icon

Ako fungujú clá pri objednávkach z Aliexpress?

evistaevista
24. aug 2026

Už ste skúšali objednávať nad 150€ odkedy sú nové clá?
Platí sa clo 20% a ešte niečo? Sumu v košíku mi ukáže už zo všetkými poplatkami? Môže sa stať, že mi ešte niečo narastajú pri dovoze?
Ďakujem ☺️

muchotrafka298
24. aug 2026

Nad 150 EUR sa platilo clo uz davnejsie, je to 3-7 % z ceny tovaru a dopravy, podla toho, o aky tovar sa jedna. Plus platis automaticky z krajin mimo EUR dan. To myslis asi tie nove pravidla, ze za kazdu polozku mas zaplatit navyse 3 EUR.

evistaevista
autor
24. aug 2026
@muchotrafka298

Nad 150 EUR sa platilo clo uz davnejsie, je to 3-7 % z ceny tovaru a dopravy, podla toho, o aky tovar sa jedna. Plus platis automaticky z krajin mimo EUR dan. To myslis asi tie nove pravidla, ze za kazdu polozku mas zaplatit navyse 3 EUR.

evistaevista
autor
24. aug 2026
@muchotrafka298

@muchotrafka298 máš skúsenosť s objednávkou nad 150?€ budem teda vedieť dopredu čo všetko mi narátajú alebo to budem musieť doplácať pri preberaní?

patrike
24. aug 2026
@evistaevista

@muchotrafka298 máš skúsenosť s objednávkou nad 150?€ budem teda vedieť dopredu čo všetko mi narátajú alebo to budem musieť doplácať pri preberaní?

@evistaevista Objednaval som takto, preslo cez colnicu az ku mne automaticky, konecnu cenu ti ukaze v kosiku pred platbou.

jimmyy128
28. aug 2026

Od leta je to trochu inak, ako sa tu zatial pisalo. Od 1. 7. 2026 uz neplati, ze zasielky do 150 eur su bez cla - oslobodenie sa zrusilo a namiesto neho je docasne pausalne clo 3 eura. Neplati sa za balik, ale za kazdy druh tovaru v nom, cize tri rozne veci v jednej objednavke su tri krat tri eura. A rozhoduje datum colneho vyhlasenia, nie datum, kedy si to objednala.

Nad 150 eur sa clo pocita normalne podla sadzobnika a tam uz zalezi hlavne na tom, CO kupujes. Tych 3-7 % je priemer, realne sa to dost rozchadza - mobily, notebooky a tablety maju sadzbu nula, textil zhruba dvanast percent, obuv este viac.

DPH je iny pribeh ako clo a plati sa vzdy. Do 150 eur ju Aliexpress vyberie rovno v kosiku, preto ti tam vyjde konecna suma. Nad 150 eur ale ten zjednoduseny rezim pouzit nemoze, takze DPH sa plati az pri dovoze spolu s clom a prepravca si k tomu prirata svoj poplatok za colne vybavenie. Preto niekomu balik prejde az domov bez doplatku a inemu nie - zalezi na tom, ci predajca ponuka dorucenie s preclenim v cene. Ak to v ponuke vyslovene nie je napisane, rataj s doplatkom pri prevzati.

Ak ide o elektroniku, do rozpoctu patri este jedna vec. Reklamaciu voci cinskemu predajcovi prakticky nevymozes a poslat drahsi kus spat sa casto neoplati, kym pri tovare z EU dokazuje prvych 12 mesiacov predajca, nie ty. A ked k cene z Aliexpressu priratas clo, DPH aj poplatok prepravcu, ten rozdiel voci domacemu predajcovi casto skoro zmizne. Cize kym to potvrdis, porovnaj si to aj so slovenskymi eshopmi vratane repasovanych kusov - napriklad iguru.sk ma vlastny servis na Slovensku a zaruku 12 az 24 mesiacov podla konkretneho produktu.