Základná škola na Slovensku verzus v zahraničí
Stale viac a viac sa zamyslam nad ucivom (zatial len 1. stupen) zs a coraz viac sa cudujem, co sa tie deti vlastne ucia. A preco som bola ja v mojich detskych casoch pristupna ucit sa tak nepotrebne veci. Myslim, ze len z dovodu, ze som bola schopna absorbovat pocas vyucovania. K veci. Preco sa napriklad na citani necitaju okrem detskych (vo vacsine pripadov az pridetskych) rozpravok a basniciek necitaju napr. detske encyklopedie, knizky s kratkymi vysvetleniami co ako funguje a preco, zaujimavosti z prirodovedy, vlastivedy, resp. dejepisu? Mam pocit, ze by to detom dalo omnoho viac a dokonca by ich to aj viac bavilo citat ako napr. rozpravku o 3 prasiatkach, ktoru im uz davno rodicia precitali. A som teraz zatazena na slovencinu. naco je dobre naucit sa naspamat vybrane slova, ak ich vie dieta spravne napisat? Naco je kedy komu "kodovanie", tj cislovanie slovnych druhov? ja ked to rozvediem do krajnosti, naco mi kedy bolo to, ze slovne druhy poznam? Naco su mi vzory a pady? Podla mna to nepotrebuje nikto, koho materinskou recou je slovencina. vidim v tom zmysel len pre cudzincov. urcite, ak sa chcem naucit anglicky (mimo anglicky hovoriacich krajin odposluchom), budem potrebovat gramatiku. ok, ak by som studovala sj na VS asi to potrebovat budem, ale znova neviem, kde tieto vedomosti vystudovany slovencinar pouzije, pokial ich zrovna neuci... a to mam slovencinu rada a myslim, ze gramatiku mam vcelku bezchybnu (urcite sa nieco najde), aj nejake kodovania aj vetne cleny si pamatam. priklonila by som sa k zvyseniu hodin telesnej a nejakych praktickych zrucnosti. alebo aspon na tej sj viac citat a gramatika s tym pojde ruka v ruke. koniec koncov, vola sa to ZAKLADNA skola! chcela by som poznat nazory uciteliek a mamiciek aj nasich aj v zahranici. ucit sa, ucit sa, ucit sa 😉
@moni73 co sa toho "kodovania" tyka, tak hej, v anglictine ho asi nepouzijes, ale napr. aj francuzi koduju - sice inak - farebne, ale koduju. a mne to nase kodovanie velmi pomohlo ako naucit sa nemcinu, tak aj teraz pri uceni sa francuzskej gramatiky.
syn teraz skoncil prvu triedu vo sui - mali aj vysvedcenie - prispevok o nieco vyssie. mali sme pohovor s pani ucitelkou (nemavame rodicka, rodicia rozpravaju indivindi s ucitelkou) a tam bolo prebrate, co sa vsetko hodnoti - samostatnost, presnost, rychost spracovania uloh.
v com ja vidim problem - nas syn sa v skole nudil. a kedze nepatri medzi deti, ktore vyrusuju, ked sa nudi, tak sa na to prislo relativne neskoro. az ked doniesol pomalovany druhy blok pred jesennymi prazdninami (kym ostatne deti nemali este takmer nic). vedel citat, pisat aj pocitat. v podstate mal v oktobri zvladnute ucivo 1.rocnika. riesenie - individualny pristup, ktory ale zatial vela nepriniesol.
takze z mojho pohladu je tento skolsky system vhodny pre deti, ktore idu do skoly skutocne s "nulovymi" vedomostami. inak smola. ale zvladli sme to.
co sa mi pacilo, je vela prakticky orientovanych veci - na prvouke mali ovocie, chodili varit a upravovali ovocie pre spoluziakov na desiatu. matematika - na konci sk. roka chodili do obchodu na nakup. ucili sa kolko zaplatim a kolko mi vydaju. citanie - naozaj citanie pribehov, ziadne vety v style - janko ma brata igora (mam doma aj svk slabikar - ten nas "komunisticky" sa mi teda zdal zazivnejsi a to som tiez vedela v 1.triede citat). vela sa kladie na samostatnost - domace ulohy sa riesia tak, ze deti ich maju v 1.triede urobit za 10min a kolko stihnu tolko stihnu, podla toho pani ucitelka vie, kto ako zvlada ucivo. a hlavne - robia ich bez rodicov. 😉
@bubelko celkovo voci znamkovaniu vychov problem nie je - v com je rozdiel medzi sk a zapadom, ze na sk je to velmi individualne (niekedy az zalozene na sukromnom vnimani ucitela ), kdezto v zahranici viac objektivnejsie. Ale na skolach na sk je fakt ,ze znamkovanie vychov ide do priemeru na vysku/stredne skoly , kdezto v zahranici nie, a tymto potom na zakladnej a strednej sa tlaci do umelych jednotiek. typu "len aby sa nepokazil priemer " a vychova tak straca aj svoje opodstatnenie...preto v zahranici uvolnene znamkuju vychovy, kdezto na slovensku je viac ludi proti..
@bubelko presne aj u nas, čo sa týka vychov. U nas z predmetov je niekoľko známok na vysvedčení vrátane vychov, kde sa hodnotia rôzne aspekty. Dcéra napríklad nikdy nemala z telesnej slovenské jednotky, zväčša 2, 3. Syn je športovo nadaný tak mal teraz v prvej triede z telesnej dve 1 a jednu 2, ked to prehodím na slovenské známkovanie. Žiadne ze však je to len telesná, tak prižmúrime oko, neplatí na žiadnom predmete ani v prvej triede, ze dám dvojku z matiky miesto trojky, aby dieta nebolo hneď demotivovane, takze čo sa týka známkovania je to tu oveľa prísnejšie, jednotky len ked ide o excelentnú úroveň zvládnutia učiva, zväčša nad rámec daného rocnika.
Čo je tu ale veľkým mínusom, ze dieta nemôže prepadnúť a opakovať ročník, tam už ostáva asi len doučovanie ...
@bubelko anglicky, nemecky, americky system znamkuje vychovy prisne, ale do priemerov na dalsi stupen ci maturu sa nerataju 😉, preto su aj dosledni.....myslim, ze svajc tiez nebude brat do konecnych rozhodujucich priemerov. Na sk je stary znamy priemer vsetkych znamok, tak to aj vyzera... 😒
@vevesh hovorim, neviem, lebo este tak daleko nie sme a kamosky, co ma uz starsie deti som sa nepytala. ale co viem, tak vo sui sa uz na druhom stupni rozhoduje, co bude dieta robit - ci studovat, alebo lepsia "ucnovka" (bankovnictvo, obchodne zameranie) alebo normalna "ucnovka" (murar, mechanik, etc.) . toto zavisi od toho na aky druhy stupen zs dieta pojde - a to ma tiez kazdy kanton ine. takze asi tak.
@vevesh reagujem na slovo anglicky....anglicky system, ak myslis tym UK, je uplne iny, neznamkuje sa vobec na ziadnom stupni, ani na zakladnej, ani na strednej skole. Na konci strednej je maturita z predmetov, ktore si student zvoli a vychadza sa z toho, kam ide studovat dalej. Bezne stredne skoly ponukaju zakladne predmety, vyberove skoly maju dvojnasobne viac predmetov. To je pre tych, ktori sa chcu neskor specializovat napriklad na medicinu a pod. Vychovy sa neznamkuju, ani sa nikam nezaratavaju. Na beznych zakladnych skolach vychovy v nasom ponimani ani nemaju. Je to skor o tom, aby deti vedeli, ze nieco take existuje, vseobecne oboznamenie sa, ale nic specificke.
@vevesh nie, nemame bodovy system, ani percenta 😉. Na konci 2. a 6.rocnika zakladnej skoly sa pisu testy z anglictiny a matiky a podla bodov maju ziaci prideleny urcity 'level', napr. 2.A, 4.B a podobne, ma to len informativny charakter, aby sa vedelo, ci skola je efektivna. Statne skoly vychovy nemaju, maximalne telesnu, ale to je len vseobecna pohybova aktivita. Dcera chodi na sukromnu skolu a ma riadnu hudobnu, aj telesnu-robia vsetky sporty, atletiku, loptove hry, ale znamkovane to nemaju, dostanem akurat pisomnu spravu, co pocas semestra robili a v com bola dcera dobra a na com treba nadalej pracovat.
@dai Ved ja sa neurazam ani nahodou 🙂 Len ma dojimaju vyhlasenia rodicov, ze ich deti ucia v skole zle a kvoli tomu ich deti nic nevedia, alebo dosahuju zle vysledky. Ja este deti v skole nemam, ale tato tema ma zaujima a v okoli dost "sondujem", ako to prebieha u druhych - no a zatial mi to vychadza tak, ako som uz pisala.
@kakaovyrez tak ono kazdy ma svoj kusok pravdy. Osobne som posledny rodic ktori by isiel proti ucitelom... na druhej strane sa mi uz tiez stalo ked som uplne od zakladou musela malej vysvetlovat veci hlavne v matike ze mi napadla myslienka ze co vlastne v skole robili ( ono ked prides vecer z prace unavena a mas 2 hodiny vysvetlovat ucivo svojmu dietatu tak to nie je bohvieco - ani pre teba ani pre dieta😉 ) - uvedomujem si ale na druhej strane ze moja mala nema / nemala bunky na matiku - zial tu su jej vysledky len vysledkom tvrdej prace☹ ale tak zaklady sme si oddreli a odvtedy to ide omnoho jednoduchsie a patri medzi najlepsich...
Na druhej strane s tebou suhlasim - vela rodicov nie je ochotnych aj ked vidia ze ich detom nieco neide, doma sa este dietatu venovat ( bud teda nie su ochotni, alebo nevladzu, alebo zial sami nerozumeju veciam natolko aby ich vedeli vysvetlit ) - potom je najjednoduchsie zvalit vinu za zle vysledky dietata na skolu a ucitelov...

@peneloppe tak co sa tyka znamkovania hudobnej a telesnej - tak u nas vo sui sa hudobna aj vytvarna aj telesna znamkuje uz v prvej triede a to normalne, ziadne take, ze vsetci maju 1. hodnoti sa slovne - velmi dobry, dobry, dostatocny a nedostatocny. a hodnoti sa nielen kreativita, ale aj snaha, schopnost splnit zadanu ulohu, vytrvalost... a beru to normalne ako hociaky iny predmet 😉 takze v prvej triede su v pohode vysvedcenia v style velmi dobry z matiky, dobry z hudobky a dostatocny z dielni... 😉