icon

Zmena v školskom systéme

26. máj 2025

Je to pravda?
Uz nebudu pisat pisanym...
Uz nebudu domace ulohy...
Do 3. rocnika sa maju naucit iba citat...
Nebudu znamky...

Ja mam velke obavy ohladom tohto noveho systemu. Ved kamoskin syn je druhak v Cesku a sa ucia zlomky, nasobilku, pocitat do 100.

My nedopadneme dobre, ak toto bude fakt realita.....

beronsche
26. máj 2025
@hopatko

@beronsche samozrejme, ze je to o ludoch, tak ako vsetko. Ja som mala asi dvojhodinove sedenie so specialnou pedagogickou, ktora je v time tvorcov tejto skolskej reformy. Ta cela idea a myslienka je super, tak ako kazda teoria. Na jej implementaciu vsak potrebujes pedagogov ochotnych robit veci inak, a rodicov ktori to pochopia, co aj podla tejto diskusie bude extra narocne az takmer nemozne... Ak niekto pochopi, ze sa nebude pisat "pisanym pismom", tak, ze hadam budeme vyrezavat obrazky v jaskyni, tak nam ziadna reforma nepomoze.

@hopatko och, myslím, že máš pravdu..
Nemám vôbec žiadne ružové predstavy, že sa niekde posunieme. Nedajbože k lepšiemu.. ☹️

mirka0677
26. máj 2025

v niektorých školách (našej napríklad) to beží už od septembra. Prváci sa normálne začali učiť písať a čítať od jesene. Ja tam deti nemám, len známi, ktorí majú aj staršieho syna a nespomínali, žeby to bolo až také odlišné. Jediný problém môže nastať, ak dieťa z takejto školy bude musieť teraz prestúpiť do "normálnej", kde sa ešte tak neučí a môže byť, že v niektorých predmetoch bude potom v niečom pozadu.
Ja hocijaký nový systém výučby vítam. Učiť sa väčšinu vecí na ZŠ bifľovaním, len preto, že sme sa tak učili my .. prečo? Hlavne ak to nemá zmysel a výsledky to aj dokazujú.
A to s tými domácimi úlohami.. už som počula, ako sa rodičia (prvý stupeň) sťažujú učiteľke, že im dáva málo úloh. Nie preto, že by nestíhali učivo prebrať v škole a nezvládali ho ale že sa potom doma nudia a robia hlúposti. Takže určite bude aj kvôli tomu kopec sťažností 🙂

moonlight1210
26. máj 2025
@beronsche

@moonlight1210 som nachylna veriť, že bez ohľadu na to, čo učiteľkám prezentovali, mnohí ucitelia nechcú meniť zaužívaný spôsob učenia.
Mnohí nie sú ochotní/ schopní sa učiť nové prístupy, meniť svoj prístup po x rokoch v školstve.
Vďaka Bohu za každého jedného učiteľa, ktorý nema skostnatené názory.

@beronsche ano, toto sme diskutovali, ze najvacsi problem budu ucitelia.

A to aj novi, lebo tento system sa musi este previest do praxe aj na VS, aby buduci ucitelia tusili, co sa od nich ocakava.

diewcatqoo
26. máj 2025

Toto je taky hoax ako to, ze sa budu v obchodoch predavat uz len potraviny z hmyzu 🙄 ano, k nejakej reforme pride, ale nebude to take, ako popisujes ty. Btw, uz davno existuju skoly (prip. triedy na normalnych skolach), kde sa uci inak, kde sa neznamkuje a nedavaju sa domace ulohy.
A inak, ano, slovenske skolstvo je na nizsej urovni ako ceske. Syn je druhak v CR a co sa tyka matematiky, tak sa ucia nasobenie a delenie, zaklady zlomkov, z geometrie usecky, priamky, body..., z cestiny beru cely tento polrok slovne druhy a od prveho rocnika je tam doraz na to, aby dokazali citat s porozumenim.
Mame doma aj slovenske ucebnice, syn je zapisany aj v skole na Slovensku, tak to viem porovnat. Ceske su s ucivom o dost popredu. Vela veci, ktore sa ucia na slovensku deti v druhom rocniku, preberal syn uz davno v prvom a teraz ako druhaci sa uz ucia zlozitejsie veci.

beronsche
26. máj 2025
@mirka0677

v niektorých školách (našej napríklad) to beží už od septembra. Prváci sa normálne začali učiť písať a čítať od jesene. Ja tam deti nemám, len známi, ktorí majú aj staršieho syna a nespomínali, žeby to bolo až také odlišné. Jediný problém môže nastať, ak dieťa z takejto školy bude musieť teraz prestúpiť do "normálnej", kde sa ešte tak neučí a môže byť, že v niektorých predmetoch bude potom v niečom pozadu.
Ja hocijaký nový systém výučby vítam. Učiť sa väčšinu vecí na ZŠ bifľovaním, len preto, že sme sa tak učili my .. prečo? Hlavne ak to nemá zmysel a výsledky to aj dokazujú.
A to s tými domácimi úlohami.. už som počula, ako sa rodičia (prvý stupeň) sťažujú učiteľke, že im dáva málo úloh. Nie preto, že by nestíhali učivo prebrať v škole a nezvládali ho ale že sa potom doma nudia a robia hlúposti. Takže určite bude aj kvôli tomu kopec sťažností 🙂

@mirka0677 s tými úlohami mám podobnú skúsenosť..
Na rodičovskom v 3.roc. sme sa bavili o tom, že by deti jeden deň (!) nemali úlohy..
Reakcia 2 hlasnych rodičov (ostatní boli ticho) - a čo budú robiť? Aj tak by boli iba na mobiloch, nemať úlohy..
Smutné, veľmi smutné..

kp7333
26. máj 2025

Inak 1.stupen je u nas este ok. Skutocna tragedia zacina na 2.stupni. 5.rocnik je zufalo lahky (napr. kym vo 4.rocniku sa deti bifluju zbytocne podrobnu vlastivedu a prirodovedu, piatacky dejepis/zemepis su oproti tomu rozpravky statej matere.) Kde system zlyhava na plnej ciare je matematika - v jej vyucbe sme sa nielen neposunuli, ale urobili sme milovy krok vzad. Ucitel na 2.stupni ma pravo si vybrat rozsah uciva, a tak vacsina uci len to nevyhnutne povinne minimum. Potom vo vyssich rocnikoch pride iny ucitel, ktory sa rozculuje, ze niektore veci (napr. rovnice) nepreberali uz v nizsich rocnikoch a snazi sa to dobehnut. A tak si to odskacu deti, ktore nestihaju rychle tempo (kazdy tyzden nove ucivo) a ich rodicia, ktori po veceroch doucuju alebo platia doucovania. Nehovoriac o tom, ze prijimacky na gymnazia obsahuju ucivo nad ramec povinneho minima, takze pokial ziak nema doucovanie (domace ci platene), tak ma smolu.

cevricek40
Autor odpoveď zmazal
beronsche
26. máj 2025
@kp7333

Inak 1.stupen je u nas este ok. Skutocna tragedia zacina na 2.stupni. 5.rocnik je zufalo lahky (napr. kym vo 4.rocniku sa deti bifluju zbytocne podrobnu vlastivedu a prirodovedu, piatacky dejepis/zemepis su oproti tomu rozpravky statej matere.) Kde system zlyhava na plnej ciare je matematika - v jej vyucbe sme sa nielen neposunuli, ale urobili sme milovy krok vzad. Ucitel na 2.stupni ma pravo si vybrat rozsah uciva, a tak vacsina uci len to nevyhnutne povinne minimum. Potom vo vyssich rocnikoch pride iny ucitel, ktory sa rozculuje, ze niektore veci (napr. rovnice) nepreberali uz v nizsich rocnikoch a snazi sa to dobehnut. A tak si to odskacu deti, ktore nestihaju rychle tempo (kazdy tyzden nove ucivo) a ich rodicia, ktori po veceroch doucuju alebo platia doucovania. Nehovoriac o tom, ze prijimacky na gymnazia obsahuju ucivo nad ramec povinneho minima, takze pokial ziak nema doucovanie (domace ci platene), tak ma smolu.

@kp7333 toto je naozaj individuálne..
Napr. naša dedinská škola má matematiku náročnejšiu (v zmysle väčšieho rozsahu učiva) ako veľká škola v okresnom meste (jedna konkrétna, nepíšem vseobecne).
Mňa osobne to veľmi prekvapilo, pretože som taký rozdiel nečakala..
Ani s ďalšími spomínanými predmetmi nemám rovnakú skúsenosť.
Úplne však súhlasím s tvrdením, že naše školstvo je tragédia...

beronsche
26. máj 2025
@cevricek40
Odpoveď bola zmazaná

@cevricek40 o čom to píšeš? Nepatri to do inej témy?

matiak
26. máj 2025

@matiak ja sa na to tesim.. dcera od septembra ide do prvej triedy a nasa skola prave na ten system nabieha od septembra

autor
26. máj 2025
@annm81

Ak si rodič, čo sa bojí nového systému, ostáva ti to, čo rodičom v celom západnom svete, ktorým záleží na vzdelaní - investovať do vzdelania mimo štátny školský systém. Novinkou to nie je ani na Slovensku. Realita je taká, že kvalita vzdelania raketovo upadá aj inde, len ako je tradičné, na Slovensku je to ešte horšie ako inde.

Trend neučiť písané pismo je tu už viac rokov. V zásade nemusí byť zlý, lebo písaným písmom píše veľmi malý zlomok dospelých - jednoducho je to pomalé a nepohodlné. Na druhej strane by bolo fajn nahradiť to nejakou inou činnosťou, ktorá rozvíja jemnú motoriku, čo sa ale nedeje.

Zrušenie domácich úloh je tiež opatrenie, ktoré niektoré školy zaviedli už dávnejšie. Na škodu žiakov, ale tak tebe ako rodičovi nič nebráni pol hodinku denne venovať domácemu precvičovaniu.

Výuka matematiky je na Slovensku katastrofa dlhodobo a zhoršuje sa naďalej. Áno, začína to už v tom druhom ročníku. Žasnem, keď pravidelne počujem sťažnosti slovenských rodičov, že tretiak sa musí učiť malú násobilku. Mám druháka na zahraničnej škole - obsahom tohto ročníka je najmä zvládnutie násobenia a delenia aj s prechodom cez stovku a tiež delenie so zvyškom, základy pravdepodobnosti, kombinatoriky, geometrie, slovné úlohy...

V zásade idea, že bifľovanie sa má obmedziť a orientovať sa viac na súvislosti, vôbec nie je zlá. Ale nanešťastie, cesta do pekla je dráždená dobrými úmyslami. Celé sa to vzalo z nesprávneho konca a namiesto hlbšieho pochopenia učiva tu jednoducho máme menej učiva, horšiu pamäť a žiadne pochopenie súvislosti.

@annm81 Dakujem za odpoved! Vies aj nejake zakladne skoly odporucit, ktore stoja za to?

lilian183
26. máj 2025

Synovec teraz chodí do 7,tr. Ako prvák sa učil písať tlačeným, písaným len aby sa nepovedalo. Susedin vnuk je prvák a učia sa porovnávanie čísel, čo sa učí asi v tretej triede

sella38
Autor odpoveď zmazal
sella38
Autor odpoveď zmazal
abbey1
26. máj 2025

V Česku sa učia zlomky až v druhej triede???? No, to je riadny prúser.!

mirka0677
26. máj 2025
@diewcatqoo

Toto je taky hoax ako to, ze sa budu v obchodoch predavat uz len potraviny z hmyzu 🙄 ano, k nejakej reforme pride, ale nebude to take, ako popisujes ty. Btw, uz davno existuju skoly (prip. triedy na normalnych skolach), kde sa uci inak, kde sa neznamkuje a nedavaju sa domace ulohy.
A inak, ano, slovenske skolstvo je na nizsej urovni ako ceske. Syn je druhak v CR a co sa tyka matematiky, tak sa ucia nasobenie a delenie, zaklady zlomkov, z geometrie usecky, priamky, body..., z cestiny beru cely tento polrok slovne druhy a od prveho rocnika je tam doraz na to, aby dokazali citat s porozumenim.
Mame doma aj slovenske ucebnice, syn je zapisany aj v skole na Slovensku, tak to viem porovnat. Ceske su s ucivom o dost popredu. Vela veci, ktore sa ucia na slovensku deti v druhom rocniku, preberal syn uz davno v prvom a teraz ako druhaci sa uz ucia zlozitejsie veci.

@diewcatqoo vieš čo, ja niekedy mrknem na FB na stránku Štekánka the učitelka a teda oni riešia rovnaké problémy, ako my. Skostnatelé spôsoby vzdelávania, známkované domáce úlohy,( kľudne prvákovi za ňu päťka ), bifľovanie, problémy s maturitami a prijímačkami na SŠ.. keď čítam tam tie diskusie, tak je to rovnaké, ako tu. Záleží hlavne na učiteľoch, ich ochote učiť deti po novom a správať sa k nim ako k partnerom, nie nejakým robotom, čo majú ticho sedieť a poslúchať a hlavne nerobiť chyby, lebo za tie je zlá známka.
A teda ak tam sa učia v druhom ročníku zlomky... fuha. Moji majú "matematické gény", obaja sa ako prváci naučili násobiť a deliť tak, že ozaj pochopili, ako to funguje (pretože si chceli sami spočítavať výsledky v spoločenských hrách). Ale nedokážem si predstaviť ich to tak skoro učiť len tak, bifľovaním. Veď tie menej nadané deti si ešte stále počítali ako druháci sčítanie na prstoch ( a učiteľka povedala, že je to ok, proste oni sa do toho dostanú - a aj sa ozaj dostanú časom) V tomto som určite vďačnejšia za naše pomalšie tempo 🙂

annm81
26. máj 2025
@mirka0677

@diewcatqoo vieš čo, ja niekedy mrknem na FB na stránku Štekánka the učitelka a teda oni riešia rovnaké problémy, ako my. Skostnatelé spôsoby vzdelávania, známkované domáce úlohy,( kľudne prvákovi za ňu päťka ), bifľovanie, problémy s maturitami a prijímačkami na SŠ.. keď čítam tam tie diskusie, tak je to rovnaké, ako tu. Záleží hlavne na učiteľoch, ich ochote učiť deti po novom a správať sa k nim ako k partnerom, nie nejakým robotom, čo majú ticho sedieť a poslúchať a hlavne nerobiť chyby, lebo za tie je zlá známka.
A teda ak tam sa učia v druhom ročníku zlomky... fuha. Moji majú "matematické gény", obaja sa ako prváci naučili násobiť a deliť tak, že ozaj pochopili, ako to funguje (pretože si chceli sami spočítavať výsledky v spoločenských hrách). Ale nedokážem si predstaviť ich to tak skoro učiť len tak, bifľovaním. Veď tie menej nadané deti si ešte stále počítali ako druháci sčítanie na prstoch ( a učiteľka povedala, že je to ok, proste oni sa do toho dostanú - a aj sa ozaj dostanú časom) V tomto som určite vďačnejšia za naše pomalšie tempo 🙂

@mirka0677 učiteľka v druhom ročníku považovala počítanie na prstoch za niečo, čo je v poriadku? To je ukážka toho, kam vedie cesta, že deti netreba preťažovať a nepotrebujú domáce úlohy. Aj matematicky nenadané dieťa priemerného intelektu je schopné v 7. - 8. roku života sčítať a odčítať do 100 z hlavy. Stačí, aby mu večer, pred čítaním rozprávky, dal rodič desať prikladov, ktoré dieťa skúsi vyrátať bez papiera a prstov - otázka 5 - 10 minút denne, žiadne mučenie.

annm81
26. máj 2025

Autorka, prepáč, ale toto neviem.

sella38
Autor odpoveď zmazal
annm81
26. máj 2025
@sella38
Odpoveď bola zmazaná

@sella38 No ibaže druhák ich už naozaj nepotrebuje.

sella38
Autor odpoveď zmazal
siska53
26. máj 2025
@felycity

mne sa zdá, že v jednom príspevku miešaš niektoré reálne zmeny s nepochopenými alebo zjednodušenými tvrdeniami. Reforma školstva na Slovensku smeruje k modernejšiemu a menej stresujúcemu vzdelávaniu, kde sa viac sústreďuje na rozvoj schopností než na memorovanie. Čo sa týka čítania mal by sa viac klásť dôraz základné zručnosti (čítanie, porozumenie textu, základné počty), ale deti sa samozrejme budú učiť aj matematiku, prírodovedu, výtvarnú, pohybovú výchovu a pod.
Cieľom nie je "iba čítať", ale netlačiť na memorovanie a bifľovanie , schopnosť pochopiť a analyzovať text, kým nie sú zvládnuté základné zručnosti. Ustupuje sa od ornamentálneh písaného písma a ztaiľ je to tušim vec školy, či bude učiť formu písaného písma resp " kurzívou" vzhľadom ja na dobu digitalizácie. Známkovanie hlavne v nižších ročníkom - cieľ je odbúrať stres, ja osobne si myslím, že slovného hodnotenie mi viac napovie ako jedna výsledná známka. Otázka je či sa im to podarí zvádnuť túto reformu...

@felycity Takti to vyzera fajn, uvidime, ako sa teoriu podari uviest do praxe.. Ja to bude sice sledovat len u synovca, kedze mojich deti sa to uz nedotkne.

huginko
26. máj 2025

Chore

felycity
26. máj 2025
@siska53

@felycity Takti to vyzera fajn, uvidime, ako sa teoriu podari uviest do praxe.. Ja to bude sice sledovat len u synovca, kedze mojich deti sa to uz nedotkne.

@siska53 myslím, že to bude nadlho, z jednej strany to uviesť do života zo strany ministerstva a či sa im to podarí, z druhej strany schopnosť to prijať zo strany pedagógov ako aj rodičov... , lebo vidíme,aj ná základe príspevku autorky ( ktorý bol podľa mňa troška prehnane emocionálne napísaný a nepresný) , že už negujeme niečo, čo sa ešte nestihlo ani priadne dostať do praxe...

annm81
26. máj 2025
@sella38
Odpoveď bola zmazaná

@sella38 hovorím o druhákovi, ktorý má byť schopný sčítať z hlavy celé čísla do 100. Potrebuje rozumieť konceptu sčítania, potrebuje chápať, čo vyjadruje pozícia číslice v čísle a pracovať s touto znalosťou, a musí byť schopný zapamätať si pár max. dvojciferných čísel. Všetko toto je v schopnostiach štandardného 7ročného dieťaťa. Ak toto bolo dieťaťu vhodne vysvetlené, dieťa nemá problém s pamäťou a venovalo sa trochu precvičovaniu, nemôže mať problém ani v 2. ročníku pri sčítaní do 100, a nebude mať ani v treťom ročníku pri malej násobilke.

abbey1
26. máj 2025
@sella38
Odpoveď bola zmazaná

@sella38 Áno, ak dieťa potrebuje, každá normálna učiteľka dieťa nechá počítať na prstoch, a nielen v druhom či treťom ročníku. Nie je na tom nič zlé. To povie každý normálny učiteľ matematiky. Keď však dieťa natrafí na premotivovanú skamenelunu, ktorá si niekde prečítala nejakú teóriu, koniec sveta.

deedol
26. máj 2025

autorka, necitam celu debatu, ale este sa k nej vratim - zatial len k ucitelkam v tvojom okoli. ano, vela ucitelov a uciteliek reformu nechce a nadava a frfle na nu, lebo ucia sto rokov rovnakym sposobom a nechce sa im ucit nieco nove. a to pisem ako byvala ucitelka (gymnazium) - viem, akych som mala kolegov. co sa tyka akychkolvek zmien a inovacii, vzdy to bolo tak pol na pol.

ps k spojitemu pisanemu pismu - videli ste niekedy, akym pisanym pismom sa ucia pisat napr v skandinavii alebo v britanii? (hint: velmi podobne, ako comenia skript). mam pocit, ze minimalne v tej skandinavii su ziaci na vyssej urovni ako u nas, takze spojite pisane pismo asi nebude az take podstatne.

sella38
Autor odpoveď zmazal
deniseee
26. máj 2025

Mna by prakticky zaujimalo - ked sa to ma delit na cykly a nie na rocniky a az na konci trojrocneho cyklu sa bude hodnotit, ci dieta zvladlo ucivo, ktore malo zvladnut a ono ho nezvladlo, tak prepadne v podstate o tri rocniky nazad, cize zacne opat s prvym cyklom, cize detmi o tri roky mladsimi? Alebo moznost prepadnut sa zrusi a tym padom bude aj ziak, ktory skutocne nema na co nadviazat pokracovat s detmi vzdelanejsimi a bude brzdit celu triedu?