icon

Objednávanie z AliExpressu a Temu: Nové poplatky?

17. máj 2026

Čaute, potrebujem sa zorientovať 😅

Niekde som zachytila, že sa majú riešiť nejaké nové poplatky pri objednávkach z AliExpressu, Temu a podobných stránok, ale vôbec som to neštudovala detailne.

Neviete, odkedy to má fungovať a či sa to bude týkať aj úplne malých objednávok? Chcela som si objednať len kryt na mobil a pár drobností, tak teraz rozmýšľam, či sa to ešte oplatí.

Objednávate odtiaľ ešte normálne?

Strana
z2
bessie12
17. máj 2026
@anonym_76c041

@bessie12 Čiže ak objednám len 4 produkty tak neplatím?

@anonym_76c041 ak to budú 4 rôzne produkty v jednom balíku, tak za každý zaplatíš 3€. Ak to bude jeden produkt, ale viac ks, tak zaplatíš len 3€.

princezna_bosorka
17. máj 2026
@bessie12

@anonym_autor https://www.startitup.sk/lacne-nakupy-z-ciny-ko...

Objednávam pravidelne a budem objednávať aj naďalej. Stále to vyjde lacnejšie ako eú eshope. Dnes som tiež urobila objednávku z Shein a pred pár dňami z Aliexpress.

@bessie12 dufam, ze ked z toho svinstva, co nakupujes, dostanes rakovinu, tak si aj lekara a lieky objednas odtial. A keby si sa chcela rozculovat -Shein je znamy tym, ze aj u detskeho oblecenia brutalne porusuje bezpecnostne standardy, u dospelackeho to nebude lepsie. #ludskahlupostjenekonecna...

princezna_bosorka
Odpoveď bola odstránená
margotka17
17. máj 2026
@anonym_b6e0af

@bessie12 čo odtiaĺ zvykneš objednať? Ja som skúsila plavky a plážové šaty, z Temu recenzie dobré a kvalita umelý vecheť , vyhodila som to.A to nie som rozmaznaná,ale aj v Pepcu mi to príde o dosť lepšie.

@anonym_b6e0af ja objednávam z Temu, zatiaľ mi nič nenavysili pri objednávke. Objednala som rôzne veci mop, masážny strojček, botasky.....

tripetta
17. máj 2026
@princezna_bosorka
Odpoveď bola zmazaná

@princezna_bosorka 谢谢你!😘
Mám z Číny aj tieto 2 poklady, pravý parfém inšpirovaný ich legendárnou cukrovinkou White Rabbit (plus jemnejšiu verziu napravo) a v týždni mi prídu aj samotné cukríky, na ktoré sa veľmi teším. Sladkosti sú dobré na nervy a hnev, odporúčam. 😉 Čoskoro si doma pripravím 1 severokórejskú cukrovinku (jej kúpa nie je lacná) a ochutnám aj sušienky zo Srí Lanky. No a nabudúce kupujem sladkosti z Japonska a Taiwanu (z ich produkcie). Ázia, najmä Čína majú v mojom srdci špeciálne miesto. Mám k ich pracovitosti, remeselnosti, zručnosti a kultúre úctu. Nikdy predtým som si nemyslel, že objavovanie krás Ázie a Číny začne práve na Aliexpresse.😁 A napokon, smerovalo to až k tomu, že som neskôr stretol moju lásku, ktorý má sám čínske korene🥰

anonym_e1216e
18. máj 2026
@patrike

To az 1.7 zacne.
Princip : objednas puzdro = 3 eura, 2 x tricko = 3 eura, 5 x bizuteria = 3 eura, dokopy 9.
Poplatok je za kazdu polozku colneho sadzobnika.

@patrike akoze odradiť ludi z tych stranok kupovat co? O to im ide

1111azia
18. máj 2026
@tripetta

Aliexpress mám zo všetkych eshopov najradšej a z čín. platforiem je k predajcom najpriaznivejší, je to stará škola. Btw, nepodnikajú tam len Číňania, sú tam aj Španieli, Maďari, Poliaci... Slováci tam vraj podnikať nemôžu. Poplatky za colné konanie mi Sl. Pošta za cca 2 roky vyrúbala iba 3x, pri malých lacných balíčkoch, ktoré som objednal Economy Global shipping, Super Ecomomy, Economy a podobné poštovné. Šlo mi to neprelepené s čínskou adresou a asi 2x cez Turkmenistan. Čiže "poplatky" tu už nejakú dobu sú aj za pár centové zásielky. Teraz kupujem s poštovným Saver Shipping, Standard, Selection Standard a výnimočne "Seller's shipping method" ... Saver, Standard a Selection mi nosia kuriéri a tí si nikdy nepýtajú poplatky a ani nikdy nebudú, jednak - nemali by pri takom množstve na to čas a druhak - zásielky s týmto poštovným chodia cez Maďarsko kde sa prelepujú. Čiže odosielateľ je samozrejme väčšinou čínsky dropshipper, ale má niečo ako e-pobočku v EU. Snáď som to vysvetlil správne. EU si teda môže.... veď vieme, čo. 😁 Nikto nemôže pýtať poplatky od odosielateľa z NL alebo HU.
Na Aliexpress nedám dopustiť. Je to pre mňa srdcová záležitosť, finančne mi veľmi veľmi pomáha.
Hypoteticky, pri "bulk buying" by som nejaký poplatok ani nepocítil. Takže nech sa EU strčí tam kam slnko nesvieti. Nikdy si nebudem nakupovať to isté, ale 10, 20x a drahšie tu v slovenských eshopoch. Haha, keby som bol odkázaný len na SK obchody, tak nemám skoro nič z toho čo mám, zbieram a tvorím. Musel by som sa so všetkým trápiť a šusniť skoro ako za totáča.😅

@tripetta presne tak ako píšeš.Ľudia si myslia,že sú tam nekvalitné veci.To je ten predsudok.Čína je dávno pred nami a tiež kvázi západom.A takto to kupujú cez iné ešopy,či v obchodoch u nás.A je to to isté,ale drahé🤣A to je aj elektronika.Ako sú vŕtačky,mobily atď.Mám kamaráta čo má obchod s pracovnými a tiež všetko odtiaľ.Mobily kupujú viacerí známy a sú spokojní.A ja nakupujem len v Aliexpresse,Tému atď.A spokojnosť.A to poštovné sa nebojím to obídu nejako,aby ľudia neplatili.To len drbnutý kvázi západ akože kvôli embargu na Čínu.

extempore
18. máj 2026

Nechápem, že je niekto tak hlúpy, že objednáva tie nekvalitné a zdraviu škodlivé kšunty z čínskych stránok. Už bolo xy článkov o tom, ako pľundrujú životné prostredie, zotročujú ľudí a že tie výrobky majú prešvihnuté všetky možné zdravotné limity.. vo výrobkoch pre malé detičky boli 1000x presiahnuté limity na olovo.. ale nie, tunajším trúbam je to jedno a objednávajú si kopu kravín, ktoré ani nepotrebujú.

extempore
18. máj 2026
@1111azia

@tripetta presne tak ako píšeš.Ľudia si myslia,že sú tam nekvalitné veci.To je ten predsudok.Čína je dávno pred nami a tiež kvázi západom.A takto to kupujú cez iné ešopy,či v obchodoch u nás.A je to to isté,ale drahé🤣A to je aj elektronika.Ako sú vŕtačky,mobily atď.Mám kamaráta čo má obchod s pracovnými a tiež všetko odtiaľ.Mobily kupujú viacerí známy a sú spokojní.A ja nakupujem len v Aliexpresse,Tému atď.A spokojnosť.A to poštovné sa nebojím to obídu nejako,aby ľudia neplatili.To len drbnutý kvázi západ akože kvôli embargu na Čínu.

@1111azia no tak sa pozri na zdravotné limity.. a potom zistíš..

extempore
18. máj 2026
@tripetta

@princezna_bosorka 谢谢你!😘
Mám z Číny aj tieto 2 poklady, pravý parfém inšpirovaný ich legendárnou cukrovinkou White Rabbit (plus jemnejšiu verziu napravo) a v týždni mi prídu aj samotné cukríky, na ktoré sa veľmi teším. Sladkosti sú dobré na nervy a hnev, odporúčam. 😉 Čoskoro si doma pripravím 1 severokórejskú cukrovinku (jej kúpa nie je lacná) a ochutnám aj sušienky zo Srí Lanky. No a nabudúce kupujem sladkosti z Japonska a Taiwanu (z ich produkcie). Ázia, najmä Čína majú v mojom srdci špeciálne miesto. Mám k ich pracovitosti, remeselnosti, zručnosti a kultúre úctu. Nikdy predtým som si nemyslel, že objavovanie krás Ázie a Číny začne práve na Aliexpresse.😁 A napokon, smerovalo to až k tomu, že som neskôr stretol moju lásku, ktorý má sám čínske korene🥰

@tripetta to vážne ideš jesť niečo z Číny??

extempore
18. máj 2026
@princezna_bosorka

@bessie12 dufam, ze ked z toho svinstva, co nakupujes, dostanes rakovinu, tak si aj lekara a lieky objednas odtial. A keby si sa chcela rozculovat -Shein je znamy tym, ze aj u detskeho oblecenia brutalne porusuje bezpecnostne standardy, u dospelackeho to nebude lepsie. #ludskahlupostjenekonecna...

@princezna_bosorka ale tieto trúby zaujíma jedine to, že je to lacné.. no a čo že z toho o 5 rokov dostane rakovinu alebo, v lepšom prípade, len alergickú reakciu..

extempore
18. máj 2026

Ja dúfam, že to EÚ riadne zdaní aj zoclí.. a ste skončili, milé zlaté.. konečne nás tu nebude zasypávať čínsky odpad.

barbara9456
18. máj 2026
@slavomira236

@barbara9456 od 1 jula budu..

@slavomira236 super, tak som to este stihla 🏆

anonym_9816ed
18. máj 2026
@anonym_de3efd

@bessie12 super tak ja to asi skúsim. A odkiaľ mam objednať? Co je lepšie? Aliexpres, temu ci shein? Potrebujem vlastne taky navlek textilný na manželskú postel, pretoze je kozenkova a celá sa šúpe..takze na čelo a spodok..

@anonym_de3efd ahoj, mozes mi napisat, ako sa tie navleky volaju v eshope? Aby som ich nasla, lebo aj ja ich uz dlho hladam. Diky

anonym_de3efd
18. máj 2026
@anonym_9816ed

@anonym_de3efd ahoj, mozes mi napisat, ako sa tie navleky volaju v eshope? Aby som ich nasla, lebo aj ja ich uz dlho hladam. Diky

@anonym_9816ed potah na čelo postele. Ja som dala aj do Google a vyhodilo mi to. Ale uz od vcera pozerám a absolútne neviem nájsť nic vhodne..mam velmi hrubé čelo a netuším ako to bude dole pripevnené.

nelka93
18. máj 2026
@anonym_autor

@bessie12 V tom článku píšu, že ak bude v balíčku 5 rôznych vecí, za každú si zaúčtujú tie 3 eurá?

@anonym_autor v inok článku zasa bolo napísané, ze poplatok bude 3 eura za balík nie za vec. A platí len na mimoeuropske sklady. Objednala som opäť a zatiaľ bez poplatku

nelka93
18. máj 2026
@extempore

Ja dúfam, že to EÚ riadne zdaní aj zoclí.. a ste skončili, milé zlaté.. konečne nás tu nebude zasypávať čínsky odpad.

@extempore vieš, ze rovnaké veci predávajú aj obchody v nákupnom centre? A nepomôžu si, lebo všetky obchody majú eu sklady a odtiaľ je to free

anonym_b19b80
Včera o 05:12

Len pre info korektne : od Júla sa platí sa každú zásielku - položku ale ak bude v jednom balíku aj 5 rôznych vecí platí sa len 1x3€!!! =) Čiže jedna zásielka temu príklad 3 rôzne veci v jednom balíku = 3€. Jeden balík sa berie ako jedna položka!!! 👍

anonym_b19b80
Včera o 05:15
@extempore

@extempore Ten čínsky odpad máš plno v EU akurát s X násobnou prirážkov 😁🤣👍

extempore
Včera o 09:09
@anonym_b19b80

@extempore Ten čínsky odpad máš plno v EU akurát s X násobnou prirážkov 😁🤣👍

@anonym_b19b80 tak ja tie shity nekupujem ani tu.. ale keď už, tak tie obchody aspoň držia záruku a musia plniť zdravotné štandardy EÚ..

baskustek
Včera o 10:26
@tripetta

Aliexpress mám zo všetkych eshopov najradšej a z čín. platforiem je k predajcom najpriaznivejší, je to stará škola. Btw, nepodnikajú tam len Číňania, sú tam aj Španieli, Maďari, Poliaci... Slováci tam vraj podnikať nemôžu. Poplatky za colné konanie mi Sl. Pošta za cca 2 roky vyrúbala iba 3x, pri malých lacných balíčkoch, ktoré som objednal Economy Global shipping, Super Ecomomy, Economy a podobné poštovné. Šlo mi to neprelepené s čínskou adresou a asi 2x cez Turkmenistan. Čiže "poplatky" tu už nejakú dobu sú aj za pár centové zásielky. Teraz kupujem s poštovným Saver Shipping, Standard, Selection Standard a výnimočne "Seller's shipping method" ... Saver, Standard a Selection mi nosia kuriéri a tí si nikdy nepýtajú poplatky a ani nikdy nebudú, jednak - nemali by pri takom množstve na to čas a druhak - zásielky s týmto poštovným chodia cez Maďarsko kde sa prelepujú. Čiže odosielateľ je samozrejme väčšinou čínsky dropshipper, ale má niečo ako e-pobočku v EU. Snáď som to vysvetlil správne. EU si teda môže.... veď vieme, čo. 😁 Nikto nemôže pýtať poplatky od odosielateľa z NL alebo HU.
Na Aliexpress nedám dopustiť. Je to pre mňa srdcová záležitosť, finančne mi veľmi veľmi pomáha.
Hypoteticky, pri "bulk buying" by som nejaký poplatok ani nepocítil. Takže nech sa EU strčí tam kam slnko nesvieti. Nikdy si nebudem nakupovať to isté, ale 10, 20x a drahšie tu v slovenských eshopoch. Haha, keby som bol odkázaný len na SK obchody, tak nemám skoro nič z toho čo mám, zbieram a tvorím. Musel by som sa so všetkým trápiť a šusniť skoro ako za totáča.😅

@tripetta ja tiež nedám na AliExpress dopustiť, objednávam odtiaľ už 10 rokov. Temu ma odrádza pre ich agresívny marketing. Len ma ali v poslednom čase hnevá s tým čo zaviedli tie pick card, že musíš nakúpiť xy takých a takých produktov, aby si mal free shiping, inak platíš poštovné za každú vec zvlášť

adrsti6
Včera o 10:38
@anonym_de3efd

@anonym_9816ed potah na čelo postele. Ja som dala aj do Google a vyhodilo mi to. Ale uz od vcera pozerám a absolútne neviem nájsť nic vhodne..mam velmi hrubé čelo a netuším ako to bude dole pripevnené.

@anonym_de3efd diky, potah na celo som nasla aj ja, ale hlavne potrebujem na ten spodok. Niekde som to videla, len to teraz uz nemozem najst.

refly
Včera o 10:57
@extempore

Nechápem, že je niekto tak hlúpy, že objednáva tie nekvalitné a zdraviu škodlivé kšunty z čínskych stránok. Už bolo xy článkov o tom, ako pľundrujú životné prostredie, zotročujú ľudí a že tie výrobky majú prešvihnuté všetky možné zdravotné limity.. vo výrobkoch pre malé detičky boli 1000x presiahnuté limity na olovo.. ale nie, tunajším trúbam je to jedno a objednávajú si kopu kravín, ktoré ani nepotrebujú.

@extempore Tak ja ti vysvetlím, prečo niekto kupuje šmejdy z ali. Lebo je jedna vec kupovať handry a kraviny, ktoré sa dajú kúpiť lokálne a iné je kupovať veci, ktoré tu nezoženiem.
Naposledy som kupovala žiarovku do mini stolnej lampy. Okrem toho, že má 0,5W výkon, tak má úplne atypický závit. Ani kebyže sa na hlavu postavím, tak to tu nekúpim.
Potom som kupovala kovové komponenty na krabičku, také malé, zlaté,ozdobné nohy. Zo srandy som hľadala na slovenských eshopoch. Mali iba jeden model, prehnane veľký a samozrejme ani zlaté ani strieborné.
Kupovala som kryt a káble na 20 ročný MP3 prehrávač. V akej riti to mám na slovensku kúpiť?
Kupovala som plastovú armatúru. zase... kde tuto?
Micro štetce, ktoré robia 0,5mm stopu. Gde? Všetky lokálne umelecké shopy mám pobehané a ani omylom to nemajú.

Pre veľa ľudí je to o dostupnosti. Lebo tu sa do zohnať nedá.

tripetta
Včera o 13:52
@baskustek

@tripetta ja tiež nedám na AliExpress dopustiť, objednávam odtiaľ už 10 rokov. Temu ma odrádza pre ich agresívny marketing. Len ma ali v poslednom čase hnevá s tým čo zaviedli tie pick card, že musíš nakúpiť xy takých a takých produktov, aby si mal free shiping, inak platíš poštovné za každú vec zvlášť

@baskustek Temu má svoje temné stránky. A najmä, je k predajcom zo všetkých čínskych platforiem najtvrdší. Napr. za meškanie tovaru dostanem 5€, ale pokuty ktoré e-shop dostane, sú vysoké, môžu byť i likvidačné. Občas proste niektorý e-shop zmizne úplne, alebo musí dočasne "uspať" obchod aby si vyriešil resty. Alebo si spraví nový e-shop.
Temu najviac tlačí predajcov k čo najnižším cenám, podnikanie na Temu je náročné. Ako zákazník sa cítim hýčkaný, ale vždy myslím na tú druhú stranu.
Na Ali ma to čo si spomínala, tiež štve, 😄, ale čo narobím. Ale chápem prečo je to tak. Ja často nakupujem cez coin stránku, využívam aj kupóny a výsledná cena je potom fajn. Alebo nakupujem bulk buying (cez "choice", ja mám haha, status "business"😁 hoci nie som podnikateľ) a tam sa dá urobiť objednávka rôznych jednotlivých položiek v 1 balíku.

tripetta
Včera o 14:26
@1111azia

@1111azia Ako, nekvalitné veci tam sú, ako všade (i u nás). Ale tých kvalitných a krásnych vecí sú mraky. A ten kupónový a coinový systém na Aliexpresse je pre mňa tak trošičku ako zbieranie kupónov v USA. 😍 Pomohlo mi to finančne a aj v tvorbe tak ako nič na svete.
A o tom, že u nás sa často predáva to isté drahšie, ani nemusím hovoriť. Vlastne skoro všetci Slováci sú zákazníci Aliexpressu (resp. Alibaby, B2B, ktorá je pre reťazce a podnikateľov), len o tom niektorí nevedia. 😅 A to je dôkaz kvality mnohých vecí "made in China". Keďže často tie isté veci nachádzam u nás (akurát mnohonásobne drahšie), EU tým pádom garantuje ich kvalitu a bezpečnosť. Ale, ja sa neriadin EU a naštvanými snežnými vločkami z koníka 😅
Mimochodom, EU veci nedomýšľa. Všetky tie clá, poplatky, hrozby, sankcie atď atď. Čo na to hovoria slovenskí e-shopoví pre-predajcovia a podnikatelia & odberatelia tovaru z Číny? Iste sa veľmi tešia na nové poplatky.

tripetta
Včera o 14:34

@extempore Jé ty ty bobí... moje zlaté... Skús nádych, výdych, pomaly. Nádych... a pomalý výdych. Ono by ti to malo pomôcť pri tvojom záchvate agresivity a hnevu. 😊

tripetta
Včera o 14:59
@extempore

@tripetta to vážne ideš jesť niečo z Číny??

@extempore K cukríkom - predávajú sa aj na Slovensku, konkrétne ich ponúka e-shop & kamenná predajňa Asian shop v Bratislave (len to poštovné je 5€, ale aj u nich plánujem spraviť tento rok väčšiu objednávku, rád podporím ich obchod). Na Allegre ma ale vyšli lacnejšie (tam ich ponúkajú 2 poľskí podnikatelia), takže som cukríky objednal teraz tam. A neskôr objednám zo Slovenska. 😍

extempore
Dnes o 09:32
@tripetta

@extempore Jé ty ty bobí... moje zlaté... Skús nádych, výdych, pomaly. Nádych... a pomalý výdych. Ono by ti to malo pomôcť pri tvojom záchvate agresivity a hnevu. 😊

@tripetta ty si očividne jedna z tých mamičiek, ktoré akože strašne makajú na materskej a pritom trávia celý deň na pochybných čínskych stránkach, kde nakupujú kšunty, ktoré vôbec nepotrebujú.. no a čo že sa decku do tela dostávajú ťažké kovy.. :D :D

Strana
z2