Ako fungujú clá pri objednávkach z Aliexpress?
Už ste skúšali objednávať nad 150€ odkedy sú nové clá?
Platí sa clo 20% a ešte niečo? Sumu v košíku mi ukáže už zo všetkými poplatkami? Môže sa stať, že mi ešte niečo narastajú pri dovoze?
Ďakujem ☺️
Nad 150 EUR sa platilo clo uz davnejsie, je to 3-7 % z ceny tovaru a dopravy, podla toho, o aky tovar sa jedna. Plus platis automaticky z krajin mimo EUR dan. To myslis asi tie nove pravidla, ze za kazdu polozku mas zaplatit navyse 3 EUR.
Nad 150 EUR sa platilo clo uz davnejsie, je to 3-7 % z ceny tovaru a dopravy, podla toho, o aky tovar sa jedna. Plus platis automaticky z krajin mimo EUR dan. To myslis asi tie nove pravidla, ze za kazdu polozku mas zaplatit navyse 3 EUR.
@muchotrafka298 máš skúsenosť s objednávkou nad 150?€ budem teda vedieť dopredu čo všetko mi narátajú alebo to budem musieť doplácať pri preberaní?
@muchotrafka298 máš skúsenosť s objednávkou nad 150?€ budem teda vedieť dopredu čo všetko mi narátajú alebo to budem musieť doplácať pri preberaní?
@evistaevista Objednaval som takto, preslo cez colnicu az ku mne automaticky, konecnu cenu ti ukaze v kosiku pred platbou.
Od leta je to trochu inak, ako sa tu zatial pisalo. Od 1. 7. 2026 uz neplati, ze zasielky do 150 eur su bez cla - oslobodenie sa zrusilo a namiesto neho je docasne pausalne clo 3 eura. Neplati sa za balik, ale za kazdy druh tovaru v nom, cize tri rozne veci v jednej objednavke su tri krat tri eura. A rozhoduje datum colneho vyhlasenia, nie datum, kedy si to objednala.
Nad 150 eur sa clo pocita normalne podla sadzobnika a tam uz zalezi hlavne na tom, CO kupujes. Tych 3-7 % je priemer, realne sa to dost rozchadza - mobily, notebooky a tablety maju sadzbu nula, textil zhruba dvanast percent, obuv este viac.
DPH je iny pribeh ako clo a plati sa vzdy. Do 150 eur ju Aliexpress vyberie rovno v kosiku, preto ti tam vyjde konecna suma. Nad 150 eur ale ten zjednoduseny rezim pouzit nemoze, takze DPH sa plati az pri dovoze spolu s clom a prepravca si k tomu prirata svoj poplatok za colne vybavenie. Preto niekomu balik prejde az domov bez doplatku a inemu nie - zalezi na tom, ci predajca ponuka dorucenie s preclenim v cene. Ak to v ponuke vyslovene nie je napisane, rataj s doplatkom pri prevzati.
Ak ide o elektroniku, do rozpoctu patri este jedna vec. Reklamaciu voci cinskemu predajcovi prakticky nevymozes a poslat drahsi kus spat sa casto neoplati, kym pri tovare z EU dokazuje prvych 12 mesiacov predajca, nie ty. A ked k cene z Aliexpressu priratas clo, DPH aj poplatok prepravcu, ten rozdiel voci domacemu predajcovi casto skoro zmizne. Cize kym to potvrdis, porovnaj si to aj so slovenskymi eshopmi vratane repasovanych kusov - napriklad iguru.sk ma vlastny servis na Slovensku a zaruku 12 az 24 mesiacov podla konkretneho produktu.