Zanedbaná žiačka
Dobrý večer,
ide o pomerne citlivú tému, ale rada by som si zatiaľ anonymne prečítala pár názorov, kým začnem podnikať ďalšie kroky v danej problematike. Pracujem ako pani učiteľka a tento rok som dostala svoju prvú triedu, sme malá vidiecka základná škola a kvôli covidu sme tento rok boli niekoľkokrát v karanténe, všimla som si však, že jedna z mojich žiačok chodí do školy mierne zanedbaná. Čo sa týka šk.pomôcok a prípravy do školy, tak je všetko v poriadku, to už by som rodičov dávno kontaktovala, ale dievčatko chodí celý týždeň v rovnakom oblečení, niekedy aj dva týždne za sebou. Skúšala som sa jej na to okľukou spýtať, či jej mama preperie večer oblečenie a dá jej ho čisté do školy a na to mi odpovedala, že mamička perie raz týždenne v sobotu a v nedeľu sa všetci okúpajú. Jej oblečenie mi príde na takúto zimu veľmi ľahké, často máva mastné vlásky, musím však povedať, že desiate máva ukážkové. Neviem, či mám v takomto prípade na rodičovskom združení mamičku osloviť, chápem že v tejto covidovej dobe na tom finančne niektoré domácnosti nie sú najlepšie. Neradila som sa zatiaľ o tom s kolegami, ale deti pôjdu do puberty a nerada by som riešila následne výsmech a šikanu, taktiež potenie bude intenzívnejšie, hygiena by sa mala dodržiavať a viesť k nej deti už od útleho detstva, v škole mávame prednášky o umývaní rúk a pod. Keďže je tu vysoká koncentrácia rodičov, nahnevali by ste sa na mňa na mieste danej mamičky, ak by som Vás na to upozornila?
Pokiaľ nemá špinavé oblečenie a nesmrdi neriešila by som to. Napr nás syn má 5ks rovnakého trička ( má ich označené 1,2,3,4,5) lebo iné nechce nosiť. Len som ho označila aby mi učiteľka v škôlke nehovorila že chodí v tom istom. A sprchujem ho v lete každý deň a v zime 2-3 dni. Malé deti sa tak veľmi nepotia.
Podľa mňa nerieš, ak je dievča (teda neviem aky ročník ste) ako moja, tak aj keby mala plnu skriňu chodí v jednom. Vlasy hu donútim umyt raz-dvakrat do tyzdna vynimocne. Mastné vlasy ma kazde tretie dievča v triede... Pokym je učenie ok, nechodí špinavá, nesmrdi, nevidíš ze by jej bolo ublizovane atd. nemáš co riesit. S vekom si dieťa zacne všímať oblečenie/hygienu - to priste pride. Cize vopred sa nejakej puberty a potenia sa nemusíš bat a zaťažovať sa tym. To sa bude riešiť potom.
@ptmt1011 ak tebe nepripada tragedia sprchovat svoje dieta raz tyzdenne tak to sa mas cim chvalit ozaj, koncim debatu
Samozrejme situacia nie je idealna.
Ale riesit tieto veci, mi pride, ze prekracujes svoje pramoci a staras sa do toho, co nemas. Pokial chodi dieta pripravene, ma jedlo a je na cas, vzdelava sa, tak tvoje sondovanie do osobneho zivota deti je netaktne. Samozrejme, ze to zacnes hovorit rodicom ktori si to zjavne neuvedomuju a dostanu hysak, zacnu hovorit doma, ze dcera chodi spinava, tak nebude vediet co sa od nej ocakava a bude mat z toho len smutok, ze ju povazujes za spinave kaca. Ked bude starsia, tak sa o seba zacne starat sama. V 4-5 rocniku sa uz dievcata cesu, chcu mat pekne veci a kupit nieco za par kc v sekaci nie je problem, alebo zohnat na nete za odvoz. Z mojho pohladu by si sa do tychto veci vobec nemala starat. Na mieste rodicov by som bola velmi urazena a doktnuta, co si to dovolujes. Najhorsie z toho aj tak dopadne to dieta.
V prom rade ako učiteľka máš riešiť prospech žiaka a nie či chodí celý týždeň v tom istom oblečení 🤦🏻♀️ hladná podľa všetkého nie je keďže ma desiaty,
Nemyslim si, ze si zlyhala ako ucitelka, len hladas ine nazory, to je ok. Tiez si nemyslim, ze je dieta zanedbane. Je pripravene, ma desiatu.
Kupu sa v nedelu. To neznamena, ze sa inokedy nesprchnu, neumyju.... mozno maju studnu, alebo nemaju teply vodu, .... kym je v cistom, je to ok. Ak mas pocit, ze problem su peniaze, opytaj sa nejako rodica.
Skolke burzy, ci zbierky su kravina, deti by sa jejmohli vysmievat. A mozno su len minimalisti.
No asi majú problém s vodou teplou, asi by som to neriešila kým nebude chodiť vyslovene špinavá alebo nebude smrdieť. Ak sa tak stane, treba si zavolať rodičov aj mimo rodička a povedať im, že dieťa je v puberte, treba častejšie meniť veci, umývať sa, inak sa stane terčom posmievania... Ak dbajú o pomôcky, desiatu, myslím že aj na toto dajú pozor, ked im to citlivo a rozumne povieš.
No ja neviem,keby boli takí chudobní,nemá v prvom rade v poriadku desiatu a pomôcky. A teda moja je prváčka, má plnú skriňu veci a nosí dookola 2 zateplených legín. Sú jej pohodlné a aj keď jej kúpim iné do školy ich nenosí...Ja ich dávam po 2 dňoch do práčky a sušičky,takže ráno fungujeme znovu s nimi..A teda malá nemá ani šajnu o tom kedy a či sa perú😃A to že sa v nedeľu kúpu je fajn,a vieš aj kedy sa sprchujú? Ako nič v zlom,pokiaľ nechodí vyslovene špinavá a tak určite by som si nemyslela,že je zanedbaná..A keby sa ma na to opýtala učiteľka,asi by som to nerozchodila. Ale to som ja a veľmi by ma to nahnevalo.
Pokial nechodi vyslovene spinava, v dersvych veciach a nesmrdi tak by som to zatial nechala tak.
O mojej si tiez musia mysliet asi ze chodi nonstop v tom istom a tiez by odpovedala ze mama perie raz za tyzden, pritom m kazdy den ciste veci, obcas mikinu aj na druhy den, len ma asi pätoro rovnakych nohabic a oblubene tricka ma tiez 2-3ks tie iste alebo ozaj s minimalnym rozdielom. Kupe sa raz do tyzdna inak len rychla sprcha. Ale keby sa jej spytas ci sa kupe tak ti povie ze v nedelu...
Kde je povedané ako často sa majú deti kúpať? Na to je dáka príručka? My tiež v zime deti kupeme raz do týždňa (a určite to nie je kvôli šetreniu). Mame chalanov, takže majú krátke vlasy. A malé deti sa v zime nepotia, teda pokiaľ nerobia dáky šport. A v lete kupeme aj každý deň, lebo v lete sa zaspí ia, spotia, opaľovacie krémy, voda na kúpalisku a pod.
Keď boli deti menšie tak som im pripravovala veci do školy každý večer na stoličku, keďže som skoro ráno odchádzala a nie vždy si obliekli to co bolo prichystané. Veľa krát sa stalo, ze išli v tom istom co predošlý deň 🤷♀️ proste sa to nedalo ustrážiť. Teraz tiež len trpnem keď idem do školy pre nich, že v com vyjdu zo školy 🙈😄. Skúste si urobiť taky týžden alebo dva, že si v daný deň musia zobrať nejakú časť oblečenia v danej farbe. Vopred určenej 🤷♀️ možno ma dievčatko len pár vecí na oblečenie... Ja som svojim deťom kupovala v zime teraz aj min. rok minimum nových veci lebo presedeli doma na distancnom...
Ja si myslim,že keď dieťa ma denne desiate a vsetko co do skoly treba nemyslim ,že ju zanedbavaju.Ale bolo tu spomenute zorganizovat triedny bazarik.Deti by mohli doniest do skoly par veci ktore nosit nechcu a mohli by si povymienať.To sa mi zda supsr napad.mozno aj rodicia by nieco take ocenili.
neviem ake stare je dieta, ale okrem toho jedneho oblecenia cely tyzden to presne sedi na moje 9r predpubertalne kvitko. ciapku si neda ani omylom, ani rukavice ci sal, aspon ze bundu si vybrala mega teplu. Nohavice nenosi, iba leginy, bez pancuch, takze naozaj to moze nezainteresovanej osobe pripadat, ze je slabo oblecena. No ale co jej mam tu ciapku nasilu narvat na hlavu? Aj tak si ju hodi o 5 sekund do skrinky a uz nevyberie 🙂 ja som ta biomatka vo vela veciach, a teda netrvam na tom aby sa sprchovala kazdy den, staci kazdy druhy, vlasy umyva prevazne iba cistou vodou, samponom mozno raz za tyzden dva, mozu na niekoho posobit mastne, ale su zdrave a leskle. ak nesmrdi, nema vsi a umyva si ruky po wc, neriesila by som.
Ako pisu ostatne, rodicia funguju u svojej dcery tak, ako fungovali kedysi sami rodicia. Ja co sa pamatam, decka kedysi nemali tolko oblecenia ako dnes. Nosilo sa dokola to iste do zodratia alebo do vyrastenia. Kupali sa deti fakt raz do tyzdna. Asi si rodicia myslia, ze je to ok. Ak nechodi hladna a spinava a smradlava, ja by som to neriesila.
Mňa ešte napadlo k tomu oblečeniu, môj syn tiež nosí veľakrát to isté 🙊, ale mame doma sušičku, čiže trebárs 2 dni ma to isté - lebo načo by si vyberal iné 🤦♀️, príde domov, ja idem prať, hodím do práčky, sušičky a ráno berie to isté 🤭
@loginexistuje Dakujem ze ste aka ste,za toho chlapca aj vsetky deti co vam "prewli v skole rukami".Dojali ste ma.
@macekovam Pekna myslienka,pouzitelna 👍
Ano aj mne to pride zvlastne a urcite by som tomu venovala pozornost.Chapem preco si sa to tu spytala a minimalne mas z toho zaver taky,ze mnozstvu matiek pride ok obliekat svoje dieta v jednom obleceni aj niekolko dni a nevidia v tom problem.Problem to nie je,ak nesmrdi,ak nie je spinave,ale je to zvlastne,nezvycajne.Mne sa paci ta myslienka s projektom "dajme veciam druhu sancu"...
@ptmt1011 a kde pisem ze si kupes deti raz tyzdenne?
To uz ked si niekto umyje nohy ruky pazuchy tazko mu ist do sprchy? Ja z nikoho humusakov robit nemusim, Humusakov ludia zo seba robia sami
@loginexistuje kiezby bolo takych ucitelov viac
@marca12 ja uz roky neucim a ucila som promarne matematiku a informatiku ale je pravda ze sa ku mne moji byvaly ziaci priznavaju ked ma stretnu a aj sa mi ozvu cez socialne siete
myslim ze ucitel ma byt v prvom rade ludsky
@matqa411211 ja si ale napriklad pamatam, ze tepla voda nebyvala kazdy den.vyrastala som v 80tych rokoch, v centre maleho mesta, normalne v byte.a tepla voda byvala v stredu, sobotu a nedelu.teraz si to neviem ani predstavit!😁
Kazdy to ma inak, ale tak ak je to proste take, ze uz vela, treba si mamicku zavolat, no riesit to len s nou, bez pritomnosti inych rodicov, kedze asi jej to teda moc prijemneho nebude. No a aj ja periem len raz za tyzden a to zakazdym v sobotu a nevidim na tom nic divneho

Pises anonymne, ak chces napis mi sukromnu spravu. Nechcem tu rozoberat skplske deti pred vsetkymi.