Ako predať dom bez právnika?
Idem si po radu, pokým navštívim právnika.Aky je postup, keď chceme predať dom manželia nie sme, môj je pozemok na LV, mužov dom na LV.Aky je postup, keď ho chceme predať treba ho dať ohodnotiť a ponúknuť do predaja.Co, ak jeden z nás nebude súhlasiť napríklad so sumou predaja bude chcieť viac, alebo aké este môže robiť ine obštrukcie?Ak sa nebudeme vedieť dohodnúť dáme to na súd a súd rozhodne?Hypotéka je splatená.Ako sa rozdelia financie?
@anonym_autor
Tym ze nieste manzelia nie je to BSM plus pozemok tvoj dom jeho to je nestandarty pripad len pravnik nie MK
1 Zabezpečte si výpisy z LV: Overte si, že na LV nie sú žiadne staré ťarchy alebo záložné práva.
Dajte vyhotoviť znalecký posudok: Bude slúžiť ako objektívny podklad pre vyjednávanie o cene.
Písomná dohoda o postupe: Skúste s partnerom spísať "Dohodu o budúcom predaji", kde sa predbežne dohodnete na znaleckom posudku a pomernom rozdelení zisku.
Každý predáva za seba a svoje. Muž môže predať dom, aj keď kupujúci by zaplatil zaň asi o dosť menej, ako by zaň zaplatil, ak by súčasťou prevodu bol aj pozemok. Vy síce tiež môžte samostatne predať pozemok, ale ste v nevýhode, pretože by ste zaň dostali výrazne menej. Zatiaľ čo kúpa domu bez pozemku ešte dáva napr. špekulantovi zmysel, opačne to neplatí.
Čiže radím dohodu.
Bez právnika takto predávať dom? Si trúfaš
Každý predáva za seba a svoje. Muž môže predať dom, aj keď kupujúci by zaplatil zaň asi o dosť menej, ako by zaň zaplatil, ak by súčasťou prevodu bol aj pozemok. Vy síce tiež môžte samostatne predať pozemok, ale ste v nevýhode, pretože by ste zaň dostali výrazne menej. Zatiaľ čo kúpa domu bez pozemku ešte dáva napr. špekulantovi zmysel, opačne to neplatí.
Čiže radím dohodu.
@anonym_088193 prepísali mi nerozumne nadpis ten znel predaj domu rady.
@draik ako by sa kupujúci dostal do domu, keď by som to nedovolila, lebo pozemok je môj?Takto ..my sa chceme dohodnúť a chceme ho predať ako celok.Skor sa pýtam ake mozu nastať obštrukcie, ak partner nebude súhlasiť so sumou, ktorá bude ohodnotená môže sa predaj ťahať roky,lebo mu žiadny záujemca nebude dobrý, alebo, ak by sme to dali na súd, aby rozhodol aké špekulácie zo strany partnera môžu nastať môže ma napríklad z domu vysťahovať?Takú možnosť ako píšete by ma ani nenapadla.Dom má hodnotu hlavne kvôli pozemku dom je 9 r, ale lokalita lukratívna.
Nechal sa počuť, že da takú predajnú cenu, aby sa dom nedal predať a bude to naťahovať roky preto sa pýtam ako by to bolo zo strany súdu, ak by sme sa nevedeli spolu dohodnúť.Moze byť, že sú to len zastrasujuce reči, lebo ma záujem o udržanie vztahu
@draik ako by sa kupujúci dostal do domu, keď by som to nedovolila, lebo pozemok je môj?Takto ..my sa chceme dohodnúť a chceme ho predať ako celok.Skor sa pýtam ake mozu nastať obštrukcie, ak partner nebude súhlasiť so sumou, ktorá bude ohodnotená môže sa predaj ťahať roky,lebo mu žiadny záujemca nebude dobrý, alebo, ak by sme to dali na súd, aby rozhodol aké špekulácie zo strany partnera môžu nastať môže ma napríklad z domu vysťahovať?Takú možnosť ako píšete by ma ani nenapadla.Dom má hodnotu hlavne kvôli pozemku dom je 9 r, ale lokalita lukratívna.
Nechal sa počuť, že da takú predajnú cenu, aby sa dom nedal predať a bude to naťahovať roky preto sa pýtam ako by to bolo zo strany súdu, ak by sme sa nevedeli spolu dohodnúť.Moze byť, že sú to len zastrasujuce reči, lebo ma záujem o udržanie vztahu
@anonym_autor Vyzera to tak, ze dohodnut sa chces len ty😕 On si mysli, ze kym sa to nepreda, tak ostanes s nim? Ufky😬
Ale snad dostane rozum. Drzim palce.
@anonym_autor Vyzera to tak, ze dohodnut sa chces len ty😕 On si mysli, ze kym sa to nepreda, tak ostanes s nim? Ufky😬
Ale snad dostane rozum. Drzim palce.
@anonym_7181dd v podstate mi to je jedno pôjdem do bytu,ktorý mám, ale chcem byť pripravená na všetky možnosti aké môžu nastať.
Sud by mal rozhodnut za vas ak sa nedohodnete, suma sa znizi o sudne poplatky a trovy
@anonym_autor nemôžeš brániť užívať nehnuteľnosť, že nepustíš prejsť cez svoj pozemok, nemáš na LB vecné bremeno právo prechodu cez tvoj pozemok?
ten dom je vôbec skolaudovaný?
nie si manželka môže ti zrušiť trvalý pobyt a zo svojho domu ťa kedykoľvek vysťahovať
Sud by mal rozhodnut za vas ak sa nedohodnete, suma sa znizi o sudne poplatky a trovy
@klotildabazarik
AI ma iny nazor ked nechce nikdo ho neprinuti predat ani sud.
Vo vašom prípade však ide o dve rôzne veci (pozemok vs. stavba). Súd nemôže nariadiť partnerovi, aby predal svoj dom len preto, že vy chcete predať pozemok
@klotildabazarik
AI ma iny nazor ked nechce nikdo ho neprinuti predat ani sud.
Vo vašom prípade však ide o dve rôzne veci (pozemok vs. stavba). Súd nemôže nariadiť partnerovi, aby predal svoj dom len preto, že vy chcete predať pozemok
@anonym_b085b2 No ano, toto je velka komplikacia, ze ona vlastni len pozemok.
Neprinútite ho predať dom, zároveň ani nemáte právo ho užívať. Ako bonus môže podať návrh na určenie vecného bremena spočívajúceho v práve (odplatného) prechodu/prejazdu cez Váš pozemok. Dokonca po desiatich rokoch by to právo vydržal. A s takým právom by sa mu dom predával omnoho ľahšie, pretože vecné bremeno by prešlo na nového vlastníka domu.
@anonym_autor nemôžeš brániť užívať nehnuteľnosť, že nepustíš prejsť cez svoj pozemok, nemáš na LB vecné bremeno právo prechodu cez tvoj pozemok?
ten dom je vôbec skolaudovaný?
nie si manželka môže ti zrušiť trvalý pobyt a zo svojho domu ťa kedykoľvek vysťahovať
@anonym_4b3d4d prečo by nebol skolaudovaný?🫣zijeme tu roky.Veľa ľudí má zdedený pozemok a ten je niekoho a druhý z partnerov postaví dom.
@anonym_4b3d4d nic také na LV nie je.Ja mám LV na pozemok on na dom a zmluvu medzi nami dvoma pri stavebnom konaní, že môže na mojom pozemku postaviť dom.On je chamtivy nebojím sa, že nebude chcieť predať dom to sú len také výkriky zlosti.

1. opýtaj sa um. intel.
2. navštív právnika - dostaneš zaručenú právnu radu.