icon

Žiadna desiata pre školáka

5. nov 2022

Ahojte, dcéra 8r prakticky nikdy nezje desiatu, ktorú jej nachystám do školy, lebo to "nestihne". Už ma nebaví denne vyhadzovať bio jedlo miestnym holubom a tak som jej pár dní nedala žiadnu desiatu. Na to sa sťažovala, že v škole umierala od hladu 😵‍💫. Dávam jej mini dávky tipu štvrť obloženého rožku, ovocie a zeleninu zo zásady odmieta. Junkfood ako sladkosti a slanosti jej dávať nechcem.
Raňajkuje doma teplé varené jedlo, na obed ide domov a tiež je varené. Mám pocit, že bez desiatej by v pohode mohla byť.
Prosím, ako by ste to riešili?

tenerifka
5. nov 2022

@kp7333 😂😂😂
Preco radami z MK?
Co tak riadit sa vlastnym rozumom a pravidlom Zi a nechaj zit?
Svet sa nekonci v Bergu ani v Rajke, svet je tak nadherne pestry a rozmanity, a ver mi, ze polovica sveta nekonzumuje mlieko a cuduj sa svete, normalne ziju v zdravi, nechyba im ani vapnik a dozivaju sa vyssieho veku v lepsom zdravi. A su kultury ( napr. Masajovia), ktore nepochopia, preco nepijeme krv zvierat, ved to je zdrave🤪.
Takze tak

aurorastone2
5. nov 2022

@maminkadeticiek to ja by som nedala, ja som si nevedela zvyknut v závode keď som brigadovala počas gympla ze obedy su uz o pol desiatej, ja som vtedy mávala raňajky alebo ráno vôbec nič a až obed o 14tej 😅

lucilaines
5. nov 2022

To, ze ty si toho nazoru je pekne a urcite aj spravne, ale..poviem ti co sa stalo u nas, ked som bola dieta. Moja mama bola podobna ako ty, velmi nam limitovala sladkosti a podobne. Lentíky ak sme dostali nam oratala par kuskov na ruku a proste mali sme sladke a podobne blbosti vynimocne a limitovane. Co sa stalo, ked som bola teochu starsia ako tvoja dcera, celu desiatu som zacala vyhadzovat do kosa a v skolskom bufetesom si kupovala hovadiny. Alebo cestou domov zo skoly v stanku som si kupila celu cokoladu, ktoru som bola schopna sama zjest a schovavala som papieriky kade tade, aby mama nenasla. Pripadne som lyzickou vyjedala granko z krabice. Dodnes nemam podla mna zdravy vztah k sladkemu a som schopna ho jest na kila aj ked nepotrebujem, aj ked nie som hladna aj ked vlastne nechcem, len preto ze mozem. Inak sa stravujem naozaj zdravo, tak isto u deti na to dbam, ale so sladkymi blbostami mam cely zivot problem. Moja sestra presne to iste. Takze ja viem, ze chces pre malu to najlepsie, ale mozno treba trocha povolit opraty, aby to nevypalilo presne opacne.

gabrielkaa
5. nov 2022

Polievka na raňajky je fajn. Celkom dobrý štart do dňa . Japonci jedia miso. Ale to je ľahká polievka. Žiadne mäso na šťave s knedľou… raňajky sú prvé jedlo dňa a takéto ťažké veci na raňajky nie sú zdravé ….

ropucha6
5. nov 2022

Ja nejak nerozumiem, ked jej urobis desiatu, nezje a ked neurobis, tak je udajne hladna?

autor
5. nov 2022

@lucilaines ano, uvedomujem si tuto hrozbu. Ale balansujem, co je horsie. Ci urobit zo sladkosti dennu sucast jedalnicka ale zase neziskaju caro tabu, alebo ich aspon v detstve obmedzovat s hrozbou nezdraveho vztahu v buducnosti.

leeenka26
5. nov 2022

Susene ovocie? Oriesky? Kusok sladkeho peciva?

ajush5
5. nov 2022

Keď čítam tvoje komentáre, problém bude v tebe nie v nej. Dať jej na raňajky obed a tváriť sa že ugniaveny rožok s nátierkou je fuj… och no neviem, mala by si prehodnotiť svoj postoj. Na raňajky jej treba pripraviť raňajky a na desiatu použiť pekne farebne desiatove boxy kde jej budú jesť aj oči. Keď som synovi povedala, že mu 3 dni bude raňajky chystať tato, rozplakal sa, že je jeho kariéra fuč a nikto nebude chodiť obzerať jeho krásnu Desiatu. Nie je nejaký extra papkác no desiatu vyjje vždy celú, podľa mňa hlavne vďaka boxu. Najradšej ma lievance s ovocnou omáčkou, zagrilovanú tortilu alebo opečené tousty so syrom. Ak ma radšej sladké, brioška s maslom, croasant s maslom a džemom/ nutelou a pod.. a okrem iného ma v desiatej vždy aj ovocie, zeleninu a sladkosť. Obmedzovať niektoré veci podľa mňa vedie k presne opačnému efektu

lucilaines
5. nov 2022

Vies co ja to prave po skusenosti z mojho detstva robim uplne opacne. Syn ma 4 roky a ma pristup ku sladkostiam uplne volny. Vie kde su, dociahne tam a pokial zjedol hlavny chod moze si zobrat co chce. Samozrejme to limitujem tym, ze tam nie su nejake uplne haluze, mars tycinky a podobne, ale kesiky, horalky, gumove cukriky, brumiky a pod kludne. Aj darceky od babiek ako napriklad kinder cokolady. A cuduj sa svete, on si zoberie ked ma chut, castokrat si vezme jeden cukrik alebo aj vobec nic a ked chut nema tak nie. Teraz sme tam mali velky balik kinder cokolady, z ktorych si dal jednu, ked to dostal. Lezal tam dve mesiace a nakoniec som ho zjedla cely ja. Takze urcite treba hladat nejaku zlatu strednu cestu, ale vytvorit zo sladkosti nieco vynimocne a za odmenu, nie je uplne stastne a som toho zivym dokazom.

autor
5. nov 2022

@leeenka26 dakujem, skusali sme. Vsetkemu je rovnsky koniec 🥴

autor
5. nov 2022

@lucilaines ano, najst ten rozumny balans je dolezite

autor
5. nov 2022

@ropucha6 ano, presne tak.

januska12323
5. nov 2022

Keď nestihne zjesť v škole tak jej to pekne vytiahni k stolu a bude to jesť doma na obed, žiadne vyhadzovanie jedla by som nepodporovala len za to, že slečna cez deň nemá čas.

dadulkaf
Autor odpoveď zmazal
ropucha6
5. nov 2022

Tak asi ta len skusa, nech jej das, co chce…robila by som jej stale nejaku mini porciu niecoho, co ti nezaberie vela casu, pripadne raz za cas kludne aj nejaky keks na styl celozrnny bebe, co nie je az take peklo.

kp7333
5. nov 2022

@tenerifka ano, presne zdravym rozumom sa snazim riadit cely zivot a heslom zi a nechaj zit tiez. na rozdiel od teba tu nikoho nepoucujem o tom, ci sa myli alebo nie. v jednom ale s tebou suhlasim, svet sa nekonci v bergu, ale ani na kanarskych ostrovoch. precestovala som pomerne dost a vyse 20 rokov pracujem v nadnarodnych firmach s ludmi z roznych kultur, vratane japoncov, cinanov, indov, americanov...atd. no poviem ti, tolko premotivovanych a prehnane sebavedomych matiek ako tu na MK som nikdy nevidela.

zuzkat1
5. nov 2022

mozno viac ale proste by som davala pestrejsie..a su aj zdrave sladkosti...nepovie sama co by chcela?mozno zavidi nieco spoluziakom..mozno nechce taka ultra zdrave veci...

aurorastone2
5. nov 2022

@bluka2 ale to je celkom na 💩 ze musí do seba nahadzať jedlo v rýchlosti a keď nestihne ma smolu a je hladná, vonku prečo nemôže jest? 🤔

januelik
5. nov 2022

Ja úplne normálne takto z času na čas fungujem. V tom prípade stačí na desiatu nejaké ovocie a sušienka.

oblecenie99
5. nov 2022

Akože vážne ako deti ste chceli na desiatu či raňajky biely jogurt, bio tyčinky, nátierky, zdravé domáce koláčiky a muffinky, hrsť orechov, mrazom sušené ovocie, kus kus, či ovocné kože...? Aaaaale prosím vás. Na podobnom jedálničku dokážem dlhodobo fungovať už ako dospelá naozaj iba ak sa zatnem a musím schudnúť či spevniť postavu a CHCEM sa zdravšie stravovat.. ale ako decko by som radšej stokrát zjedla parky či rožok so šunkou ako to, čo vyššie menujete. V najhoršom to dieťa vyhodí a zaklame, že to zjedlo, alebo sa s ním podeli spolužiak s úplne iným druhom jedla typu horalky a pod. Nehovorím, že má jesť iba blbosti, nech to je rozdelené a nech je zvyknuté na to, ako chutí zdravé jedlo, je to fajn, ale sú to deti, mali ľudia, ktorí, rovnako ako my majú chuť aj na jednoduchšie, mozno menej výživné a zdravé jedlo. Sú to len deti. Autorka, čo tak kompromis s dcérou? To teplé jedlo na raňajky je aj podľa mňa des, ja si to neviem predstaviť, ešteže tepla polievka budiž, ale dusené mäso so šťavou je pre mňa totálne nepredstaviteľné, pokiaľ sa teda neranajkuje doobeda o desiatej, ale OK, vaša vec, beriem, ale som o Tom presvedčená aj ja, že preto nie je proste hladná o desiatej, lebo je najedená.. ale ja by som sa s ňou skúsila dohodnúť, že teda ak zje pondelok polku rohlika s nátierkou a polku jablka, tak raz, dvakrat do týždňa môže mať aj nejaký croissant alebo na čo má chuť...či? V najkrajnejsom prípade po výdatných raňajkách dostane do tašky banán, či jablko a desiata proste nebude, snáď od hladu neumrie..
Alebo ak nem

mamusa123456789
5. nov 2022

Tak jej daj ovocnú kapsicku... Je to z ovocia, pre deti väčšinou maškrta a môže to nosiť v taške aj pol roka a nič sa s tým nestane

autor
5. nov 2022

@mamusa123456789 ovocne kapsicky nechce

bluka2
5. nov 2022

@aurorastone2 jej odpoveď: ja si skoro vždy beriem desiatu von, ale niekedy zabudnem 🤔😂

stanislavicenka
5. nov 2022

@lucilaines musis mat asi zlu skusenost z detstva, a skor myslim, ze prameni zo zakazovania, a nie vysvetlovania. U nas tiez nie su sladkosti na dennom poriadku, a tak to ma byt. A detom aj vysvetlujeme, ze nekupujeme sladkosti hociaku, ktoru vidime, akuratsa tazko vysvetluje, ze sa predavaju veci na jedenie, sladkosti, ktore maju tak otrasne zlozenie, co by nemal do ust vlozit nikto, a predava sa to. Takze cesta zakazovania nie je dobra, cesta vysvetlovania ano. Moje telo, moj chram, rozmyslam,co mu dam, aby bolo stastne , a aj fungovalo spravne. Ani sladkosti ako odmena nie je dobra cesta. Jedlo samotne je odmenou, nie ze odmenujem dieta za to, ze zjedlo nieco hodnotnr, a odmenim ho odpadom v podobe kinder cokolady, napr.. Starostlivo vyberam aj sladkosti. Potom tu mame obezne deti, ktorych pocet sa stale zvysuje, a ucime ich, aby mali rady svoje telo, ake je, ale to nie je zdrave. Lebo ovezny clovek skutocne nie je zdravy, a to nemusim byt ani lekar.

basullinka
5. nov 2022

Tak celkom by som prispela k téme mojou skúsenosťou s raňajkami. Od malička som bola náučná na rožok, či chlebík so šunkou a zeleninou alebo praženicu, proste klasika a mavala som slušné problémy s trávením a nafukovaním. Potom som začala jesť rôzne ovsene kaše ale bolo to plus mínus rovnaké. Par krat som si dala na raňajky polievku a prišla som na to, že mi vyhovuje najviac. Ale ide o to aku polievku - ja jedávam rozne zeleninove a smotanou, zapražkami, zasmažkami NEzahustené polievky. Odvtedy sa cítim ľahko a s energou. Chcem tým povedať, že to, že to nevyhovuje Vám neznamená, že to je zle. Úprimne jest omáčky, mäso, prílohu mi nikdy nenapadlo.
Autorka možno je potrebné aj zmena tvojho pristupu, vyzistit, či vyhovuje podobny štýl ranajok tvojej dcere, ako sa po nich cíti a podľa toho to upraviť. Ak jej to vyhovuje ešte mi napadlo, či si skúšala aj zdravšie alternativy sladkosti, naozaj sa toho da najst momentálne na trhu veľa. Ak nie, tak každopádne by som jej niečo male (min. Oriešky, zdravú tyčinku) nabalila, aby mala v prípade potreby a hladu k dispozícii ale ak nie je hladna sa nepokazilo.

stanislavicenka
5. nov 2022

@lucilaines my sme mali sladkosti kazdy den, uplne kazdy. Dodnes sa ich neviem dojest. Ale snqzim sa. A k tomu sme mali so sestrou brutalne pokazene zuby. Takze ani ta volnost neviedla k nicomu😉

pribinak
5. nov 2022

@basullinka nie som odborník na gastronomiu, ale polievka so zasmazkou či zaprazkou je ZAHUSTENA polievka

ivec16
5. nov 2022

ak ma vydatne ranajky (neviem o kolkej) tak mozno tu desiatu nepotrebuje, dala by som jej ovocnu kapsicku a trebars tycinky so syrom…
francuzi napriklad desiatu nemaju, moj syn ranajkuje okolo 8 mej a obeduje o 12:30… na ranajky zje napriklad jeden parok alebo prazenicu z 1,5 vajica so stipkou peciva a pohar mlieka… popripade mieko s cerealiami… nedesiatuje… potom maju francuzi okolo 16:00 aaz 17:30 olovrant -davam ako som pisala tycinky so syrom, ovocnu tasticku popripad kusok cokolady alebo dva kruzky oreo… vecera o 19 tej

bashawelle
5. nov 2022

@pribinak ved píše - zeleninové NEzahustene.

pribinak
5. nov 2022

@bashawelle píše že ja jedávam