Žiadna desiata pre školáka
Ahojte, dcéra 8r prakticky nikdy nezje desiatu, ktorú jej nachystám do školy, lebo to "nestihne". Už ma nebaví denne vyhadzovať bio jedlo miestnym holubom a tak som jej pár dní nedala žiadnu desiatu. Na to sa sťažovala, že v škole umierala od hladu 😵💫. Dávam jej mini dávky tipu štvrť obloženého rožku, ovocie a zeleninu zo zásady odmieta. Junkfood ako sladkosti a slanosti jej dávať nechcem.
Raňajkuje doma teplé varené jedlo, na obed ide domov a tiež je varené. Mám pocit, že bez desiatej by v pohode mohla byť.
Prosím, ako by ste to riešili?
Inak moja dcéra tiež nestíha dojest desiatu. Celkom jej verím, že majú málo času, lebo chvíľu môžu jesť a potom ich vyháňajú von na prestávku. A ona je celkom pomaly. Rovnaký vek ako tvoja
@veselo_neveselo super, dakujem pekne za vyborne navrhy!
@bluka2 ano, to bude tymi prioritami prisluchajucimi veku 🙂
Ja by som jej dala jablko v miske, aby sa neugniavilo.zje zje, nezje ona, zjete vy doma. Načo robiť desiatu ktorú vôbec nezje? Neboj sa, od hladu neumrie.
@majlo1234 dakujem za tip
Môj si pýta malé syriky, cherry paradajky alebo mrkvu kaleráb alebo jablko a hrušku. Raňajkuje doma chlebík (rohlík) s nátierkou alebo si sunkou so zeleninou a v škole má varené jedlo
Ozaj by som dala len ovocie pripadne doma urobené muffinky perník pagacik škoricové domáce keksiky babovku. Inak s tým obedom na raňajky pozrite si na instagrame alebo nete Progres strategy on to tam vysvetľuje prečo jesť ráno mäso alebo takéto niečo
A kebyže nakrájaš do boxika jablko, uhorku, mrkvu... , prípadne orechy... Našej teda robím klasickú desiatu, obložený rožok, muffiny, banánové lievance, pagáč... + nejaké ovocie a teda väčšinou donesie domov, že nestihla zjesť, ale vždy to zje keď príde domov o 15:00... A nič tomu rožku nie je. Mňa by teda hnevalo vyhadzovanie jedla, nemám to rada. V tom prípade nedám radšej nič. Do obeda musí vydržať
@evuska135 jogurt neriskujem. Pri ich zdivocelych hrach cez prestavku by s velkou pravdepodobnostou skoncil vykydnuty do aktovky. Ja som tiez ako ziacka zila o jednom oblozenom chlebe az do vecera, takze sa priklanam k ziadnej desiatej.
@vreckovka2 dakujem za tipy. Skusala som uz vsemozne, aj susene ovocie, musli tycinky, zdravy kolac. Nic, nula bodov.
Skús normálny keksík - Horalku, Delissa, Mila, Be-Be ... podľa príchute čo má rada
Vezmi ju do obchodu nech si sama vyberie
@tenerifka dospeli nech sa stravuju ako chcu, je to ich vec, ale nevidim dovod vylucit mlieko a mliecne vyrobky z detskeho jedalnicka, pokial nie je zistena alergia. Prepac, ale v tomto sa nebudem riadit radami z MK, ani mudrostami pseudodoktora Bukovskeho. Moje deti jedia aj strukoviny, aj ryby, aj maso, zeleninu, ovocie a mlieko, mliecne vyrobky a dokonca aj tie zatracovane sladkosti ci junkfood ako sa tu spominalo. Vsetko s mierou a cuduj sa svete, su stihle a zdrave.
@lucilaines mas pravdu, ze soletky a cokoladove keksy by v hanbe neostali. Ale ja som za to, ze radsej nic,nez tieto synteticke aditiva. Samozrejme, rozhovor urcite pomoze, no co mi zatial hovorila, oni sa hlavne chcu pocas prestavok hrat, blaznit, nahanat. Cize skor mi to pride ako aktualny rebricek priorit, v ktorom ma jedlo nizku poziciu.
A nie je unavená v škole, keď hneď na prázdne brucho zje jedlo, ktoré je vlastne obedové.Ved to človek kým spáli.Ved to človek pozná aj na sebe, keď zje také jedlo a potom pol dňa trávi 😂
@patka06 dakujem, tento typ stravy nechcem podporovat. Sladkosti mava prilezitostne ako meniny a narodeniny spoluziakov, vylety, jarmoky, atd.
Na sladkosti s mierou nie je nič zlé - organizmus potrebuje aj sladké, radšej pod kontrolou ako obmedzenia, ktoré v škole neskontroluješ.
@hylary uhadla som, ze si v zivote nezila v zahranici? Nechcem ta zneistit, no nejde o ziadny vymysel mudrejsieho, ale len o zauzity zvyk v jednej mini krajinke. Je tak vela rozmanitych stravovacich schem, tradicii a zvykov, ze by si neverila. Skor je sialene, ze v roku 2022 s otvorenostou informacii moze mat niekto take rigidne nazory ako ty.
@patka06 ano, to je pravda, ze zase sa to moze zvrhnut na prilisne zakazane lakadlo.
@kvietocek87 u mna tak ucinkuje skor surova strava. Varene jedlo je lahsie stravitelne.
Tak si choď žiť do toho svojho úžasného zahraničia dokonalého a nebudes musieť riešiť slovenské raňajky 👍🤣
@7rebeka11 dakujem za tipy. Skusala som podobne, ale vzdy s rovnakym osudom. Ani poobede to nechcela zjest....ani nikto dalsi v rodine
Moja dcera ma niekedy prvu hodinu telocvik neviem si predstavit, ze by po polievke mala telocvik ci po nejakych cestovinach.Ja by som tie ranajky zmenila...na desiatu ovocny salat, ochuteny Rajo tvaroh, kukuricne chlebiky s polevou, jogurt, domaci puding s ovocim, kasu s ovocim, ale tiez si myslim, ze po vydatnych ranajkach nie je hladna, ale mandarinky, ci jablko by zvladla.Ja tiez nemam rada davat na desiatu croasant, pagac, vianocku, sle obcas pre zmenu to dam, lebo uz jej rozky a chleba idu hore krkom ona nezje sunku a mne uz dochadza fantazia.Niekedy ma ovocny salat a misku orechov zo susenym ovocim.Teraz si este asi doma a beries ju skor, ale casom bude hodin pribudat , puberta a bude hladna.To vlastne jedava to, co bolo den predtym na veceru, obed?moja casto rano nema chut na nieco vacsie a polku necha.Nie kazdemu rano chuti jest, ale bez ranajok by som ju nikdy nepustila z domu.A na margo sladkych guliciek podla mna uz si ludia potrpia na kvalitnejsiu stravu.Moja kolegyna v praci mala na ranajky aj pecene maso , ale tam islo o to, aby neminula peniaze radsej zjedla co doma mama navarila a tiez jedavala velke jedla, aby v robote neplatila obed🙂myslim, ze hladna nie je a bude jej stacit kusok syra, ovocie, mrkva, mozarrlla s paradajkou...alebo sa deli s ostatnymi o tie nezdrave veci co si prinesu
@luccija dakujem
Chcem iba na obranu autorky povedat, ze polievka je na ranajky uplne v poriadku, samozrejme zalezi aka. Nie je to vymysel. Samozrejme hlavny obedovy chod na ranajky uz tak ok nie je. Ja tiez robim desiatu na kazdy den dcere, bude mat 7, nieco zje, nieco nie. Ale zase, ked nezje, nie je problem to zjest doma. Ved to nestalo vonku ani den na 30 stupnovych teplotach, takze ani pasteta nebude pokazena.
Kvitujem, ze nedava sladkosti. To na desiatu nedavam ani ja, a nepodporujem to. A croissant nie je desiata, uvedomte si, niektore, aky to ma glykemicky index, a dieta je z toho do hodiny hladne
@abbey1 ano, ozaj škoda slov. Sú prosto ľudia, ktorí za jedinú správnu normu považujú to ako fungujú oni (aj v úplne nepodstatných veciach) a všetci ostatní sú v ich očiach divní a nenormalni 🤷♀️ ja som normálne v tejto diskusii začala uvažovať, či neskúsim v tieto chladné a daždivé dni deťom na raňajky trochu polievky, neznie to vôbec ako zlý nápad.

@belllinka samozrejme, vsak presne to navrhujem v mojom prispevku. Pride mi to najlogickejsie zhodnotenie situacie. Zaujimalo ma ale, ako to riesia ini rodicia nejedakov a ziskat pripadnu inspiraciu.