,, a niekedy rovno z umytích zubov hajde...

evallu
autor
24. okt 2018

@asocial a s tymi soplami, ked si spomeniem ako na cervenu kazdy jeden chlap v aute za mnou lový holuby.... viete kde....