icon

Zmena v školskom systéme

26. máj 2025

Je to pravda?
Uz nebudu pisat pisanym...
Uz nebudu domace ulohy...
Do 3. rocnika sa maju naucit iba citat...
Nebudu znamky...

Ja mam velke obavy ohladom tohto noveho systemu. Ved kamoskin syn je druhak v Cesku a sa ucia zlomky, nasobilku, pocitat do 100.

My nedopadneme dobre, ak toto bude fakt realita.....

diaszoky
26. máj 2025
@simona92101

@diaszoky nedavno tu bola debata,ze deti maju vela vyletov a akcii,ze sa maju radsej ucit 🙈 tazko niekomu vyhovies 🤷‍♀️ za mna by tam mal byt balanc,aj oddych cas na zabavu aj ucenie,ale nie domov navalit prvakom druhakom kopec uloh

@simona92101 tak u mojej neterka to neplati mali akoze korculiarsky dve hodina od 7-9 spotene isli do skoly potom sa ucit a take.. cele zle moznoninde maju nadbytok

autor
26. máj 2025

Dakujem za odpovede! 🙂 Mne tieto informacie, ako som vam napisala hovorili 3 ucitelky z roznych zakladnych skol. Nevymyslela som to ja.

Akoze tu niektore frustrovane zeny. 😀🤦‍♀️ Fakt? Fakt nevydrzite bez urazky? Ach jaj... A potom sa cudujme, preco je sikanovanie na skolach tak rozsirene. Uz sa zobudte prosim, chodte sa prejst, ukludnite sa, dajte si kavu alebo chodte si inak nacerpat endorfiny. ❤️Potrebujete!!!

beronsche
26. máj 2025
@sszuzu8

Nepisat písaným? To sa mi nepáči vôbec. To je podľa mňa základ. Keď píšem v práci nejaké dlhšie vyjadrenie k niečomu alebo opis situácie atď píšem to zásadne písaným oveľa krajšie to vyzerá fakt by sa to malo používať bežne. Niekto to nepoužíva ale nevedieť to vôbec? Tak ako hmm.. Podľa mňa to budú blbosti znie to tak akoby už ani do školy nebolo treba chodiť ani úlohy ani známky

@sszuzu8 ty píšeš v práci vyjadrenia ručne, spajanym pisanym písmom? Waw. To je aká práca?

Osobne nepoznám jediného človeka, ktorý by používal tento typ pisma. Zvyčajne ludi casom pouzivaju commenia script..

autor
26. máj 2025
@hopatko

Autorka, si zivy priklad toho, preco je akakolvek reforma nasho skolstva potrebna a nevyhnutna. Princip reformy ti uz kocky velmi pekne vysvetlili, uz staci len precitat s porozumenim.

@hopatko Ty si presne zivym prikladom, preco sa deti sikanuju na skolach. Ak davas takyto priklad aj svojim detom, tak dovidenia.

lucik194
26. máj 2025
@krtko1313

V Bratislave mám pocit, že to zaviedli už pred 5r. Strašne slabé vzdelávanie. Zo školy nikde neboli na olympiáde. Mám pocit, že tu nepotrebujú múdre deti. A nie neviem si to predstaviť.

@krtko1313 to ze nikdy neboli na olympiade je problem ucitelky a Vas rodicov. Hlavne Vás rodicov, ze sa neozvete, lebo skolske kolo je vzdy v skole v jeden termin z kazdej olympiady.
Stačí zatlacit na riaditela.

U nas napr. su mnohe olympiady skolske kolo povinne pre vsetky deti a ine len volitelne.......

hopatko
26. máj 2025

K tvojej analogii, uvaham a primitivnemu zmyslaniu je zbytocne sa vyjadrovat. Avsak, vidim, ze vykricniky su tvoji velky kamosi v boji s nepochopenim. A my sme uz nedopadli dobre, ak je toto fakt realita.

moonlight1210
26. máj 2025

“ Akoze tu niektore frustrovane zeny. 😀🤦‍♀️ Fakt? Fakt nevydrzite bez urazky? Ach jaj... A potom sa cudujme, preco je sikanovanie na skolach tak rozsirene. Uz sa zobudte prosim, chodte sa prejst, ukludnite sa, dajte si kavu alebo chodte si inak nacerpat endorfiny. ❤️Potrebujete!!!”

No tak ale to ty sama nesmies prist rovno s bubnom na zajace, ale s konstruktivnymi otazkami, ak si nie si ista.
(Alebo si si bola ista?)

Nie hned s narekom, ako zle vsetci kvoli reforme dopadneme.

dskjhfdlkdjhl
26. máj 2025

Autorka, a Ty si priklad coho? Nemas poriadne informacie, ale siris bludy.

autor
26. máj 2025
@hopatko

K tvojej analogii, uvaham a primitivnemu zmyslaniu je zbytocne sa vyjadrovat. Avsak, vidim, ze vykricniky su tvoji velky kamosi v boji s nepochopenim. A my sme uz nedopadli dobre, ak je toto fakt realita.

@hopatko A zas a zas. Zena, fakt. Chod so sebou nieco robit. 🙏

kp7333
26. máj 2025

Skolstvo by sa malo vyvijat s dobou, to nase zial ustrnulo niekde v dobe Marie Terezie. Namiesto biflovania sa nezmyselnych pouciek (priklad z 2.roc: Chodec je ucastnik cestnej premavky, ktory sa pohybuje peso 😂) by deti mali byt vedene k citaniu s porozumenim textu, logickemu mysleniu, rozvoju grafomotoriky (nielen cez ucenie pisaneho pisma), pohybu, ale aj praktickych zrucnosti (pestovanie rastlin, rucne s technicke prace)- vsetko s mierou a veku primerane. Som za to, aby predmety na seba nadvazovali, aby deti vedeli vedomosti prepajat a pozerat sa na obdobia v historii ako na celok. No riesme nielen obsah uciva, ale aj sposob vyucovania a hodnotenie, ktore je dnes skor demotivacne. Som za znizenie poctu hodin memorovacich predmetov a pridanie predmetov zameranych na hodnoty, spravanie a pocity deti. Kedze v tomto pretechnizovanom svete zameranom na vykon sa venuje minimum casu rozvoju osobnosti. V dobe AI, internetu a online map uz naozaj nie je potrebne sa ucit naspamat kvanta informacii o jednotlivych statoch, datumy a roky, zoznamy diel autorov...Treba sa zamerat na rozvoj analytickych schopnosti a aplikaciu poznatkov v praxi.

autor
26. máj 2025
@dskjhfdlkdjhl

Autorka, a Ty si priklad coho? Nemas poriadne informacie, ale siris bludy.

@dskjhfdlkdjhl Ved preto sa pytam, kto, co vie. Vcera mi to spomenula tretia ucitelka. Mali ohladom tohto noveho systemu aj skolenia.

bosorkabb
26. máj 2025

Mám známu ktorej dcéra navštevuje ZŠ kde nemajú domáce úlohy, nepíšu hneď pisanym písmom, kde nemajú známky a škola patrí medzi vyhľadávané. Jej študenti veľmi často končia na najlepších školách či študujú v zahraničí.
Moja dcéra chodí na bežnú ZŠ a hneď v prvom ročníku dostala 3x 5. Vieš ako ju to demotivovalo? A za úplnú blbosť. Nenapísala krásne písmenká.
Už teraz školu nemá rada. A to sa do nej tak tešila.
A domáce úlohy? Po svojej pracovnej dobe ešte doma pracuješ?

autor
26. máj 2025
@moonlight1210

“ Akoze tu niektore frustrovane zeny. 😀🤦‍♀️ Fakt? Fakt nevydrzite bez urazky? Ach jaj... A potom sa cudujme, preco je sikanovanie na skolach tak rozsirene. Uz sa zobudte prosim, chodte sa prejst, ukludnite sa, dajte si kavu alebo chodte si inak nacerpat endorfiny. ❤️Potrebujete!!!”

No tak ale to ty sama nesmies prist rovno s bubnom na zajace, ale s konstruktivnymi otazkami, ak si nie si ista.
(Alebo si si bola ista?)

Nie hned s narekom, ako zle vsetci kvoli reforme dopadneme.

@moonlight1210 Preto sa pytam v tejto diskusii, ci viete o tom nieco viac. 🙂

autor
26. máj 2025
@kp7333

Skolstvo by sa malo vyvijat s dobou, to nase zial ustrnulo niekde v dobe Marie Terezie. Namiesto biflovania sa nezmyselnych pouciek (priklad z 2.roc: Chodec je ucastnik cestnej premavky, ktory sa pohybuje peso 😂) by deti mali byt vedene k citaniu s porozumenim textu, logickemu mysleniu, rozvoju grafomotoriky (nielen cez ucenie pisaneho pisma), pohybu, ale aj praktickych zrucnosti (pestovanie rastlin, rucne s technicke prace)- vsetko s mierou a veku primerane. Som za to, aby predmety na seba nadvazovali, aby deti vedeli vedomosti prepajat a pozerat sa na obdobia v historii ako na celok. No riesme nielen obsah uciva, ale aj sposob vyucovania a hodnotenie, ktore je dnes skor demotivacne. Som za znizenie poctu hodin memorovacich predmetov a pridanie predmetov zameranych na hodnoty, spravanie a pocity deti. Kedze v tomto pretechnizovanom svete zameranom na vykon sa venuje minimum casu rozvoju osobnosti. V dobe AI, internetu a online map uz naozaj nie je potrebne sa ucit naspamat kvanta informacii o jednotlivych statoch, datumy a roky, zoznamy diel autorov...Treba sa zamerat na rozvoj analytickych schopnosti a aplikaciu poznatkov v praxi.

@kp7333 Dakujem za super odpoved. 🙏 konecne niekto. Dava ten novy system logiku.

autor
26. máj 2025
@bosorkabb

Mám známu ktorej dcéra navštevuje ZŠ kde nemajú domáce úlohy, nepíšu hneď pisanym písmom, kde nemajú známky a škola patrí medzi vyhľadávané. Jej študenti veľmi často končia na najlepších školách či študujú v zahraničí.
Moja dcéra chodí na bežnú ZŠ a hneď v prvom ročníku dostala 3x 5. Vieš ako ju to demotivovalo? A za úplnú blbosť. Nenapísala krásne písmenká.
Už teraz školu nemá rada. A to sa do nej tak tešila.
A domáce úlohy? Po svojej pracovnej dobe ešte doma pracuješ?

@bosorkabb Tato zmena sa tyka iba 1-4? A potom v piatom rocniku pokracuju podla stareho systemy? Biflovanie, atd?

autor
26. máj 2025

*systemu

beronsche
26. máj 2025

Autorka - ak takto skreslene prezentovali nový spôsob výučby práve učiteľky (krátko po školení) , tak to dopadne hrozne.

Fakt, často my sami sme si najväčšími nepriateľmi pokroku, lebo nevieme vystúpiť z komfortnej zóny..

moonlight1210
26. máj 2025

Tak potom je otazka, co tym ucitelkam, ktore ti to hovorili, na tom skoleni prezentovali, alebo co oni z toho pochopili.

Lebo ja som zas hovorila s inymi a mam uplne ine info k reforme. Vobec nie tak katastroficke, ako ty.

autor
26. máj 2025
@beronsche

Autorka - ak takto skreslene prezentovali nový spôsob výučby práve učiteľky (krátko po školení) , tak to dopadne hrozne.

Fakt, často my sami sme si najväčšími nepriateľmi pokroku, lebo nevieme vystúpiť z komfortnej zóny..

@beronsche Ano, rovnako vsetky 3. Preto sa tu aj pytam, ci nahodoh niekto nieco nevie. Len ma teraz zaujima, ze ci to plati od 1-4, a potom co? Biflovacky a stary system pokracuje?

shee11
26. máj 2025

moje deti chodia do školy, ktoré je v pilotnom programe reformy a uprimne, nebadám žiadne zmeny, žiaľ. je to aj o ľudoch a ochote. väčšinu učiteliek proste nejaká reforma nezmení. biflovanie stále,, kritické myslenie nič, úlohy -samozrejme čim viac tým lepšie...projetk v power point - v žiadnom prípade - krasopisne na papier s vymalovaným obrázkom. skôr vidím pár moderných učiteliek, ktoré bojujú proti veterným mlynom a su nepochopené. smutné . slovensko sa neviem pohnúť z miesta.

autor
26. máj 2025
@moonlight1210

Tak potom je otazka, co tym ucitelkam, ktore ti to hovorili, na tom skoleni prezentovali, alebo co oni z toho pochopili.

Lebo ja som zas hovorila s inymi a mam uplne ine info k reforme. Vobec nie tak katastroficke, ako ty.

@moonlight1210 Napriklad jedna z nich bola az znechutena, ze deti do 3. rocnika nemoze prepadnut, nemusi ovladat ani ucivo, nemusi sa biflovat, najdolezitejsie je sa naucit citat. To bude teraz alfa a omega. A ze co bude z tychto deti. Ja mam teraz 4 rocneho. Samozrejme tato informacia ma nepotesila. 🥲

beronsche
26. máj 2025
@moonlight1210

@moonlight1210 som nachylna veriť, že bez ohľadu na to, čo učiteľkám prezentovali, mnohí ucitelia nechcú meniť zaužívaný spôsob učenia.
Mnohí nie sú ochotní/ schopní sa učiť nové prístupy, meniť svoj prístup po x rokoch v školstve.
Vďaka Bohu za každého jedného učiteľa, ktorý nema skostnatené názory.

lenka_da
26. máj 2025

Moje deti chodili na ZS, kde nepisali pisanym pismom, nemali znamky, mali slovne hodnotenie a na prvom stupni mali velmi malo domacich uloh, vacsinou boli dobrovolne. Napriek tomu sa dostali na jedno z najlepsich bilingvalnych gymnazii. Paneboze, ved ale toto su v zahranici odskusane a overene veci, coho sa tak strasne bojite...

doriiis
26. máj 2025

Ja teda neviem kde a v ktorom roku žijete viaceré.Moj syn osmak teraz si domáce úlohy nerobí od 3.rocnika.Bud nedostanú alebo si ich stihne spraviť v škole.Sem tam občas vypracuje nejaký projekt na compe doma.Inak nič.Papierovu žiačku knižku na druhom stupni majú iba pro forma,známky v nej žiadne.Biflit sa neblifia,to bola sprostosť jak mraky za našich čias.To isté tretiačka.Ulohy Max 15 min na doma.
Pisanym písmom nepíšem ja osobne od 5.triedy na ZŠ.Zbytocnost.
Deťom vravím,nech píšu,ako chcú.Dnes uz nikto písané písmo nevyzaduje

annm81
26. máj 2025

Ak si rodič, čo sa bojí nového systému, ostáva ti to, čo rodičom v celom západnom svete, ktorým záleží na vzdelaní - investovať do vzdelania mimo štátny školský systém. Novinkou to nie je ani na Slovensku. Realita je taká, že kvalita vzdelania raketovo upadá aj inde, len ako je tradičné, na Slovensku je to ešte horšie ako inde.

Trend neučiť písané pismo je tu už viac rokov. V zásade nemusí byť zlý, lebo písaným písmom píše veľmi malý zlomok dospelých - jednoducho je to pomalé a nepohodlné. Na druhej strane by bolo fajn nahradiť to nejakou inou činnosťou, ktorá rozvíja jemnú motoriku, čo sa ale nedeje.

Zrušenie domácich úloh je tiež opatrenie, ktoré niektoré školy zaviedli už dávnejšie. Na škodu žiakov, ale tak tebe ako rodičovi nič nebráni pol hodinku denne venovať domácemu precvičovaniu.

Výuka matematiky je na Slovensku katastrofa dlhodobo a zhoršuje sa naďalej. Áno, začína to už v tom druhom ročníku. Žasnem, keď pravidelne počujem sťažnosti slovenských rodičov, že tretiak sa musí učiť malú násobilku. Mám druháka na zahraničnej škole - obsahom tohto ročníka je najmä zvládnutie násobenia a delenia aj s prechodom cez stovku a tiež delenie so zvyškom, základy pravdepodobnosti, kombinatoriky, geometrie, slovné úlohy...

V zásade idea, že bifľovanie sa má obmedziť a orientovať sa viac na súvislosti, vôbec nie je zlá. Ale nanešťastie, cesta do pekla je dráždená dobrými úmyslami. Celé sa to vzalo z nesprávneho konca a namiesto hlbšieho pochopenia učiva tu jednoducho máme menej učiva, horšiu pamäť a žiadne pochopenie súvislosti.

shee11
26. máj 2025

a moja najoblúbenejsia vec v škole.. musíme deti co najviac trestať za chybu. a hlavne sa z tej chyby nič nenaučiť. co na tom, že je to najefektívnejší spôsob učenia. my musíme od prvého dna budovať v detoch strach z chyby a deptať ich päťkami.

beronsche
26. máj 2025
@shee11

moje deti chodia do školy, ktoré je v pilotnom programe reformy a uprimne, nebadám žiadne zmeny, žiaľ. je to aj o ľudoch a ochote. väčšinu učiteliek proste nejaká reforma nezmení. biflovanie stále,, kritické myslenie nič, úlohy -samozrejme čim viac tým lepšie...projetk v power point - v žiadnom prípade - krasopisne na papier s vymalovaným obrázkom. skôr vidím pár moderných učiteliek, ktoré bojujú proti veterným mlynom a su nepochopené. smutné . slovensko sa neviem pohnúť z miesta.

Autorka - lenže najdôležitejšie je naučiť sa čítať.
A prúser je, že teraz to deti neovládajú.. teda čítať vedia, lenže nevedia čítať s porozumením.
A bez toho sa neskôr nepohnes..
Niekde som dokonca čítala, že takmer polovica dospelých slovákov má s čítaním s porozumením problém.
A toto je výsledok nášho školstva.
Aj preto, by sme mali všetci búrlivo vítať zmenu.

Ja sa skôr bojím, že s typickým mentálnym nastavením slovákov to dopadne tak, že reálne sa nezmení nič..
Že to bude presne tak, ako píše @shee11

hopatko
26. máj 2025
@beronsche

@moonlight1210 som nachylna veriť, že bez ohľadu na to, čo učiteľkám prezentovali, mnohí ucitelia nechcú meniť zaužívaný spôsob učenia.
Mnohí nie sú ochotní/ schopní sa učiť nové prístupy, meniť svoj prístup po x rokoch v školstve.
Vďaka Bohu za každého jedného učiteľa, ktorý nema skostnatené názory.

@beronsche samozrejme, ze je to o ludoch, tak ako vsetko. Ja som mala asi dvojhodinove sedenie so specialnou pedagogickou, ktora je v time tvorcov tejto skolskej reformy. Ta cela idea a myslienka je super, tak ako kazda teoria. Na jej implementaciu vsak potrebujes pedagogov ochotnych robit veci inak, a rodicov ktori to pochopia, co aj podla tejto diskusie bude extra narocne az takmer nemozne... Ak niekto pochopi, ze sa nebude pisat "pisanym pismom", tak, ze hadam budeme vyrezavat obrazky v jaskyni, tak nam ziadna reforma nepomoze.

viestta
26. máj 2025

Autorka, citat s porozumenim je jedna z najdolezitejsich zrucnosti pre cloveka, takze ak bude kladeny doraz na citanie s porozmenim, tak je to velky pokrok. A ovladat citanie s porozumenim je velmi dobry zaklad pre dalsie vzdelavanie. Potom sa nebudu deti biflovat, lebo budu tomu co si precitaju aj rozumiet.

beronsche
26. máj 2025

Autorka - A inak, poviem ti, že k tej "znechutenej" učiteľke by som svoje dieťa nedala.. tá musí byť riadny produkt svojej doby.
Nevadí, že na figu, hlavne, že stabilne...