Žiadna desiata pre školáka
Ahojte, dcéra 8r prakticky nikdy nezje desiatu, ktorú jej nachystám do školy, lebo to "nestihne". Už ma nebaví denne vyhadzovať bio jedlo miestnym holubom a tak som jej pár dní nedala žiadnu desiatu. Na to sa sťažovala, že v škole umierala od hladu 😵💫. Dávam jej mini dávky tipu štvrť obloženého rožku, ovocie a zeleninu zo zásady odmieta. Junkfood ako sladkosti a slanosti jej dávať nechcem.
Raňajkuje doma teplé varené jedlo, na obed ide domov a tiež je varené. Mám pocit, že bez desiatej by v pohode mohla byť.
Prosím, ako by ste to riešili?
Vo Vietname s ich baguete a francúzskym vplyvom to nebude o veľa inak
@aurorastone2 Moj muz bezne obed na ranajky 🤦♀️ no nevysvetlis 🤷♀️
moje maju kazdy den nejake pecivo so sunkou/pomazankou/salamou...plus zelenina, ovocie/vyziva/termix/jogurt a plus sladkost
obcas urobim teply toast,chlieb vo vajicku, palacinky,buchty.... vsak a doma co jedava? pripadne nech povie na co ma chut
Ja som asi podobny pripad, syn 8 rocny rano zje velku krupicnu kasu a desiatu odmieta, ma potom skolsky obed. Desiatu balim vyslovene len kvoli ucitelke,lebo oni su potom z toho hotove ze decko nema desiatu.Ale vravim maly to nezje.
A k tomu ugiavenemu rozku, ved dnes mas paradne boxy na desiatu, kde to nema sancu domagat, ja mam box, kde sa zmestia dalsie dva mensie, viem takto oddelit ovocie od sucheho, prip. veci, od ktorych by mohlo nieco napachnut, navlhnut a podobne a za pol dna sa ti desiata urcite nepokazi.
@autorka inak ked tak nad tym rozmyslam, syn ked bol mensi tak preferoval varenu stravu, takze aj na ranajky si pytal varene... napr. miloval zeleninove fasirky a k tomu zel.salat, rizoto vacsinou zeleninove so syrom, lasagne pizzovniky, cestoviny s paradajkami a mozarelou, pizzu, fazulovu/sosovicou polievku. Takze sa vobec necudujem. A napr.neznasa rano sladke jedla, cize nejake jogurty, mlieko, musli, kase, ovocie rano nehrozi. Ja som taka ista, sladke rano = zaludocne problemy a pocit na zvracanie.
@tykat dakujem za tvoju skusenost, tiez mam podobne chutky. Proste skoro rano na neprebudeny zaludok sa mi vyslovene ziada nieco jemne, teple, lahke. Inak dcera je polovicna Slovenka, polovicna z teplych krajin, cize moze byt, ze aj geneticky je nastavena na iny druh stravovania, nez je na sk zvykom.
@senta_sofia dakujem. Mame vytunovany box z nerezu, aby to nebol plastovy sklenik, ale aj z toho je ta desiata po pol dni bez chladnicky nevabna.
Ja by som skusila nabalit oriesky a susene ovocie, z toho si zobne ked bude hladna a ked nie, tak to pocka na neskor.
A este, co jedava cez vikend alebo cez prazdniny, na desiatu ci olovrant? Lebo ked ten rozok s niecim, tak jej ho davaj. On je to asi udel kazdej matky, pol zivota vyhadzovat plesnive desiate 🙂
Este by si mohla skusit trochu bielej ryze s mangom, alebo hruskou. Alebo trochu ryzovej kase (alebo inej obilninovej), alebo trochu pudingu. Len to je vsetko viac-menej sladke :-/ Ale vlastne nemusi byt, tvaroh na slano moze byt (nepises ci jete mliecne)
Este by sli rozne placky - brokolicova, tekvicova, vselijake, upecene den vopred - tie su dobre aj studene.
Ma rada knackebrod, alebo podobne sucharovite chlebiky? Par kuskov jej dat so sebou, aj suche.
Uz ma viac nenapada, ale keby, tak este pridam.
@bluka2 nie je to až tak dávno a predtav si syn nemá žiadne následky. Zdravé decko a úspešný športovec
Je rozdiel keď dieťa zje nejaký Koláč a má pestrú stravu a rozdiel že doobeda nič a potom poobede zaparkuje v prvom mekaci
Ani to Nemecko nie je až take suoer ako bývalo a tento koncept čo nie všade asi platí je zrejme kvôli obéznym deťom z Blízkeho východu a Turecka
@tinka8512 dakujem. Mozno tie 8 rocne zaludky este proste nepojmu tak castu stravu.
Ja iba jedno poradím a to úprimný rozhovor s dcérou.
Ja si myslím že tu je problém inde,pretože aké stravovacie návyky deti naučíme také ich majú…Myslím že tu je problém začlenenie do kolektívu.
Ak nenosí nič čím by mohla ponúknuť deti a ostatné nosia musí sa cítiť veľmi nepríjemne.Práve preto aj odpoveď bude vždy rožok s nátierkou a nepovie čo by si naozaj rada dala/chcela, lebo vie že to má zakázané.
Ešte by ma úprimne zaujímalo čo nosí deťom do školy keď má sviatok?
@zuzkat1 dakujem. Pyta si vzdy to iste, to iste jej spravim a nezje to. To, co popisujes by bolo este viac, nez ma doteraz.
Ty jedavas tiez na ranajky varu co ma byt na obed?
zeny, ja inak bezne rañajkujem varu, napr.dnes som mala sosovicovu polievku (nezasmazenu) s mangoldom a zeleninou, musim si strazit prijem zeleza (strukoviny ho obsahuju naozaj vela, ale nesmu sa kombinovat s mliecnymi vyrobkami), tak mi to takto vyhovuje, napriklad sladke rañajky by som zjest nedokazala.
Na obed vajicka, surovu zeleninu.....nejem ziadne cestoviny, knedle, zemiaky....ono kazdemu vyhovuje nieco ine
@belllinka co je nezdrave na cestovinach s omackou? Mase s ryzou?
@tenerifka dakujem. Ludia sa tu trocha boja zit a mysliet mimo zauzitych zvykov, casto ani nerozmyslajuc, ci to ma zmysel a osoh.
@malinovka333 ja nemam ziaden system v jedle. Jem to, co treba dojest prve, alebo co najrychlejsie hodim do taniera.
Autorka: tak potom sa ty nesnaz drzat zauzivaneho zvyku, davat dietatu desiatu, ked ju neje. Ved ide domov hned na obed, od hladu neumrie, ak medzi vydatnymi ranajkami a obedom nic nezje.
@guccigirls , dakujem. Myslim, ze v triede nemaju nejaky extra zvyk ponukat sa navzajom. Este z nedavnych covid opatreni sme deti naucili, nech si jedlo a pitie nevymienaju. Myslim, ze u dcery je pointa, ze prestavku radsej stravi blaznenim sa s detmi, nez zabit drahocenne minuty volna jedenim.
@onedaynick rozdiel je v sposobe pripravy TU a v tych azijskym alebo juzanskych krajinach.

Tuto tie ľahké ázijské raňajky 🤣