Zanedbaná žiačka
Dobrý večer,
ide o pomerne citlivú tému, ale rada by som si zatiaľ anonymne prečítala pár názorov, kým začnem podnikať ďalšie kroky v danej problematike. Pracujem ako pani učiteľka a tento rok som dostala svoju prvú triedu, sme malá vidiecka základná škola a kvôli covidu sme tento rok boli niekoľkokrát v karanténe, všimla som si však, že jedna z mojich žiačok chodí do školy mierne zanedbaná. Čo sa týka šk.pomôcok a prípravy do školy, tak je všetko v poriadku, to už by som rodičov dávno kontaktovala, ale dievčatko chodí celý týždeň v rovnakom oblečení, niekedy aj dva týždne za sebou. Skúšala som sa jej na to okľukou spýtať, či jej mama preperie večer oblečenie a dá jej ho čisté do školy a na to mi odpovedala, že mamička perie raz týždenne v sobotu a v nedeľu sa všetci okúpajú. Jej oblečenie mi príde na takúto zimu veľmi ľahké, často máva mastné vlásky, musím však povedať, že desiate máva ukážkové. Neviem, či mám v takomto prípade na rodičovskom združení mamičku osloviť, chápem že v tejto covidovej dobe na tom finančne niektoré domácnosti nie sú najlepšie. Neradila som sa zatiaľ o tom s kolegami, ale deti pôjdu do puberty a nerada by som riešila následne výsmech a šikanu, taktiež potenie bude intenzívnejšie, hygiena by sa mala dodržiavať a viesť k nej deti už od útleho detstva, v škole mávame prednášky o umývaní rúk a pod. Keďže je tu vysoká koncentrácia rodičov, nahnevali by ste sa na mňa na mieste danej mamičky, ak by som Vás na to upozornila?
Myslim si ze by to bolo nutne riesit len v pripade, ak by bolo spinave a hlavne smrdelo. Jedna vec je, ze pre rodicov by to bolo neprijemne pocut, tebe hovorit, ale si vezmi ze ked to dieta bude zapachat tak si to jej spoluziaci jedneho dna isto vsimnu a zacne sa take ponizovanie a sikana ze, ze to tomu dietatu znici sebavedomie a keby len to. A prischnu jej nepekne pomenovania na ktore budu jej spoluziaci aj neskor spominat aj ked v tom case uz bude mat hyg. navyky osvojene. Ci uz z titulu ucitelky alebo empatickej zeny, opakujem sa, ak by dieta uz aj zapachalo treba to v prvom rade s citom vysvetlit rodicom aby si uvedomili ze ich dietatu hrozi sikana a az potom by som ako ucitelka vysvetlila detom ake by mali mat hygienicke navyky. Aby ked uz budes vysvetlovat ako maju chodit cisti do skoly, to dievca uz bolo ciste, nech na nu neukazuju prstom. A ta vychova deti, no niektore deti si uvedomia ze treba mat hygienu ine nie, preto treba zacat vysvetlovat rodicom aby ju k tomu viedli a pre nu to potom bude vsetko prirodzenejsie.
No pani, to uz aj toto sa riesi v skole,ze co ma kto a ako oblecene? Takze nie len deti sikanuju,ale aj ucitelia? Pises,ze dieta chodi ciste, ma desiaty, akurat nema kazdy den ine oblecenie. Vies co ti na to poviem? Ani moje deti nemaju kazdy den ine. Ja odchadzam skoro rano do prace,takze neviem co si deti oblecu. Synovi aj oblecenie pripravim,no vacsinou si napr.pulover neoblecie. Chodi cely tyzden v jednom tricko,pretoze tak sa mu to ,,paci,, A ma plnu skrinu oblecenia. Takze co teraz. Tiez ma ma ucitelka nahlasit ,ze syn nosi cely tyzden 1 tricko? Niekedy sa ludia staraju o tak nepodstatne veci a tie podstatne im unikaju 🤷
A este nieco. Moje deti si vlasy umyvaju 1x tyzdenne, dokonca aj ja. A nie sme ziadni ,,humusaci,, To,ze ma niekto potrebu sa mydlit kazdy den,neznamena to,ze aj druhy musi. Kazdy nech sa kupe a umyva vlasy podla svojej potreby,ak nesmrdi. V poslednej dobe sa tu riesia take absurdity,ze az. Minule tema,ze frajer sa nechce kupat kazdy den 🤦🤦🤦
@terina25 vlasy si aj ja umývam cez zimu raz týždenne, mám suché a dlhé, je to u mňa procedúra na hodinu keďže treba masky, oleje a tak aby som nemala úplnú slamu. Neviem si predstaviť robiť to denne alebo obdeñ. A cez zimu ak sa dieťa nepoti nevidím dôvod aby išlo tričko alebo mikina po 5 hodinách nosenia automaticky do práčky, len preto že keď sa raz oblečie musí sa oprať. Niektoré to preháňajú už, sprcha 3 krát denne, vec ked sa oblečie aj na hodinu musí ísť do prania a tak. Iné je to v lete alebo keď má človek alebo dieťa zdravotný problém a potí sa nadmerne.
A co na tom,ze dievcatko ma na sebe tyzdne tie iste veci ak ich ma ciste a nezaspinene? Jeho mama ma asi na to dovod preco je tomu tak.Nie je hladná, zavsivavena,cista,umyt a s plnohodnotnym jedlom,bez modrin, bez mastnych vlasov,bez spinavych usi a neostrihanych nechtov tak nemate pravo sa nad tym pozastaviť.vas snad mama pri jej pracovnom vytazeni prezliekala 2x denne len preto aby ste pre svoje okolie vyzerali ako tip-top?Keby ste žili v 80-90 rokoch tak nad takýmto by ste sa nepozastavilu. Ale v tejto dobe ked si bohatosť rodiny deti urcuju podla toho kto ma aku znacku tricka na každý deň je to az smiesne
joj jak ja som nenavidela podobne ucky... az ma striasa pri predstave ze raz pojde do skoly aj moj syn. tam radsej ries aby si oducila co mas lebo 80% mojich uciteliek co sa vedomosti tyka stali zah*vno ☹ vtedy nam to bolo jedno, hlavne ze bola jednicka ked sme pocas skoly isli vyvencit jej psa a pod... mne je niekedy az do placu ked tu na konovi citam co vsetko si chce robit kadejake pedagogicke minima a vecerne kurzy a potom ist ucit nase deti 🙈 skor by to mali byt pedagogicke maxima 🙏
Pamatam si, ze ked sme my bolo malymi prvostupniarskymi ziakmi, tak bolo uplne bezne, ze deti chodili tyzden v tom istom obleceni, pokial si ho skor nezaspinili,.. ani ja som nenosila kazdy den novy "outfit", prislo to postupne s pubertou a prichodom prvych butikov, oblecko bolo menej fadne, pestrejsie a potreba pacit sa vacsia,.. mozno aj tato maminka funguje tymto sposobom,.. ak k tomu pristupuje aj horsia financna situacia, tak je to uplne pochopitelne,.. podla vasho popisu ale dieta nevypada zanedbane, ak badate, jedine ze je ozaj slabo a biedne oblecene, to sa da pobadat najma na obuvi a pod.,.. ja by som asi maminku nevystavovala neprijemnej konfrontacii, ved prezistit ako kto zije sa da aj od okolia,.. mozno sa obcas opytat dcerky, ci jej nie je chladno, ci jej nieco nechyba, ci po niecom.netuzi, deti su uprimne.. a ak sa objavi naozaj problem, tak potom priama debata s rodicmi, ovsem diskretne,.. je to delikatna situacia, budte dalej vnimava, my zeny toho vela vycitime a pobadame, drzim palce
Nič v zlom. AKO PÍŠEŠ, POMÔCKY MÁ , DESIATY MÁ UKÁŽKOVÉ!
Načo sa potrebuješ starať do niečoho keď nemusíš?!?
Nie každý je na Tom tak aby si každý deň obliekal iné veci..
A ako píšeš príde puberta a uvidíš že v triede ti budú možno zapachat chalani ktorý budú mať na sebe tričko za 50€😉
OZAJ,POKIAĽ SA UČÍ,MA CO PAPAŤ TAK ZBYTOČNÉ NERIEŠ.
Možno ešte na obecnom úrade sa popýtať na rodičov,ak sa neurazia rodičia ponúknuť im pomoc formou oblečenia
🙂
Tak vlasky moze mat teraz aj z capice ulepene.nie vsetky deti znesu v skole sa kuri a mozno ju vozia tak jej netreba oteplovacky.mozno ma naozaj jeden oblubeny outfit a z neho po viac kuskov.. My odkedy mame susicku tocim malej tiez len par kuskov dokola..jedna bunda jedny topanky.zaspini vyperiem vysusim a rano ide zas v tom istom.tiez by si o nas mohli mysliet ze sme nejaki chudaci.nehas co ta nepali.pomocky ma-desiatu tiez nechodi v deravom ani spinavom. Mozno sa ozaj komplet prezlieka ked pride domov..naozaj su ludia co sa aj v tomto storoci kupu raz za tyzden..
@matqa411211
No aj naša má mastne vlasy a to vôbec nie je o hygiene ale preto že jej ich naschvál olejujem ,teda hlavne končeky ,lebo ich má dlhé a nechcem ju strihať,a s vyzerá to potom na nej že má neumyte vlasy,no a čo? Ak máva desiatu o dievčatko a není hladná a býva pripravená do školy a rodičia sa zaujímajú a spolupracujú so školou a chodia na rodičovské,tak potom neviem čo sa rieši. Koľkokrát aj deti s najlepších rodín chodia v tom istom,alebo majú deravé ponožky a nikto to nerieši.
Milujem keď niekto píše že to je strašné a dieťa je zanedbané alebo ty píšeš o pracovisku,čo splietas pracovisko a dieťa dokopy? Ak sa dieťa učí dobre,není problémové a vychádza si so spolužiakmi ,tak pani učiteľka nemá čo riešiť. Iné je ak by sa deti od neho odtahovali a nechceli by sa s ním hrať. Tak ak to tak není,tak sa tým netreba zaoberať. Tieto vlasy našej ja olejujem stále aj keď ju okupem a umyjem vlasy,tak hneď použijem po vysušení keratín a hneď ich má mastné ,a čo?
Ja tiež učím na dedine,mala som rôzne prípady,žiačka žila s babkou a veľmi chudobné pomery,mamka samoživiteľka s 3detmi potom čo otec prepol dom a mamu fyzicky tyran škrtil ju pred deťmi,keď som mala možnosť vždy som sa snažila dievčatám zohnanat oblečenie,zaplatiť vylet-nemala som deti,požičala som bundu na lyžiarsky , dievča nemalo plavky na plaváreň tak som jej dala svoje atď ... V prvom rade to normalne povedz v zborovni nejakej kolegyne naj čo pozná deti,učila už to dievča atď .. dieťa pravdepodobne žije v chudobe bohužiaľ no keď do školy má pomôcky v rámci možností sa učí nieje zanedbané len proste nemajú na oblečenie,nik im neposuva veci,nemajú vodu,moja žiačka sa učila na 3-4,nakoniec som sa dozvedela že keď otec prišiel opitý z roboty o 16, museli mať v dome vypnuté svetlá a sedieť len v kuchyni pri sviecke aby on mohol spat , čiže dievčatá sa v zime učili a písali úlohy len pri sviečkach .. také deti treba podporiť
@zdenickaopavska a ty splietas co? Bud nevies chapat suvislosti, alebo citas co sa tebe hodi, mne je jedno ze olejujete svojm udietatu vlasy, ja hovorim o tom ze mi nepride ok umyvat vlasy raz tyzdenne, a je jedno komu, takze vas prispevok o mastnych vlasoch z olejceka je uplne mimo, pretoze nie su mastne z toho ze sa dlho neumyli, takze to je uplne ina vec
Tak moja má milovaný 1 chlpatý sveter a odmieta ho meniť. 😁 a 3ks zateplenych legin. A zbytočne pančušky aj nohavice aj iné mikiny ležia v skrini. A tak funguje celú zimu😁😁😁. A nie že by som to neprala😉
@matqa411211 fuu teda fakt nechapem co je cudne na umyvani vlasov raz tyzdenne? ja si tiez tak umyvam, mam ich po pas, huste a leskle a vela ludi mi ich obdivuje. Za mna je to pre vlasy zdravsie, a potom tak aj vyzeraju.
A ľahké oblečenie, každému je inak príjemne, ja som ako dieťa tiež nosila len tenké nohavice v zime bez pančúch a mám to tak doteraz, ja potrebujem teplé topánky, teplé ponožky, rukavice a tak, ale na nohy od členkov hore mi zima nie je a hoci som aj mala hrubšie nohavice nechcela som ich nosiť A rovnako každý máme obľúbené oblečenie čo nosíme viac. Ona má možno obľúbené kúsky čo si sama vybrala, ale aj kvôli financiám nedá sa kupovať ked ich je menej dieťaťu 5 tričiek po 50 eur napríklad. A tie lacnejšie čo sa jej nepáčia nosiť nechce.
@tarvika Ja zas nechápem týždeň neumytú hlavu, takže každý máme tie štandardy inde. Aj ja mám dlhé vlasy. A ešte aj husté. A umývam si ich každý večer. Bez toho nedokážem ísť spať, cítim sa ako špinavá. Veď tie vlasy tiež napáchnu, chytí sa ich prach, pokožka hlavy sa mastí... Milujem ten pocit čerstvo umytých, voňavých vlasov. A vycvičila som na to aj chlapa. Našťastie už je plešatý, ale aj tak by nevliezol do postele bez umytia hlavy.
A rovnako si potrpím na deti a ich každodenné kúpanie. Kompletne ich aj prezliekam. Prekáža mi hlavne pach zo školskej jedálne, ktorý si donesú na oblečení. Čuch mám ako poľovnícky pes. Takže žiadne tričko dva dni po sebe netolerujem. A ani samotné deti.
Sprchovat sa iba raz tyzden a nosit cely tyzden to iste oblecenie bez prania je malo, zalostne malo. Je jedno ci dieta ci dospely.
Ze sprchovat deti iba raz za tyzden v zime.neviem si to predstavit 🤦
@heleninamama
My nevieme okolnosti. Nikde autorka nepísala, že dieťa má oblečenie špinavé, obdraté, či akokoľvek zapáchajúce. Možno mamka preperie večer a ráno suché čisté ide do školy.
@heleninamama a kľudne môže mať ekzém vo vlasovej časti a tam by si veru hlavu každý deň umývať nemohla lebo by to stav rapídne zhoršovalo.
Opakujem my nevieme, ani ona okolností. Pýtala radu. Dostala, že ich je potrebné zistiť a potom riešiť
@matqa411211 a aký je rozdiel medzi mastnými vlasmi z neumytia a medzi vlasmi z olejceka? Kazdy z tých čo nevedia že sú vlasy naolejovane si pomyslí,že fíha ťa nemá hlavu umytú sto rokov. Obidvoje sú mastné a dokonca tie naolejovane naschvál sú mastnejšie než tie neumyte.
@zdenickaopavska vazne sa ma pytas taku absurditu? Koncim vypinam upozornenia
Pokiaľ je čistá, nesmrdí, nie je hladná, nechýbajú jej pomôcky, tak by som neriešila. Keď som bola malá, tiež sa mi príšerne mastili vlasy. Prišla som zo školy, umyla ich a ráno už boli mastné 🤬 Možno má aj ona takýto problém a je v tomto začarovanom kruhu, čo ju núti si to často umývať a preto sú mastné. Ja som počas choroby raz pretrpela tu mastnotu na mojej hlave a umyla až po týždni a odvtedy nemám tento problém a vlasy ukážkové 👏 A k tomu oblečeniu - sú aj takí... Dokonca poznám aj dospelých takých. Ja som to v detstve nepraktizovala, každý deň komplet všetko vymenila a tak robím aj dcére do škôlky.
Popytaj sa v zborovni či nepoznajú rodinu. Keď je to dedina všetci sa tam poznajú. A súkromné na rodičovskom by som možno sukromne povedala matke, že to oblečenie je ľahké a že máva aj mastné vlasky. Tak či nepotrebujú pomôcť, že by si sa popytala aké možnosti podpory by pre nich boli. Myslím si, že je správne ako sa zaujímas a nie je ti to jedno.
Vlasy nerieš, moja keďže máličko pije dostala rôzne krémy na telo a dokonca aj na vlasovú pokožku, často krát to pôsobí ako by si týždeň neumyla hlavu, a keďže jej to dávam 3xdo týždňa, tak má stále mastnú hlavu. Keď jej to nenatriem tak sa zas tvoria šupiny a potom zas to pôsobí ako by mala zvieratká. Tak sme zvolili mastné vlasy. Možno by som sa skôr s mamičkou alebo otcom tak taktne porozprávala, že vieš že doba je to ťažká, že vidíš, že o dieťa je starané, ale, že vo vyššom ročníku deti prichádzajú do puberty a ak by bol problém vieš pomôcť, či už kúpou, zapožičanim... Najskôr treba zistiť čo to o rodinke, ako žijú, a možno si budeš hlavu búchať, že načo si do toho nos pchala.
Som rada, že sa nájdu ľudia ako ty👍skús zistiť viac...možno naozaj ide o sociálny prípad...možno nie a ako ti tu niektoré mamičky radili, skús sa spýtať najskôr kolegýň v škole a potom uvidíš...😊
Moja 9 ročná dcéra prišla zo školy s tým, že ich učili, že je v poriadku kradnúť ak nemáš zo sebou peniaze... Nevolala som naštvaná do školy, lebo tak nejak tuším, že pár detailov zrejme vynechala a pointa bola inde. To ze sa kúpu raz do týždňa nemusí tiež automaticky znamenať že sa inak neumyvaju ako je týždeň dlhý. Dievča tiež nemuselo presne zdieľať všetky detaily. A ak sú ako rodina náhodou v takej finančnej tiesni, že šetria kde sa dá (voda, šaty a pod) tak vsetka česť že je dieťa napriek tomu každý deň plne pripravene v škole a vždy má čo jesť. Nieje dôvod zahanbovat matku. Očividne vie kde sú priority ak uprednostnila stravu a vzdelanie pred novými šatami. Každý sa prikrýva perinou akú má. Nič z toho nieje hanba
Mozno v skutočnosti chodí v drahých Merino veciach, tie netreba tak často prať, stačí to vyvetrať na vzduchu cez noc a na niekoho môžu pôsobiť, že človek je zanedbany a aj to pôsobí, že človek není až tak naobliekany, ale tie veci hreju, možno len žijú viac prírodne a fakt šetria prirodu.
Tvl to je teda tema... len bacha nato aby si si skrz takuto situaciu nedokafrala svoju cerstvu karieru ucitelky lebo zobrat si matku bokom a povedat jej ze ma mierne zanedbanu dceru, ze nosi rovnake oblecenie aj dva tyzdne proste ze jej dceru takto smirujes ti moze zarucit pozvanku na policajtnu stanicu za ohovaranie, lebo zalezi aka je to matka kedze aj niektore biomatky su na taketo akcie a reci dost haklive v dnesnej dobe

@ptmt1011 to som nemyslela tak ze ty kupes raz tyzdenne svoje deti, zle som sa vyjadrila, slo mi celkovo o frekvenciu raz tyzdenne, ze s nou nemas problem