Žiadna desiata pre školáka
Ahojte, dcéra 8r prakticky nikdy nezje desiatu, ktorú jej nachystám do školy, lebo to "nestihne". Už ma nebaví denne vyhadzovať bio jedlo miestnym holubom a tak som jej pár dní nedala žiadnu desiatu. Na to sa sťažovala, že v škole umierala od hladu 😵💫. Dávam jej mini dávky tipu štvrť obloženého rožku, ovocie a zeleninu zo zásady odmieta. Junkfood ako sladkosti a slanosti jej dávať nechcem.
Raňajkuje doma teplé varené jedlo, na obed ide domov a tiež je varené. Mám pocit, že bez desiatej by v pohode mohla byť.
Prosím, ako by ste to riešili?
Ja osobne som prezila v skole na pol rozku a nejaku sladkost a to som rano nikdy neranajkovala, alebo len nenjaky jogurt si nechce nosit ?
Ja by som prehodnotila raňajky v zmysle, nedávala mäso, ale dávala kašu s podusenou zeleninkou napr. na masle. Alebo zeleninové polievky s kvalitným olejom. Tiež mám v chladných mesiacoch rada teplé raňajky. Na desiatu ak odmieta zo zásady ovocie a zeleninu, tak by som sa zamerala na to, prečo ich zo zásady odmieta. Lebo iné decká to nejedia v škole? Ja by som pokojne ten kúsok obloženého rohlíka denne obetovala, aj keď nemám rada vyhadzovanie jedla. Ale povedala jej, že som s tým nie stotožnená a rada by som to postupne riešila inak. Dajú sa kúpiť malé sáčky lyofilizovaného ovocia, orieškov. Prípadne aj ovocné kože, chrumky (s týmto nie som ja osobne stotožnená uplne skrz zuby). Prípadne ďatlové tyčinky.
Podla mna napriklad polievka na ranajky nie je taka blbost, nikdy som tl nepocula, ale nevidim v tom problem. Nebude u tvojej malej skor problem psychologicky? Ocividne si davas zalezat na zdravej strave, drzis ju skratka. Na tom by nic zle nebolo, ale je to male dieta pod tlakom kolektivu. Ja si myslim, ze tam bude problem tiez niekde v tom, ze vydranka od spoluziakov sladkosti alebo ze sa hanbi vytiahnut svoju bio superstravu pred kopou deti s”junkfood”. A preco pyta desiatu ked jej nedas? Pretoze potom sa jej deti smeju ze nenosi nic a ci nemate doma na chleba alebo nieco podobne. Ja by som s nou hodila uprimny rozhovor s tym, ze sa na nu nebudes hnevat ale nech ti povie pravdu co je naozaj za tym. Je uz vo veku, kedy chce byt s ostatnymi a akolkolvek dobre to myslis, tvoj stravovaci system a ponuku zdravej desiaty pravdepodobne uplne neocenuje.
Asi niekto múdrejší než ty vymyslel klasický denný režim že ráno raňajky nejaké pečivo desiata napríklad ovocie zelenina pečivo obed polievka a varené jedlo olovrant jogurt alebo ovocie prípadne zelenina s pečivom a večera detto. Takže zbytocne mudrujes. Je šialené jesť ráno obedove menu a to že tu niektoré s tým súhlasia je takisto odveci.
jasne… tomu sama ani verit nemozes…
Nečítam komentáre, napíšem len ako to je u nás. Syn 10 ročný, vždy keď som mu dala obložený rožok, doniesol mi ho domov. Keď som mu dala koláč alebo muffin, vždy ho zjedol. Píšeš že sladkosti nechceš dávať, u nás to ale funguje. Kolacik, donut alebo muffin.
@hylary Lebo natlačiť sa pečivom, praženicou, volským okom, párkami, guličkami v mlieku, müsli kašou atď, tak to je super voľba na ráno. Ja keď mám takéto raňajky, tak nevládzem už nič potom robiť. Za mňa je to totožné si dať rožok s maslom, džemom a kakao a zemiakovú kašu a mäso na šťave. Mne to žalúdok zaťaží rovnako. No ale chápem, že keď sa čokoľvek líši od normy, ktorú poznáš, príde ti to divné. Taká je väčšina ľudí.
@zuzanockamt však ty jedz aj segedínsky guláš na raňajky, ja budem jesť pečivo so zeleninou, aj väčšina normalnych ludi
a jogurt s müsli by nejzedla? alebo cottage ?
Syn je prvák, on rožok zje jeden za rok a chlieb vôbec. Nemá to rád. Vždy má v taške dozicku s orechmi ( vlašské, pekanove, lieskovce atd) a keď je hladný, dá si z nich. Pravidelne mu ich dopĺňam. Okrem toho zje ovocie. Čiže ovocie a orechy. Niekedy mu dám kúsok hraskovej omelety, kúsok syra...
@hylary segedínsky nejedávam, ale ani pečivo so zeleninou
Ahoj, môj síce nejedava polievky ráno ani nič podobné, väčšinou len krupicovu kašu,alebo mušle s mliekom ale pravidelne mi nosí domov kompletné všetko. Bohužiaľ mám dieťa ktoré vydrží tri dni na jednej špagete...
Ja mu dávam do jedného boxu dva menšie zatváranie boxiky do ktorých mu nasypem hrsť orieškov do ďalšieho polku jablčka s mrkvou napr. Ine ovocie ako mandarínky, či banán to je ťažko lebo to zhnedne hneď -jablcko zhnednute ešte zje chválabohu. Niekedy aj slivku, keď máme dobru konšteláciu hviezd 😂
Keď vidím že už toto zase nepapa tak mu nakrájam uhorku na kolieska a do ďalšej dozičky som už zúfalá lebo toto je jediná zelenina čo zje😅takže tam má buď zase oriesky, alebo piškóty... Celkom ma rad aj tie tyčinky ktoré sa namacaju do syrokremu ale ťažko sa mu to otvára a je asi veľmi lenivy alebo nemá proste čas na to aby poprosil dospelého či mu tennobal otvorí.
U nás neexistuje rožok s hocičím, vypýta si so šunkou, donesie rozpiplane domov, vypýta si s nutellou donesie s dvoma hryzmi domov... Niekedy si dával aj kapsicky či už jogurtove alebo ovocné ale to " sa mi budú v škole smiať" čiže už aj to je tabu🤷
Mozno to tradicne uplne nie je, ale zeleninova polievka je predsa len tepelna upravena zelenina a voda, maso s prilohou su bielkoviny a sacharidy v tepelne upravenom stave rovnako ako su bielkoviny a sacharidy rozok so sunkou, ja ti zas naopak vyjadrujem obdiv, ze to na ranajky stihas chystat, u nas nestihame rano absolutne nic 🙂 ja sama si niekedy na ranajky rada dam polievku a je to naozaj prijemne a lahke jedlo a presne ako pises, v zime idealne na zahriatie organizmu.
Ja by som jej mozno nejaky pekny desiatovy box s vela priehradkami kupila, nieco v style bento box a poukladala tam na desiatu rozne drobnosti ako nakrajane ovocie, zeleninu, oriesky, susienky, take pestre a pekne na pohlad, par kuskov koliesok z rozka spojenych s natierkou, vajicko, syr nakrajany -atd..ze si vzdy z toho nieco zobne aspon trochu..
Skúsila by som sa nepýtať čo na desiatu chce. Urobila by som každý deň niečo iné, aby mala zmenu. Ona ti povie rohlík s nátierkou a aj tak to donesie domov. Čiže zrejme je to jej obvyklá odpoveď lebo ju s tým asi otravuješ, a taktiež vie, že tak či tak to donesie domov.
Inak osobne si neviem predstaviť natierať štvrť rožka? to je ako veľký kúsok 3-5cm?
Čiže jeden deň ovocie, iný deň zeleninu, nejaký koláč a hocičo iné. Na nete je toho dosť, možno tú tvoju desiatu ani nevytiahne lebo sa hanbí, že má stále to isté a hlavne iné ako majú ostatné deti.
@sashabb presne... ze stvrt rozka je co? Podla mna autorka splieta jedno s druhym...
Ja keby som na ranajky zjedla varenu stravu tak tiez by som na desiatu nebola hladna. To vam chuti takto hned z rana jest varene jedlo ? Dala by som lahsie ranajky a mozno bude na tu desiatu viac hladna ..
Čítala som prvú stranu, podľa mňa super, že na raňajky zje veľa. Presne to je zdravé, ráno jesť ako kráľ, na obed ako už neviem (menej) a na večeru ako žobrák.
A praktizuje to tak nielen aj Ázia, ale aj v Afrike sa je "normálne jedlo" ako povedzme ryža a mäso a nie len nejaký croissant na raňajky. Inak majú aj o dosť menej problémov ako rakovina hrubého čreva a pod. - takže pokracuj.
Na desiatu napríklad jednu mandarinku, 1 jablko? Prípadne obmieňaj a daj jeden banán, čerstvý menší praclík.len nie sladkosť, keksy, balené 💩 s kopec konzervantmi... To raz v budúcnosti zakážu, je to dosť nezdravé, aj keď vidím, že na Slovensku to ešte fičí. V Nemecku na školách zakázané doobeda niečo s cukrom
Mozno neje prave preto, ze jej nechuti, co jej das alebo u spoluziakov vidi nieco, co by si dala ona. Ja to striedam, jogurt, actimel, makovka, rozok, chlieb, sladke, slane, upecene, kupovane, je mi to jedno, hlavne nech dieta nieco ma, nebudem riskovat, ze mu klesne cukor a odkvicne mi niekde. Myslim, ze desiata vobec nie je o tom, aby si rodic dokazoval a presadzoval nejaky zdravy zivotny styl, to na margo tych junkfoodov a sladkosti. Mozog potrebuje aj cukry.
@ibrunova tiež si neviem predstaviť segedin na raňajky 🤷♀️
o kolkej vstavate a kedy ide do skoly, ze v klude stihne zjest taketo rajanky? a o kolkej uz je doma na obede?
mozno jej nevyhovuje takto sa rano najest a hned do skoly ,este ked nebodaj telesna alebo co, nemoze jej byt tazko? jasne,ze nezje desiatu....alebo ako bolo spomenute: nieco od niekoho dostane a to jej staci kym zas pride domov,..
@maribell to isté...nezje prinesie a zje sa doma...my nikdy jedlo nevyhadzujeme
Moja ked nezje ma to na veceru.Nezje?Ostane hladna.Cudujem sa mamkam co robia taketo ceremonie okolo jedla.Dueta ked je hladne tak sa naje.Nedavaj jej ziadne sladkosti hlavne.
@gagik pane bozeeeee🙈
Precitala som len pár komentov, ale ak môžem zareagujem! Mam tiež osemrocnu, ráno keď už konečne vstane t.j. desať minút pred odchodom z domu 😂 vypije len pohár mlieka, keby som jej dala normálne raňajky, tak príde na 3.hodinu asi 😅 ale desiatu spraska celú, na obed nechodí, ja som na RD, varím doma a mam ju aspoň pod kontrolou! Ale vždy jej dám nejaké pečivo, kúsok syra, každý deň ovocie, ovocné koze, aj nejaký keksik dostane, jogurt, no proste keď ma len 4 hodiny, tak niečo malé a keď ma tých hodín 5,tak niečo viac, lebo tiež mi niekedy povie ze nemala čas jest! Tie deti sedia pol dna na zadku, keď zje za misku cestovín, alebo polievky, mäso s prílohou, mne osobne by bolo z toho ťažko resp. môj žalúdok by to neprijal, tak skoro jest "obed"

Vyskusaj sa inspirovat na nete, su take ucty na ig, kde matky nahravaju, ake robia desiate detom. Len oci pucim, ako sa s tym vedia vyhrat. Mozno musis prist na nieco vizualne zaujimave, mozno ju to presvedci