Žiadna desiata pre školáka
Ahojte, dcéra 8r prakticky nikdy nezje desiatu, ktorú jej nachystám do školy, lebo to "nestihne". Už ma nebaví denne vyhadzovať bio jedlo miestnym holubom a tak som jej pár dní nedala žiadnu desiatu. Na to sa sťažovala, že v škole umierala od hladu 😵💫. Dávam jej mini dávky tipu štvrť obloženého rožku, ovocie a zeleninu zo zásady odmieta. Junkfood ako sladkosti a slanosti jej dávať nechcem.
Raňajkuje doma teplé varené jedlo, na obed ide domov a tiež je varené. Mám pocit, že bez desiatej by v pohode mohla byť.
Prosím, ako by ste to riešili?
Ok, to, že je jete obed na raňajky je Vaša vec. Ale teda dcére to zjavne nevyhovuje, keď potom nevládze zjesť štvrť rožka. Ak by som si ja dala na raňajky zemiaky s mäsom (ak by som to vôbec po ránu do seba dostala), tak najbližšie jedlo bude skoršia večera. To "teplo" ktoré popisuješ, že varené jedlo prináša, čerpám z väčšieho, teplého nápoja. Rozumiem, čo chceš tým teplom povedať. Mňa by jogurt z chladničky ráno zabil... ale nemusí jej vyhovovať ani to varené jedlo.
Autorka chce radu, ale kazdu radu alebo snahu pomoct bojkotuje a bije sa za to, ze jej stravovacie praktiky su vlastne uplne v poriadku, aj ked evidentne nefunguju, inak by tu nepisala... tak na co plytvat casom. Nech si krmi dieta cim chce
@zuzanockamt Dobre, tak poradím, odpoviem na to, na čo sa autorka pýtala:
Autorka, ak ti dcéra prinesie 3 dni po sebe absolútne nedotknú desiatu, nedávaj jej nič. Podľa všetkého sa na raňajky naje dosť na to, aby do obeda nebola hladná. Ináč by z toho štvrť rožka aspoň odhryzla. Keď sa ho ani nedotkne, nie je hladná.
Prepac,ale nie je problem v desiate,ale ranajkach. To preco jej davas na ranajky obed? 🤨 Ranajky maju by lahke a vyzivne,nie maso s omackou. Vsak to jej zabije travenie na pol dna,ako moze potom jest rozok??? Keby si jej urobila ovocny salat do krabicky,neverim,ze to nezje. Ze jej ty nedavas sladkosti,neznamena,ze jej nedavaju spoluziaci,oni si poradia. Akurat,ze ti co nic sladke nenosia potom pytaju od tych,co nosia.
@mikadooo neter mi potom rozprávala že jej spolužiačka potom doniesla ovocie a napecene pre celu triedu
Je fakt že ona je taka gulička, ale zas nič strašne, ja aj chápem mamu že chcela aby vyzerala stihlo ako iné dievčatá ale podaril sa presný opak
Sú to decka, nič strašne sa nestalo a proste aj toto musí byt v triede aby bolo veselo
Uprimne keby som zjedla obed o 7.00 jedla by som najskor o 14, ak vobec.
ak ma na ranajky obedove menu, na obed tiez obedove menu, na desiatu rozok s natierkou, kedy jedava mlieko a mliecne vyrobky - na veceru? Dieta v jej veku potrebuje vapnik pre rast, takze bud na ranajky alebo na desiatu by som zaradila mliecne vyrobky. Teple jedlo by som nechala na obed a veceru. A do skoly jej kludne pribalila ovocie a nejaku drobnost, s ktorou sa moze rozdelit so spoluziakmi. Lebo ver, ze deti v skole sa radi ponukaju keksikmi, kolacikmi ci chrumkami. Tam niekde by som hladala pricinu nezjedenych desiat.
Ja fakt nechapu, na co jste se do ni vsechny pustily 🤦🏻♀️. Ptala se na tipy na desiatu a ne na to, aby jste ji davaly rady do zivota. No tak snidaji neco jineho nez vy.
Autorka: zkousela ses ji ptat, co by si dala ona?
@iwesska veď ono to tak býva, že deti ktoré sa na sladkosti nesmú ani pozrieť a rodičia sa biju do hrude ako veľmi zdravo žijú, tak tieto deti potom žobru sladké od iných deti doprajú si to čo majú doma zakázané
A zjedia toho 2x toľko ako keby im rodič dal 1 keks či koláč
Smutne detstvo
@mogaa presne, toto je len o zvyku a o Tom, že ako je to jedlo cez deň rozložené. Môj ocino na raňajky bežné polievka alebo ak tak také jedla že dosť sýte,čo ja by som si na obed dala, ale napr večeru už nemá takú,už ma.len niečo ľahké a menej,ani desiatu nemá,lebo potom ma obed normálny firemný. A nič mu nie je, je taký normálny,nie obézny. Málokedy si dá také klasické raňajky.
A aj ja dakedy ak som mala chuť tak som ti ráno dala.polievku, alebo cestoviny, lebo keby si dám obyc raňajky,tak potom by
@bluemoon24 dakujem. Pytala som sa jej, stale len rozok s natierkou pytam
Skus jej pribaliť niečo suche co si len zobne v prípade hladu a co vydrží aj viac dni.... Piškóty, sušienky, krekry.... Pripadne sušené ovocie, oriesky
Zo všetkého spomínaného vieš kúpiť pripadne upiecť aj zdravšie verzie, nemusí ísť o junk food. Môže to mať v desiatovom boxe a keď nezje nič sa nedeje.
Zrejme po výdatných raňajkách nieje hladná, len ma občas chuť na niečo malé, napríklad keď majú telesnú, alebo je chladnejšie tak su ľudia hladnejsi než obvykle
Neviem, ci to tu uz zaznelo, ale nechaj ju, nech si desiatu nachysta sama.
@bluemoon24 oprava - pyta
@h2 Aj to je riešenie, pre mňa napríklad neprijateľné, aby dieťa nemalo v škole so sebou nič na jedenie.
čím ďalej čítam, najmä odpovede autorky, tým viac nechápem načo bola diskusia založená?...nuž keď má dcéra také "svetové" raňajky, tak Ti už ostáva len presťahovať sa do správnej krajiny, kde sú takéto raňajky bežné a deti chodia bez desiaty do školy...veľmi mi pripomínaš jednu moju známu, ktorá podotýkam nemusela, ale taký žgrloš bola, že všetko čo navarila sa muselo zjesť, tak jedli podobne ako vy, na raňajky, obed, večeru to isté dookola...tiež by neprežila, keby štvrťku! obloženého rožka musela dať holubom
@zuzanockamt Aj pre mňa je to neprijateľné. Ale tak isto je neprijateľné každý deň chystať desiatu a potom ju celú, ako je, hodiť do koša.
syn osmak tiez desiatu nenosi, nechce, nezje. ranajky ma doma, potom az obed v skole, ktory zje, chuti mu, ako varia a doma ma vzdy teplu veceru. uz som ten boj s desiatami vzdala.
Ináč ženy nechápem prečo ste sa do nej tak pustili koli tým raňajkam. Ved to je ich vec.
Každý sne iný, mame iné trávenie, chutia nám iné veci, čo je na tom.
My doma jeme 3 x denne, väčšinou veganske jedlo, vrátane dieťaťa, úplne od malička.
Dcera nikdy neranajkuje, bráva si desiatu, potom ma obed a večeru. Až teraz v puberte začala jedavat na olovrant jogurt. Ako dieťa mi nič mliečne nezjedla
Všetci sme doma zdraví, s pekymi postavami, aktívne športujeme, krvné testy všetci ukážkové...
Ja som si myslela, ze si moja ziacka robi srandu, ked povedala, ze ranajkuje polievku. Tak asi su take zvyky. Ale ona si priniesla obrovsky chlebisko k tomu na desiatu. Ako prvacka mala 69kg, teraz radsej ani nechcem vediet. Ja keby som si dala rano polievku, tak uz nejem az na obed.
Ak tvojmu dietatu vyhovuju taketo ranajky na desiatu by dostalo uz len ovocie.
Ja mam tiez v triede taku nejedacku a vyriesili to tak, ze do obedarika dostane kusok rozteka, 1 ks diskito keksik, kusok ovocia alebo zeleniny. 1 -2 cukriky.
Inak ked vidim ako sa navzajom hostia sladkostami, tak mozno aj tvoju ponuknu spoluziacky. Ja som vcera videla jednu ako vytahuje same sladkosti, normalne u nas doma na tyzden a zhrkli sa ako supy a uz degustovali vsetci.
Autorka, ja nerozumiem. Dávaš dcére neslovneske raňajky a cudujes sa, že ti nezje Slovensku desiatu? dieťa ale evidentne chce byť súčasťou kolektívu, čo je úplne normálne a chce jesť to, čo iné deti. Ok, nemusí mať junk food ( to ani neverím, že všetky ostatné deti jedia len junk food, keďže dnešné mamičky si dávajú záležať, čo zabalia dieťaťu do školy a myslím, že mnoho detí má zdravú desiatu) zdá sa, že neslovenske raňajky a slovenská desiata tvojmu dieťaťu nevyhovujú. Dieťa by som do školy nepúšťala bez jedla. Nemusí mať zákonite rožok, daj mu to, čo má rád. Skúšala si dieťaťu podávať iný typ raňajok, iné jedlá ako polievku, omáčky, mäso? Na 90% bude pes zakopaný v nevhodnom zložení stravy počas dňa. Inak, čo sú to prosím ťa slovenské raňajky??? Poznám anglické, kontinentálne, americké... Ale slovenské nepoznám.
Mne sa paci ako pisal ktoai,ze jej dat do skoly nieco,co jej vydrzi. Ze nechce ovocie ci orechy? A co. Ak by bola hladna,bude mat. :D
Preco tvoje dieťa raňajkuje obed?
Aj podľa mňa sa v škole dostane k nejakému keksu či inej lakocinke,ktorú doma nedostane, alebo len občas a jasne ,že aj keď možno už hladná je ,tak jej stačí to a na kúsok rožka sa môže vykašľať. Ale musím uznať , že aspoň neklame mamu , nehádže to do koša v škole ,a povie že to zjedla.

@h2 Tiež si sa čudovala, že má na raňajky mäso. No a čo si jej teda poradila? Nič.