icon

Poplatok za vlastnú tortu v reštaurácii. Je to bežné?

24. aug 2026

Toto je bezne?
Na oslavu si chceme priniest vlastnu tortu a restauracia si za jej nakrajanie uctuje poplatok za kazdeho hosta. Jedlo aj pitie pritom berieme cele od nich. S takymto poplatkom som sa este nestretla.

Strana
z2
anonym_7287c0
24. aug 2026

@anonym_autor sak si ju nakrajajte sami nie? Ci neda sa?

anonym_f48db9
24. aug 2026

nie, nedavno sme robili oslavu v restauracii s vlastnou tortou, tak to robi vacsina ludi, krajali sme si sami, taniere a lyzicky nam dali, peniaze nepytali

zuzacka16
24. aug 2026

naposledy čo sme mali prijímanie (máj tohto roku) tak sme mali 2 torty a nepýtali si nič a to nám ich aj sami nakrájali..

marci9
24. aug 2026

Vysr... by som sa na takú reštauráciu a išla by som inde.

lulana79
24. aug 2026

Prečo si tortu nenakrájate sami? Akože ten poplatok je za to, že vám ju bude krájať personál? Veď si ju snáď nakrájať viete aj vy... či?

anonym_3fe8f8
24. aug 2026

@anonym_autor možno kvôli použitému riadu a jeho umývanie. Všetko niečo stojí, asi tak na to pozerajú

anonym_3fe8f8
24. aug 2026
@lulana79

Prečo si tortu nenakrájate sami? Akože ten poplatok je za to, že vám ju bude krájať personál? Veď si ju snáď nakrájať viete aj vy... či?

@lulana79 v praxi asi takto 😀 Donesú si svoj nôž, papierové jednorazové taniere, plastové lyžičky, servítky a vreco na odpad, ktorý si odnesú?

anonym_2c0e7b
24. aug 2026

kolko eur je ten poplatok?

tanyan
24. aug 2026

Niekto to má ako súčasť servisného poplatku, niekto to má "zahrnuté" v cene iných vecí a niekto to účtuje samostatne. Takto samostatne to vyzerá podľa mňa transparentne. Samozrejme, sú aj prípady, keď si účtujú za všetko, lebo si nenechajú ujsť žiadnu príležitosť na zúčtovanie.
Vždy som sa pýtala, keď sme chceli niečo vlastné a zažila som aj, že nedovolili doniesť nič vlastné, ani za poplatok (oslavu sme potom presunuli).

lulana79
24. aug 2026
@anonym_3fe8f8

@lulana79 v praxi asi takto 😀 Donesú si svoj nôž, papierové jednorazové taniere, plastové lyžičky, servítky a vreco na odpad, ktorý si odnesú?

@anonym_3fe8f8 Ale to je strašná blbosť... veď tam budú jesť, budú piť, objednajú si po jedle kávu... nechajú tam stovky eur za celú oslavu... A oni im chcú účtovať, že im dajú na tú tortu taniere a požičajú nôž? A potom to strčia do umývačky? To ako keby si účtovali aj za každú stoličku, že na nej vôbec môžu sedieť...

123467
24. aug 2026

Ano
Priniesli sme si svoju tortu, krajali sme si ju my a vsak uctovali nam 1,2€ za osobu

anonym_3fe8f8
24. aug 2026
@lulana79

@anonym_3fe8f8 Ale to je strašná blbosť... veď tam budú jesť, budú piť, objednajú si po jedle kávu... nechajú tam stovky eur za celú oslavu... A oni im chcú účtovať, že im dajú na tú tortu taniere a požičajú nôž? A potom to strčia do umývačky? To ako keby si účtovali aj za každú stoličku, že na nej vôbec môžu sedieť...

@lulana79 čítaj príspevok nad tebou. Každá reštika to účtuje ináč , muslím rozpis. Buď to zaobalí do celkovej ceny a nikto ani nevie, alebo každú položku zvlášť.
S pohrebom je to to isté. Niekde máš len úprava vizáže a jednu sumu, u iného pohrebníctva zvlášť vypísané, úprava účesu, úprava brady, holenie, makeup.

anonym_ffe86d
24. aug 2026

Ak by odo mna restika chcela 1,2€ za osobu za nakrajanie alebo len prinesenie vlastnej torty, tak by som uz len z principu zmenila restiku.

anonym_a185bc
24. aug 2026

To môžu byť režijné poplatky. Použijete ich riad ktorý musia umyť.

slavkicek
24. aug 2026

Tiež sa nám to stalo v reštaurácii v Bratislave a nebola to úplne malá suma

cimage
24. aug 2026

Dakujem pekne, ked mate 50ludi, tak to je 60€, zhruba cena torty. Este som sa s tym nestretla a hladala inu restauraciu, kde si nebudu uctovat este aj vzduch, ktory vydychame. Vacsinou sa plati prenajaty priestor a tam by mali byt taketo naklady zahrnute.

anonym_27e03e
24. aug 2026

Niečo podobné je korkovné.
Korkovné je poplatok, ktorý platíte reštaurácii, hotelu alebo svadobnej sále za to, že si prinesiete vlastný alkohol (víno, destiláty). Podnik takto získava náhradu za zisk, o ktorý príde, keď si hostia neobjednajú nápoje z ich ponuky.

fairyy
24. aug 2026

ano viackrat som sa s tym stretla nemala som s tym problem ..ved po nas musia vsetko umyt a za miesto/miestnost sme neplatili takze mi prislo normalne, ze ked tam jeme o pol hodinu dlhsie nie ich jedlo z ich tanierov tak to nebude zadarmo.... ale nepytali nikdy nejak vela islo o drobne v porovnani s celym uctom

anonym_7cdec2
24. aug 2026

@anonym_autor áno stretla som sa s tým. Tak sme objednali tortu od nich. Nebola nič moc, mne to bolo jedno, deti zjedli, dospelí ani moc nie. Torta od nich vyšla +/- rovnako ako dať si vyrobiť svoju a zaplatiť im "poplatok" na hosťa.

vlada41
24. aug 2026

ano, aj my sme platili poplatok v restauracii v Bratislave - poskytuju ti taniere, pribor, servirky, noz, stojan a vsetko umyju. Nebola to vysoka suma, snad 20 EUR. Nam to prislo fer. Neplatili sme za prenajom miestnosti ano ziadny iny poplatok.

anonym_0b83e4
24. aug 2026

Stretla som sa s tým už pred 7 rokmi. Je to v podstate za požičanie servisu. Nepáči sa mi to, pretože v tej reštaurácii aj tak necháš dosť peňazí a takáto služba by mohla byť grátis. V reštaurácii tortu neponúkali a popri konzumácii torty sa ešte objedná aj káva, ďalšie nápoje a pod., čiže aj tak zarobia viac ako keby sme sa po obede zbalili. My sme vtedy poprosili, aby nám ju časník pomohol rozkrájať, lebo to bolo trošku náročnejšie, odmietli.

sisska96
24. aug 2026

Už skoro všade je poplatok. Ja som sa ešte nestretla s takou reštauráciou aby nebol poplatok. Musia umývať taniere od torty aj vidličky, poskytujú servítky, taniere a podobne. Premňa však normálna vec

anonym_80d4d6
24. aug 2026

@anonym_autor ano stretla som sa uz s tym, a argument bol, ze ved oni ponukaju zakusky, a ze hostia si maju ku kave objednat tie ich zakusky z vitriny a vlastnu tortu doniest nemozeme. v dalsej ze mozeme doniest ale za kazdy odkrojeny kusok budu pocitat nejaky poplatok, uz si nespominam ze presne kolko to bolo ale nebola to praveze mala suma. pritom sme tam objednavali jedlo, alko aj nealko, ucet nebol zrovna maly ale 1 torta pre oslavenca byt nemohla. taku tortu by nedodali lebo bola špecificka pre oslavenca. v mnohych inych restikach sme si tortu doniest mohli a nic za nu neuctovali. takze ak je ina moznost tak zmenit restiku. niekde dokonca aj vlastne slane mozete doniest

anonym_80d4d6
24. aug 2026
@anonym_7287c0

@anonym_autor sak si ju nakrajajte sami nie? Ci neda sa?

@anonym_7287c0 ale tu nejde o to ze by si to sami nemohli nakrajat. tu ide akoze o usly zisk lebo prinesu si vlastnu tortu a nezoberu tortu od nich, ktoru by im zauctovali. cize aj keby si doniesli uz nakrajanu tortu, aj tak by im to uctovali

anonym_7287c0
24. aug 2026
@anonym_80d4d6

@anonym_7287c0 ale tu nejde o to ze by si to sami nemohli nakrajat. tu ide akoze o usly zisk lebo prinesu si vlastnu tortu a nezoberu tortu od nich, ktoru by im zauctovali. cize aj keby si doniesli uz nakrajanu tortu, aj tak by im to uctovali

@anonym_80d4d6 praveze v tej restike ti tortu zabezpecit nevedia.
Ja som sa najcastejsie stretla s tym ze prevadzkarka povedala u nas si date pripitok, polievku alebo predjedlo, hlavne jedlo, dezert a potom kavu podla poctu. Alko/Nealko si mozete priniest svoje. Ovocie, slane ak chcete na stoly tiez svoje. Zakusky tiez svoje, ak treba chladnicku sadzba je tolkoto, mozete ich priniest vtedy a vtedy. Vieme este na neskor navarit gulas alebo kapustnicu sadzba tolko. Chlieb mozete svoj alebo mozeme my cena tolko. Vieme zabezpecit pagace kilo za tolko, chlebicky kus za tolko, Za salu a sluzby zaplatite tolko. Normalny rozpis prenajmu, sluzieb. A z toho si vyskladas co chces.
Kde by sa oni este s tortou natahovali.

mentolka12
24. aug 2026

áno kamoška platila 1 euro za osobu, to je vlastne poplatok za servítky, príbor a taniere, že to musia umývať.

deedol
24. aug 2026
@mentolka12

áno kamoška platila 1 euro za osobu, to je vlastne poplatok za servítky, príbor a taniere, že to musia umývať.

stretla som sa s tym, ono sa to tak vola, ze "za nakrajanie", v skutocnosti je to cely ten servis okolo, ako pise @mentolka12. ak sa ti to nepozdava (co chapem), tak mozes ist do inej restauracie, nema to kazda.

anonym_fee966
24. aug 2026

Uprednostňujem podniky ktoré si svojich hostí vážia. Takáto reštika by u mňa šancu nemala a viac by som sa tam nešla ani najesť.

anonym_640e5d
24. aug 2026

Chápem, ze ak ponúkajú zákusky za 5€/kus, tak vlastná torta je ich ústretový krok, prídu tým o zárobok. Ja ako manažér by som si to zahrnula inde.

anonym_90089d
24. aug 2026

zazila som aj take, ze uctovali popltaok za kazdy zakusok

Strana
z2