ZŠ Košická - medzinárodný program PYP. Máte skúsenosť?
Ahojte maminky, uvítala by som nejaké osobné skúsenosti o týchto medzinárodných triedach, hlavne čo sa týka PYP1, ale kľudne aj vyšších ročníkov. Chystáme sa tam podať si prihlášku a veľmi by mi pomohli informácie od mamičiek a ich detičiek, ktoré tam chodia. Ďakujem
@lara320 nemas ako specialne pripravit lebo nevies co je na prijimackach... od skoly sa dozvies ze tam budu "bezne veci co ma predskolak vediet", nic viac nepovedia. Na dni otvorenych dveri to niekolkokrat opakovali kedze rodicia sa stale na to pytali ale nic viac nepovedia, zaidne detaily. Deti nemusia vediet citat, pisat, pocitat....
prosim a ktora je to skolka co pripravuke deti na Kosicku ?vsaka
proim vas, DOD bolo v novembri? A uz budu len primacky, este na jar nahodou nerobia DOD? Za tuto skolu sa plati, ci nie? Pardon, neviem to najst.
@evelynba DOD uz nebude. Uz len prijimacky. Vies sa ist ale opytat. Plati sa na zaciatku roka dobrovolny prispevok na nadaciu 330 a potom asi 150eur na triedny ucet, z ktoreho sa platia vsetky vylety a vsetko co deti potrebuju. A potom klasika druzina cca 7eur mesacne, je to statna skola.
@evelynba skolne sa neplati. Plati sa prispevok do nadacie. Je to ako ZRPS na inych skolach. Poplatok je 300 eur rocne. Je dobrovolny ale ja ho platim lebo je to pre deti. Potom platis cca 50 eur na zaciatku roka, za co sa nakupia zosity na cely rok pre deti, ucebnice, casopis a take veci do triedy, poistenie. Potom druzina poplatok cca 7 eur mesacne + 10 eur na material na pol rok. A potom chodia do kina raz mesacne z druziny a to platime 3 eura/ 1 kino. Strava je cca 4 eura mesacne.
@mandarinkaa ahoj prosim ta ty si nejako pripravovala syna na tie prijimacky. viem ze na prijimackach do anglickej triedy maju aj pohovor u psychologa aj to je v anglictine?
@kamillia syna ziadno, ak neratam ze dva dni pred prijimackami som ho nechala doma a trenovsla som s nim pozornost a nejake veci z googla co som stiahla. Pohovor nemaju, maju psychotesty pisomne, ktore Robi naraz cela skupinka, neviem mozno 10 deti a vsetko Len v anglictine. Ak dieta neporozumie, nesmie sa pytat.
@mandarinkaa Dobre som pochopila z toho co si napisala ze aj psychotesty su pisomne. Tak potom to maju ako tie prijimacky? Lebo spominuju ze su tam 3 bloky. Som si myslela ze to funguje tak ze pisomne anglicke testy, konverzacia a potom este pohovor u psychologicky lebo vraj co som pocula ona ma to hlavne slovo koho zobrat a koho nie lebo vyskladava triedu. A to fakt ked dieta 6 rocne na prvy krat nepocuje zadanie sa nesmie opytat ani ked vie anglicky? Lebo ja sa nebojim ze dcera by to anglicky nedala ale skor ze pri takych malych detoch niekedy treba zopakovat zadania.
Dakujem
@kamillia na zaciatku ich hned rozdeluju do skupiniek. Neviem do kolkych. Jedna skupinka pise test, Ina skupinka pise psycho test ( tam je napr.nakreslit postavu,..), dalsia sa pripravuje aide na pohovor. Uplne vsetko v AJ, nic po slovensky. Zadanie povedia raz pomalicky, zopakuju a mozu robit a Tak dalej. Dieta sa nesmie pytat, lebo tym sleduju aj pamat, koncentraciu, nasledovanie instrukcii, a musi vediet anglicky naozaj dobre a nie ze nerozumie zakladne pokyny. Za vsetky casti dostanu body (percentualnu uspesnost) a to sa potom dokopy zrata. Urcite nerozhoduje psychologicka. Ak sa tam Dieta pobije, Tak potom asi sa mu znizia sance 😂
@kamillia ak nevie dobre anglicky, nebude mat dobre umiestnenie, nebude rozumiet
@mandarinkaa dakujem za vsetky info ideme pozriet nejake testy na nete a postupne trenovat do maja 😀
@kamillia hlavne trenujte koncentraciu, pocuvanie 🙂
@mandarinkaa no presne to musime lebo podla mna aby 6 rocne dieta pochopilo zadanie hned na 1.raz je otazne 🤣
@kamillia nie je tam nic take specialne, skolska zrelost, pracovne listy co s nimi robia urcite v skolke.
@kamillia viem o detoch z bilingualnych rodin co tie prijimacky nespravili a takisto o chlapcovi co "zle" reagoval na otazku a vyhodnotili to ako ze je nezrely (pritom podla mna klasicka detska odpoved na beznu otazku). Takze nechcem ta odradzat, ale ja som radsej zvolila SJ program a to ze dceru neprijmu mi to bolo jasne(na zaklade pribehov co som pocula som si vytvorila svoj nazor ale chcela som to apson skusit). O tom ako tie deti vyberaju mam tiez svoj nazor ale nebudem tu sirit paniku.... len otazka na zamyslenie - ako mozu z 200 deti vybrat 22 ked nepozaduju ziadne speci vedomosti ani schopnosti (SJ program)? neverim ze z takeho mnozstva len 22 spravi tie testy co su vlastne bezne pracovne zosity co bezne robia deti v skolkach...
Ja zas mam iny, vlastny pribeh, mojho syna zobrali na SJ program, a tiez sme to isli len skusit... Zrejme urobil tie testy dobre, bol 11. Otazka o vybere deti na zaklade testu je fakt divna, ako vyberaju na ostatnych prijimackach na 8. rocne, resp. 4. a 5. rocne gymnazia??? Jednoducho tie testy vyhodnotia a oboduju. A tiez su tam len otazky z uciva zo ZS... Urcite je to, najma pri malych detoch, nielen o sikovnosti, ale aj o momentalon nastaveni dietata, o momentalnej pozornosti. Ale ako hovorim, je to tak pri vsetkom, a zalezi aj na stasti. Ale rozhodne by som tam nehladala ziadne zakulisne tahy.
@dada50 ja neverim ze z 200 deti tie testy napise len 22, to je strasny nepomer. Nehovorim, ze sa tam da dostat cez uplatky, o tom neviem, ale mi to pride cele divne a nechapem ako ich vyberaju. Myslim ze tie testy spravi podstatne viacej deti, hlavne ked rodicia vedia ake su “narocne” a pripravuju sa na to. Dcera ma psycho posudok ze v niektorych oblastiach je nadpriemerne inteligentna a kamoska vo vsetkyvh meranych smeroch - skoncili daleko pod ciarou a pritom v skole sa nudia lebo davno vsetko vedia, tak neverim ze obycajne pracovne listy pre skolkarov nedali lavou zadnou ... A prijimacky na stredne skoly a zvlast gymnazia su o inom, tam sa vyberaju najlepsi z najlepsich a to sa vseobecne vie. Nemaju tam testy z jadrovej fyziky ale uz len matematika su napr chytaky a pod.Toto na Kosickej nie je, aspon podla toho co prezentuju - klasicke veci co ma predskolak vediet, bezne veci co sa ucia v skolkach t.j. nic extra a ziadne chytaky a aj keby aj tak nadpriemerne inteligentne dieta si s tym urcite lahsie poradi
Ok, tak este raz... Je jasne, ze tie testy urobi do istej miery kazde dieta, len podla toho co hovoril syn po prijimackach, tak na prve pocutie mali pri niektorych otazkach zachytit co najviac informacii a vyplnit otazku. Musi byt kazdemu jasne, ze rozdiely musia byt... A je jasne, ze nie je problem tieto odpovede OBODOVAT. A prijimacky na gymnazia su o tom istom, len pre 6rocne deti chytaky vyzeraju inak. Napr. niektore deti bez problemov odpovedia, len su zvyknute na viac vysvetlovania, alebo dlhsi cas na premyslanie a hned su rozdiely velke, alebo su v tu chvilu NEPOZORNE... Rozhodne vo vysledkovej tabulke boli body za vsetky deti a 22, ktore najlepsie urobili testy zobrali. Na Kosicku mozu prijat 22 deti, neviem si predstavit ako inak by to mali robit. Nie je to ZS pre nadane deti, je to normalna, len vyberova skola s upravenym programom.,
Nebudem nikoho presviedcat, ja vlastnu skusenost nemam, ja som ten test nepisala 🙂🙂🙂, len som nakratko videla 1. stranu, ked ho detom rozdavali a mam sprostredkovanu info od syna a niekolkych znamych, ktorych deti tiez tie testy robili, resp. od ich deti. A aj to len to, co si deti pamatali a aj syn si mazrejme pamatal len nieco...
@stormie naša dcéra bola na testoch na Košickú tiež, do anglického programu. Testovanie bolo obodované. Výsledky boli vypísané na nástenke s počtom bodov. Takže nebolo to o tom, či spravili alebo nespravili testy. Tie vlastne spravili všetky deti, išlo tam o počet bodov, ktoré získali. 22 detí s najvyšším počtom bodov prijali.
@nya uz sa mi k tejto teme nechce vyjadrovat kedze pre mna to je rok stare ale ako pisem vyssie - tie testy spravi kazde dieta lebo podla toho co prezentuju ide o klasicke veci co ma predskolak vediet, bezne veci co sa ucia v skolkach, otazne ale je podla coho ich oboduju a zoradia
Ahojte,ide dieťa niekoho z Vas na Pyp Pankúchova? Máte o Tom nejaké bližšie info? Vďaka!
A koľko deti je v triede v aj a sj programe ? Otvárajú len jednu triedu a teda 22 deti je v jednej triede ? Ďakujem

@lara320 nie,kedze ja som poriadne nevedela co tam robia.