icon

Vzdorovitý prvák

2. nov 2020

Ahojte zienky, idem si po radu. Mam doma prvaka a ucit sa s nim je peklo. Este si len sadneme a uz sa prieci, ze jemu sa nechce, ze ho to nebavi, ošíva ho pri tom, nesustredi sa, nenecha si vysvetlit, priecny je, zacne robit naschvaly, to sa ani neda popisat, ucenie sa natahuje s malymi prestavkami, vytaca ma do nepricetna. Niekedy to uz nevydrzim a riadne ho vycapem. Potom s nenavistou v ociach normalne pracuje. Citim, ze nas vztah sa tymto zhorsil aj mimo ucenia, ze ma zacina neznasat a sprava sa ku mne neuctivo. Rozpravam sa s nim o tom, ze ma to mrzi, ze som vybuchla, ale tak isto poukazem na to, ako sa on spraval ku mne. V skole popritom pracuje pekne, ucitelka tvrdi, ze je sikovny, mily, ze rozumovo (nie vedomostne) je niekde inde ako ostatni, ma vysoke EQ, zmysel pre spravidlivost, dar reci. Na verejnosti, pred cudzimy, znamymi, navstevou je to inteligentne, dobre vychovane, komunikativne dieta, vacsina ludi je z neho paf, aky je, len pri mne je to otras. Je to zrejme hranicami alebo ziarlivost na babätko, co mame. Nemam na neho tolko casu a robim s nim v podstate iba "potrebne veci" ako ucenie. Ako to zvladnut, aby nas vztah sa dal do normalu? Dakujem

pribinak
2. nov 2020

Nemôže sa s ním učiť otec? Aspoň na nejaký čas?

autor
2. nov 2020

@pribinak ideme to vyskusat, teraz ma dva tyzdne cas, inak je to s jeho casom bieda, ma toho fakt, ze dost, ja som so synom od obeda, mame na ucenie vela casu, muz pride podvecer a este sa ma s nim aj ucit....pripadam si uplne neschopne

ivangeline
3. nov 2020

Myslím, že sama si si odpovedala. Máj snahu a nájdi si čas aj na neho. Každý deň pol hodina len s ním? Bude si to vážiť. Alebo aj menej, prípadne, koľko vyjde, na jednu hru/rozhovor.. malú/malého manželovi a buď so synom. Dávaš ho spať? Ostaň s tým v izbe a urobte si možno novú dlhšiu rutinu? Čo má rád a robí skoro každý deň? Zapoj sa. Proste niečo vymysli, aby si bola s ním aj inokedy a nemal pocit, že je na príťaž ...ale za ho stále ľúbiš a chceš s ním tráviť čas. Bez bábätka, ktoré je pre neho otravné... A berie pozornosť na seba.

anjelicek26
3. nov 2020

Tak este len zacal chodit do skoly, maloktore dieta robi ulohy s radostou. U nas pomahaju countdown hodinky, presne vie, kedy skoncime (a tym padom, ze to musi stihnut), pretoze potom to zatvarame a odkladame, odmietam sa ucit dlhsie a aj som si to vydiskutovala s ucitelkou, ze nad 45 minut doma robit nebudeme, lebo to psychicky nejde. Syn je hypermobilny s nulovou koncentraciou, takze toto si uzivame dvojnasob, ze musi sediet. Je motivovany do skoly ulohy odniest a nedostat oblacik, ze ulohy nemal, takze pise kolko to da, aj ked pindov ma okolo toho strasne vela. Nervy uz mam vdaka starsim detom nastastie vycvicene 😀

althejka
3. nov 2020

jooj, ulohy prevetraju deti aj rodica. Danko je uz druhák a úlohy su vzdy s natahovanim, nadavanim, frflanim,ale smola. najlepsie je byt proste ako rodic uplne v stave " mna nerozhadzes" a uz vobec nie ze este vyfasuje. ja si vzdy k tomu dam kafe, krpec si urobi caj, dame si piskoty do misky a sadneme si do kuchyne. pofrfle, ja mu poviem ze ho uplne chapem,ale ked zacneme, skor skoncime a mozeme si spolu potom nieco zahrame, jasne ze muz chodi po byte anadava,ze on uz by od otca vyfasoval jednu otcovsku,ale to je jeho problem, clovek by to mal zvladnut bez toho , ze mu uleti ruka.

anjelicek26
3. nov 2020

Hlavne dieta sa ma ucit nie lebo musi, ale preto, lebo to chce vediet...stale mlademu opakujem, ze to musi pochopit, inak na pisomke nebude vediet, co ma robit... Ze sa musi to pismenko naucit, inak neprecita cele slovo a bude mu to strasne chybat... potom mu vzdy poviem slovo, kde to pismenko chyba a strasne sa na tom smeje, ale pointu rozumie... fakt tie nervy co najmenej do toho davat.

akvi
3. nov 2020

Nieco podobne som ja zazila so svojim. Odporucam ti navstivit CPPPaP. Mojmu zistili nadpriemerne IQ, podozrenie na Aspergerov syndrom. A vsetko zrazu zacalo davat zmysel, jeho reakcie, pocity a pod.. Velmi vela som sa tomu venovala a studovala, aby som moje dieta pochopila.. A v skole sme vybavili IVP, aby to bolo pre vsetkych znesitelne, lebo problemy sa stupnovali. Dodnes to nie je lahke, ale je to dobra skola zivota pre nas vsetkych, obzvlast o sebe sa clovek vela nauci pri takomto dietati. A ak aj tomu tvojmu nediagnostikuju nic podobne, vedz, ze dieta tym, ze ho budes nutit do uloh iba zlomis a koleduje si o dozivotny odpor k uceniu. Cim skor toto pochopis, tym lepsie.. Je to aj praca pre teba, na sebe..

kacena4
3. nov 2020

ahojko malemu sa zmenil od zakladov "zivot" doteraz bolo len hranie a zrazu ma povinnosti... treba si doma stanovit hranice napisat si ich v skole ma rezim prestavky hodiny zvonenia a preto tam nie je problem kludne si to spravte aj doma nastavte si minutky kupte si ich na pisaci stol a fungujte s nimi mozno potrebuje rezim aj poobede aby vedel co sa kedy bude diat kedy ma ucenie, kedy hranie kedy veceru kedy oddych a zabavu a kedy sa ide spat... tak ako rozvrh v skole nastavte si cas na budiku a povedz mu ak za "nejaky cas" spravit ulohy mozes sa "zasa nejaky cas" hrat to je jeho odmena potom zasa "nejaky cas" ucenie dalsej ulohy a zasa "nejaky cas" dalsia uloha tak ako v skole a postupne si spravite vsetky predmety v rozumnom case s prestavkami oddychnes si medzi tym ty, dieta a stihnes aj porobit domacnost vyskusaj drzim palceky odmena ked spravit toto mozes toto casto na deti funguej, a este vyber si co chces pravit matematiku alebo citane ako prve a dieta si moze vybrat z uloh ktore ma ... drzte sa a hlavne nekric akurat mu to este viac sprotivis chval chval a chval aj za skarete pismo, ci nevhodne citanie, vsak sa len uci aj ty ked pripali ci vykypis polievku chces od rodiny pochvalu ze sa ti podarila a nie pokarhanie ved si stala pri skoraku urcite dost dlho a snazila sisa z celej sily aby mali dobre navarene takze ani to dieta to nerobi naschval a naprieky ale proste je uz vycerpane ...

ava11
4. nov 2020

A je nutne, aby si sa ucila s nim? Moja prvacka sa chysta komplet sama, prinesie mi len skontrolovat hotove ulohy. Mozno keby si mu povedala, ze je to na nom, kedy si to urobi, bol by vacsi klud. Nech si robi prestavky, kedy potrebuje, zase par riadkov napise, zase sa trosku pohra a tak. Precitat pismenka-slabiky moze aj vecer otcovi, ak ty mas nervy. Alebo teda nerozumiem co ine sa ucite, nasi okrem pisania a citania nic ine nemaju. Matiku a prvouku domov ani nenosi, to stihaju vsetko v skole.

ava11
4. nov 2020

A teda este dodam, moja napriklad vobec nepise nejako extra krasne, ale ja to neriesim. Pri synovi mi tiekli nervy, jemu slzy, morila som ho tym krasopisom. A teraz ako tretiak aj tak skriabe. Dcere vytlacim navyse riadky a pismenka, nech si len tak v ramci volna precvici rucku, ale netrvam na tom, ze to musi byt tip top. Ked ucitelka zhodnoti na dvojku, nech sa paci. Horsie znamky im nedava.

anjelicek26
4. nov 2020

@ava11 nasi maju aj 4 strany matiky denne... uplne bezne, vela pocitaju. Bohuzila aj take, ze dokresli pocet kruzkov k matematickemu prikladu, co mu zabera zbytocne cas a nervy, lebo to jasne vie vsetko s hlavy a ziadne kruzky a prsty ako pomocku nepotrebuje.

ava11
4. nov 2020

@anjelicek26 jasne, chapem, ze kazda skola aj ucitelka ma svoj system a svoje tempo, u nas nastastie ziadne morenie deti

anjelicek26
4. nov 2020

@ava11 hlavne matikarka im gumuje ulohy, ked nie su napisane dostatocne pekne podla jej predstav, uz som sa dva krat s nou pohadala kvoli tomu, ze o co jej ide. Maly je lavak, ma motoriku stale nie nejaku skvelu a ona mu bude gumovat, lebo nema cislice take uhladne, ako si ona predstavuje. Toto bude este skvely rok 😂

ava11
4. nov 2020

@anjelicek26 ach no tak ano, toto sa tazko bojuje, ked je ucitelka premotivovana 🤷🏻‍♀️

jana_eyre_2
4. nov 2020

Môj prvý syn keď bol prvák tiež robil úlohy s nechuťou, veľa krát sme sa na tom pohádali.. dlho mi trvalo kým som našla správny čas kedy si úlohy robiť má.. u nás veľmi pomôže ak si úlohy urobí hneď ako príde zo školy a potom už má celé poobedie pokoj a robí len veci čo ho bavia.. mam teraz dvoch školákov a skolkara (tretiaka a prváčku, tá je ale do školy celá "zhava") chodím pre nich o pol 3, urobia si úlohy a majú pokoj, ideme von atd.. ak pre niečo úlohy odložíme na neskôr, je to vždy boj so synom, dcéra prvacka ich robí rada kedykoľvek.. každé dieťa je ine

Takže zamna skús aj zmeniť čas kedy úlohy robí a samozrejme aj s ním tráviť čas.. nemôžem povedať že osamote, lebo to som pri troch nikdy nemala ako spraviť, ale skúšala som to tak aby sme vždy trávili čas všetci spoločne.. veľa sa s ním rozprávaj a tak.. ale to určite robievas..

simca06022011
4. nov 2020

A maly ta potrebuje na vysvetlovanie? Co ho doma ucis? Lebo moja takto nefunguje, my prideme domov pobeha okolo zverov na dvore 10minut a ide dnu, sadne k uloham .. a UROBI SI ICH SAMA. ja to skontrolujem, alebo ak ma citanie, tak mi precita.. ak sa uci naspamat nieco, vyskusam. A toto robila aj ako prvacka, aj druhacka.. az do teraz. Lebo sediet pri nej, to bolo krutenie ocami, vreskot, pleskot, ... sadnut si riadne nevie,vykruca sa, preskakuje z ulohy na ulohu.. islo ma porazit. Teraz urobi, skorntorlujem, nie je dobre opravi/prepise. Ked robili ciarky a kreslili somariny (nemali sme na to nervy ani jedna, od prvej triedy prestala mat zaujem napr.kreslit, aj vytvarnu sme zrusili potom... mali pracovne zosity z matiky kde KRESLILI hadam cely pracak, nebavilo ju to, ucitelka im dala na velkonocne prazdniny urobit asi 40stran naraz, farbila cela rodina... ved prvaci dnes vedia pocitat ked idu do prvej triedy a kreslit a vymalvoavat jablcka ked to vyrata v hlave? iba ju to zdrzovalo a ona trpezlivostou nejak neovplyva). Cize toto sa u nas osvedcilo, teraz si robi u seba ulohy v izbe, ale najradsej si 1-3 rocnik robila v kuchyni pri mne, kym som robila domace prace. AK som videla, ze robi niekde chyby, nieco nevie tak cielene som ju to ucila/skusala... ale to hocikedy za behu, priklady ked sme cestovai v aute atd... a je to na nej kolko jej to bude trvat. Ci pol hodinu, alebo cele poobedie...

@anjelicek26 no wau.. u nas pismo vobec neriesia az MNE to vadi, nie malej ani ucitelke.. mna ide slak trafit ze skrabe ako kocur. Ako gumovanie uloh sa mi zda trosku vela... :( chudak maly... Ja ked tak dam malej ulohu znovu prepisat. A ano, to kreslenie somarin na matike.. opisujem vyssie. Neznasali sme to... na rodicku proti tomu bol aj dost velky protest ale az na konci roka, takze ostali tieto uohy uz len "na dobrovolnom" zvazeni, ale uz to vacsina mala hotove.

neznamaznama
4. nov 2020

Ja by som teraz skúsila využiť to, že manžel bude mať čas a ty sa mu venuj čo najviac. Povedz mu, že keď si čo najskôr urobí úlohy, budeš sa s ním hrať. Len ty s ním. Podľa jeho predstavy. Ako si zmyslí. Manžel nech sa venuje druhému dieťatku. Neviem, aké staré je druhé dieťatko a či vyžaduje niečo špeciálne. Ale určite je potrebné si nájsť čas len na staršieho syna. Stačí aj polhodinka denne. Bude to náročné, ale verím tomu, že to prinesie pokoj do vašej rodiny. Skús s ním rozhovor. Vysvetli, deti v tomto veku vedia pochopiť viac, ako si myslíme.

autor
4. nov 2020

@ava11 aj tak uz bolo, ale nechcela by si vidiet ten zosit, ked okrem DU (cca 2 riadky) netrenuje aj v cvicnom, tak je to potom katastrofa. A to pisanie navyse ho stve