icon

Zmena v školskom systéme

26. máj 2025

Je to pravda?
Uz nebudu pisat pisanym...
Uz nebudu domace ulohy...
Do 3. rocnika sa maju naucit iba citat...
Nebudu znamky...

Ja mam velke obavy ohladom tohto noveho systemu. Ved kamoskin syn je druhak v Cesku a sa ucia zlomky, nasobilku, pocitat do 100.

My nedopadneme dobre, ak toto bude fakt realita.....

Strana
z6
kacena4
26. máj 2025

blbost

autor
26. máj 2025
@kacena4

blbost

@kacena4 no, nie je to blbost. Uz mi to potvrdili 3 ucitelky z roznych skol.

guudy
26. máj 2025

Daj relevantny zdroj, ked tvrdis, ze to nie je blbost.

pribinak
26. máj 2025

Zlomky druhak? Neverim

krtko1313
26. máj 2025

V Bratislave mám pocit, že to zaviedli už pred 5r. Strašne slabé vzdelávanie. Zo školy nikde neboli na olympiáde. Mám pocit, že tu nepotrebujú múdre deti. A nie neviem si to predstaviť.

galganka
26. máj 2025

Pisaným už teraz veľa škôl nepíše, úlohy a známky sú za mňa "zbytočné", s čítaním do tetieho ročníka je to už na prvé prečítanie konina.

dskjhfdlkdjhl
26. máj 2025
@pribinak

Zlomky druhak? Neverim

@pribinak Neucia sa zlomky tak, ako ich pozname, ale delia napr. cokoladu/pizzu na casti, cize taky prakticky uvod k zlomkom.

pribinak
26. máj 2025
@dskjhfdlkdjhl

@pribinak Neucia sa zlomky tak, ako ich pozname, ale delia napr. cokoladu/pizzu na casti, cize taky prakticky uvod k zlomkom.

@dskjhfdlkdjhl však to sa učia aj slovenské deti. Zas nerobme hystériu len preto že je pondelok

dskjhfdlkdjhl
26. máj 2025
@pribinak

@dskjhfdlkdjhl však to sa učia aj slovenské deti. Zas nerobme hystériu len preto že je pondelok

@pribinak Ved ja netvrdim opak, ja davam na pravu mieru to, co pise autorka.

mimikarol
26. máj 2025

Jasné druháci sa učia zlomky 🤣

sella38
26. máj 2025
@dskjhfdlkdjhl

@dskjhfdlkdjhl ale túto propedeutiku k zlomkom majú aj slovenské deti na 1. stupni 🙂

sella38
26. máj 2025

ZŠ bude rozdelená na 3 cykly... áno, na konci prvého cyklu, teda v 3. ročníku má dieťa vedieť čítať a písať, ale preboha nie IBA!! Zaujímalo by ma aký si ročník narodenia, lebo teba teda tiež veľmi čítať s porozumením v škole nenaučili 🙂 Každá škola/trieda pôjde svojim tempom a na konci cyklu je určitý výstup, ktorý musí dieťa zvládať.

sszuzu8
26. máj 2025

Nepisat písaným? To sa mi nepáči vôbec. To je podľa mňa základ. Keď píšem v práci nejaké dlhšie vyjadrenie k niečomu alebo opis situácie atď píšem to zásadne písaným oveľa krajšie to vyzerá fakt by sa to malo používať bežne. Niekto to nepoužíva ale nevedieť to vôbec? Tak ako hmm.. Podľa mňa to budú blbosti znie to tak akoby už ani do školy nebolo treba chodiť ani úlohy ani známky

felycity
26. máj 2025

mne sa zdá, že v jednom príspevku miešaš niektoré reálne zmeny s nepochopenými alebo zjednodušenými tvrdeniami. Reforma školstva na Slovensku smeruje k modernejšiemu a menej stresujúcemu vzdelávaniu, kde sa viac sústreďuje na rozvoj schopností než na memorovanie. Čo sa týka čítania mal by sa viac klásť dôraz základné zručnosti (čítanie, porozumenie textu, základné počty), ale deti sa samozrejme budú učiť aj matematiku, prírodovedu, výtvarnú, pohybovú výchovu a pod.
Cieľom nie je "iba čítať", ale netlačiť na memorovanie a bifľovanie , schopnosť pochopiť a analyzovať text, kým nie sú zvládnuté základné zručnosti. Ustupuje sa od ornamentálneh písaného písma a ztaiľ je to tušim vec školy, či bude učiť formu písaného písma resp " kurzívou" vzhľadom ja na dobu digitalizácie. Známkovanie hlavne v nižších ročníkom - cieľ je odbúrať stres, ja osobne si myslím, že slovného hodnotenie mi viac napovie ako jedna výsledná známka. Otázka je či sa im to podarí zvádnuť túto reformu...

pribinak
26. máj 2025
@sszuzu8

Nepisat písaným? To sa mi nepáči vôbec. To je podľa mňa základ. Keď píšem v práci nejaké dlhšie vyjadrenie k niečomu alebo opis situácie atď píšem to zásadne písaným oveľa krajšie to vyzerá fakt by sa to malo používať bežne. Niekto to nepoužíva ale nevedieť to vôbec? Tak ako hmm.. Podľa mňa to budú blbosti znie to tak akoby už ani do školy nebolo treba chodiť ani úlohy ani známky

@sszuzu8 píšete písaním ….niektori píšu tak škaredo že to ani sami po sebe nevedia prečítať a nie aby to zvládol niekto druhy …. vserko píšeme na pc a už sa len podpíšem

Je fakt, že my mame veľmi komplikovane písané písmo, sama slučka či háčik. Mierna úprava už na niektorých školách bezi

kp7333
26. máj 2025
@sszuzu8

@sszuzu8 to v ktorej praci sa v tejto dobe este pise rukou? ved aj od lekara sa dnes odchadza s lek. spravou vytlacenou na pocitaci.

moonlight1210
26. máj 2025

Idu menit system, ale nie tak, ako pises ty.

A hovori sa uz o tom par rokov. Nie je to novinka, ze chcu zmenit aktualny sposob vyucby, kedze ten prestava byt dostacujuci.

Co ja viem, tak by ucivo vzdy pocas troch rokov malo byt naviazene na nejaku temu, v ramci ktorej by vedomosti z kazdeho predmetu nadvazovali. A malo by to detom pomoct nevnimat ucivo kazdeho predmetu izolovane, ako doteraz, ale v prepojeni.

Ale hodiny krasopisu by som nechala v ramci vytvarnej napriklad, aspon jeden rok. Pretoze rozvijaju jemnu motoriku, a tym padom mozog. Aj ked sa to navonok nezda.
Je za tym presnost, preciznost, sustredenost, vznika mnoho prepojeni. Je to pre mozog preto spociatku velmi unavne a otravne. Ovela viac ako kreslenie a starostlive vyfarbovanie. Ale mozog sa vie vycvicit a zvladnut to. Pomaha to aj tym, co su na umelecke veci nemotorni. Nemusi byt to pismo dokonale, dolezite je, ze su tam pokroky.

Praca ruk vzdy rozvija mozog a jeho kapacitu.

unicornlady
26. máj 2025

Písanie je zdravé pre vývoj mozgu. To si nemyslím, že by sa prestali učiť.

(viem, že niekde v zahraničí písali napr. deti na počítači a už vedia, že to nie je dobré pre vývoj, preto sa vrátili k písaniu rukou)

kuggis
26. máj 2025

Ja som práveže veľmi nešťastná,že mojej dcéry sa už reforma vôbec nedotkne, musí sa bifľovať poučky, ktoré jej vôbec nepripadajú podstatné a každý deň ich učiteľka z nich skúša, nie je dňa kedy by neprišla zo školy s nejakou známkou aj angličtinu sa musí bifľovať, pritom na angličana rozpráva po slovensky a nedá si vysvetliť,že jej nerozumie, hanbí sa použiť aj to čo má nabiflené. Vkuse nejaká písomka , nejaká päťminútovka... Ale to je problém v učiteľke, lebo aj v dnešnej dobe sú niektoré normálne...

pribinak
26. máj 2025
@unicornlady

Písanie je zdravé pre vývoj mozgu. To si nemyslím, že by sa prestali učiť.

(viem, že niekde v zahraničí písali napr. deti na počítači a už vedia, že to nie je dobré pre vývoj, preto sa vrátili k písaniu rukou)

@unicornlady ale neprestane sa to učiť, ale zjednoduší sa typ písma

cyberk
26. máj 2025

Tak to pisane pismo je fakt zbytocnost vediet… 🫣

diaszoky
26. máj 2025

No ved konecne moja neter ma uloh ani stredoskolak domace bansicky herbare kubiny a blbosti nepotrebne k zivotu malokto ma tym padom aj super znamky.. tlacia nanich brutalne ale vylet? Ziaden

rapunzel0
26. máj 2025
@dskjhfdlkdjhl

@dskjhfdlkdjhl toto robíme s deťmi v škôlke ☺️

simona92101
26. máj 2025
@diaszoky

No ved konecne moja neter ma uloh ani stredoskolak domace bansicky herbare kubiny a blbosti nepotrebne k zivotu malokto ma tym padom aj super znamky.. tlacia nanich brutalne ale vylet? Ziaden

@diaszoky nedavno tu bola debata,ze deti maju vela vyletov a akcii,ze sa maju radsej ucit 🙈 tazko niekomu vyhovies 🤷‍♀️ za mna by tam mal byt balanc,aj oddych cas na zabavu aj ucenie,ale nie domov navalit prvakom druhakom kopec uloh

mona333
26. máj 2025

Moje deti chodia do bežnej ZŠ, ale na našej ZŠ sa deti učia písať comenia script,nie písané písmo. Učia sa ho ale čítať aj napísať písmenko, ale nie spájať do slov (závisí to od učiteľky). Napriek tomu obe moje dievčatá ovládajú písané písmo, chlapci ho vedia len čítať.
Na prvom stupni sa u nás neznamkuje od 2020. Ale deti sú hodnotené, písomky majú na body napr 10bzo 16b, vysvedčenie je slovné a to rada čítam, lebo mi povie viac ako známka 1,2,3... Tiež som si musela zvyknúť na tento štýl hodnotenia, ale páči sa mi viac.
Taktiež domáce úlohy majú malo, väčšinou len jedno cvičenie z každého predmetu, dokonca syn na prvom stupni mal domácu len vtedy,keď nestihol na hodine všetko.

dskjhfdlkdjhl
26. máj 2025
@rapunzel0

@dskjhfdlkdjhl toto robíme s deťmi v škôlke ☺️

@rapunzel0 ale ved ja to viem, ja som sa snazila dat na pravu mieru ten vykrik do tmy, ktory tu odprezentovala autorka.

beronsche
26. máj 2025

Autorka - zrejme máš na mysli prechod na nový vzdelávací program, ktorého pilotná fáza už prebieha.
Ale interpretujes to veľmi zle.
"Čítanie do 3.rocnika" zrejme vzniklo z toho, že prvý stupeň bude rozdelený do fáz. To ale neznamená, že sa deti nebudú učiť, ani, že jediná zručnosť má byť čítanie a aj to majú celoplošne zvládnuť až v 3.roc. , to je proste nezmysel.
Niekto vybral niečo z kontextu a toto z toho vzniklo...
Hlavne zachovajme paniku. 🙂

Známky a domáce úlohy , najmä na 1.stupni NIE sú zárukou dobrej školy a ani širokých vedomosti žiakov. To ani náhodou..
Známky u malých detí sú skôr na škodu a domáce úlohy, ako ich poznáme, v podstate tiez.

Je potrebné si uvedomiť, že školský systém funguje už x rokov rovnako, z nadsazkou môžeme povedať, že od Márie Terézie.. Svet sa mení a naše školstvo mu nestíha.
Lenže problém je to, že ľudia lipnu na tom čo poznajú, hoci to už nevyhovuje a nové apriori odmietajú.

Inak, mne príde až úsmevné, že po tom, ako slovenský žiaci končia na konci všetkých rebríčkov v rámci Európy, stále sa poniektorym zdá, že je to ok. Nuž nie je.
A moja jediná obáva je, že sa modernizácia systému výučby urobí tak "po slovensky", čiže odflaknuto, nedôsledne, na prd..

dskjhfdlkdjhl
26. máj 2025
@sella38

@dskjhfdlkdjhl ale túto propedeutiku k zlomkom majú aj slovenské deti na 1. stupni 🙂

@sella38 A teda aj do tretice-ja nikde nepisem, ze to slovenske deti nemaju, len som chcela vysvetlit, ako je autorka mimo.

hopatko
26. máj 2025

Autorka, si zivy priklad toho, preco je akakolvek reforma nasho skolstva potrebna a nevyhnutna. Princip reformy ti uz kocky velmi pekne vysvetlili, uz staci len precitat s porozumenim.

misicka31
26. máj 2025

Áno,ale tento systém zavedú v septembri budúceho roku,nie tento september...bude sa učiť na cykly,a áno v podstate má vedieť čítať a písať na konci svojho cyklu teda akoby v treťom ročníku 🤦je tam viac blbosti 🤷

Strana
z6