Získavanie domácich úloh počas PN
Kto si myslíte, žeby mal byť zodpovedný za získanie domácich úloh počas choroby, dieťa alebo učiteľ? Zaujíma ma to aj z pohľadu učiteľa. Viem, že tu sú. Ide o to, že v dnešnej dobe, (pokiaľ sa do toho neopriem ja) je problém získať du a čo robili na hodine. Aj keď sú mesenger a neviem čo spojení, spolužiaci nie sú ochotní. Keď aj napíše do skupiny (kde je učiteľ) žiadna odozva. Nechcem to riešiť za syna (je 7 mak), nech si to rieši sám. Mne tiež v kuse vypisujú iné matky, nech pošlem školu, keď su ich deti PN. Majú napr.jednu učiteľku. Syn bol chorý celý týždeň, urobil du podľa inštrukcií spolužiakov a dostal 5, lebo to mal zle. Keď to povedal učiteľke ta mu povedala, že sa mal prísť ospravedlniť na začiatku hodiny. (Nesiel, bo si myslel , že všetko má). To bolo minulý rok ale zase je PN a situácia sa začína opakovať. Nie je nikoho,kto by mu poslal úlohu a čo robili. A otázka na učiteľov, to je fakt také ťažké odfotít zošit po hodine a hodiť do skupiny? Alebo poveriť nejaké dieťa, že odfoť? Normálne neviem ako a či to mám riešiť.ako fungujete vy?
@slavaf deti boli rok bez kontaktov. Musia si ich opat hladat. Voem o dievcati, co vyclenili, lebo cez distancne odmietla podvadzat pri pisomkach. Jej by aktualne neposlal nikto nic. Mama tu pisala, ze sa v triede dohodli, ze jednemu ulohy neposle nikto, lebo mu zavideli karantenu. Alebo ze ulohy poslal spoluziaj zle. A opat, ta edupage je na co potom? Su tu dva nazory, nepohneme sa. Pozri, ja som uz ulohy posielala, aj mame ochotnu ucitelku, som za nu vdacna. Ale preco aj v tomto nemoze byt system? Ako v tyzdennych sluzbach? V pondelok sa do skupiny napise, tento tyzden posiela DU Mia Otcenasova. A ked teda ucitel nema tych 5 min na vyplnenie info na ofic portal, tak Mia to cez prestavky za minitu pofoti a posle. A o tyzden Zoja a Potom Leo Marcus.
@patus_2 ale my tu neriesime deti v dobrom kolektive a s kamosmi. Ale pripady, ked detom ani ma prosbu nik nereagoval. Ani ucitel. Ano, pozhanali sme si. Mne triedna vzdy povedala, aby som ulohy zaniesla ja tej a tej, lebo som to mala po ceste. Ja ale povazujem za normalne, aby v edupage bolo aspon cislo prebranych stran, resp prikladov na ulohu. Nech si potom uz dieta obhana kamosov, nech odfotia poznamky a pod. Ale zakladna info by mala byt ako tak zabezpecena. Aj pre vyclenenych ziakov.
Za mojej éry neboli vymoženosti ako dnes a tlačiareň a kopirku mala akurát tak miestna fotoslužby... Po chorobe sme sa chodili ospravedlniť, učiteľ povedal co si mame do rat aké učivo à bolo...
V dnes je dobe je to omnoho jednoduchšie, problémy majú deti len s ochotou, závisťou a škodoradosťou.
Moja dcéra je ttetiacka teraz ale nebola v škole doniesla učivo a papiere keď sa vrátila. Mame aj číslo na učiteľa "keby dačo", ale nikdy ma nenapadlo mu volať alebo písať večer alebo cez víkend a nechápem tých rodičov co to robia...
@ukulela ale ved v edupage to rodicom zobrazuje. na kazdej hodine musi ucitel zapisat chybajucich a presne znenie uciva, ktore sme prebrali. ja konkretne v triede, v ktorej som triedna, mam vytvorene skupinky ziakov. v kazdej skupinke su 3 - 4 ziaci, ktori su zodpovedni za to, ze ak niekto z ich skupinky chyba, poslu mu informacie, co sa preberalo. samozrejme, ak ziak dlhsie chyba, nechavam mu min. tyzden na to, aby si vsetko dobral. vzdy sa so ziakom individualne dohodnem, kedy sa uz citi na to, aby si mohol dopisat test, odovzdat projekt a podobne.
@jvlo presne, ako pises, si mimo. ucitel ozaj nema na take veci cas.
@vulka no toto je práve napríklad náš problém. Môj syn je ten "zodpovednejší" v triede a tak je bežné, že ho každý druhý deň niekto bombarduje so žiadosťami o úlohy (vždy každému pošle-nafotí poznámky aj úlohy), ale keď potrebuje dvakrát do roka on, tak je fakt problém, aby sa našiel niekto ochotný, čo pošle jemu. Minule obvolaval spolužiakov, písal do triednej skupiny a nikto nic. Nakoniec sme sa na to vykašľali, niečo šiel podľa edupage (niektorí učitelia tam zadávajú prebrate učivo aj úlohy 👍) a zbytok išiel odhadom, čo asi na hodine prebrali, našťastie sme sa celkom trafili. Ale vtedy som mu už sama povedala, že nabudúce nech reaguje aj on rovnako ako ostatní: neviem, nemám, nedám a nech im pripomenie prečo a buď sa aj ostatné decká zbadajú alebo budú naštvané, no a čo, aj môj syn bol. Už som dohodnutá s jednou mamkou, že keď bude treba, nech volá jej a ona donúti syna poslať, ale je to fakt smutné ako fungujú decká v dnešnej dobe. Za mnou sa kamarátky vždy cestou zo školy zastavili, keď som chýbala, samé od seba a teraz aby sa decko doprosovalo, pritom ide o 5 minút, každý má mobil a msg. Určite tak nefungujú všetky triedy, žiaľ synova áno, takže autorke úplne rozumiem.
@alenka7777 a kto potom nesie zodpovednosť, ak dieťaťu spolužiaci dajú nesprávne informácie na základe ktorých dostane zle hodnotenie? Ja som sa u dcéry zatiaľ stretla len s ochotou, ale spätne keď si vezmem svoje štúdium. Ochotní a spravodlivy učitelia si nemuseli vydupkavat rešpekt. Ale to je o inom. Táto téma ma veľmi zaujíma,bolo by zaujímavé, ako sa na podávanie informácií deťom po chorobe pozerá ministerstvo školstva vo vzťahu k pravu na vzdelanie...
Je to zodpovednosť dieťaťa(rodiča),neexistuje,žeby učiteľ bol zodpovedný za to,že ty si si nezohnala úlohy. Ja si pamätám,že keď som bola malá,tak som si osobne chodila do spolužiačky po úlohy. Ale chodila som sa aj ospravedlniť vždy na hodine,pred ktorou som nebola.
@jvlo a preco by mu mal dat niekto nespravne ulohy? vsak piseme na hodine poznamky, robime cvicenia, ..... kontrolujem, ci na hodine robia vsetci. po hodine ten zosit odfoti a posle choremu. ja som ochotna az az, ale aj moja ochota ma iste hranice. sama mam deti, dokonca na prvom stupni, a nikdy mi ani len nenapadlo vypisovat a otravovat ucitelku, ze co robili.mam kontakt na jednu mamicku, tej napisem a ona ochotne posle. vsak zase dcera chyba mozno 2x do roka, nie kazdu chvilu. ak bude uz vediet narabat s mobilom, mailom,.... bude si zistovat sama. kto chce, hlada sposoby. kto nie, hlada dovody.
@slavaf no a tu máme odpoveď na to,že prečo nechcú spolužiaci posielať úlohy🤷
@slavaf pardon,ja som nevedela,že ste učiteľka. Ja že ako rodič píšete 😉
Veru je to hrozne zháňať úlohy po spolužiakoch, syn väčšinou má problém po nich prečítať. Sú siedmaci. Myslím ze aj na zadávanie úloh pre chorých žiakov je edupage. Asi je to pre nich otravné. Moje deti idú zajtra po chorobe do školy a už teraz trpnem ci im niečo bude z úloh chýbať. Pritom my môžeme byť v tom, že majú všetko..
A stáva sa ze deti nepošlú všetko.
Ahoj, ja ako učiteľka sa s týmto problémom stretávam veľmi často a kolegyne tiež. Riešim to tak, že ak má rodič alebo samotný žiak/žiačka kontaktujú cez Edupage s prosbou o domáce úlohy, prípadne info, čo sa preberalo na hodine, nemám najmenší problém odpísať a poskytnúť info a oceniť záujem😊 Sama od seba však chýbajúcich žiakov nekontaktujem, to už by bolo nad moje sily 😁🍀
@medulienka81 nie, pre ucitelov to nie je otravne, pre ucitelov to je nad ich sily. nevie po nich precitat? a co ma povedat slovencinar, ktory ma po ziakoch rocne citat 200 slohov, 300 diktatov a mozno tisicku pisomiek?
@alenka7777 ja ta chápem ze je toho veľa, nečakám, že mi učiteľ pošle svoje poznámky ale odpísať na otázku o domácich úlohách cez edupage a napísať číslo strán a príkladov ako píše @lubhomira je otázka chvíľky. Ty píšeš, že čo máš robiť keď máš po nich čítať... No ty ich za ten skrabopis môžeš aspoň ohodnotiť a máš možnosť to svojou výučbou ovplyvniť. Ako to dokáže ovplyvniť spolužiak?
Po tomto co tu čítam som naozaj vďačná za učiteľky mojej dcery
Mam 2 deti. Jedno super kolektív aj učiteľka a bez problémov. Druhé katastrofa. Od nej všetci a jej nikto. Alebo neúplné, chybné atď. Úplne nad moje chápanie je, že poznámky musia byť prepísané. Ja som nikdy nebola fanda prepisovania textu z A do B a presne ako má učiteľka.
Zaujímavé bolo, keď malo dieťa ruku v sadre.
Obhajoba, že učiteľ nemá 5 min. na zadanie učiva cez edupage a cez dištančné tých 5 min.odkiaľ teda zobral zrazu?
Ak nemá, áno poverim žiaka. Ak budú zlé, však viem ľahko skontrolovať čo mu poslal.
Mne sa stalo, že keď sme išli doma odhadom ako povedala učiteľka, že 2 strany za hodinu, tak dcéra dostala pucung, že načo išla tak dopredu, že čo teraz na hodine má s ňou robiť...no mám ja doma sklenenú guľu, že neprebrali ako mali v triede...
A áno sú učitelia čo zapisujú do edupage čo prebrali a takí čo nie.
Nehádžme do jedného vreca ani učiteľov, ani deti, ani rodičov
@jvlo no lenze to si povies ty, ze je to otazka chvilky. lenze si predstav, ze napr. ja ucim 80 ziakov. a teraz dajme tomu, kazdy den chybaju mozno 10 z toho, kazdy z inej triedy. takze z jednej chvilky je zrazu 30 minut, co kazdemu zvlast vypisujem, co sme robili. kazdy len na toto pozera, ze ved to je len chvilka. ucitel do cca 13 uci, potom oprava pisomiek, papierovacky, a priprava na dalsie dni. kazdy rok tej byrokracie len
pribuda. co si myslis, co robi vacsina ucitelov v tento krasny slnecny sviatok? no, opat prerabame plany a ucebne osnovy, pretoze ministerstvo ma opat nejake nove poziadavky. ak ma niekto prosi cez edupage o pomoc, tak, samozrejme, nikdy nepoviem, ze nie. ale smerujem rodicov aj ziakov k tomu, aby si vsetko, co si vedia vyzistit sami, zistovali sami.
Ďakujem všetkým za odpovede. Aj ja som z tej éry, kedy sme úlohy nosili. A bolo to väčšinou na poverení učiteľa. V triede nás bolo 30, teraz ich je 18 a aj tak vždy bol od učiteľa vyslaný žiak ku chorému. A nikto z rodičov nemal problém, že u chorého strávis hodinu, kým si to odpíše. A ešte som dostala aj najesť. V dnešnej dobe si neviem predstaviť , či by bol dajaky rodič s týmto stotožnený. A porovnávať minulú dobu z touto, je trochu cez čiaru.
Učitelia o týchto problémoch vedia ale neriešia. Tak ako má rodič riešiť na rodičovskom, riešia učitelia s riaditeľom tie papierovačky? Viem, že každá škola pomaly iný meter. Ja si prácu učiteľov vážim, no my momentlane nemáme dobrých učiteľov. Najviac sťažnosti ide z tejto sféry. Pritom su aj iné povolania, ktore sú náročné. Respiratory počas vyučovania? Všade to hučalo z TV že aký majú učitelia s tým problém. Pričom islo o 45 minút a potom si ho môžu dať chvíľku dole. Moja mama pracovala v plechovej bude za pásom, v lete 36 stupňov dnu a respirator 8 hodín (okrem obeda) wc, pohár vody neexistuje. Lekári, sestričky...to isté.
Deti sú zákerne, ja sama som 2 x riešila šikanu v triede, na dvoch školách..
Obidve školy, úplne iný postoj. A rodičia detto. Z toho vidím aj ten problém z úlohami. Neochota, sebeckosť. Ja tie úlohy od iných matiek viem zohnať v sekunde ale nechcem to robit. A keď som to riešila aj s učiteľkou, tak nakoniec si to odskákal môj syn. Čiže jeho reakcia je, len nevolaj učiteľke.
@alenka7777 a prečo odpisuješ každému samostatne? Nedá sa zadať 1.A. Sj str.8, 9 celej triede naraz? Lebo naša to tak robí momentálne a spokojní sú všetci. Koho sa netýka, nevšíma si, chorí vedia čo sa robilo a nevypisuje každému osobitne, to naozaj je neefektívne časovo
@janage vsak ale ja nevypisujem kazdemu osobitne, ale po triedach. ale ked ucitel uci v 10 triedach, tak musi napisat ucivo pre 10 tried. to nie je ako na 1. stupni, ze ucitel uci len v jednej triede.
a co kazdeho trapi, ze ucitelia sa ozyvaju? vsak nech sa ozyvaju aj ludia z inych sfer, kto im brani? rusko si nedam dole celych 8 hodin, ako som v robote. jedine, ak jem al. pijem. a 5 - 6 hodin v tom rusku vkuse rozpravam. moja mama robi tiez za pasom a obidve mame rovnaky plat, tiez na zamyslenie. to, co si k ucitelom uz niektori dovoluju, je vrchol. minuly tyzden sme po pracovnej dobe 2 hodiny balili ziakom ag samotesty. tento tyzden sme pred pracovnou dobou 2 rana mrzli pred skolou a tie testy rozdavali rodicom. toto mame my v naplni prace? vsak uz by som sa necudovala, keby ucitelia vysli na protesty do ulic.
@alenka7777 chápem, ale ak učíš aj 10hodin denne dokopy to je 10 zápisov max tak na min. Predmet, Číslo strany od do. Problém môže byť ak nie je kniha. Tam by som poverila žiaka.
Ja si neviem predstaviť tak ľudský, že som zodpovedná v práci za uzatvorenie celku a kolega mi odmietne dat podklady, ktoré opakovane žiadam, idem teda vyššie a nadriadený mi povie, že on nemá čas, nech si riešim ako viem a potom mi vyhodí, žeje moja chyba, že to nemám na termín.
@janage pekne napisne. Presne, je sfér, ktoré pracujú nás rámec a nemajú zaplatené.
@alenka7777 toto si ale riešte s vedením. Nie s nami. Prečo chcete kvôli tomu ísť do ulíc? U nás to bolo tak, že jedna učiteľka mala 2 triedy a jedna zase balila. Takže to bolo v rámci pracovného času. A testy rozdávala zase knihovnicka, tiež v rámci svojho pracovného času. Ja tiež dnes robím veci do práce. Ja neviem, prečo sa neozvu iné sféry a nestrajkuju. Ja si učiteľov tiež vážim ale rovnako si vážim aj smetiara. Ja sa stretávam skôr z neochotou od učiteľov. Ďalší príklad, deti mali mať na dané predmety danú zošit. Vždy som kupovala sady a vždy nám ostávali zošity doma. Takto som povedala, povedia na hodine a kúpime. Lenže, to sme museli 3 krát do mesta, pretože na ďalšej hodine zošit/pomôcka musel byť (pod hrozbou zlej známky). My tu papierníctvo nemáme, autobusove spoje o ničom
@alenka7777 tak ma edupage fungovat. A palec hore, mas to v triede nastavene dobre. O tom cely cas pisem, ze ak ucitel pozna ziakov a zadeli " funkcie", tak sa to, co zakladatelke, nestane. Len niektore diskutujuce tu pisu, ako je to nad ramec ich pracovnej naplne. No fungovanie triedy ako kolektivu, ktory si pomaha, vo velkej miere formuje prave ucitel. Aspon ja to tak vidim.
@janage asi si necitala celu diskusiu. vyssie pisem, ze je povinnostou ucitela do edupage napisat ucivo, kt. sa preberalo. nie je mojou povinnostou posielat poznamky, cvicenia, ... ktore sme robili.

@ukulela keď nebol edupage, tak sa úlohy vedeli pozháňať. Ono ide o ten princíp, u detí chceme budovať nejakú zodpovednosť. Nebol som v škole, musím si to zohnať. Trošku sa musím posnažiť, aby som tie úlohy mal. Učiť ich zodpovednosti, ktorú budú ešte veľakrát v živote potrebovať. Učiť ich poprosiť od spolužiaka a zase ich učiť aj pomôcť. Nič zložité sa od nich nežiada. Keď im to všetko pošleme, tak znova dostanú všetko na zlatom podnose a tak sa postupne vytráca to, že žiaci si vedia navzájom pomôcť, poprosiť a poďakovať.