Zlyhal pedagóg?
Chcem sa opýtať na Vas nazor maminky. Ucitelka dala vyrobiť detom prekvapenie pre spolužiakov. Kazdy si losoval niekoho. Nepisala to na edupage nikde. Nechala to na detoch 7rocnych. Moj syn cely víkend vyrabal, dal autíčko, sladkosti, ovocie. V pondelok ucitelka pozbierala balíčky a rozdávala detom. A ako na ten truc nas ostal stáť sam, ktorý nedostal. To sklamanie ked prisiel domov Vam nemusim rozprávať. Ide o to, ze ucitelka ho nechala tam stat a povedala , ze ti co nedoniesli nech donesú zajtra a ak nie tak nie. Akoze je toto normalne co urobila? Ze este jedna nedostala balíček, ale nas si to nevšimol keďže bol tak sklamany. Akoze to tej ucitelke nebolo hlupe, ze on ostal tam stat a on doniesol a jemu nedala. Vsak ti dvaja co zabudli nemali tiez dostat. Alebo mala povedať, ze dnes dostanú polovica a zajtra druha polovica. Nie nijako to nezachranila. Strasne sklamanie a tu nejde o darček, ale o princip
@shee11 omyl sa moze stat, ale spravne by bolo, ak by ucitelka zareagovala aspon potom a nejako vyriesila situaciu. A nasledne aj komunikovala s rodicom/rodicmi (aj ukrivdeneho dietata aj toho, co balicek nepriniesol).
Zlyhal pedagor. Pre 7 ročné deti takto darčeky riešiť nemala. Ak, tak ak všetci prinesú darčeky- mala skontrolovať- či si navzájom vymenia. Kto nepriniesol, nemala mu dať. Bola to výmena. Ona mala najskôr kontaktovať rodičov, či sú ochotní darovať nejaký darček. Až potom mala dať deťom úlohu. Ak sa mu vysmievala alebo deti, šla by som za učitelkou osobne a vydiskutovala by som si to s ňou a následne za riadiiteľkou. Aby aj ona vedela, aký má "personál". Totot sa nerobí.
Co sa čudujeme.. dnes už učiteľky niesu učiteľky to akoby si o učiteľke mojej dcéry písala..
A vaša totálne zlyhala ..že pedagóg..ja by som zašla osobne za ňou toto sa proste nerobí ona si to nevie zorganizovať..a takéto učia? Keď nevedia v takych banalnych veciach postupovať..ako to môže učiť..
Knihu by som mohla napísať aké ucky mali a majú moje deti..za 6 rokov na základnej mali jednu s ktorou sa normálne dalo a plnila si svoju úlohu..cele zle a ešte zvýšte im platy..otrasné
Práveže tie deti čo nemaju tak doniesli najviac! Mojmu synovi co mal vyrobiť tak je z dobrej rodiny, ale on zabudol. Ja to nedavam jemu za vinu. Ja toto davam za vinu ucitelke, ze toto dopustila.. volala som riaditeľke, keďže pani učiteľka sa nevyjadrila k tomu. Sama bola v šoku, ze detska dušička je zraniteľná. Ako kamaráti si medzi sebou ukazovali a on nic. No nevadí.. ale nech sa toto neopakuje, lebo ona co stvara s tymi detmi je uz cez čiaru! Kazala sa im naučiť povest celu stranu a vedeli len traja z triedy tak povedala, ze nebude ich známkovat. Ok nemusela, ale za to ze sa to naučili mala im dat aspon smajlika. Moj syn je hrozne citlivý on to tak prežíva veľmi. No pani učiteľka ich vedie ako vojakov
@shee11 ano ked sa to stane vášmu dieťaťu potom sa budeme o tom rozprávať. Tu ideo princip, ze jedny nedostal a on bol zodpovedný a urobil a nezabudol ide o to. Aj vy kebyze niekde ste medzi 20ludmi a vsetci dostanú a vy jediná nedostanete by som chcela vidieť vas výzor. Pekny den!
Baby ďakujem Vám pekne za podporu. Riesila som to s riaditeľkou ona to dnes napravi. Bohužiaľ, keďže ucitelka zlyhala musi to napraviť druhy. Mne nejde vôbec o darček. Vsak aj keby nálepku dostal, alebo aj zdrap papiera ide o to poníženie pred všetkými, ze ostal tam stáť. Dnes su deti hnusne vysmievajú sa jeden druhému. Ale prekvapilo ma aj to, ze volali mi mamičky druhých deti a povedali mi, ze M... ze im bolo ľúto, ze nic nedostal a ze zajtra mu donesú prekvapenie. Mne tiez ako matke by bolo ľúto hocijakeho dietata a tiez by som dala synovi aby niečo mu zaniesol nejakú drobnosť. Tu ide o ucitelku ako zlyhala ako pedagóg. Sama riaditelka povedala, ze v zborovni maju milion somarin mohla mu naozaj dat aspon nálepku nech sa necíti ukrivdene.
@marickaaaa Ale ved preco to berieš tak negatívne? Je uplne jasné, že chces syna chrániť a máš ťažké srdce na učitelku (podla mna tých staznosti na ucitelku by sa našlo ovela viac). A možno dnes príde s darcekom? Prvotný úmysel učitelky bol dobrý. Treba sa jej spýtať. Proste to bola jednorazová , nešťastná, neúmyselná, situácia. Samozrejme, že súhlasím s tým, že to mohla nejako vyriešiť, ale to sa nestalo. Môj príspevok bol o niečom inom. Bol o zachovaní si chladnej hlavy a o prijatí, že dieťa sa bude stretávať s nespravodlivosťou často.
Čo sa týka toho, že keby sa to stalo môjmu dieťaťu - potom sa môžeme porozprávať 🙂 Môj syn je tretiak, veľmi citlivý so sklonmi k úzkostiam, strachom, hlbavý premýšľavý typ, introvert, tažká povaha, vo vsetkom vidí nespravodlivosť, má sklon k sebaľútosti, bojí sa ísť do kofliktu. Tých krívd, ktoré už zažil by som vedela knihu napísať. V prvý den skoly ho družinárka zabudla zobrať na obed, ostal plakať na chodbe (chodia do inej budovy). Myslíte, že to niekto riešil a ospravedlnil sa? Co sa týka učiteliek detto. Správanie detí? Ešte horšie. Dnes je tretiak, jeho povaha sa nezmenila. Ale zlváda ovela viac. Pomaly, ale isto. Je silnejší a odolneší. Ale nie vdaka tomu, že riešim za nho problémy, ale vdaka tomu, že sa veľa rozprávame. O to mi išlo. Zlé vecí sa dejú a budú sa mu diať. Žial.
@marickaaaa mala to nedomyslené, ale co už, deje sa, určite by mala žiadať, aby to dieta čo nedonieslo, tak ten darček donieslo pre tvojho syna, synovi zase treba vysvetliť, že to su deti a takéto bebi sa stavajú, bohužiaľ súčasťou života su aj sklamania a prehry, tvoj syn práve jednu zažil a bude ich viac, takže hlavu hore, kúp mu niečo pekne ty a nech počká na darček od spolužiaka trpezlivo
@marickaaaa Nezachovala sa správne! Treba zvážiť aj dary pre túto pani učiteľku do budúcna. Keď je takto veľmi “ľudská” k deťom.
PORADÍM TI!
Skús niečo ty pripraviť pre svojho syna. Daj darček do poštovej schránky. Povedz svojmu synovi, že to je od toho chlapca. Vraj jeho rodičia mu prikázali …., lebo on zabudol a musel mu ju osobne do poštovej schránky priniesť. Pred triedou mu darček nedal, lebo sa hanbil, dokonca sa hanbí aj pred ním (preto ju dal do schránky) …. proste nejakú takúto “omáčku” si vymysli. Prečo je to dobré? Pretože tvoje dieťa “dostane” akože darček. Bude v tom, že to je od toho chlapca, len ten chlapec sa hanbí za svoje lajdáctvo. Kvázi “prenesieš” toto celé na lajdáctvo. Dôraz dostane zábudlivosť toho druhého dieťaťa. Rozumieš?
Teraz je dôraz na tom, že on vyrábal, vytváral a on nedostal od toho chlapca nič. NIČ nedostal! On nechce darček od TEBA, on chce darček od toho chlapca! Dohoda bola taká, že on vytvorí darček pre spolužiaka a naopak spolužiak jemu. A nestalo sa to takto! Je sklamaný.
Takto to vieš ty ako rodič “zachrániť” túto situáciu. Tvoj syn bude mať lepší pocit, uvidíš. Synovi povedz, nech sa s tým chlapcom nerozpráva, nech sa s ním nehrá. Pretože je “lajdák”. Keď sa “polepší” ten chlapček tak sa s ním môže hrať.
Je to iba tvoje tajomstvo.
@marickaaaa u nás podobná situácia minulý rok. Učiteľka deťom povedala, že môžu doniesť komu chcú tak to dopadlo tak, že niektorí mali dve hračky a niekto ani jednu. Môj syn nastúpil do triedy v septembri lebo prestupoval z inej školy a nedostal od spolužiakov nič. Učiteľka im ale každému nachystala pero a malý zápisník. Môj syn dostal ružový. Hovoril, že to bol jeho najhorší deň v živote. Keď sme sa ohradili tak sme z toho vyšli ako my zlí pretože to prekrútila nato, že riešime peniaze za darček. Syn sa už takýchto akcií tohto roku zúčastňovať nebude. A tiež som učiteľka a tiež so svojimi žiakmi toto robím práce dnes. Vyberali si papieriky s menami. Vieme aj to, že niektorí sú chorí tak som zo svojho kúpila maličkosti aby nikto nebol sklamaní. Moji sú ale už gymnazisti a sami povedali, že donesú viac aby dali niekomu kto náhodou nedostane.
@shee11 o pani ucitelke by som vedela aj ja napísať knihu. Nieje mila k deťom cele dni len krici po nich a moj syn sa boji uz aj kychnut. Ked nieco zabudne napise na edupage alebo do žiackej taku poznamku, ze až. Ale ide o to, ze ona tie deti nevie za nic pochváliť a len karhat a vrieskat po nich. Ako prvaci uz mali zle známky spolužiaci. Nepride mi toto uplne v poriadku. A prislo mi hrozne nespravodlivé, ze on sa znazil a nedostal ani pochvalu ani nic. Ale na to sme si uz zvykli, ze pani učiteľka nevie ich pochváliť za nic len karhat. Nebojte sa ja svojho syna učím, ze v zivote budu aj horšie veci . Ale toto sa mi od strany pedagóga nepáčilo. Ked niekto nedoniesol nemal ani on dostať.
@katkine_terapie Ahoj, ja s Tebou súhlasím, bolo by to správne. Ale snažila som sa na to pozrieť aj z pohladu učitelky. Ona to zrejme neodhadla. Okrem toho, je fakt ťažké ju súdiť na základne tejto jednej nehody. Nechcem aby to vyznelo cynicky, ale 25 z 26 detí bolo šťastných. Učí ich, predkpokladám, že sa aj snaží a do určitej miery jej musí na tých deťoch aj záležať. (ved kto by to robil za tie peniaze, všakže.). A potom príde jedno také zlyhanie a my ju tu ideme udupať pod čiernu zem. Proste, ľudia sú omylní, všade a vždy. Človek rýchlo zabudne na to za čo môže byť vďačný.
Ja som skôr chcela poukázať na to ako z tejto situácie vyťažiť, pretože nespravodlivosti v živote môjho dieťaťa sú náš každodenný chlieb. Niekedy objektívne, niekedy subjektívne.
Aj táto téma je čisto iba o odvetnilovaní si zlosti na učiteľku, nič objektívne sa nevyrieši. Resp. vyriešilo by sa to aj bez rád na MK (ako už autorka písala, že deti mu pripravia darček... - A možno v konečnom dôsledku to bude pre syna ešte krajší zážitok.
@marickaaaa mali sme podobnu ucitelku, v prvej triede 4-ky a pod. Teraz v tretej má inú a je to ešte hrošie 🙂
@shee11 Môžem sa spýtať, bola si u psychológa so svojim dieťaťom? Neber moju otázku v zlom. Len píšeš o strachu, úzkostiach u dieťaťa … Ide o 9 ročné dieťa. Mám dcéru, 9 ročnú. Ak by mi takto reagovala, čo píšeš ty, jednoznačne by som to riešila so psychológom.
Neuvažovala si nad tým?
Učiteľka si mala najprv pozbierať všetky darčeky, a až potom rozdávať. Súhlasím, že sa nezachovala správne
Ale na druhú stranu, robiť z toho drámu, nespat kvôli tomu, mať stres... Chlapec je už veľký, treba mu to vysvetliť jasne a vecne, a nie lamentovať pred ním a robiť z neho chudáka. Stalo sa. Ide sa ďalej.
Veď aj moja 5 ročná by nad tým mávla rukou...
@eva112014 ideme zatial do CPPP, ale aj preto, ze je tam podozrenie na poruchu pozornosti. Uvidim co nam tam povedia. A podla mojej google diagnozy mozno aj toto https://naspoklad.sk/diagnosis/hypoaktivita Resp. to nie je diag., ale iba povahová črta.
On sa vie svojimi predstavami dostat do paniky, hlavne vecer ak je unaveny. Je toho dost. Ale nerada by som sa tu o tom rozpisovala 🙂
Sklamanie bolo veľké, ale hodím to uz za hlavu. Syn to mal vysvetlene uvidime s čím pride dnes 🤣🤷♀️ ide aj o to, ze ja tejto pani ucitelke vzdy niečo pekne pošlem ci na vianoce , na sviatok atd. Nie nečakam od nej nic. Niesu to dary, ale na meniny jej syn zobral jablka, lebo sme mali domáce, nakreslil jej obrázok atd. Na vianoce som jej poslala svätý obrázok z dovolenky plus vonavu sviečku. Ano mozno to berie, ze mame peniaze nech mu kúpim. Ale zas ponizovat ho takto mi nepríde pekne. Nevadi syn bude o to silnejsi a pouci sa v zivote. Ze nie vždy bude mat na Ružbachy ustlané. Len toľko k tejto veci. Esteze sa to jemu stalo, lebo dcérka má chore a slabé srdiečko a kebyze niekto jej toto urobi tak môže aj odpadnut zo žiaľu a stresu. Aj keď ju ucime, ze nie vždy všetko dostane, ale toto je ina situáciu pred celou triedou
@marickaaaa Pises ze nedostal len on. Potom ze este jedno dievcatko tiez nedostalo a potom zas ze on jediny tam stal bez darceka, on sam, on sam... tak boli dvaja co nedostali ci nie?
To dievcatko tam nestalo tiez naprazdno?
@nafka0483 to dievčatko je ucitelky neter co nedostalo, ale jedno dievčako donieslo navyše. Moj syn si nevšimol ci uz ona dostala ci nie. Bol uplakany tak viac neriešil
Môj názor ej taký, že v rodinách sa dejú kadejaké veci- niekto má možno v rodine vážnu chorobu, niekto nemá peniaze, niekto rieši závažnejšie veci než je darček a nemá energiu na darček "pre mikuláša". Ak učiteľka robí takúto vec má počítať s tým, že niektoré deti nič nedonesú lebo... V tom prípade má mať zásobné darčeky a dať ich dieťaťu na ktoré nevyšlo. Netvrdím, že darčeky v zásobe majú byť darčeky za mastné sumy, dnes sa dá kadečo zohnať za pár centov alebo zadarmo. Ale: vysvetli synovi, že sa takéto veci stávajú, nemali by sa, ale sa stávajú a taký je život. Možno je sklamaný, ale má veľkú lekciu o živote.
@eva112014 tak toto je úplne iná situácia podľa mňa ... To teraz vždy, keď sa stane chlapcovi krivda, tak mama to bude takto "žehliť"? Však normálne to treba vysvetliť, mama keď bude menej prežívať takéto veci, aj to dieťa to ináč zoberie.. Áno, princípovo to nie je fér, čo sa stalo, ale zas úprimne, je to prkotina.
@jesenzima ano pokiaľ bude maly tak budem za nim vzdy stat! Postupne sa bude učiť byt zodpovedný sam za seba. Ale ako prepáčte v 7rokoch je to moc. Toto ona ako pedagóg nemala dopustiť.
@marickaaaa áno, pedagóg urobil chybu, ale rodič má dieťa posilniť a podporiť a nie klamať "náhradným" darčekom (ako bolo navrhnuté) ... A takéto veci sú podľa mňa banality, ktoré netreba ešte týždeň rozmazávať.. to je môj názor..
@marickaaaa Už tu bolo napísané dosť, tak poviem len jedno, je mi ľúto tvojho syna lebo to čo s tou akože učiteľkou (nechcem sa dotknúť učiteliek na MK alebo vyvolať dojem že všetkých hádžem do jedného vreca) zaživa je hrozné.
Spojiť sa s ostatnými rodičmi a žiadať výmenu učiteľa.
Darčeky pre deti, učitelia čo to nevedia dotiahnuť do konca a predvídať čo sa môže stať a mať 2-3 darčeky v zálohe nech to radšej ani nerobia.
Žiaľ, pani učiteľka situáciu nezvládla a nedomyslela...ak organizuje takú akciu, musí počítať s tým, že niektoré deti nedonesú nič a mať v zásobe "náhradný darček" , aby žiadne dieťa nezostalo smutné...
Btw. ženy, zamysleli ste sa niekedy nad tým, kto študuje dnes "za učiteľa " ?
Kto dobrovoľne pracuje za tento plat ?
Zopár nadšencov, ktorí milujú deti a plno takých, ktorí tam nemajú čo robiť - vedomostne, osobnostne, charakterovo, ľudsky... :(
Pedagogické fakulty majú také nízke nároky na študentov, že je to až neskutočné....v BA kraji učiteľov ubúda a nebude....ľudia si prestali vážiť vzdelanie a potom sa rozčuľujú na fórach, kto učí ich deti :( ... a bude to len horšie ... skončí to až vtedy, keď sa spoločnosť spamätá...učiteľmi sa budú stávať najlepší z najlepších, vzdelávanie pedagógov bude kvalitné a odmena za túto prácu bude adekvátna...
Pracovať s deťmi totiž každý nemôže....to nie sú neživé prepravky...ale cítiace bytosti 🙂
@lapalma presne uplne súhlasím s vasim názorom. Ano aj ja som chcela ísť veľmi za ucitelku, táto práca by ma veľmi bavila. Ale bohužiaľ nevedela som R a račkujem, tak mna ako dieťa deptali veľmi za to v škole. Ze kde chcem ist ked sama neviem vysloviť R. Mam v rodine kopec pedagógov aj moja maminka je. Ale toto co urobila ucitelka môjmu synovi sama mamina uznala , ze mala to vyriešiť nejako inak. Dnes mu dala čokoládové lízatko v poriadku je to milé. Ale uz to situáciu nezachráni. Nevadi ma do života lekciu. A ona veru by mala zmeniť profesiu, lebo cele dni hukat po 7rocnych detoch a davat zle známky a poznámky mi nepríde uplne správne!